2017-05-20 06:00

2017-05-20 06:00

Svenska framgångar i nygammal elitturnering

TOMMY ANDERSSON

I mer än 20 år arrangerades årligen storturneringen Sigeman & Co Chess Tournament i Malmö.

Under dessa år var tävlingen en av de största schackliga händelserna i Sverige. Tanken bakom arrangemanget var att de svenska toppspelarna skulle ställas mot spelare från världseliten. Sedan, av olika skäl, lades tävlingen i malpåse i tre år, innan den i år reste sig som fågeln Fenix ur askan med delvis nya sponsorer. Årets upplaga av tävlingen var möjligen lite svagare än vad som var fallet under dess glans dagar, men icke desto mindre ställdes de svenska spelarna mot tufft motstånd.

De utländska proffsen var: Pavel Eljanov från Ukraina, Nigel Short från England, Baduur Jobava från Georgien samt Harika Dronavalli från Indien. En kort beskrivning av dessa: Eljanov är nummer 15 på världsrankingen, Short spelade en gång i tiden en VM-match mot Kasparov, Jobava ligger runt 50:e plats på världsrankingen medan Dronavalli är en av världens bästa kvinnliga spelare. Sverigeettan Nils Grandelius och den svenska mästaren Erik Blomqvist hade med andra ord något att bita i, i tävlingen som gick över fem ronder.

Erik Blomqvist fick till en fullträff och slog Eljanov, och därmed är han numer den svenske spelare som slagit den mest högrankade spelaren genom historien, om jag inte är felunderrättad. Dock gick Blomqvist på pumpen mot Grandelius, som spelade solitt turneringen igenom och han förblev obesegrad. Tack vare detta delade Grandelius turneringssegern med Jobava med 3p/5, medan Blomqvist och Eljanov delade på 3-4:e platsen genom att ta 2½ medan Dronavalli och Short slutade på 2 poäng.

Detta var en riktigt fin insats av Nils Grandelius och Erik Blomqvist, som de säkert är nöjda med!

Dagens ställning uppkom i ett parti som spelades i England år 1990.

Vit: Bates, England

Svart: Fearn, England

Ser du hur vit drog och vann elegant?

Tommy Andersson

Lösning draget: 1.Txe5!! dxe5 2.Dc5# matt, eller 1..Dxf6 2.Te8+! och vit vinner material och parti.

 

Under dessa år var tävlingen en av de största schackliga händelserna i Sverige. Tanken bakom arrangemanget var att de svenska toppspelarna skulle ställas mot spelare från världseliten. Sedan, av olika skäl, lades tävlingen i malpåse i tre år, innan den i år reste sig som fågeln Fenix ur askan med delvis nya sponsorer. Årets upplaga av tävlingen var möjligen lite svagare än vad som var fallet under dess glans dagar, men icke desto mindre ställdes de svenska spelarna mot tufft motstånd.

De utländska proffsen var: Pavel Eljanov från Ukraina, Nigel Short från England, Baduur Jobava från Georgien samt Harika Dronavalli från Indien. En kort beskrivning av dessa: Eljanov är nummer 15 på världsrankingen, Short spelade en gång i tiden en VM-match mot Kasparov, Jobava ligger runt 50:e plats på världsrankingen medan Dronavalli är en av världens bästa kvinnliga spelare. Sverigeettan Nils Grandelius och den svenska mästaren Erik Blomqvist hade med andra ord något att bita i, i tävlingen som gick över fem ronder.

Erik Blomqvist fick till en fullträff och slog Eljanov, och därmed är han numer den svenske spelare som slagit den mest högrankade spelaren genom historien, om jag inte är felunderrättad. Dock gick Blomqvist på pumpen mot Grandelius, som spelade solitt turneringen igenom och han förblev obesegrad. Tack vare detta delade Grandelius turneringssegern med Jobava med 3p/5, medan Blomqvist och Eljanov delade på 3-4:e platsen genom att ta 2½ medan Dronavalli och Short slutade på 2 poäng.

Detta var en riktigt fin insats av Nils Grandelius och Erik Blomqvist, som de säkert är nöjda med!

Dagens ställning uppkom i ett parti som spelades i England år 1990.

Vit: Bates, England

Svart: Fearn, England

Ser du hur vit drog och vann elegant?

Tommy Andersson

Lösning draget: 1.Txe5!! dxe5 2.Dc5# matt, eller 1..Dxf6 2.Te8+! och vit vinner material och parti.

 

  • Tommy Andersson