2017-06-17 06:00

2017-06-17 06:00

Sommarkvällens ödsliga läte, plýh-e

NATUR

Den platta fjällheden är ljungpiparens plats. Där med ljung, fjällbjörk, små gölar och torrare tuvor har den sitt revir.

Oftast avslöjar den sig med sina vemodiga och ödesmättade rop. Men den är trots vidderna inte så skygg. Ofta är den till och med lite nyfiken på vandraren på lågfjället. Har man tur kan man få uppleva ljungpiparens spel i försommarkvällen. Då flyger den med snabba vingslag, ofta tillsammans med flera.

Spelflykten övergår snart i en märklig slowmotion med långsamma och stela vingslag. Hela tiden ljuder det arttypiska spellätet som mästerornitologen Erik Rosenberg beskriver med dessa bokstäver, prrepýrria prrepýrria prrepýrria.

Oftast avslöjar den sig med sina vemodiga och ödesmättade rop. Men den är trots vidderna inte så skygg. Ofta är den till och med lite nyfiken på vandraren på lågfjället. Har man tur kan man få uppleva ljungpiparens spel i försommarkvällen. Då flyger den med snabba vingslag, ofta tillsammans med flera.

Spelflykten övergår snart i en märklig slowmotion med långsamma och stela vingslag. Hela tiden ljuder det arttypiska spellätet som mästerornitologen Erik Rosenberg beskriver med dessa bokstäver, prrepýrria prrepýrria prrepýrria.