2015-01-10 06:00

2015-01-20 23:18

Giganternas duell

MOBILTELEFONER: Iphone 6 plus mot Samsung Galaxy note 4

Apple har äntligen släppt en phablet-mobil, men kan iPhone 6 Plus hota Samsungs dominans? Vi vet allt!

2011 uppfann Samsung en helt ny kategori på smartmobilmarknaden när de lanserade sin Galaxy Note.

De så kallade phablet-mobilerna är telefoner för användare som uppskattar massor av skärmyta och även om konkurrenter som HTC, LG och Sony har försökt slå sig in i kategorin så har Samsung suttit säkert på förstaplatsen med miljontals och åter miljontals sålda exemplar av Galaxy Note-serien.

Sedan släppte Apple sin Iphone 6 Plus, och eftersom Apple bortsett från Samsung är den viktigaste spelaren på marknaden har Galaxy Note plötsligt fått en seriös konkurrent i en kategori som Samsung nästan har uppfattat som sin egen.

Vårt test av Iphone 6 Plus och Galaxy Note 4, som är den senaste telefonen i Note-serien, visar att de två mobilerna i stort sett klarar sig lika bra när de möts i en duell, men att Samsung Galaxy Note 4 till sist vinner knappt.

Apples Iphone 6 Plus är tveklöst den mest användarvänliga, medan Galaxy Note 4 har många fler relevanta funktioner för professionella användare – inte minst genom den medföljande S-Pen.

När det gäller skärm vinner Samsung en hårsmån före Iphone tack vare den högre upplösningen och pixeltätheten. Kvalitetskänslan i Iphone 6 Plus är oöverträffad, men Galaxy Note 4 känns faktiskt lättare och smidigare att hantera trots att den väger 4 gram mer.

När det gäller prestanda ligger Iphone 6 Plus måhända minimalt efter i våra benchmark-mätningar, men i dagligt bruk är den en smula snabbare.

Å andra sidan kostar en Iphone 6 Plus med bara 16 gigabyte lagringsplats i stort sett samma som Galaxy Note 4 med 32 gigabyte minne – som dessutom kan utökas med microSD-kort. Den dyraste Iphone 6 Plus-modellen med hela 128 GB minne kostar 9 400 kronor, och även om priset på Galaxy Note 4 också befinner sig i den höga änden så får man mer för pengarna genom att välja Samsung.

I en direkt jämförelse mellan de två mobilerna är det alltså Samsung som lägger beslag på segern, men vi tvekar inte att även ge Iphone 6 Plus vår särskilda rekommendation. Framför allt för dem som föredrar det mer användarvänliga iOS 8.1 i stället för Android Kitkat.

Iphone 6 Plus – Äntligen en Apple-phablet

Iphone 6 Plus är tillräckligt liten för att ha med sig och tillräckligt stor för att bli mer användbar.

Så fick vi äntligen en Iphone med en riktigt stor skärm och en mjukare design som avviker från gamla modeller. Alla vi som har tyckt att det varit för pilligt med Iphone på resan men som inte velat ta fram Ipaden har plötsligt ett alternativ. En apparat som är liten nog för fickan men stor nog för att i nödfall kunna ersätta surfplattan. Frågan är dock om det räcker att bara förstora mobilen utan att tillföra funktioner som hos Galaxy Note 4?

Utseende och konstruktion

Som vanligt har Apples formgivare gjort ett utmärkt jobb. Mobilen känns fantastisk i handen tack vare materialvalen och de rundade kanterna. Däremot stör vi oss på att kameralinsen nu sticker ut, vilket gör att mobilen vickar något när den ligger på ett bord.

Den enorma skärmen gör så klart att den är betydligt större än tidigare men den är faktiskt nästan lika tunn som Iphone 6. Men vi hade faktiskt föredragit att den varit något tjockare.

Skärm

Ju längre tiden har gått, desto mer föråldrad och pytteliten har skärmen på Iphone 5S känts. Så det är verkligen en glädje att äntligen få en Iphone i phablet-storlek. Apple har även ökat upplösningen ordentligt och inte bara behållit Retina-skärpan utan ökat den till så kallad Retina HD.

Kamera

Apple har alltid prioriterat enkel hantering före många funktioner. Även om det fortfarande i stort sett är en sikta-och-skjut-kamera så finns det fler möjligheter än någonsin. Man har nu ett speciellt time-lapse läge, förutom förbättrad Panorama och slowmotion-video som nu klarar hela 240 bilder i sekunden. Man kan nu även justera exponeringen med ett enkelt fingersvep. Snabbredigeringen har fått fler möjligheter men är fortfarande föredömligt enkel.

Ljud

Musikspelaren har tyvärr inte fått någon uppenbar förbättring men med så många andra bra musik-appar spelar det mindre roll. Högtalarljudet är bland de bättre även om man fortfarande bara får monoljud. Med hörlurar får man ett bra och framför allt kraftfullt ljud.

Användning

Den ökade skärmstorleken gör att man får plats med fler ikoner på skärmen och kan se mer av webbsidor på en gång. Dessutom kan vissa appar i liggande läge ge extra innehåll som på en Ipad. Det är faktiskt en så dramatisk skillnad att Ipaden nu får ligga oanvänd i många fall där den tidigare var nödvändig. Att kunna dubbeltrycka på hemknappen för att flytta ikonerna närmare tummen kan komma till nytta om man är tvungen att använda en hand.

Prestanda

Den nya 64-bitars A8-processorn ska vara mer strömsnål än föregångaren men det är sannerligen inget fel på prestanda för det. I Geekbench slog den nya prestandarekord med 1613 singlecore och 2844 multicore. 3D-grafiken har blivit nästan 20 procent snabbare.

Slutsats

Tidigare har de som behövt en stor mobil med jobbmöjligheter varit tvungna att välja bort Apple. Den nya Iphone 6 Plus har inte bara fått en stor skärm med otrolig skärpa utan har också blivit mer användbar för fler användningsområden. Skärmkvaliteten är en av de bästa på marknaden och kameran är blixtsnabb och pålitlig. Med Ios 8 har den dessutom blivit om möjligt ännu smidigare att använda. Detta är faktiskt ett fungerande alternativ till Ipad i fickformat.

Iphone 6 Plus

[Särskilt rekommenderad]

Operativsystem: iOS 8.1

Skärm: 5,5-tums IPS, 1080 x 1920 (401 ppi)

Processor: 1,4 GHz Apple A8 dual-core 64 bit

Internminne: 1 GB

Minne: 16–128 GB

Kamera: 8 Mp f/2,12 (baksida) + 1,2 Mp (framsida)

Trådlöst: 4G LTE, 802.11 ac/a/b/g/n, NFC, Bluetooth 4.0, A-GPS, GLONASS

Mått: 158 x 78 x 7,1 mm

Vikt: 172 g

Batteri: 2915 mAh

Pris: från 7 400 kronor

Plus

Skärmen är utmärkt och har äntligen en rejäl storlek. Som vanligt känns det som en premiummobil. Den är snabb som bara sjutton och har fått bättre batteritid och kamera.

Minus

NFC fungerar bara med Apple Pay. Inte lika klockren design som väntat.

Betyg (1–6): 6

Samsung Galaxy Note 4 – Ingen slår Samsung

Samsung Galaxy Note 4 är den senaste i raden av phablet-mobiler från märket som uppfann hela kategorin.

Galaxy Note 4 är Samsungs senaste mobil i phablet-kategorin och vårt test visar att de lyckats göra en redan fantastisk produkt ännu bättre.

Utseende och konstruktion

Det först vi lägger märke till är att ramen runt telefonen är gjord av aluminium, precis som på Galaxy Alpha. Baksidan är gjord av plast, men behandlad på ett sätt så att det känns som skinn. Och det gör faktiskt Galaxy en hel del mer halksäker än iPhone 6 plus och vi har inte varit nervösa en enda gång att vi skulle tappa vår Galaxy Note 4.

Skärm

Det är en smaksak om man föredrar den aningen mer naturtrogna färgåtergivningen som IPS-skärmen på iPhone 6 Plus har eller man gillar de mer Disney-aktigt sockersöta färgerna på Galaxy Note 4:s S-AMOLED-skärm. Helt säkert är i alla fall att skärmen på Galaxy Note 4 är exceptionellt snygg.

På sina 5,7 tum rymmer skärmen en vansinnigt hög upplösning på 2560 x 1440 pixlar, vilket ger en pixeltäthet på i runda slängar 515 ppi. Det betyder att allting visas knivskarpt på skärmen.

Kamera

I grund och botten sitter det nästan samma kamera i Galaxy Note 4 som i Samsungs nuvarande flaggskeppsmobil, Galaxy S5. Det innebär att huvudkameran har 16 megapixlar och optiken har bländare f/2,0, vilket på papperet gör den en smula bättre i mörka omgivningar. Precis som i Phone 6 Plus har huvudkameran i Galaxy Note 4 optisk bildstabilisering, med andra ord finns alla förutsättningar för att kunna ta bra bilder.

Ljud

Den inbyggda högtalaren låter väldigt förkyld, men kopplar man in ett par ordentliga hörlurar så låter Galaxy Note 4 riktigt bra, med massor av tryck och tyngd. Ljudbilden är klar som dagen och alla frekvensregister i spektrat framträder.

Användning

Pennan – som Samsung kallar för S-Pen – är vad som gör Samsung Galaxy Note 4 helt unik. Den här telefonen är mer än bara en phablet. Som namnet Note ger en antydan om är den ett slags interaktivt anteckningsblock som erbjuder användaren en lång rad affärsfunktioner som inte finns i någon annan smartmobil.

En av grundfunktionerna är Action Memo, som ger användaren en möjlighet att ta anteckningar som inte bara består av skrivna ord utan också kan innehålla ljud, bilder, video och grafik. Den kompletteras av Smart Select-funktionen som med hjälp av S-Pen kan samla in text och bilder från diverse webbsidor och andra källor och sedan använda innehållet i e-post eller anteckningar.

Precis som Samsung Galaxy S5 har Galaxy Note 4 både fingeravtrycksläsare och pulsmätare. Mobilen har 32 gigabyte inbyggt lagringsminne och utöver detta går det att komplettera med upp till 128 gigabyte via microSD-kort.

Prestanda

Med ett testresultat i Geekbench på 1038 respektive 3027 poäng (single- samt multi-core) är Galaxy Note 4 sammantaget en smula bättre än iPhone 6 Plus, men trots den blixtsnabba processorn och hela 3 gigabyte RAM-minne så upplever vi små pauser när man multitaskar eller startar appar.

Och tittar man på hur telefonen utnyttjar arbetsminnet så inser man snabbt varför Galaxy Note 4 inte är så blixtrande snabb som de imponerande specifikationerna ger en vink om. Samsungs gränssnitt TouchWiz, inklusive diverse tjänster, använder nämligen hälften av det tillgängliga internminnet och blir alltså ett slags flaskhals som slöar till andra stora appar man kör.

Slutsats

Samsung Galaxy Note 4 är utan jämförelse den bästa surfplattan på marknaden för professionella användare. En bättre mobilskärm får man leta länge efter, och kombinationen av aluminium, glas och plast gör telefonen enkel att hantera, samtidigt som kvalitetskänslan ligger i topp.

Den medföljande S-Pen och dess funktioner gör Galaxy Note 4 helt unik på mobilmarknaden. Vårt enda egentliga klagomål är att telefonen lider en smula av Samsungs eget TouchWiz-gränssnitt, som saktar ner prestanda jämfört med vad vi förväntade oss.

Sammantaget är Samsung Galaxy Note 4 dock en produkt som tillhör den absoluta toppklassen och är förmodligen den bästa smartmobilen någonsin från den koreanska elektronikjätten.

Samsung Galaxy Note 4

[Bäst i test]

Operativsystem: Android 4.4.4 KitKat

Skärm: 5,7-tums S-AMOLED, 1440 x 2560 (515 ppi)

Processor: 2,7 GHz Snapdragon 805 quad-core

Internminne: 3 GB

Minne: 32 GB + microSD (max 128 GB)

Kamera: 16 Mp f/2,0 (baksida) + 3,7 Mp (framsida)

Trådlöst: 4G LTE, 802.11 ac/a/b/g/n, NFC, Bluetooth 4.1, A-GPS, GLONASS

Mått: 153,5 x 78,6 x 8,5 mm

Vikt: 176 g

Batteri: 3220 mAh

Pris: 7 500 kronor

Plus

Skärmen är enastående och har en sann explosion av skarpa färger och hög upplösning. S-Pen och alla dess funktioner gör Note 4 helt unik och kvalitetskänslan är förvånansvärt bra. Detsamma gäller kameran och ljudet, som vi inte har varit med om bättre från Samsung.

Minus

TouchWiz-gränssnittet förstör prestanda och operativsystemet har inga globala ljudinställningar.

Betyg (1–6): 6

2011 uppfann Samsung en helt ny kategori på smartmobilmarknaden när de lanserade sin Galaxy Note.

De så kallade phablet-mobilerna är telefoner för användare som uppskattar massor av skärmyta och även om konkurrenter som HTC, LG och Sony har försökt slå sig in i kategorin så har Samsung suttit säkert på förstaplatsen med miljontals och åter miljontals sålda exemplar av Galaxy Note-serien.

Sedan släppte Apple sin Iphone 6 Plus, och eftersom Apple bortsett från Samsung är den viktigaste spelaren på marknaden har Galaxy Note plötsligt fått en seriös konkurrent i en kategori som Samsung nästan har uppfattat som sin egen.

Vårt test av Iphone 6 Plus och Galaxy Note 4, som är den senaste telefonen i Note-serien, visar att de två mobilerna i stort sett klarar sig lika bra när de möts i en duell, men att Samsung Galaxy Note 4 till sist vinner knappt.

Apples Iphone 6 Plus är tveklöst den mest användarvänliga, medan Galaxy Note 4 har många fler relevanta funktioner för professionella användare – inte minst genom den medföljande S-Pen.

När det gäller skärm vinner Samsung en hårsmån före Iphone tack vare den högre upplösningen och pixeltätheten. Kvalitetskänslan i Iphone 6 Plus är oöverträffad, men Galaxy Note 4 känns faktiskt lättare och smidigare att hantera trots att den väger 4 gram mer.

När det gäller prestanda ligger Iphone 6 Plus måhända minimalt efter i våra benchmark-mätningar, men i dagligt bruk är den en smula snabbare.

Å andra sidan kostar en Iphone 6 Plus med bara 16 gigabyte lagringsplats i stort sett samma som Galaxy Note 4 med 32 gigabyte minne – som dessutom kan utökas med microSD-kort. Den dyraste Iphone 6 Plus-modellen med hela 128 GB minne kostar 9 400 kronor, och även om priset på Galaxy Note 4 också befinner sig i den höga änden så får man mer för pengarna genom att välja Samsung.

I en direkt jämförelse mellan de två mobilerna är det alltså Samsung som lägger beslag på segern, men vi tvekar inte att även ge Iphone 6 Plus vår särskilda rekommendation. Framför allt för dem som föredrar det mer användarvänliga iOS 8.1 i stället för Android Kitkat.

Iphone 6 Plus – Äntligen en Apple-phablet

Iphone 6 Plus är tillräckligt liten för att ha med sig och tillräckligt stor för att bli mer användbar.

Så fick vi äntligen en Iphone med en riktigt stor skärm och en mjukare design som avviker från gamla modeller. Alla vi som har tyckt att det varit för pilligt med Iphone på resan men som inte velat ta fram Ipaden har plötsligt ett alternativ. En apparat som är liten nog för fickan men stor nog för att i nödfall kunna ersätta surfplattan. Frågan är dock om det räcker att bara förstora mobilen utan att tillföra funktioner som hos Galaxy Note 4?

Utseende och konstruktion

Som vanligt har Apples formgivare gjort ett utmärkt jobb. Mobilen känns fantastisk i handen tack vare materialvalen och de rundade kanterna. Däremot stör vi oss på att kameralinsen nu sticker ut, vilket gör att mobilen vickar något när den ligger på ett bord.

Den enorma skärmen gör så klart att den är betydligt större än tidigare men den är faktiskt nästan lika tunn som Iphone 6. Men vi hade faktiskt föredragit att den varit något tjockare.

Skärm

Ju längre tiden har gått, desto mer föråldrad och pytteliten har skärmen på Iphone 5S känts. Så det är verkligen en glädje att äntligen få en Iphone i phablet-storlek. Apple har även ökat upplösningen ordentligt och inte bara behållit Retina-skärpan utan ökat den till så kallad Retina HD.

Kamera

Apple har alltid prioriterat enkel hantering före många funktioner. Även om det fortfarande i stort sett är en sikta-och-skjut-kamera så finns det fler möjligheter än någonsin. Man har nu ett speciellt time-lapse läge, förutom förbättrad Panorama och slowmotion-video som nu klarar hela 240 bilder i sekunden. Man kan nu även justera exponeringen med ett enkelt fingersvep. Snabbredigeringen har fått fler möjligheter men är fortfarande föredömligt enkel.

Ljud

Musikspelaren har tyvärr inte fått någon uppenbar förbättring men med så många andra bra musik-appar spelar det mindre roll. Högtalarljudet är bland de bättre även om man fortfarande bara får monoljud. Med hörlurar får man ett bra och framför allt kraftfullt ljud.

Användning

Den ökade skärmstorleken gör att man får plats med fler ikoner på skärmen och kan se mer av webbsidor på en gång. Dessutom kan vissa appar i liggande läge ge extra innehåll som på en Ipad. Det är faktiskt en så dramatisk skillnad att Ipaden nu får ligga oanvänd i många fall där den tidigare var nödvändig. Att kunna dubbeltrycka på hemknappen för att flytta ikonerna närmare tummen kan komma till nytta om man är tvungen att använda en hand.

Prestanda

Den nya 64-bitars A8-processorn ska vara mer strömsnål än föregångaren men det är sannerligen inget fel på prestanda för det. I Geekbench slog den nya prestandarekord med 1613 singlecore och 2844 multicore. 3D-grafiken har blivit nästan 20 procent snabbare.

Slutsats

Tidigare har de som behövt en stor mobil med jobbmöjligheter varit tvungna att välja bort Apple. Den nya Iphone 6 Plus har inte bara fått en stor skärm med otrolig skärpa utan har också blivit mer användbar för fler användningsområden. Skärmkvaliteten är en av de bästa på marknaden och kameran är blixtsnabb och pålitlig. Med Ios 8 har den dessutom blivit om möjligt ännu smidigare att använda. Detta är faktiskt ett fungerande alternativ till Ipad i fickformat.

Iphone 6 Plus

[Särskilt rekommenderad]

Operativsystem: iOS 8.1

Skärm: 5,5-tums IPS, 1080 x 1920 (401 ppi)

Processor: 1,4 GHz Apple A8 dual-core 64 bit

Internminne: 1 GB

Minne: 16–128 GB

Kamera: 8 Mp f/2,12 (baksida) + 1,2 Mp (framsida)

Trådlöst: 4G LTE, 802.11 ac/a/b/g/n, NFC, Bluetooth 4.0, A-GPS, GLONASS

Mått: 158 x 78 x 7,1 mm

Vikt: 172 g

Batteri: 2915 mAh

Pris: från 7 400 kronor

Plus

Skärmen är utmärkt och har äntligen en rejäl storlek. Som vanligt känns det som en premiummobil. Den är snabb som bara sjutton och har fått bättre batteritid och kamera.

Minus

NFC fungerar bara med Apple Pay. Inte lika klockren design som väntat.

Betyg (1–6): 6

Samsung Galaxy Note 4 – Ingen slår Samsung

Samsung Galaxy Note 4 är den senaste i raden av phablet-mobiler från märket som uppfann hela kategorin.

Galaxy Note 4 är Samsungs senaste mobil i phablet-kategorin och vårt test visar att de lyckats göra en redan fantastisk produkt ännu bättre.

Utseende och konstruktion

Det först vi lägger märke till är att ramen runt telefonen är gjord av aluminium, precis som på Galaxy Alpha. Baksidan är gjord av plast, men behandlad på ett sätt så att det känns som skinn. Och det gör faktiskt Galaxy en hel del mer halksäker än iPhone 6 plus och vi har inte varit nervösa en enda gång att vi skulle tappa vår Galaxy Note 4.

Skärm

Det är en smaksak om man föredrar den aningen mer naturtrogna färgåtergivningen som IPS-skärmen på iPhone 6 Plus har eller man gillar de mer Disney-aktigt sockersöta färgerna på Galaxy Note 4:s S-AMOLED-skärm. Helt säkert är i alla fall att skärmen på Galaxy Note 4 är exceptionellt snygg.

På sina 5,7 tum rymmer skärmen en vansinnigt hög upplösning på 2560 x 1440 pixlar, vilket ger en pixeltäthet på i runda slängar 515 ppi. Det betyder att allting visas knivskarpt på skärmen.

Kamera

I grund och botten sitter det nästan samma kamera i Galaxy Note 4 som i Samsungs nuvarande flaggskeppsmobil, Galaxy S5. Det innebär att huvudkameran har 16 megapixlar och optiken har bländare f/2,0, vilket på papperet gör den en smula bättre i mörka omgivningar. Precis som i Phone 6 Plus har huvudkameran i Galaxy Note 4 optisk bildstabilisering, med andra ord finns alla förutsättningar för att kunna ta bra bilder.

Ljud

Den inbyggda högtalaren låter väldigt förkyld, men kopplar man in ett par ordentliga hörlurar så låter Galaxy Note 4 riktigt bra, med massor av tryck och tyngd. Ljudbilden är klar som dagen och alla frekvensregister i spektrat framträder.

Användning

Pennan – som Samsung kallar för S-Pen – är vad som gör Samsung Galaxy Note 4 helt unik. Den här telefonen är mer än bara en phablet. Som namnet Note ger en antydan om är den ett slags interaktivt anteckningsblock som erbjuder användaren en lång rad affärsfunktioner som inte finns i någon annan smartmobil.

En av grundfunktionerna är Action Memo, som ger användaren en möjlighet att ta anteckningar som inte bara består av skrivna ord utan också kan innehålla ljud, bilder, video och grafik. Den kompletteras av Smart Select-funktionen som med hjälp av S-Pen kan samla in text och bilder från diverse webbsidor och andra källor och sedan använda innehållet i e-post eller anteckningar.

Precis som Samsung Galaxy S5 har Galaxy Note 4 både fingeravtrycksläsare och pulsmätare. Mobilen har 32 gigabyte inbyggt lagringsminne och utöver detta går det att komplettera med upp till 128 gigabyte via microSD-kort.

Prestanda

Med ett testresultat i Geekbench på 1038 respektive 3027 poäng (single- samt multi-core) är Galaxy Note 4 sammantaget en smula bättre än iPhone 6 Plus, men trots den blixtsnabba processorn och hela 3 gigabyte RAM-minne så upplever vi små pauser när man multitaskar eller startar appar.

Och tittar man på hur telefonen utnyttjar arbetsminnet så inser man snabbt varför Galaxy Note 4 inte är så blixtrande snabb som de imponerande specifikationerna ger en vink om. Samsungs gränssnitt TouchWiz, inklusive diverse tjänster, använder nämligen hälften av det tillgängliga internminnet och blir alltså ett slags flaskhals som slöar till andra stora appar man kör.

Slutsats

Samsung Galaxy Note 4 är utan jämförelse den bästa surfplattan på marknaden för professionella användare. En bättre mobilskärm får man leta länge efter, och kombinationen av aluminium, glas och plast gör telefonen enkel att hantera, samtidigt som kvalitetskänslan ligger i topp.

Den medföljande S-Pen och dess funktioner gör Galaxy Note 4 helt unik på mobilmarknaden. Vårt enda egentliga klagomål är att telefonen lider en smula av Samsungs eget TouchWiz-gränssnitt, som saktar ner prestanda jämfört med vad vi förväntade oss.

Sammantaget är Samsung Galaxy Note 4 dock en produkt som tillhör den absoluta toppklassen och är förmodligen den bästa smartmobilen någonsin från den koreanska elektronikjätten.

Samsung Galaxy Note 4

[Bäst i test]

Operativsystem: Android 4.4.4 KitKat

Skärm: 5,7-tums S-AMOLED, 1440 x 2560 (515 ppi)

Processor: 2,7 GHz Snapdragon 805 quad-core

Internminne: 3 GB

Minne: 32 GB + microSD (max 128 GB)

Kamera: 16 Mp f/2,0 (baksida) + 3,7 Mp (framsida)

Trådlöst: 4G LTE, 802.11 ac/a/b/g/n, NFC, Bluetooth 4.1, A-GPS, GLONASS

Mått: 153,5 x 78,6 x 8,5 mm

Vikt: 176 g

Batteri: 3220 mAh

Pris: 7 500 kronor

Plus

Skärmen är enastående och har en sann explosion av skarpa färger och hög upplösning. S-Pen och alla dess funktioner gör Note 4 helt unik och kvalitetskänslan är förvånansvärt bra. Detsamma gäller kameran och ljudet, som vi inte har varit med om bättre från Samsung.

Minus

TouchWiz-gränssnittet förstör prestanda och operativsystemet har inga globala ljudinställningar.

Betyg (1–6): 6

  • Peter Gotschalk, Ljud & Bild