2014-12-20 06:00

2015-01-20 23:11

Så hittar du den rätta

TEKNIK & PRYLAR: Highend surfplattor

Hur stor ska en surfplatta vara egentligen? Och vilken är bäst just nu? Här får du svaret på båda frågorna och mycket mer!

Även om inte Apple på något sätt uppfann tablet-datorn så var den första Ipaden som lanserades på våren 2010 inte desto mindre Patient Zero för hela surfplattemarknaden så som den ser ut idag.

Apples Ipad var den första lilla datorn som var baserad på ett operativsystem för mobila enheter, medan tidigare försök i produktkategorin hade byggt på illa anpassade versioner av Windows, som rent allmänt inte var särskilt användarvänliga och dessutom krävde skrivpenna för att styra operativsystemet och program som egentligen var avsedda för vanliga skrivbordsdatorer.

Det är alltså inte orimligt att tala om en tid före Ipad och en tid efter. Nu för tiden finns det massor av surfplattor i butikshyllorna och Ipaden är bara en av många. En stor andel av plattorna i dag bygger på det rivaliserande Android-operativsystemet.

Men kanske bör vi ta ett steg tillbaka och förklara exakt vad vi menar när pratar om surfplattor.

För precis som alla Windows-baserade tablet-datorer som fanns på marknaden innan Ipad föddes inte hade särskilt mycket gemensamt med våra dagars Ipad eller Samsung Galaxy Tab S, finns det numera en lång rad datorer med pekskärm och ett surfplatte-liknande format som ändå inte passar in i samma kategori som de Ios- och Android-baserade surfplattorna. Vi tänker främst på produkter som , och Lenovo Yoga 3 Pro, som alla bygger på skrivbordsversionen av Windows 8.1 och som kan användas både som surfplatta via pekskärmen och som vanlig dator med tangentbord och styrplatta. Sådana Windows-datorer kallar vi ibland för hybrider, eftersom de kombinerar element från både surfplattor och traditionella laptopar. En avgörande skillnad är också att de bygger på Intels x86-arkitektur och kan köra riktiga Windows-program, till skillnad från surfplattor som bygger på Ios eller Android som inte har samma öppna arkitektur utan får nöja sig med appar som hämtas från App Store eller Google Play.

Form och funktion

En riktig surfplatta har i själva verket mer gemensamt med en smartmobil än med en dator. Och den sköts som regel enbart via pekskärmen.

Om någon minns så långt tillbaka i tiden så var detta faktiskt den största kritiken mot Apples första Ipad strax efter dess lansering: Det är ju bara en väldigt stor Iphone, vad kan den som inte smartmobilen kan?

Egentligen är svaret på den frågan: Ingenting!

Det centrala med en bra surfplatta är att tekniken tar så lite plats som det bara är möjligt. Det är innehållet och formfaktorn allt hänger på. Man tar den med sig i väskan precis som en tidning eller bok, och man använder den när man ligger utslängd på soffan, i sängen eller till och med på toaletten! En bra surfplatta ska vara lätt att ta med sig och enkel att sköta, ska kunna köra alla appar utan att krångla samt ha en bra bild- och ljudkvalitet så att man kan lyssna på musik och läsa e-böcker och webbsidor eller titta på film och videoklipp utan att bli trött i ögonen.

Eller öronen, för den sakens skull.

I dag är marknaden full av bra surfplattor som kan precis allt de ska, men naturligtvis är inte alla precis lika bra. På de kommande sidorna har vi testat de fem surfplattor som vi anser vara bland de bästa på marknaden just nu. Det är inte säkert att du håller med oss helt och hållet i vår betygsättning, men vilken av de fem du än väljer lovar vi att du inte hamnar helt fel.

Så testade vi

Alla surfplattornas prestanda är testade med programmet Geekbench 3 från Primate Labs i en cross platform-version som ger resultat som är jämförbara oberoende av operativsystem. Geekbench 3 utför en rad typiska arbetsuppgifter och resultatet mäts efter ett poängsystem vars referens (2 500 poäng) är en Mac mini från 2011 med en Intel Core i5-2520M 2,5 GHz-processor. Om en surfplatta får 5 000 poäng innebär det alltså att den är dubbelt så snabb som referensen.

Geekbench 3 ger resultat som skiljer på antalet processorkärnor. Poängen är därför uppdelad i en single-core- och en multi-core-del, där det senare är processorns samlade prestanda, medan det förstnämnde anger hur snabb varje processorkärna är.

Vi har också betygsatt följande: surfning och webbläsning, skärm (inklusive upplösning, färger och touch-funktion), kamera, media (inklusive ljudkvalitet och video), specifikationer samt övriga faktorer som användarkänsla och prestanda. Vi har bland annat testat med tunga spel som Asphalt 8 och Infinity Blade för att utvärdera skärmuppdatering, rendering, grafikeffekter samt pekskärmens kontroll.

Sist men inte minst spelar även design och byggkvalitet en avgörande roll för totalbetyget.

ASUS Memo Pad 7 ME572CL

Operativsystem: Android 4.4.2 KitKat

Skärm: 7-tums LED IPS, 1920 x 1200 (323 ppi)

Processor: 1,83 GHz Intel Atom Z3560 64 bit quad-core

Internminne: 2 GB

Minne: 16 GB + microSD (max 64 GB)

Kamera: 5 Mp (baksida), 2 Mp (framsida)

Trådlöst: 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0, GPS, GLONASS, Miracast

Anslutning: Micro USB 2.0

Mått: 200 x 114,3 x 8,3 mm

Vikt: 269 g

Batteri: Upp till 11 timmar (15 Wh litiumpolymer)

Pris: 3 300 kr

En liten pärla

ASUS Memo Pad 7 är kanske klen, men den kan verkligen vara med och leka bland de stora grabbarna.

Plus

Framför allt med tanke på priset får man enastående prestanda, läcker bildkvalitet och gedigen byggkvalitet.

Minus

Ljudet är en smula för bastungt, touch-funktionen hade kunnat vara bättre och ramen runt skärmen är mycket, mycket bred. Kameran tar grumliga bilder i dålig belysning och surfplattan är full av bloatware.

Omdöme

Memo Pad 7 är utrustad med en briljant liten 7-tumsskärm som har Full HD-upplösning och därmed hög pixeltäthet. Bilden är skarp och färgtemperaturen är övertygande naturlig. Bara kontrasten hade kunnat vara en smula bättre, och touch-funktionen reagerar inte alltid så exakt som man kunde önska sig. Kameran tar respektabla bilder, fast de blir snabbt grumliga och oskarpa så fort belysningen inte är optimal.

Ljudet är bra och har massor av tyngd. Faktiskt så mycket tyngd att somliga lär tycka att det är lite för bastungt. Det saknas nämligen lite skärpa i de högre frekvensregistren. Men sammantaget är ljuddelen absolut godkänd.

Men den 64-bitars Intel Atom Z35600 quadcore-processor som sitter i Memo Pad 7 lämnar inget att önska. Benchmark-testet ger ett strålande resultat och när vi utsätter surfplattan för ett tungt spel som Asphalt 8: Airborne går allt som på räls. Appen startar direkt och vi upplever inget lag.

Memo Pad 7 är rejält byggd, trots att den är gjord av plast, och vi har inget att klaga på när det gäller det allmänna kvalitetsintrycket.

Surfplattan är väldigt avlång och har en design som ska påminna det slags handväska som vissa kvinnor föredrar. Dessutom är ramen runt skärmen mycket bred, framför allt på höger och vänster sida, vilket nästan får Memo Pad 7 att se ut som en miniatyrversion av en platt-TV från 2008.

Slutsats

Skärmkvaliteten är felfri och bilen är skarp och mycket naturtrogen, och ljudet är absolut godkänt även om basen tar mer än lovligt mycket plats i ljudbilden. Memo Pad 7 kör stora och grafiktunga appar utan att knysta och resultatet av prestandatestet bekräftar att Intel, som har gjort surfplattans processor, är någon att räkna med i framtiden på marknaden för mobila enheter. Det var nära att vi utsåg Memo Pad 7 till testets bästa köp, men i slutändan påverkade problem som en halvdålig kamera, bloatware och småtrassel med touch-funktionaliteten totalbetyget för mycket.

Betyg (1–6): 4

Lenovo Yoga Tablet 2 Pro

Operativsystem: Android 4.4.2 KitKat

Skärm: 13,3-tums LCD IPS, 2560 x 1440 (221 ppi)

Processor: 1,86 GHz Intel Atom Z3745 quad-core

Internminne: 2 GB

Minne: 32 GB + microSD (max 64 GB)

Kamera: 8 Mp (baksida), 1,6 Mp (framsida)

Trådlöst: 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0

Anslutning: Micro USB (OTG)

Mått: 333 x 223 x 3,7–12,6 mm

Vikt: 950 g

Batteri: Upp till 15 timmar (9600 mAh)

Pris: 4 500 kr

En riktig baddare

Det är inte storleken som räknas, Lenovo!

Plus

Bra inbyggda stereohögtalare som kompletteras av en subbas. Den stora skärmen är bra till spel och film – och så har surfplattan till och med en inbyggd projektor!

Minus

Lenovo får inte ut tillräckligt mycket ur den stora skärmen, vanliga appar kör ojämnt och med ett par hörlurar är ljudet platt och tråkigt.

Omdöme

Vi har aldrig sett en surfplatta med inbyggd projektor förut, och om vi ska vara helt ärliga är det inte något vi har saknat heller. Men Lenovo Yoga Tablet 2 Pro har inte desto mindre en pico-projektor inbyggd i det cylindriska handtaget som är en del av Lenovos unika, kilformiga design som vi känner igen från deras andra surfplattor. Från uppemot två meters håll kan projektorn visa en 50-tums bild mot en vit bakgrund, och det fungerar faktiskt.

Den här surfplattan har alltså en skärm på hela 13,3 tum, och det är en hel del ska vi få be att tala om. Lenovo Yoga Tablet 2 Pro är verkligen utformad för hemmabruk, och hemma i soffan känns inte den stora skärmen riktigt så våldsam som man skulle kunna tro. Bildkvaliteten är tyvärr inte riktigt lika bra som man hade kunnat önska sig. Skärmen är alltså stor, men vad har man för nytta av det när Lenovo ändå inte utnyttjar det till något? Och upplösningen är faktiskt lägre än på exempelvis Samsung Galaxy Tab S, som bara har en skärm på 10,5 tum, så resultatet är en lägre pixeltäthet än konkurrenterna och en bild som är lite för matt i färgerna och en smula för oskarp. Däremot är vi förtjusta i den stora skärmen när det är dags att titta på film eller spela spel. Sådant är riktigt kul på en surfplatta av den här storleken.

Och just video och grafiktunga spel som Asphalt 8 går verkligen undan på Yoga Tablet 2 Pro, även om det något överraskande är segare med vanliga appar som Chrome-webbläsaren och Google Maps. Vårt prestandatest ger ett tillfredsställande resultat, men till vardags noterar vi bland annat i ovan nämnda appar små avbrott och pauser som vi inte riktigt kan förklara.

Ett av surfplattans paradnummer är ljudet, som mycket riktigt är bra så länge vi håller oss till de inbyggda, framåtriktade stereohögtalarna som dessutom kompletteras av en subbas. Och av ljudoptimerande programvara som Dolby Audio. Men så fort vi kopplar in ett par bra hörlurar blir vi besvikna. Då låter det plötsligt egendomligt platt och utan särskilt mycket volym – trots Dolby-optimering – och det slutar med en ljudbild som saknar tyngd och liv.

Slutsats

Det är inte storleken som räknas utan vad man gör med den, och Lenovo Yoga Tablet 2 Pro lever dessvärre inte riktigt upp till allt den lovar. Inbyggd projektor är ett kul påhitt men däremot får Lenovo inte riktigt ut tillräckligt ur den 13,3 tum stora skärmen, och vare sig prestanda eller ljudkvalitet lyckas imponera.

Betyg (1–6): 4

Samsung Galaxy Tab S 10.5

Operativsystem: Android 4.4.2 KitKat

Skärm: 10,5-tums Super AMOLED, 2560 x 1600 (288 ppi)

Processor: 1,9 GHz + 1,3 GHz Exynos 5 Octa 5420 octa-core

Internminne: 3 GB

Minne: 16 GB + microSD (max 128 GB)

Kamera: 8 Mp (baksida)+2,1 MP (framsida)

Trådlöst: 802.11 ac/a/b/g/n, Bluetooth 4.0, GPS, Glonass

Anslutning: Micro USB 2.0

Mått: 247,3 x 177,3 x 6,6 mm

Vikt: 465 g

Batteri: 7900 mAh

Pris: 5 000 kr

Bästa. Skärmen. Någonsin.

Med Galaxy Tab S har Samsung äntligen fått ett äkta surfplatte-flaggskepp.

Plus

Oöverträffad skärm med vackra färger och hög upplösning. Prestanda ligger också i topp, och designen är lätt, tunn och robust. Massor av fin funktionalitet och gratis innehåll.

Minus

Ljudkvaliteten är egentlig fin, men ljudstyrkan hade kunnat vara bättre.

Omdöme

Galaxy Tab S har helt enkelt den snyggaste surfplatteskärmen vi någonsin har sett. Punkt slut.

Där Ipad Air 2 lockar med en 9,7-tums skärm med 2048 x 1536-upplösning och följaktligen en pixeltäthet på 264, så övertrumfar Galaxy Tab S den med den imponerande upplösningen 2560 x 1600 pixlar och en pixeltäthet på 288 ppi (pixlar per tum).

I praktiken är skärmen mycket ljusstark och klar med skarpa färger och en fantastisk kontrast, och vår enda negativa kritik måste vara att färgschemat är mer dynamiskt än somliga användare kanske föredrar. Färgerna kan med andra ord kännas lite påträngande och konstlade, även om man till viss grad kan justera detta i inställningarna.

Till skillnad från riktigt många Samsung-produkter har Galaxy Tab S en omisskännlig kvalitetskänsla, och även om den egentligen är gjord av plast (åtminstone den mönstrade baksidan) så känns det inte så.

När vi ändå håller på att dela ut ros så kan vi passa på att dela ut en hel bukett till den samlade användarkänslan. Samsung Galaxy Tab S är den första surfplattan vi har testat som är utrustad med en octa-core-processor – i praktiken i form av två ARM-quad-core-processorer på 1,9 respektive 1,3 GHz – och att använda den till vardags går blixtsnabbt. Appar startar omedelbart och även mycket krävande funktioner går som på räls.

Ska vi vara kritiska så måste vi ta en titt på ljudet. Det är absolut inte dåligt, men vi blir inte heller blåsta över ända. Bokstavligt talat faktiskt, för även om ljudkvaliteten egentligen är riktigt fin så saknar vi en del styrka och volym i ljudbilden, oavsett om vi använder hörlurar eller utnyttjar de små inbyggda stereohögtalarna.´

Slutsats

Framförallt skärmen med sin extremt höga upplösning och enastående bildkvalitet är oöverträffad på marknaden, men även design, byggkvalitet, prestanda, funktionalitet och användarkänsla förtjänar applåder. Bara ljudkvaliteten lämnar en smula att önska, även om vi då pratar petitesser. Vi är främst lite irriterade över att ljudstyrkan inte är kraftig nog.

Betyg (1–6): 6

Sony Xperia Z3 Tablet Compact

Operativsystem: Android 4.4.2 KitKat

Skärm: 8-tums IPS LCD Triluminous, 1920 x 1200 (283 ppi)

Processor: 2,5 GHz Snapdragon 801 quad-core

Internminne: 3 GB

Minne: 16 GB + microSD (max 128 GB)

Kamera: 8,1 Mp (baksida), 2,2 Mp (framsida)

Trådlöst: 4G/LTE, 802.11 ac/a/b/g/n, Bluetooth 4.0, NFC

Anslutning: Micro USB 2.0

Mått: 213,3 x 123,6 x 6,4 mm

Vikt: 270 g

Batteri: 4500 mAh

Pris: 4 400 kr

Tredje gången gillt

Xperia Z3 Tablet Compact är den tredje highend-surfplattan från Sony, och den är dessutom den bästa.

Plus

Strålande skärm, höga prestanda och massor av funktioner – inklusive vatten- och smutsskydd – kombinerat med en lätt och smal design. Och allt till ett rimligt pris.

Minus

Ljudbilden saknar tryck och liv, och kameran lever inte riktigt upp till förväntningarna.

Omdöme

Sånär som på Ipad Air 2 är det ingen annan surfplatta i det här testet som är tunnare än Xperia Z3 Tablet Compact, som känns både fjäderlätt och robust på samma gång. Baksidan är gjord av greppsäker plast, medan framsidan är av glas och hela härligheten är omgärdad av en kromad list som löper in i metallhörn vilket bidrar till att göra surfplattan mindre porös. På samma gång är den både vatten- och dammtät (IP65/IP68-klassad), vilket gör den idealisk för utomhusbruk.

Detta beror också på den extremt ljusstarka skärmen, som tack vare Full HD-upplösning och en pixeltäthet på 283 ppi har en riktigt snygg bild med god kontrast och en mycket, mycket dynamisk färgtemperatur.

Föregångaren, Xperia Z2 Tablet, kunde utan att blinka ta upp kampen med de bästa musikspelarna på marknaden, men det kan man inte säga om Xperia Z3 Tablet Compact. Ljudet saknar helt enkelt liv och tyngd, och man måste rota runt bland de många ljudinställningarna och EQ:n innan ljudbilden blir respektabel.

Under skalet sitter en av Qualcomms snabbaste processorer, en quad-core Snapdragon 801 på 2,5 GHz som tillsammans med 3 GB RAM-minne levererar prestanda på nivå med Samsungs octa-core-surfplatta Galaxy Tab S.

Slutsats

Sony Xperia Z3 Tablet Compact har en strålande skärmkvalitet, höga prestanda och massor av extra funktionalitet till ett bra pris. Designen är lätt och smal, och tack vare vatten- och smutsskydd samt en mycket ljusstark skärm är den idealisk för utomhusbruk. Bästa köp!

Betyg (1–6): 5

Apple Ipad Air 2

Operativsystem: Ios 8.1

Skärm: 9,7-tums IPS, 2048 x 1536 (264 ppi)

Processor: 1,5 GHz Apple A8X 64-bit + M8 motion co-processor

Internminne: 2 GB

Minne: 128 GB

Kamera: 8 Mp (baksida) + 1,2 Mp (framsida)

Trådlöst: 4G/LTE, 802.11 ac/a/b/g/n, Bluetooth 4.0, GPS, GLONASS

Anslutning: Lightning

Mått: 240 x 169,5 x 6,1 mm

Vikt: 437 g (Wi-Fi), 444 g (4G LTE)

Batteri: Upp till 10 timmar (27,3 watt litiumpolymer)

Pris: 7 800 kr

Mycket vill ha mer

Ipad Air 2 är den bästa surfplattan på marknaden. Precis som föregångaren.

Plus

Världens tunnaste surfplatta. Lättanvänd och lyxig design, oöverträffade prestanda och imponerande hög bildkvalitet. Och nu med Touch ID.

Minus

Knappen som kunde slå på och av ljudet har försvunnit. Minnet kan inte utökas.

Omdöme

Apple kallar skärmen på Ipad Air 2 för Retina HD, vilket skulle kunna ge oinvigda ett intryck av att skärmupplösningen alltså måste vara högre än på föregångarens vanliga Retina-skärm. Så är dock inte fallet. På Ipad Air 2 är skärmupplösningen 2048 x 1536 pixlar, med en pixeltäthet på 264 ppi, alltså exakt samma som på Ipad air, och även skärmtekniken är densamma.

Nej, den enda reella skillnaden att den nya skärmen är fullständigt laminerad, vilket innebär att Apple har lyckats eliminera det tunna lager luft som förut fanns mellan det tryckkänsliga skiktet och själva LCD-skärmen. Dessa två lager har nu smälts samman, vilket har stor betydelse för bildkvaliteten eftersom det numera känns som om bilden är fastklistrad direkt på undersidan av skärmen. Detta innebär i sin tur att skärmbilden är mindre känslig för reflektioner och att betraktningsvinkeln har blivit bättre.

Ingen surfplatta kan skryta med hifi-ljud, men Ipad Air klarar sig ändå ganska så respektabelt på ljudfronten. Ljudet är dynamiskt och har tyngd i alla frekvensregister. Tills vi ser den första surfplattan med inbyggd separat DAC verkar det inte som om det kan bli bättre.

I Air 2 sitter en 8 Mp-kamera som dels tar större och mer högupplösta bilder än föregångaren och dels åstadkommer en markant högre bildkvalitet med mer djup och helt utan grumligheter och brus. I synnerhet i bilder som tas i mörka omgivningar.

Men det är inte bara den bättre kameran som förbättrar upplevelsen att ta bilder. Även om 1,4 mm tunnare och 32 gram lättare kanske inte låter som så mycket så innebär den tunnare designen och den lägre vikten att det har blivit mycket smidigare och mer användarvänligt att använda sin Ipad som kamera. Den är helt enkelt lättare att hålla i under längre perioder och det gör större skillnad än man skulle kunna tro.

Detta gäller naturligtvis även till vardags, när man använder surfplattan till andra ändamål, oavsett om det är spel, film, böcker eller surfning. Ipad Air 2 är gjord av aluminium, byggkvaliteten tillhör toppklassen och designen är precis så läcker och lyxig som man kan förvänta sig av Apple.

Prestanda och funktioner

Våra benchmark-tester visar att Ipad Air 2 är den utan jämförelse snabbaste surfplattan på marknaden för tillfället. Apple brukar vara mycket hemlighetsfulla när det gäller sina egenutvecklade processorer, men vårt testprogram Geekbench 3 har avslöjat att den så kallade A8X-processorn i Ipad Air 2 har tre kärnor och är på 1,5 GHz, precis som vi numera vet att Ipad Air 2 har 2 GB RAM-minne.

Om man inte tycker att detta låter speciellt imponerande jämfört med de quadcore Snapdragon-processorer på 2,5 GHz eller ännu mer som sitter i de mest kraftfulla Android-surfplattorna så får man tänka om. Det är inte mycket som kan få Ipad Air 2 att tappa andan.

Riktigt tunga appar som Garageband och Imovie öppnas på ett ögonblick och arbetar blixtsnabbt, och grafiktunga spel som Asphalt 8: Airborne kör mjukare än någonsin.

En annan välkommen nyhet i Ipad Air 2 är Touch ID. Fingeravtrycksläsaren gör det enklare att låsa upp surfplattan, plus att man kan använda sitt fingeravtryck för att betala för appar och annat i App Store och Itunes. I Ios 8 har Apple öppnat för att tredjepartsutvecklare kan bygga in Touch ID-funktioner i sina appar, så det skulle bara fattas att fingeravtrycken skulle fungera även i Apples flaggskeppsmodell.

Om det är något som liknar smolk i glädjebägaren så måste det vara att Ipad har sina begränsningar. Åtminstone när det gäller lagringsplats. Den stöder nämligen inte att man utökar lagringskapaciteten med Microsd-kort, så det gäller att redan i förväg veta hur mycket minne man behöver. Å andra sidan finns Ipad Air 2 i versioner med ända upp till 128 GB.

Slutsats

Ipad Air 2 är den bästa surfplattan som går att köpa för pengar just nu. Den är smalare och tunnare än någon annan på marknaden och prestanda – inte minst grafiken – är oöverträffade. Bildkvaliteten är rent allmänt något av det bästa vi har sett och nu har Ipad äntligen fått en kamera som tar respektabla bilder.

Har man redan en Ipad Air behöver man inte alls investera i en 2:a – under förutsättning att man kan leva utan Touch ID – men för alla andra som ska investera i en surfplatta här och nu är det ingen tvekan om saken. Apples Ipad är nummer 1. Igen.

Betyg (1–6): 6

Även om inte Apple på något sätt uppfann tablet-datorn så var den första Ipaden som lanserades på våren 2010 inte desto mindre Patient Zero för hela surfplattemarknaden så som den ser ut idag.

Apples Ipad var den första lilla datorn som var baserad på ett operativsystem för mobila enheter, medan tidigare försök i produktkategorin hade byggt på illa anpassade versioner av Windows, som rent allmänt inte var särskilt användarvänliga och dessutom krävde skrivpenna för att styra operativsystemet och program som egentligen var avsedda för vanliga skrivbordsdatorer.

Det är alltså inte orimligt att tala om en tid före Ipad och en tid efter. Nu för tiden finns det massor av surfplattor i butikshyllorna och Ipaden är bara en av många. En stor andel av plattorna i dag bygger på det rivaliserande Android-operativsystemet.

Men kanske bör vi ta ett steg tillbaka och förklara exakt vad vi menar när pratar om surfplattor.

För precis som alla Windows-baserade tablet-datorer som fanns på marknaden innan Ipad föddes inte hade särskilt mycket gemensamt med våra dagars Ipad eller Samsung Galaxy Tab S, finns det numera en lång rad datorer med pekskärm och ett surfplatte-liknande format som ändå inte passar in i samma kategori som de Ios- och Android-baserade surfplattorna. Vi tänker främst på produkter som , och Lenovo Yoga 3 Pro, som alla bygger på skrivbordsversionen av Windows 8.1 och som kan användas både som surfplatta via pekskärmen och som vanlig dator med tangentbord och styrplatta. Sådana Windows-datorer kallar vi ibland för hybrider, eftersom de kombinerar element från både surfplattor och traditionella laptopar. En avgörande skillnad är också att de bygger på Intels x86-arkitektur och kan köra riktiga Windows-program, till skillnad från surfplattor som bygger på Ios eller Android som inte har samma öppna arkitektur utan får nöja sig med appar som hämtas från App Store eller Google Play.

Form och funktion

En riktig surfplatta har i själva verket mer gemensamt med en smartmobil än med en dator. Och den sköts som regel enbart via pekskärmen.

Om någon minns så långt tillbaka i tiden så var detta faktiskt den största kritiken mot Apples första Ipad strax efter dess lansering: Det är ju bara en väldigt stor Iphone, vad kan den som inte smartmobilen kan?

Egentligen är svaret på den frågan: Ingenting!

Det centrala med en bra surfplatta är att tekniken tar så lite plats som det bara är möjligt. Det är innehållet och formfaktorn allt hänger på. Man tar den med sig i väskan precis som en tidning eller bok, och man använder den när man ligger utslängd på soffan, i sängen eller till och med på toaletten! En bra surfplatta ska vara lätt att ta med sig och enkel att sköta, ska kunna köra alla appar utan att krångla samt ha en bra bild- och ljudkvalitet så att man kan lyssna på musik och läsa e-böcker och webbsidor eller titta på film och videoklipp utan att bli trött i ögonen.

Eller öronen, för den sakens skull.

I dag är marknaden full av bra surfplattor som kan precis allt de ska, men naturligtvis är inte alla precis lika bra. På de kommande sidorna har vi testat de fem surfplattor som vi anser vara bland de bästa på marknaden just nu. Det är inte säkert att du håller med oss helt och hållet i vår betygsättning, men vilken av de fem du än väljer lovar vi att du inte hamnar helt fel.

Så testade vi

Alla surfplattornas prestanda är testade med programmet Geekbench 3 från Primate Labs i en cross platform-version som ger resultat som är jämförbara oberoende av operativsystem. Geekbench 3 utför en rad typiska arbetsuppgifter och resultatet mäts efter ett poängsystem vars referens (2 500 poäng) är en Mac mini från 2011 med en Intel Core i5-2520M 2,5 GHz-processor. Om en surfplatta får 5 000 poäng innebär det alltså att den är dubbelt så snabb som referensen.

Geekbench 3 ger resultat som skiljer på antalet processorkärnor. Poängen är därför uppdelad i en single-core- och en multi-core-del, där det senare är processorns samlade prestanda, medan det förstnämnde anger hur snabb varje processorkärna är.

Vi har också betygsatt följande: surfning och webbläsning, skärm (inklusive upplösning, färger och touch-funktion), kamera, media (inklusive ljudkvalitet och video), specifikationer samt övriga faktorer som användarkänsla och prestanda. Vi har bland annat testat med tunga spel som Asphalt 8 och Infinity Blade för att utvärdera skärmuppdatering, rendering, grafikeffekter samt pekskärmens kontroll.

Sist men inte minst spelar även design och byggkvalitet en avgörande roll för totalbetyget.

ASUS Memo Pad 7 ME572CL

Operativsystem: Android 4.4.2 KitKat

Skärm: 7-tums LED IPS, 1920 x 1200 (323 ppi)

Processor: 1,83 GHz Intel Atom Z3560 64 bit quad-core

Internminne: 2 GB

Minne: 16 GB + microSD (max 64 GB)

Kamera: 5 Mp (baksida), 2 Mp (framsida)

Trådlöst: 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0, GPS, GLONASS, Miracast

Anslutning: Micro USB 2.0

Mått: 200 x 114,3 x 8,3 mm

Vikt: 269 g

Batteri: Upp till 11 timmar (15 Wh litiumpolymer)

Pris: 3 300 kr

En liten pärla

ASUS Memo Pad 7 är kanske klen, men den kan verkligen vara med och leka bland de stora grabbarna.

Plus

Framför allt med tanke på priset får man enastående prestanda, läcker bildkvalitet och gedigen byggkvalitet.

Minus

Ljudet är en smula för bastungt, touch-funktionen hade kunnat vara bättre och ramen runt skärmen är mycket, mycket bred. Kameran tar grumliga bilder i dålig belysning och surfplattan är full av bloatware.

Omdöme

Memo Pad 7 är utrustad med en briljant liten 7-tumsskärm som har Full HD-upplösning och därmed hög pixeltäthet. Bilden är skarp och färgtemperaturen är övertygande naturlig. Bara kontrasten hade kunnat vara en smula bättre, och touch-funktionen reagerar inte alltid så exakt som man kunde önska sig. Kameran tar respektabla bilder, fast de blir snabbt grumliga och oskarpa så fort belysningen inte är optimal.

Ljudet är bra och har massor av tyngd. Faktiskt så mycket tyngd att somliga lär tycka att det är lite för bastungt. Det saknas nämligen lite skärpa i de högre frekvensregistren. Men sammantaget är ljuddelen absolut godkänd.

Men den 64-bitars Intel Atom Z35600 quadcore-processor som sitter i Memo Pad 7 lämnar inget att önska. Benchmark-testet ger ett strålande resultat och när vi utsätter surfplattan för ett tungt spel som Asphalt 8: Airborne går allt som på räls. Appen startar direkt och vi upplever inget lag.

Memo Pad 7 är rejält byggd, trots att den är gjord av plast, och vi har inget att klaga på när det gäller det allmänna kvalitetsintrycket.

Surfplattan är väldigt avlång och har en design som ska påminna det slags handväska som vissa kvinnor föredrar. Dessutom är ramen runt skärmen mycket bred, framför allt på höger och vänster sida, vilket nästan får Memo Pad 7 att se ut som en miniatyrversion av en platt-TV från 2008.

Slutsats

Skärmkvaliteten är felfri och bilen är skarp och mycket naturtrogen, och ljudet är absolut godkänt även om basen tar mer än lovligt mycket plats i ljudbilden. Memo Pad 7 kör stora och grafiktunga appar utan att knysta och resultatet av prestandatestet bekräftar att Intel, som har gjort surfplattans processor, är någon att räkna med i framtiden på marknaden för mobila enheter. Det var nära att vi utsåg Memo Pad 7 till testets bästa köp, men i slutändan påverkade problem som en halvdålig kamera, bloatware och småtrassel med touch-funktionaliteten totalbetyget för mycket.

Betyg (1–6): 4

Lenovo Yoga Tablet 2 Pro

Operativsystem: Android 4.4.2 KitKat

Skärm: 13,3-tums LCD IPS, 2560 x 1440 (221 ppi)

Processor: 1,86 GHz Intel Atom Z3745 quad-core

Internminne: 2 GB

Minne: 32 GB + microSD (max 64 GB)

Kamera: 8 Mp (baksida), 1,6 Mp (framsida)

Trådlöst: 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0

Anslutning: Micro USB (OTG)

Mått: 333 x 223 x 3,7–12,6 mm

Vikt: 950 g

Batteri: Upp till 15 timmar (9600 mAh)

Pris: 4 500 kr

En riktig baddare

Det är inte storleken som räknas, Lenovo!

Plus

Bra inbyggda stereohögtalare som kompletteras av en subbas. Den stora skärmen är bra till spel och film – och så har surfplattan till och med en inbyggd projektor!

Minus

Lenovo får inte ut tillräckligt mycket ur den stora skärmen, vanliga appar kör ojämnt och med ett par hörlurar är ljudet platt och tråkigt.

Omdöme

Vi har aldrig sett en surfplatta med inbyggd projektor förut, och om vi ska vara helt ärliga är det inte något vi har saknat heller. Men Lenovo Yoga Tablet 2 Pro har inte desto mindre en pico-projektor inbyggd i det cylindriska handtaget som är en del av Lenovos unika, kilformiga design som vi känner igen från deras andra surfplattor. Från uppemot två meters håll kan projektorn visa en 50-tums bild mot en vit bakgrund, och det fungerar faktiskt.

Den här surfplattan har alltså en skärm på hela 13,3 tum, och det är en hel del ska vi få be att tala om. Lenovo Yoga Tablet 2 Pro är verkligen utformad för hemmabruk, och hemma i soffan känns inte den stora skärmen riktigt så våldsam som man skulle kunna tro. Bildkvaliteten är tyvärr inte riktigt lika bra som man hade kunnat önska sig. Skärmen är alltså stor, men vad har man för nytta av det när Lenovo ändå inte utnyttjar det till något? Och upplösningen är faktiskt lägre än på exempelvis Samsung Galaxy Tab S, som bara har en skärm på 10,5 tum, så resultatet är en lägre pixeltäthet än konkurrenterna och en bild som är lite för matt i färgerna och en smula för oskarp. Däremot är vi förtjusta i den stora skärmen när det är dags att titta på film eller spela spel. Sådant är riktigt kul på en surfplatta av den här storleken.

Och just video och grafiktunga spel som Asphalt 8 går verkligen undan på Yoga Tablet 2 Pro, även om det något överraskande är segare med vanliga appar som Chrome-webbläsaren och Google Maps. Vårt prestandatest ger ett tillfredsställande resultat, men till vardags noterar vi bland annat i ovan nämnda appar små avbrott och pauser som vi inte riktigt kan förklara.

Ett av surfplattans paradnummer är ljudet, som mycket riktigt är bra så länge vi håller oss till de inbyggda, framåtriktade stereohögtalarna som dessutom kompletteras av en subbas. Och av ljudoptimerande programvara som Dolby Audio. Men så fort vi kopplar in ett par bra hörlurar blir vi besvikna. Då låter det plötsligt egendomligt platt och utan särskilt mycket volym – trots Dolby-optimering – och det slutar med en ljudbild som saknar tyngd och liv.

Slutsats

Det är inte storleken som räknas utan vad man gör med den, och Lenovo Yoga Tablet 2 Pro lever dessvärre inte riktigt upp till allt den lovar. Inbyggd projektor är ett kul påhitt men däremot får Lenovo inte riktigt ut tillräckligt ur den 13,3 tum stora skärmen, och vare sig prestanda eller ljudkvalitet lyckas imponera.

Betyg (1–6): 4

Samsung Galaxy Tab S 10.5

Operativsystem: Android 4.4.2 KitKat

Skärm: 10,5-tums Super AMOLED, 2560 x 1600 (288 ppi)

Processor: 1,9 GHz + 1,3 GHz Exynos 5 Octa 5420 octa-core

Internminne: 3 GB

Minne: 16 GB + microSD (max 128 GB)

Kamera: 8 Mp (baksida)+2,1 MP (framsida)

Trådlöst: 802.11 ac/a/b/g/n, Bluetooth 4.0, GPS, Glonass

Anslutning: Micro USB 2.0

Mått: 247,3 x 177,3 x 6,6 mm

Vikt: 465 g

Batteri: 7900 mAh

Pris: 5 000 kr

Bästa. Skärmen. Någonsin.

Med Galaxy Tab S har Samsung äntligen fått ett äkta surfplatte-flaggskepp.

Plus

Oöverträffad skärm med vackra färger och hög upplösning. Prestanda ligger också i topp, och designen är lätt, tunn och robust. Massor av fin funktionalitet och gratis innehåll.

Minus

Ljudkvaliteten är egentlig fin, men ljudstyrkan hade kunnat vara bättre.

Omdöme

Galaxy Tab S har helt enkelt den snyggaste surfplatteskärmen vi någonsin har sett. Punkt slut.

Där Ipad Air 2 lockar med en 9,7-tums skärm med 2048 x 1536-upplösning och följaktligen en pixeltäthet på 264, så övertrumfar Galaxy Tab S den med den imponerande upplösningen 2560 x 1600 pixlar och en pixeltäthet på 288 ppi (pixlar per tum).

I praktiken är skärmen mycket ljusstark och klar med skarpa färger och en fantastisk kontrast, och vår enda negativa kritik måste vara att färgschemat är mer dynamiskt än somliga användare kanske föredrar. Färgerna kan med andra ord kännas lite påträngande och konstlade, även om man till viss grad kan justera detta i inställningarna.

Till skillnad från riktigt många Samsung-produkter har Galaxy Tab S en omisskännlig kvalitetskänsla, och även om den egentligen är gjord av plast (åtminstone den mönstrade baksidan) så känns det inte så.

När vi ändå håller på att dela ut ros så kan vi passa på att dela ut en hel bukett till den samlade användarkänslan. Samsung Galaxy Tab S är den första surfplattan vi har testat som är utrustad med en octa-core-processor – i praktiken i form av två ARM-quad-core-processorer på 1,9 respektive 1,3 GHz – och att använda den till vardags går blixtsnabbt. Appar startar omedelbart och även mycket krävande funktioner går som på räls.

Ska vi vara kritiska så måste vi ta en titt på ljudet. Det är absolut inte dåligt, men vi blir inte heller blåsta över ända. Bokstavligt talat faktiskt, för även om ljudkvaliteten egentligen är riktigt fin så saknar vi en del styrka och volym i ljudbilden, oavsett om vi använder hörlurar eller utnyttjar de små inbyggda stereohögtalarna.´

Slutsats

Framförallt skärmen med sin extremt höga upplösning och enastående bildkvalitet är oöverträffad på marknaden, men även design, byggkvalitet, prestanda, funktionalitet och användarkänsla förtjänar applåder. Bara ljudkvaliteten lämnar en smula att önska, även om vi då pratar petitesser. Vi är främst lite irriterade över att ljudstyrkan inte är kraftig nog.

Betyg (1–6): 6

Sony Xperia Z3 Tablet Compact

Operativsystem: Android 4.4.2 KitKat

Skärm: 8-tums IPS LCD Triluminous, 1920 x 1200 (283 ppi)

Processor: 2,5 GHz Snapdragon 801 quad-core

Internminne: 3 GB

Minne: 16 GB + microSD (max 128 GB)

Kamera: 8,1 Mp (baksida), 2,2 Mp (framsida)

Trådlöst: 4G/LTE, 802.11 ac/a/b/g/n, Bluetooth 4.0, NFC

Anslutning: Micro USB 2.0

Mått: 213,3 x 123,6 x 6,4 mm

Vikt: 270 g

Batteri: 4500 mAh

Pris: 4 400 kr

Tredje gången gillt

Xperia Z3 Tablet Compact är den tredje highend-surfplattan från Sony, och den är dessutom den bästa.

Plus

Strålande skärm, höga prestanda och massor av funktioner – inklusive vatten- och smutsskydd – kombinerat med en lätt och smal design. Och allt till ett rimligt pris.

Minus

Ljudbilden saknar tryck och liv, och kameran lever inte riktigt upp till förväntningarna.

Omdöme

Sånär som på Ipad Air 2 är det ingen annan surfplatta i det här testet som är tunnare än Xperia Z3 Tablet Compact, som känns både fjäderlätt och robust på samma gång. Baksidan är gjord av greppsäker plast, medan framsidan är av glas och hela härligheten är omgärdad av en kromad list som löper in i metallhörn vilket bidrar till att göra surfplattan mindre porös. På samma gång är den både vatten- och dammtät (IP65/IP68-klassad), vilket gör den idealisk för utomhusbruk.

Detta beror också på den extremt ljusstarka skärmen, som tack vare Full HD-upplösning och en pixeltäthet på 283 ppi har en riktigt snygg bild med god kontrast och en mycket, mycket dynamisk färgtemperatur.

Föregångaren, Xperia Z2 Tablet, kunde utan att blinka ta upp kampen med de bästa musikspelarna på marknaden, men det kan man inte säga om Xperia Z3 Tablet Compact. Ljudet saknar helt enkelt liv och tyngd, och man måste rota runt bland de många ljudinställningarna och EQ:n innan ljudbilden blir respektabel.

Under skalet sitter en av Qualcomms snabbaste processorer, en quad-core Snapdragon 801 på 2,5 GHz som tillsammans med 3 GB RAM-minne levererar prestanda på nivå med Samsungs octa-core-surfplatta Galaxy Tab S.

Slutsats

Sony Xperia Z3 Tablet Compact har en strålande skärmkvalitet, höga prestanda och massor av extra funktionalitet till ett bra pris. Designen är lätt och smal, och tack vare vatten- och smutsskydd samt en mycket ljusstark skärm är den idealisk för utomhusbruk. Bästa köp!

Betyg (1–6): 5

Apple Ipad Air 2

Operativsystem: Ios 8.1

Skärm: 9,7-tums IPS, 2048 x 1536 (264 ppi)

Processor: 1,5 GHz Apple A8X 64-bit + M8 motion co-processor

Internminne: 2 GB

Minne: 128 GB

Kamera: 8 Mp (baksida) + 1,2 Mp (framsida)

Trådlöst: 4G/LTE, 802.11 ac/a/b/g/n, Bluetooth 4.0, GPS, GLONASS

Anslutning: Lightning

Mått: 240 x 169,5 x 6,1 mm

Vikt: 437 g (Wi-Fi), 444 g (4G LTE)

Batteri: Upp till 10 timmar (27,3 watt litiumpolymer)

Pris: 7 800 kr

Mycket vill ha mer

Ipad Air 2 är den bästa surfplattan på marknaden. Precis som föregångaren.

Plus

Världens tunnaste surfplatta. Lättanvänd och lyxig design, oöverträffade prestanda och imponerande hög bildkvalitet. Och nu med Touch ID.

Minus

Knappen som kunde slå på och av ljudet har försvunnit. Minnet kan inte utökas.

Omdöme

Apple kallar skärmen på Ipad Air 2 för Retina HD, vilket skulle kunna ge oinvigda ett intryck av att skärmupplösningen alltså måste vara högre än på föregångarens vanliga Retina-skärm. Så är dock inte fallet. På Ipad Air 2 är skärmupplösningen 2048 x 1536 pixlar, med en pixeltäthet på 264 ppi, alltså exakt samma som på Ipad air, och även skärmtekniken är densamma.

Nej, den enda reella skillnaden att den nya skärmen är fullständigt laminerad, vilket innebär att Apple har lyckats eliminera det tunna lager luft som förut fanns mellan det tryckkänsliga skiktet och själva LCD-skärmen. Dessa två lager har nu smälts samman, vilket har stor betydelse för bildkvaliteten eftersom det numera känns som om bilden är fastklistrad direkt på undersidan av skärmen. Detta innebär i sin tur att skärmbilden är mindre känslig för reflektioner och att betraktningsvinkeln har blivit bättre.

Ingen surfplatta kan skryta med hifi-ljud, men Ipad Air klarar sig ändå ganska så respektabelt på ljudfronten. Ljudet är dynamiskt och har tyngd i alla frekvensregister. Tills vi ser den första surfplattan med inbyggd separat DAC verkar det inte som om det kan bli bättre.

I Air 2 sitter en 8 Mp-kamera som dels tar större och mer högupplösta bilder än föregångaren och dels åstadkommer en markant högre bildkvalitet med mer djup och helt utan grumligheter och brus. I synnerhet i bilder som tas i mörka omgivningar.

Men det är inte bara den bättre kameran som förbättrar upplevelsen att ta bilder. Även om 1,4 mm tunnare och 32 gram lättare kanske inte låter som så mycket så innebär den tunnare designen och den lägre vikten att det har blivit mycket smidigare och mer användarvänligt att använda sin Ipad som kamera. Den är helt enkelt lättare att hålla i under längre perioder och det gör större skillnad än man skulle kunna tro.

Detta gäller naturligtvis även till vardags, när man använder surfplattan till andra ändamål, oavsett om det är spel, film, böcker eller surfning. Ipad Air 2 är gjord av aluminium, byggkvaliteten tillhör toppklassen och designen är precis så läcker och lyxig som man kan förvänta sig av Apple.

Prestanda och funktioner

Våra benchmark-tester visar att Ipad Air 2 är den utan jämförelse snabbaste surfplattan på marknaden för tillfället. Apple brukar vara mycket hemlighetsfulla när det gäller sina egenutvecklade processorer, men vårt testprogram Geekbench 3 har avslöjat att den så kallade A8X-processorn i Ipad Air 2 har tre kärnor och är på 1,5 GHz, precis som vi numera vet att Ipad Air 2 har 2 GB RAM-minne.

Om man inte tycker att detta låter speciellt imponerande jämfört med de quadcore Snapdragon-processorer på 2,5 GHz eller ännu mer som sitter i de mest kraftfulla Android-surfplattorna så får man tänka om. Det är inte mycket som kan få Ipad Air 2 att tappa andan.

Riktigt tunga appar som Garageband och Imovie öppnas på ett ögonblick och arbetar blixtsnabbt, och grafiktunga spel som Asphalt 8: Airborne kör mjukare än någonsin.

En annan välkommen nyhet i Ipad Air 2 är Touch ID. Fingeravtrycksläsaren gör det enklare att låsa upp surfplattan, plus att man kan använda sitt fingeravtryck för att betala för appar och annat i App Store och Itunes. I Ios 8 har Apple öppnat för att tredjepartsutvecklare kan bygga in Touch ID-funktioner i sina appar, så det skulle bara fattas att fingeravtrycken skulle fungera även i Apples flaggskeppsmodell.

Om det är något som liknar smolk i glädjebägaren så måste det vara att Ipad har sina begränsningar. Åtminstone när det gäller lagringsplats. Den stöder nämligen inte att man utökar lagringskapaciteten med Microsd-kort, så det gäller att redan i förväg veta hur mycket minne man behöver. Å andra sidan finns Ipad Air 2 i versioner med ända upp till 128 GB.

Slutsats

Ipad Air 2 är den bästa surfplattan som går att köpa för pengar just nu. Den är smalare och tunnare än någon annan på marknaden och prestanda – inte minst grafiken – är oöverträffade. Bildkvaliteten är rent allmänt något av det bästa vi har sett och nu har Ipad äntligen fått en kamera som tar respektabla bilder.

Har man redan en Ipad Air behöver man inte alls investera i en 2:a – under förutsättning att man kan leva utan Touch ID – men för alla andra som ska investera i en surfplatta här och nu är det ingen tvekan om saken. Apples Ipad är nummer 1. Igen.

Betyg (1–6): 6

  • Peter Gotschalk, Ljud & Bild

Förkortad version

Detta är en kortversion av testet. Vill du läsa mer? Gå in på nwt.se!

Källa:

Vi testar

Asus memo Pad 7 ME572CL

3 300 kronor

7-tums skärm, Android 4.4.2

Sony Xperia Z3 Tablet Compact

4 400 kronor

8-tums skärm, Android 4.4.2

Lenovo Yoga Tablet 2 Pro

4 500 kronor

13,3-tums skärm, Android 4.4.3

Samsung Galaxy Tab S

5 000 kronor

10,5-tum skärm, Android 4.4.2

Apple Ipad Air 2

7 800 kr

9,7-tums skärm, iOS 8.1

Källa: