2017-08-23 09:27

2017-08-23 09:27

Den störstes tillfälliga återkomst

SCHACKRUTAN

Exvärldsmästaren Garri Kasparov, född i Azerbaijans huvudstad Baku år 1963, anses av många vara världens genom tidernas bästa schackspelare. Efter att ha vunnit allt som fanns att vinna, och det dessutom åtskilliga gånger, avslutade han år 2005 sin schackliga karriär och satsade istället på politik och föreläsningar samt bokskriveri.

Eftersom han fortfarande inte är allt för gammal, så hoppas många schackspelare att han ska göra en seriös comeback, vilket blir mer osannolikt för varje år. Döm därmed om de flestas förvåning när han meddelade att han skulle delta i superturneringen Saint Louis Rapid and Blitz Tournament, som avslutades förra veckan. Han ställdes där mot dagens bästa spelare, varav de flesta han aldrig mött, då de är för unga. Hur skulle det gå för Kasparov, som inte spelat ett rankat parti på tolv år? Att han var välförberedd och fortfarande höll bra klass kunde man utgå ifrån, men hur bra?

Han inledde tävlingen darrigt, och framförallt använde han mycket betänketid, vilket brukar innebära att självförtroendet och formen inte är den bästa. Framåt slutet av tävlingen kom han dock igång, och slog flera av deltagarna. Till sist slutade han på en åttonde plats bland de tio spelarna, vilket inte var så illa! Hade tävlingen pågått någon dag till hade han garanterat avancerat, då formen blev allt bättre. Kasparov kan tvivelsutan slå sig in i världseliten igen, om han har lust till det. Dock har hans liv ändrat inriktning, så en seriös comeback lär dessvärre aldrig se. Detta kan mycket väl vara Kasparovs sista framträdande i ett seriöst och starkt sammanhang.

Slutsegrare blev den armeniske världsspelaren Levon Aronian, som formligen utklassade motståndet.

Dagens ställning uppkom i ett parti som spelades i Moskva år 1958.

Vit: Belenki, Sovjet Svart: Pirorov, Sovjet

Ser du hur svart drog och vann genom offer?

 

Lösning draget: 1..Te1! 2.Txe1 Dg2# matt eller 1..Te1! 2.Dxe1 Dh5# matt eller 1..Te1! 2.Dg4 Dh1+! 3.Txh1 Txh1# matt.

 

Eftersom han fortfarande inte är allt för gammal, så hoppas många schackspelare att han ska göra en seriös comeback, vilket blir mer osannolikt för varje år. Döm därmed om de flestas förvåning när han meddelade att han skulle delta i superturneringen Saint Louis Rapid and Blitz Tournament, som avslutades förra veckan. Han ställdes där mot dagens bästa spelare, varav de flesta han aldrig mött, då de är för unga. Hur skulle det gå för Kasparov, som inte spelat ett rankat parti på tolv år? Att han var välförberedd och fortfarande höll bra klass kunde man utgå ifrån, men hur bra?

Han inledde tävlingen darrigt, och framförallt använde han mycket betänketid, vilket brukar innebära att självförtroendet och formen inte är den bästa. Framåt slutet av tävlingen kom han dock igång, och slog flera av deltagarna. Till sist slutade han på en åttonde plats bland de tio spelarna, vilket inte var så illa! Hade tävlingen pågått någon dag till hade han garanterat avancerat, då formen blev allt bättre. Kasparov kan tvivelsutan slå sig in i världseliten igen, om han har lust till det. Dock har hans liv ändrat inriktning, så en seriös comeback lär dessvärre aldrig se. Detta kan mycket väl vara Kasparovs sista framträdande i ett seriöst och starkt sammanhang.

Slutsegrare blev den armeniske världsspelaren Levon Aronian, som formligen utklassade motståndet.

Dagens ställning uppkom i ett parti som spelades i Moskva år 1958.

Vit: Belenki, Sovjet Svart: Pirorov, Sovjet

Ser du hur svart drog och vann genom offer?

 

Lösning draget: 1..Te1! 2.Txe1 Dg2# matt eller 1..Te1! 2.Dxe1 Dh5# matt eller 1..Te1! 2.Dg4 Dh1+! 3.Txh1 Txh1# matt.

 

  • Tommy Andersson