2017-05-13 06:00

2017-05-13 08:40

Tillfällig gäst i weird Florida

KRÖNIKA

”So what do you guys think of weird Florida?”

Killen i baren på Tampa flygplats ställer frågan. Han, som verkar bott i Syd- och Nordamerika, Afrika och Australien och varit i både Kalix och Karlstad, vill veta hur vi reserverade svenskar upplever den stat han nu bor i för att växelvis med sin bror ta hand om föräldrarna på ålderns höst.

Begreppet weird Florida har jag stött på i böcker och lite överallt under veckorna i solskensstaten. Nu tar jag chansen att fråga vad som egentligen menas?

”För det första, ingen i Florida kommer härifrån. Kolla här.”

Han river av ett kvitto och börjar rita kartan av Florida.

”Här uppe är det egentligen bara som en fortsättning av Alabama och Georgia. Orlando är Disney, Miami är springbreak med festande ungdomar och gamlingar, i mitten träsk och alligatorer, Key west och här på västkusten rika gamlingar. Det är en stat ingen egentligen kommer ifrån och alla är turister i.”

Polletten trillar ner för i två veckor har jag känt mig som en gäst i någon annans liv. Ett liv som är enkelt och inte alldeles på riktigt.

Och som jag har njutit av att vara en del av det skådespelet.

I en stor lyxig lägenhet på den kilometer långa florsockerstranden är tillvaron drömlik. Poolhäng och surfvågor varvas med underhållning i form av propellerbåt bland alligatorer, NASA-uppskjutsimulator, enorma sjökor och hoppande delfiner. Rika amerikaner håller hov innanför de låsta grindarna mellan poolen och havet och vid entrégrindarna en vakt som hälsar vänligt dygnet runt, om vi skulle vara uppe dygnet runt vill säga.

Lägenhetskomplexet blir som ett eget lite samhälle. Det är vänligt, lugnt och tyst. Och så damen som sticker ut. Som pratar utan att lyfta blicken.

”Are you from Norwei... Norwei...Sweden?”

”Yes we are.”

”I figured. Did you get here by bus, train or plane?”

”Excuse me? Well, by plane...”

”I figured. Oh It's water on the floor. Okeeeey.”

Det finns regler i det här huset. Inget blött golv vid något tillfälle är en av dem.

”So what do you guys think of weird Florida?”

Killen i baren på Tampa flygplats ställer frågan. Han, som verkar bott i Syd- och Nordamerika, Afrika och Australien och varit i både Kalix och Karlstad, vill veta hur vi reserverade svenskar upplever den stat han nu bor i för att växelvis med sin bror ta hand om föräldrarna på ålderns höst.

Begreppet weird Florida har jag stött på i böcker och lite överallt under veckorna i solskensstaten. Nu tar jag chansen att fråga vad som egentligen menas?

”För det första, ingen i Florida kommer härifrån. Kolla här.”

Han river av ett kvitto och börjar rita kartan av Florida.

”Här uppe är det egentligen bara som en fortsättning av Alabama och Georgia. Orlando är Disney, Miami är springbreak med festande ungdomar och gamlingar, i mitten träsk och alligatorer, Key west och här på västkusten rika gamlingar. Det är en stat ingen egentligen kommer ifrån och alla är turister i.”

Polletten trillar ner för i två veckor har jag känt mig som en gäst i någon annans liv. Ett liv som är enkelt och inte alldeles på riktigt.

Och som jag har njutit av att vara en del av det skådespelet.

I en stor lyxig lägenhet på den kilometer långa florsockerstranden är tillvaron drömlik. Poolhäng och surfvågor varvas med underhållning i form av propellerbåt bland alligatorer, NASA-uppskjutsimulator, enorma sjökor och hoppande delfiner. Rika amerikaner håller hov innanför de låsta grindarna mellan poolen och havet och vid entrégrindarna en vakt som hälsar vänligt dygnet runt, om vi skulle vara uppe dygnet runt vill säga.

Lägenhetskomplexet blir som ett eget lite samhälle. Det är vänligt, lugnt och tyst. Och så damen som sticker ut. Som pratar utan att lyfta blicken.

”Are you from Norwei... Norwei...Sweden?”

”Yes we are.”

”I figured. Did you get here by bus, train or plane?”

”Excuse me? Well, by plane...”

”I figured. Oh It's water on the floor. Okeeeey.”

Det finns regler i det här huset. Inget blött golv vid något tillfälle är en av dem.