2015-01-24 06:00

2015-01-24 06:00

Bästa brusreducerande hörlurarna

TEKNIK & PRYLAR

Njut av musiken utan att störas av bullrande flygmotorer eller irriterande bakgrundsljud på kontoret.

När man ska ut och resa är det skönt att kunna slappna av med lite musik. Eller om det är en långflygning, att kunna luta sig tillbaka och titta på en film. Men hörlurarna som delas ut duger ju inte alls. För att kunna höra något överhuvudtaget måste man dra upp volymen till max och då blir det skrälliga ljudet bara irriterande istället för att erbjuda avslappning. Nej ska man kunna koppla av gäller det att ha med sig bra hörlurar själv. Lurar som stänger ute oväsendet.

Så testade vi

I ett tidigare nummer testade vi lurar i mellanprisklassen. Den här gången har vi försökt hitta de allra bästa som går att köpa. Därmed har prislappen ökat nästan en tusenlapp. Kriterierna var att det skulle vara hörlurar med kåpor och att de skulle ha aktiv brusreducering.

Komfort och passform spelade en större roll än i andra hörlurstester eftersom det är meningen att man ska kunna ha dem på sig under en hel resa. Vi tittade även på hur praktiska de är att packa ner och om man fick med nödvändiga adaptrar. Funktioner, finesser och inkopplingsmöjligheter bedömdes. Hörlurarna testades sedan med varierande musik av hög kvalitet. Både i tysta miljöer utan brusreducering och i bullriga miljöer med funktionen aktiverad. Slutligen sattes ett totalbetyg där vi även vägde in priset.


AKG K495 NC

Anslutning: 3,5 mm

Impedans: 26 ohm

Brusreducering: ingen uppgift

Batteritid: 40 timmar

Vikt: 235 gram

Pris: 3 000 kronor

 

/// SÄRSKILT REKOMMENDERAD ///

 

Medryckande och lyxiga

Välbyggda lurar med ett engagerande ljud och som är lätta att ta med.

Plus:

Fungerar även om batteriet tar slut. Brusreduceringen tar bort de flesta störande frekvenser. Fylligt ljud med välbalanserad ljudbild.

Minus:

Ingen fjärrkontroll på sladden för att styra mobilen. Ej standardkontakt för USB-laddningskabeln.

Omdöme

Vill man se elegant ut på flyget är det AKG:s lurar som andas mest kvalitet med sina metalldetaljer. De kan fällas ihop rejält så det lyxiga fodralet tar inte mycket plats i väskan. Däremot får man komma ihåg att stoppa i laddkabeln för den är inte standard. Lyckligtvis kan man lyssna även med tomt batteri. Utan brusreducering är ljudet lite tamt men blir betydligt fylligare och mer medryckande med den aktiverad. K495 NC dämpar de flesta störande ljudfrekvenser men är inte riktigt i toppklass.

Betyg (1-6): 5


Parrot Zik 2.0

Anslutning: 3,5 mm + BT 3.0

Impedans: ingen uppgift

Brusreducering: 30 dB

Batteritid: 6-18 timmar

Vikt: 270 gram

Pris: 3 400 kronor

 

Snygga och avancerade

Zik är fortfarande lika high-tech men har blivit lättare på huvudet och lättare att använda.

 

Plus:

Snygga och välbyggda lurar med smarta kontroller. Bra och anpassningsbart ljud med utmärkt brusreducering. Smart app och trådlös anslutning.

Minus:

Lite kort batteritid och tar tid att ladda upp igen. Fortfarande något för tunga. Följer knappt med några tillbehör.

Omdöme

Det här är utan tvekan de mest spännande formgivna lurarna med flest spektakulära funktioner och finesser. Det är praktiskt att man kan använda dem trådlöst men batteritiden är inte den bästa. Zik 2.0 har visserligen blivit lättare men känns fortfarande lite klumpiga på huvudet. Appen har blivit lättare att använda och har många praktiska finesser. Brusreduceringen är mycket bra men både den och inställningarna i appen kan få ljudet att låta mindre bra än lurarna har potential till.

Betyg (1-6): 5

 

Fakta

Philips Fidelio NC1

Anslutning: 3,5 mm

Impedans: 16 ohm

Brusreducering: ingen uppgift

Batteritid: 30 timmar

Vikt: 191 gram

Pris: 2 500 kronor

 

Lätta och opåverkade

Smidiga lurar att ha med sig och musiken låter lika bra med eller utan brusreducering.

Plus:

Lätta och smidiga lurar som tar liten plats i packningen. De är smidiga att ladda och har bra batteritid. Musiken låter inte sämre med brusreducering.

Minus:

Man märker definitivt att man har dem på skallen vid längre resor. Brusreduceringen och ljudkvaliteten är bra men inte toppklass.

Omdöme

Tack vare att lurarna kan fällas ihop till ett så litet format är de praktiska att ha med sig. Fidelio NC1 är dessutom lätta och har bra batteritid. Däremot är brusreduceringen bara medelbra och ljudkvaliteten är inte så bra som vi hade väntat oss. Även om vi imponerades av att den inte försämras av att aktivera brusreduceringen. Vid längre lyssning så börjar de bli obekväma eftersom de sitter på örat. Men om de främst ska användas vid dagliga resor eller på kontoret så fungerar de mycket bra.

Betyg (1-6): 4

 

 

Plantronics Backbeat Pro

Anslutning: 3,5 mm, BT 4.0

Impedans: ingen uppgift

Brusreducering: ingen uppgift

Batteritid: 24 timmar

Vikt: 340 gram

Pris: 2 500 kronor

 

Klumpiga men finessrika

Den trådlösa kungen kommer till sin fulla rätt på kontoret snarare än på flyget.

 

Plus:

Kan låta mycket bra i aktivt läge om man inte lyssnar för länge. Mycket praktiska i trådlöst läge och utmärkt räckvidd. Bra för att kunna koncentrera sig på jobbet.

Minus:

Stora och tunga lurar som tar mycket plats i packningen. Låter tråkigt i passivt läge och lite vasst med brusreduceringen på.

Omdöme

Plantronics lurar är nog inte de första vi skulle packa för en långflygning. Inte bara för att de tar plats i packningen och för att de inte direkt vinner några stilpoäng. Utan också för att poängen med dem försvinner om man pluggar in dem med sladd till underhållningssystemet. Backbeat Pro är gjorda för att användas med Bluetooth. På kontoret kommer de till sin fulla rätt med alla smarta knappar och bra räckvidd. Där har man dem inte heller på sig så länge att de hinner bli obekväma.

Betyg (1-6): 4


Samsung Level Over

Anslutning: 3,5 mm, BT 3.0

Impedans: 41 ohm

Brusreducering: ingen uppgift

Batteritid: 15-25 timmar

Vikt: 350 gram

Pris: 3 100 kronor

 

/// SÄRSKILT REKOMMENDERAD ///

 

Stora men diskreta

Samsung gör alla enstaka saker rätt men helheten gör att vi inte vet vem som är målgruppen.

 

Plus:

Förvånansvärt neutralt ljud för att vara Samsung. Bekväma även vid längre lyssningssessioner. Bra trådlös integration med Galaxy-mobiler.

Minus:

Tar alldeles för mycket plats i packningen för att ta med på resan. Lite väl tråkig design och för mycket plast för att kännas som exklusiva lurar.

Omdöme

Samsung verkar inte riktigt ha vetat vad de ville med Level Over. Å ena sidan har de en väldigt konservativ formgivning och ett ljud som passar både formen och prislappen. Å andra sidan är de trådlösa och har funktioner som samspelar med Galaxy-mobilerna. Sedan har de brusreducering för flygresor men är för stora för att riktigt få plats i väskan. Så om du ska stanna hemma, vilket inte kräver brusreducering, lyssna på musik från mobilen och har råd med dessa är det bara att köpa.

Betyg (1-6): 5


Sennheiser PXC 450

Anslutning: 3,5 mm

Impedans: 150/750 ohm

Brusreducering: 23 dB

Batteritid: 20 timmar

Vikt: 240 gram

Pris: 3 750 kronor

 

Bekväma och påkostade

Mycket komfortabla på långflygningen men de är lite anonyma och skulle behöva mer attityd.

Plus:

Praktisk funktion för att släppa igenom röster när det behövs. Bra kvalitetskänsla och mycket bekväma att ha på sig.

Minus:

Ingen fjärrkontroll för smartmobiler på sladden. Har begränsade volym- och basresurser. Materialvalet gör att de inte verkar så påkostade som de faktiskt är.

Omdöme

Sennheisers lurar kanske inte ser så eleganta ut vid första anblicken men när man använder PXC 450 känner man hur välbyggda och bekväma de faktiskt är. Det är lite onödigt krångligt att byta mellan passivt och aktivt läge och vi saknar en fjärrkontroll för mobilen. Däremot gillar vi att man kan prata med folk utan att behöva ta dem av sig. Ljudet är korrekt och i lugnare miljöer väldigt tilltalande, men vi skulle önska lite mer volym och bastryck när man tittar på film på en bullrig flygresa.

Betyg (1-6): 5


Audio-Technica ATH-ANC9

Anslutning: 3,5 mm

Impedans: 100 ohm

Brusreducering: 20-30 dB

Batteritid: 15-30 timmar

Vikt: 220 gram

Pris: 2 500 kronor

 

/// BÄSTA KÖP ///

 

Praktiska och bekväma

Mer praktiska och mångsidiga än sin prisvinnande lillebror och lika bekväma och välljudande.

 

Plus:

Utbytbar sladd med begränsad fjärrkontroll för mobilen. Anpassningsbar brusreducering för olika miljöer. Bekväma och diskreta på långflygningen.

Minus:

Tar plats eftersom de inte är helt hopfällbara. Kan inte spela speciellt högt.

Omdöme

Liksom den prisbelönade mindre modellen ANC7B är detta lurar man har för funktionen, inte för utseendet. ANC9 sitter bekvämt på huvudet, är lätta att använda och har en bra batteritid med standardbatteri. Dock tar de lite plats i packningen då de inte är hopfällbara. En anpassningsbar brusreducering gör att de funkar i olika miljöer och påverkar inte musiken nämnvärt. Ljudet är fylligt med en distinkt bas, vi önskar bara att man hade kunnat dra på lite högre ibland.

Betyg (1-6): 5


Bose Quietcomfort 25

Anslutning: 3,5 mm

Impedans: Ingen uppgift

Brusreducering: Ingen uppgift

Batteritid: 35 timmar

Vikt: 196 gram

Pris: 3 000 kronor

 

/// BÄST I TEST ///

 

Kungen av brusreducering

Den nya modellen av Bose legendariska brusdämpande hörlurar är bättre än någonsin.

 

Plus:

Mycket bekväma och praktiska att ha med sig på resan. Den bästa brusreduceringen på marknaden. Kan användas även om batteriet tar slut.

Minus:

Fjärrkontrollen fungerar bara med Apple-produkter. Läcker en del ljud ut, och in om brusreduceringen är avslagen.

Omdöme

QuietComfort 25 lyckas peta ner föregångaren från tronen som de bästa brusreducerande hörlurarna. De känns smidigare och än mer bekväma att ha på sig samtidigt som de blivit mer hopfällbara och lättare att få ner i väskan. Fjärrkontroll medföljer och man kan fortsätta lyssna även om batteriet tar slut. Brusreduceringen är bättre än någonsin och ljudet har blivit mer lyssnarvänligt och engagerande. Det är dessa man ska ha med sig på långa bullriga resor.

Betyg (1-6): 5

När man ska ut och resa är det skönt att kunna slappna av med lite musik. Eller om det är en långflygning, att kunna luta sig tillbaka och titta på en film. Men hörlurarna som delas ut duger ju inte alls. För att kunna höra något överhuvudtaget måste man dra upp volymen till max och då blir det skrälliga ljudet bara irriterande istället för att erbjuda avslappning. Nej ska man kunna koppla av gäller det att ha med sig bra hörlurar själv. Lurar som stänger ute oväsendet.

Så testade vi

I ett tidigare nummer testade vi lurar i mellanprisklassen. Den här gången har vi försökt hitta de allra bästa som går att köpa. Därmed har prislappen ökat nästan en tusenlapp. Kriterierna var att det skulle vara hörlurar med kåpor och att de skulle ha aktiv brusreducering.

Komfort och passform spelade en större roll än i andra hörlurstester eftersom det är meningen att man ska kunna ha dem på sig under en hel resa. Vi tittade även på hur praktiska de är att packa ner och om man fick med nödvändiga adaptrar. Funktioner, finesser och inkopplingsmöjligheter bedömdes. Hörlurarna testades sedan med varierande musik av hög kvalitet. Både i tysta miljöer utan brusreducering och i bullriga miljöer med funktionen aktiverad. Slutligen sattes ett totalbetyg där vi även vägde in priset.


AKG K495 NC

Anslutning: 3,5 mm

Impedans: 26 ohm

Brusreducering: ingen uppgift

Batteritid: 40 timmar

Vikt: 235 gram

Pris: 3 000 kronor

 

/// SÄRSKILT REKOMMENDERAD ///

 

Medryckande och lyxiga

Välbyggda lurar med ett engagerande ljud och som är lätta att ta med.

Plus:

Fungerar även om batteriet tar slut. Brusreduceringen tar bort de flesta störande frekvenser. Fylligt ljud med välbalanserad ljudbild.

Minus:

Ingen fjärrkontroll på sladden för att styra mobilen. Ej standardkontakt för USB-laddningskabeln.

Omdöme

Vill man se elegant ut på flyget är det AKG:s lurar som andas mest kvalitet med sina metalldetaljer. De kan fällas ihop rejält så det lyxiga fodralet tar inte mycket plats i väskan. Däremot får man komma ihåg att stoppa i laddkabeln för den är inte standard. Lyckligtvis kan man lyssna även med tomt batteri. Utan brusreducering är ljudet lite tamt men blir betydligt fylligare och mer medryckande med den aktiverad. K495 NC dämpar de flesta störande ljudfrekvenser men är inte riktigt i toppklass.

Betyg (1-6): 5


Parrot Zik 2.0

Anslutning: 3,5 mm + BT 3.0

Impedans: ingen uppgift

Brusreducering: 30 dB

Batteritid: 6-18 timmar

Vikt: 270 gram

Pris: 3 400 kronor

 

Snygga och avancerade

Zik är fortfarande lika high-tech men har blivit lättare på huvudet och lättare att använda.

 

Plus:

Snygga och välbyggda lurar med smarta kontroller. Bra och anpassningsbart ljud med utmärkt brusreducering. Smart app och trådlös anslutning.

Minus:

Lite kort batteritid och tar tid att ladda upp igen. Fortfarande något för tunga. Följer knappt med några tillbehör.

Omdöme

Det här är utan tvekan de mest spännande formgivna lurarna med flest spektakulära funktioner och finesser. Det är praktiskt att man kan använda dem trådlöst men batteritiden är inte den bästa. Zik 2.0 har visserligen blivit lättare men känns fortfarande lite klumpiga på huvudet. Appen har blivit lättare att använda och har många praktiska finesser. Brusreduceringen är mycket bra men både den och inställningarna i appen kan få ljudet att låta mindre bra än lurarna har potential till.

Betyg (1-6): 5

 

Fakta

Philips Fidelio NC1

Anslutning: 3,5 mm

Impedans: 16 ohm

Brusreducering: ingen uppgift

Batteritid: 30 timmar

Vikt: 191 gram

Pris: 2 500 kronor

 

Lätta och opåverkade

Smidiga lurar att ha med sig och musiken låter lika bra med eller utan brusreducering.

Plus:

Lätta och smidiga lurar som tar liten plats i packningen. De är smidiga att ladda och har bra batteritid. Musiken låter inte sämre med brusreducering.

Minus:

Man märker definitivt att man har dem på skallen vid längre resor. Brusreduceringen och ljudkvaliteten är bra men inte toppklass.

Omdöme

Tack vare att lurarna kan fällas ihop till ett så litet format är de praktiska att ha med sig. Fidelio NC1 är dessutom lätta och har bra batteritid. Däremot är brusreduceringen bara medelbra och ljudkvaliteten är inte så bra som vi hade väntat oss. Även om vi imponerades av att den inte försämras av att aktivera brusreduceringen. Vid längre lyssning så börjar de bli obekväma eftersom de sitter på örat. Men om de främst ska användas vid dagliga resor eller på kontoret så fungerar de mycket bra.

Betyg (1-6): 4

 

 

Plantronics Backbeat Pro

Anslutning: 3,5 mm, BT 4.0

Impedans: ingen uppgift

Brusreducering: ingen uppgift

Batteritid: 24 timmar

Vikt: 340 gram

Pris: 2 500 kronor

 

Klumpiga men finessrika

Den trådlösa kungen kommer till sin fulla rätt på kontoret snarare än på flyget.

 

Plus:

Kan låta mycket bra i aktivt läge om man inte lyssnar för länge. Mycket praktiska i trådlöst läge och utmärkt räckvidd. Bra för att kunna koncentrera sig på jobbet.

Minus:

Stora och tunga lurar som tar mycket plats i packningen. Låter tråkigt i passivt läge och lite vasst med brusreduceringen på.

Omdöme

Plantronics lurar är nog inte de första vi skulle packa för en långflygning. Inte bara för att de tar plats i packningen och för att de inte direkt vinner några stilpoäng. Utan också för att poängen med dem försvinner om man pluggar in dem med sladd till underhållningssystemet. Backbeat Pro är gjorda för att användas med Bluetooth. På kontoret kommer de till sin fulla rätt med alla smarta knappar och bra räckvidd. Där har man dem inte heller på sig så länge att de hinner bli obekväma.

Betyg (1-6): 4


Samsung Level Over

Anslutning: 3,5 mm, BT 3.0

Impedans: 41 ohm

Brusreducering: ingen uppgift

Batteritid: 15-25 timmar

Vikt: 350 gram

Pris: 3 100 kronor

 

/// SÄRSKILT REKOMMENDERAD ///

 

Stora men diskreta

Samsung gör alla enstaka saker rätt men helheten gör att vi inte vet vem som är målgruppen.

 

Plus:

Förvånansvärt neutralt ljud för att vara Samsung. Bekväma även vid längre lyssningssessioner. Bra trådlös integration med Galaxy-mobiler.

Minus:

Tar alldeles för mycket plats i packningen för att ta med på resan. Lite väl tråkig design och för mycket plast för att kännas som exklusiva lurar.

Omdöme

Samsung verkar inte riktigt ha vetat vad de ville med Level Over. Å ena sidan har de en väldigt konservativ formgivning och ett ljud som passar både formen och prislappen. Å andra sidan är de trådlösa och har funktioner som samspelar med Galaxy-mobilerna. Sedan har de brusreducering för flygresor men är för stora för att riktigt få plats i väskan. Så om du ska stanna hemma, vilket inte kräver brusreducering, lyssna på musik från mobilen och har råd med dessa är det bara att köpa.

Betyg (1-6): 5


Sennheiser PXC 450

Anslutning: 3,5 mm

Impedans: 150/750 ohm

Brusreducering: 23 dB

Batteritid: 20 timmar

Vikt: 240 gram

Pris: 3 750 kronor

 

Bekväma och påkostade

Mycket komfortabla på långflygningen men de är lite anonyma och skulle behöva mer attityd.

Plus:

Praktisk funktion för att släppa igenom röster när det behövs. Bra kvalitetskänsla och mycket bekväma att ha på sig.

Minus:

Ingen fjärrkontroll för smartmobiler på sladden. Har begränsade volym- och basresurser. Materialvalet gör att de inte verkar så påkostade som de faktiskt är.

Omdöme

Sennheisers lurar kanske inte ser så eleganta ut vid första anblicken men när man använder PXC 450 känner man hur välbyggda och bekväma de faktiskt är. Det är lite onödigt krångligt att byta mellan passivt och aktivt läge och vi saknar en fjärrkontroll för mobilen. Däremot gillar vi att man kan prata med folk utan att behöva ta dem av sig. Ljudet är korrekt och i lugnare miljöer väldigt tilltalande, men vi skulle önska lite mer volym och bastryck när man tittar på film på en bullrig flygresa.

Betyg (1-6): 5


Audio-Technica ATH-ANC9

Anslutning: 3,5 mm

Impedans: 100 ohm

Brusreducering: 20-30 dB

Batteritid: 15-30 timmar

Vikt: 220 gram

Pris: 2 500 kronor

 

/// BÄSTA KÖP ///

 

Praktiska och bekväma

Mer praktiska och mångsidiga än sin prisvinnande lillebror och lika bekväma och välljudande.

 

Plus:

Utbytbar sladd med begränsad fjärrkontroll för mobilen. Anpassningsbar brusreducering för olika miljöer. Bekväma och diskreta på långflygningen.

Minus:

Tar plats eftersom de inte är helt hopfällbara. Kan inte spela speciellt högt.

Omdöme

Liksom den prisbelönade mindre modellen ANC7B är detta lurar man har för funktionen, inte för utseendet. ANC9 sitter bekvämt på huvudet, är lätta att använda och har en bra batteritid med standardbatteri. Dock tar de lite plats i packningen då de inte är hopfällbara. En anpassningsbar brusreducering gör att de funkar i olika miljöer och påverkar inte musiken nämnvärt. Ljudet är fylligt med en distinkt bas, vi önskar bara att man hade kunnat dra på lite högre ibland.

Betyg (1-6): 5


Bose Quietcomfort 25

Anslutning: 3,5 mm

Impedans: Ingen uppgift

Brusreducering: Ingen uppgift

Batteritid: 35 timmar

Vikt: 196 gram

Pris: 3 000 kronor

 

/// BÄST I TEST ///

 

Kungen av brusreducering

Den nya modellen av Bose legendariska brusdämpande hörlurar är bättre än någonsin.

 

Plus:

Mycket bekväma och praktiska att ha med sig på resan. Den bästa brusreduceringen på marknaden. Kan användas även om batteriet tar slut.

Minus:

Fjärrkontrollen fungerar bara med Apple-produkter. Läcker en del ljud ut, och in om brusreduceringen är avslagen.

Omdöme

QuietComfort 25 lyckas peta ner föregångaren från tronen som de bästa brusreducerande hörlurarna. De känns smidigare och än mer bekväma att ha på sig samtidigt som de blivit mer hopfällbara och lättare att få ner i väskan. Fjärrkontroll medföljer och man kan fortsätta lyssna även om batteriet tar slut. Brusreduceringen är bättre än någonsin och ljudet har blivit mer lyssnarvänligt och engagerande. Det är dessa man ska ha med sig på långa bullriga resor.

Betyg (1-6): 5