2017-05-13 06:00

2017-05-13 06:00

Prylarna som gör huset klokare

TEKNIK & PRYLAR: Nu behöver du inte längre installera dyra totallösningar

Det intelligenta och smarta hemmet har varit på tapeten länge nu.
Tills för några år sedan var begreppet dock reserverat för dyra totallösningar, med kilometervis av kablar och sofistikerad utrustning som bara kunde installeras av en certifierad tekniker.

Detta har den tekniska utvecklingen lyckligtvis lyckats ändra på.

I dag är smarta hem även tillgängliga för helt vanliga människor om de köper så kallade smart home devices (smarta hem-enheter). Man måste inte längre köpa hela konceptet utan kan helt enkelt investera i en eller flera produkter och själv montera och installera dem hemma.

Men i och med den ökade tillgängligheten har det dykt upp ett par nya problem. Förr i tiden såg teknikern till att allting fungerade, men numera är man i klorna på tillverkarna och helt beroende av att de vill fungera med varandra. Ett smart hem är ju bara riktigt smart när alla prylar pratar med varandra. Och på den punkten är det tyvärr långt kvar.

 

Vad kan jag ha det till?

För att bättre förstå vad ett smart hem egentligen innebär kan det vara bra med ett par exempel. Vill du spara energi och därmed pengar går det att göra genom att utrusta hemmet med en rad sammankopplade sensorer. Tanken är att när de fasta installationerna – till exempel el, vatten, värme och ljus – kan kommunicera så kan deras förbrukning också justeras efter varandra och på så sätt regleras för att fungera så energieffektivt som möjligt.

Varför ska elementen köra för fullt när du vädrar? Och hur är det med belysningen, kom du ihåg att släcka lamporna när du gick hemifrån? Med sensorer på dörrar och fönster och vid termostaten på elementet slipper du elda för kråkorna och kan sätta på och stänga av värmen precis som du vill. Och med hjälp av GPS-signalen i din mobil kan smarta LED-glödlampor ha koll på om du är hemma och alltså släcka sig själva om du inte är det. Riktigt smart!

 

Vilken sorts apparater?

Ett smart hem består dock av mer än bara ljus och värme. Rent övergripande kan produkterna delas in i fyra huvudkategorier. Den första omfattar styrning av hemmet, inklusive hålla koll på energiförbrukningen. Intelligenta wifi-termostater styr på egen hand uppvärmningen och nätverksanslutna LED-lampor tänds och släcks av sig själva. Båda styrs främst via appar i telefonen, men det är nya och ännu smartare saker på gång. I USA är röststyrning stort och även om vi här hemma kan leka lite med Apples Siri och Homekit så ligger vi långt efter. Skälet är bland annat språkförbistring och det faktum att våra marknader är alldeles för små.

 

Övervaka hemmet

En annan produktkategori som växer sakta men säkert ”over there” är säkerhet och övervakning. Med hjälp av larm, kameror och elektroniska lås kan du hela tiden hänga med i vad som händer i och runt ditt hem, var du än befinner dig. Släpp in brevbäraren så att han kan leverera paketet du har väntat på hela dagen eller håll ett öga på barnen som kom hem tidigt från skolan. Övervakningskamerorna vet om du är hemma eller inte och skickar meddelanden om de registrerar rörelser eller till och med ser ansikten som de inte känner igen. Rena rama science fiction.

Massor av underhållning

Även underhållningsprodukterna passar in fint i det smarta hemmet. Praktiskt taget alla produkter med självaktning kan numera kopplas till det trådlösa nätverket och därifrån kan de styra både tv, högtalare, streaming-boxar och radioapparater. Smart-tv har funnits i flera år men det är först nu som vi börjar vi se hur praktiska de kan vara. Ringer någon på dörren så visas bilden från porttelefonen på skärmen. Är det någon du vill släppa in så låser du upp dörren med fjärrkontrollen.

 

Köket är också med

Till sist har vi vitvaror och andra saker som vi brukar hitta i köket. Det har länge varit en framtidsvision att kylskåpet håller koll på bäst före-datum och själv beställer nya matvaror eller påminner dig om att göra det. Så är det inte längre. Produkterna finns i verkligheten, även om det är en kategori som vi inte ser så mycket av på våra breddgrader.

 

Pratar inte samma språk

Tyvärr finns det ett stort problem med smarta hem, som vi nämnde i inledningen. Även om alla produkter är anslutna till samma nätverk så betyder inte det att de nödvändigtvis kan kommunicera med varandra. Ännu så länge finns det inte någon gemensam trådlös standard och varje tillverkare har utvecklat en egen app som styr de egna produkterna.

Då ryker hela idén om det riktigt smarta hemmet och användaren upplever det som rörigt. Lyckligtvis är det en ändring på gång och flera tillverkare har precis börjat öppna sina egna system för andra och arbeta tillsammans. Detta går till exempel att göra med Apples Homekit, Amazon Alexa och Google Home. Även andra märken, till exempel danska Bang & Olufsen har insett att det är dags att sluta isolera sig och de har därför öppnat dörren till sitt BeoLink-system så att du nu kan integrera alla dina enheter i en enda paketlösning. Sådant är trevligt att se.

 

Vart är vi på väg?

Tanken med det smarta hemmet, vare sig man gillar det eller ej, är att alla enheter i hushållet kan kommunicera. Klockan kan prata med ugnen och klockradion i sovrummet kan prata med kaffekokaren i köket. Har du en högtalare som Alexa eller Google Home så kan du prata med allihop – alltså med riktiga ord.

De med teknikskräck kan mycket väl börja darra på manschetten. Det handlar om att släppa taget och låta tekniken styra. Mardrömsscenariot är naturligtvis roboten HAL 9000 från 2001: En rymdodyssé. Så illa lär det knappast gå, även om tanken är intressant. Hur sårbara blir vi om hela hemmet är uppkopplat på nätet?

 

Hur är det med säkerheten?

I likhet med andra internetanslutna enheter kan det finnas en säkerhetsrisk att ge smarta hem-enheter tillgång till hemnätverket. Det säger sig självt. En hackare kan vilja komma åt elektroniska dörrlås, kameror eller larm. Ja, till och med LED-lamporna kan vara intressanta eftersom minsta spricka i säkerheten kan ge till­gång till mer.

Och ja, rent tekniskt är det möjligt att hacka sig in på en säkerhetskamera eller till och med tvättmaskinen. Så kom ihåg att skydda nätverket med lösenord och se till att kontinuerligt uppdatera programvara och firmware på alla nätverksanslutna enheter. Är du extra paranoid så kan du göra en webbsökning och se om någon av dina smarta enheter finns med på svarta listan över saker som kan nås utifrån nätverket.

På webbsidan http://iotscanner.bullguard.com, finns den så kallade Shodan-listan, som är en lista över världens alla internetuppkopplade enheter.

 

Läs hela testet på ljudochbild.se

Prylar – Smart radiatortermostat

 

Tado Smart Radiator Termostat Starter Kit

2 termostater

1 bridge

Wifi

App för iOS/Android

Passar både nya och äldre radiatorer

Pris: 2 000 kr

Webb: tado.com

Betyg: 5

 

Låt Tado styra värmen

Slut med att höja och sänka temperaturen på elementen, Tado klarar det själv.

 

Plus

Tado har en snygg och enkel design som passar in i varje skandinaviskt hem.

Minus

Stöder ännu så länge inte Apple Homekit och väsnas en hel del.

 

Med smarta termostater ska du kunna spara upp till 31 procent i uppvärmningskostnader per år. Ställ in dem på önskad temperatur och glöm dem. Tyvärr saknar radiatortermostaterna från tyska Tado det sista lilla som behövs för att vara riktigt smarta. Men första intrycket är bra. Den vita termostaten med LED-display är riktigt snygg att titta på. Du kan styra den både manuellt och med hjälp av den medföljande appen. Tyvärr finns det inget Homekit-stöd ännu, men Tado lovar att det kommer längre fram i år. Registrera din bridge-enhet på nätet så skickar de en ny när det är klart.

 

Slutsats

Tanken med smarta termostater är genial. De vet hur varmt det är i rummet och sätter på och stänger av värmen efter behov. Tyvärr är avsaknaden av stöd för Homekit och integration med resten av hemmet ett stort minus. Tado är läcker och enkel att titta på, men systemet blir inte riktigt smart förrän det kommunicerar med resten av hemmet. Att de väsnas lite grand går dock att leva med.

 

Läs hela testet av Tado Smart Radiator Termostat Starter Kitpå ljudochbild.se

 

 

 

Prylar – Smart klockradio

 

Witti Beddi

2 USB

3,5-mm stereo

Bluetooth

App för iOS/Android

Pris: 1 100 kr

Webb: wittidesign.com

 

Betyg: 3

 

Beställ en Uber direkt från sängen

Den här smarta klockradion kan både spela musik från Spotify och boka en taxi.

Plus

Beddi är snygg och fungerar fint som vanlig klockradio.

Minus

Kan ingenting utan din mobiltelefon eftersom den inte kan gå ut på nätet själv.

 

Tanken bakom Beddi från Witti design är bra. Stoppa i en massa smarta funktioner i en klockradio och låt den fungera som huvudcentral från sängkanten. Dessvärre är slutresultatet inte riktigt lika lyckat. Beddi är ett Kickstarter-projekt och består av en snyggt designad klockradio med LED-lampor längst ned, belysning och USB-portar på baksidan samt smarta programmerbara knappar på ovansidan. Du kan använda den både som en vanlig FM-klockradio och som en lite smartare bluetooth- och internetradio när den kopplas upp med mobilen. Installation görs med en app. Där bestämmer du vad de olika knapparna ska styra och det är också därifrån du startar alla de så kallade ”smarta funktionerna”.

 

Slutsats

Vi gillar själva tanken med Beddi väldigt mycket och tycker absolut att den är bättre än man kanske först får ett intryck av. Som klockradio med inbyggt ljus och ström till telefonen är den godkänd. Men som smart enhet är vi mer tveksamma. Det finns fortfarande för många buggar och saker som inte riktigt fungerar som de ska. Dessutom är den obligatoriska anslutningen till telefonen helt enkelt en för dum och krånglig lösning.

 

Läs hela testet av Witti Beddipå ljudochbild.se

Mutiroom-högtalare

Sonos Play:5

Spotify, Tidal, Google Play, Deezer m.fl.

Wifi, ethernet, analog

Sonos Controller för iOS och Android

Mått: 36,4 x 20,3 x 15,4 cm

Pris: 5 400 kr

Webb: sonos.com

Betyg: 6

 

Smart ljud till ett smart hem

Sonos är fortfarande kungen av smart ljud i flera rum.

 

Plus

Sonos är enkelt att installera och använda. Dessutom låter Play:5 otroligt bra, speciellt i stereo och ihop med en subwoofer.

Minus

Sonos har inte inbyggt bluetooth så du är bunden till ett slutet system.

 

Ett smart hem måste naturligtvis ha smarta, internetuppkopplade högtalare. Och då går det inte att bortse från Sonos. Precis som Philips och deras Hue har Sonos fördelen av att ha funnits på marknaden längst i sitt segment, så vid det här laget har de bra koll på det här med multiroom-ljud. Det senaste tillskottet är den uppdaterade versionen av Play:5, som har beröringskänsliga knappar, inbyggd mikrofon och ännu mer bas än sin föregångare. Vi hade två högtalare i ett stereosystem med en subwoofer. Det var inte dumt alls. Allt installeras och styrs från en app, som med tiden har blivit både smidig och intuitiv att använda. Sonos är mästare på användarvänlighet.

Alla större streamingtjänster stöds, så det finns inte längre någon anledning att lagra musiken lokalt. Kom ihåg att använda den speciella autokalibreringen med mobiltelefonen. Det får högtalarna att låta markant bättre, eftersom de tar hänsyn till rummet och dess placering.

Slutsats

Kan du leva med att Sonos högtalare fortfarande är bundna till en app – som visserligen har blivit markant bättre med tiden – kan det inte gå fel med Sonos. Det enda verkligt negativa är priset och bristen på möjlighet att streama direkt från en mobil via bluetooth.

 

Läs hela testet av Sonos Play:5 på ljudochbild.se

 

 

Prylar – Multifjärrkontroll

 

Logitech Harmony Elite

Programmerbar multifjärrkontroll

Harmony Hub-kontrollenhet

2 IR-sändare

Harmony-app till iOS/Android

Pris: 2 500 kr

Webb: logitech.com

Betyg: 5

 

En fjärr till allt

Ibland är det skönt att bara behöva trycka på en knapp.

 

Plus

Harmony Elite kan både styra din hemmabio och dina smarta hem-enheter. Kan även skötas med app för Android och iOS.

Minus

Det tar tid att ställa in olika aktiviteter. Priset ligger i den högre änden.

 

Röststyrning av smarta hem är på gång, men vi är fortfarande ett par stycken kvar som föredrar fysiska knappar. Det är här en multifjärr kommer in i bilden. Harmony Elite från Logitech är en av de mest avancerade i sitt slag, vilket även syns på priset. Med den i handen kan du inte bara styra hemmabion utan även många av dina övriga enheter i hemmet, till exempel glödlampor, spelkonsoler och termostater. Enheten är utrustad med både en pekskärm och fysiska knappar. Uppkopplingen till nätverket görs via Harmony Hub. Installera Harmony-appen på telefonen så dröjer det inte länge förrän du kan sätta igång. Fjärrkontrollen laddas via en medföljande hållare, där den även kan stå när den inte används.

Slutsats

Logitech fyller glappet mellan produkterna som ännu inte är riktigt smarta nog för att kommunicera med varandra. Resultatet är en multifjärrkontroll som inte bara styr din hemmabio utan också kan sätta på och stänga av dina andra smarta hem-enheter. Vill du ha maximal kontroll över ditt hem och fortfarande gillar fysiska knappar bättre än röstkommandon så är Logitech Harmony Elite ett riktigt bra alternativ.

 

Läs hela testet av Logitech Harmony Elitepå ljudochbild.se

Prylar – Övervakningssystem

 

Panasonic HN6012 Monitoring & Control Kit

2 sensorer till dörr/fönster

1 nav

1 kamera för inomhusbruk

Wifi

MicroSD

App för iOS/Android

Pris: 2 800 kr

Webb: panasonic.com

Betyg: 4

 

Panasonic bjuder in till privat fest

Panasonics säkerhetslösning är stabil men tekniskt föråldrad.

 

Plus

Panasonic håller vad de lovar. Systemet är enkelt att installera och ett bra startpaket för mindre tekniskt bemedlade.

Minus

Panasonics system är helt slutet och kan därför inte användas tillsammans med andra produkter än deras egna.

 

Det har hänt mycket på området sedan 2015 när Panasonic lanserade sitt KX-HN6012 Home Monitoring and Control Kit. Paketet kan därför tyckas vara en smula föråldrat. Det är tänkt som en introduktion till Panasonics övervaknings- och säkerhetspaket för hem och består främst av ett nav som är trådlöst anslutet till det lokala nätverket. Detta upprättar en trådlös anslutning till de medföljande sensorerna, som kan placeras ovanför en dörr eller ett fönster, och den medföljande kameran och den smarta stickkontakten som kan programmeras för att slå på apparater vid specifika tider. Tanken är att du kan köpa fler enheter och så småningom ha en komplett och sammanhängande lösning där allting fungerar tillsammans och styrs från den medföljande appen.

 

Slutsats

Panasonics kit för hemövervakning är smart för den som inte har stor erfarenhet eller inte vill krångla med tekniken för mycket på egen hand. Du köper ett slutet system, där allt är gjort för att fungera ihop. Tyvärr innebär det också att du är helt avskuren från Apple Homekit och röststyrning. Plus att du är bunden till att enbart köpa Panasonics egna enheter. Kan du leva med detta är HN6012 en bra lösning som till exempel passar i en sommarstuga.

 

Läs hela testet av Panasonic HN6012 Monitoring & Control Kitpå ljudochbild.se

 

Prylar – Smart belysning

 

Philips Hue Starter Kit

3 Hue-glödlampor

1 Bridge-enhet

Kan lysa i 16 miljoner olika färger

9-watts LED (motsvarar 40 watt)

E27-fattning (stor)

Pris: 1 500 kr

Webb: philips.se

Betyg: 6

Särsklit rekommenderad

 

Utmärkt Philips

Vill du ha ett smart hem bör Philips Hue vara det första du investerar i.

 

Plus

Philips Hue stöds av alla och kan därför styras med rösten, appar och fysiska knappar.

Minus

Philips har erfarenheten och tar bra betalt för den. Ett komplett system kan kosta upp till flera tusen kronor.

 

Vill du utrusta ditt hem med smarta LED-lampor som tänds och släcks på kommando och till och med kan lysa i regnbågens alla färger, så klarar du dig inte utan Philips Hue. De här lamporna och särskilt startpaketet har funnits i flera år och är ett enkelt sätt att komma igång med smart och stämningsfull ljussättning. Installationen är rena barnleken. Lamporna kommunicerar med varandra genom ett nav som är anslutet till routern, sedan kan du tända och släcka dem från bland annat din mobiltelefon. Där kan du också styra ljusstyrka och färg. Men billigt är det inte, och slutar det med att du får blodad tand så kan det bli ett kostsamt nöje. Men detta är också Hues stora styrka. Numera finns det otaliga produkter, till exempel glödlampor, ljuslister, lampor och knappar. Gemensamt för dem alla är att de ”pratar samma språk” och därför går att läggas till och integreras fortlöpande i systemet.

 

Slutsats

Med Hue-serien har Philips länge legat i täten när det handlar om nätverksstyrda LED-lampor. Detta är inget som tycks ändras i första taget. I synnerhet det stora stödet från tredjepartsutvecklare är värt att nämna, vilket gör Philips Hue till en av de enklaste smarta hem-enheterna som finns just nu.

 

Läs hela testet av Philips Hue Starter Kit på ljudochbild.se

 

 

Prylar – Rumssensorer

 

Elgato Eve Room

Bluetooth 4.0

App för iOS och Apple TV

3 x AA-batterier

Pris: 750 kr

Webb: elgato.com

Betyg: 4

 

Siri, hur varmt är det i köket?

Eve Room håller koll på luftkvaliteten, men glömmer att dela med sig av informationen.

 

Plus

Med Elgatos app får du en fin överblick över temperaturen och luftfuktigheten.

Minus

Eve Room är inte tillräckligt smart för att skicka informationen vidare till andra enheter.

 

Elgato har en rad smarta produkter i EVE-varumärket som alla stöder Apple Homekit. Gemensamt för dem alla är att de är lite billiga att titta på men otroligt enkla att installera tack vare IR-koder på baksidan. I sortimentet finns dörr- och fönstersensorer, termostater, stickkontakter och rumssensorer. Här ska vi fokusera på det sistnämnda, som rent potentiellt kan vara en mycket viktig del av ditt system.

 

Slutsats

Som en helt vanlig rumstermometer är Elgato Eve Room utmärkt. De extra funktionerna i form av partikelsensor och luftfuktighetsmätare är också bra. Men vad ska vi egentligen ha dem till, när de inte går att använda på ett smart sätt och styra andra enheter? Det blir inte smart på allvar förrän informationen kan användas för att skicka kommandon som styr andra enheter.

 

Läs hela testet av Elgato Eve Room på ljudochbild.se

 

 

 

I dag är smarta hem även tillgängliga för helt vanliga människor om de köper så kallade smart home devices (smarta hem-enheter). Man måste inte längre köpa hela konceptet utan kan helt enkelt investera i en eller flera produkter och själv montera och installera dem hemma.

Men i och med den ökade tillgängligheten har det dykt upp ett par nya problem. Förr i tiden såg teknikern till att allting fungerade, men numera är man i klorna på tillverkarna och helt beroende av att de vill fungera med varandra. Ett smart hem är ju bara riktigt smart när alla prylar pratar med varandra. Och på den punkten är det tyvärr långt kvar.

 

Vad kan jag ha det till?

För att bättre förstå vad ett smart hem egentligen innebär kan det vara bra med ett par exempel. Vill du spara energi och därmed pengar går det att göra genom att utrusta hemmet med en rad sammankopplade sensorer. Tanken är att när de fasta installationerna – till exempel el, vatten, värme och ljus – kan kommunicera så kan deras förbrukning också justeras efter varandra och på så sätt regleras för att fungera så energieffektivt som möjligt.

Varför ska elementen köra för fullt när du vädrar? Och hur är det med belysningen, kom du ihåg att släcka lamporna när du gick hemifrån? Med sensorer på dörrar och fönster och vid termostaten på elementet slipper du elda för kråkorna och kan sätta på och stänga av värmen precis som du vill. Och med hjälp av GPS-signalen i din mobil kan smarta LED-glödlampor ha koll på om du är hemma och alltså släcka sig själva om du inte är det. Riktigt smart!

 

Vilken sorts apparater?

Ett smart hem består dock av mer än bara ljus och värme. Rent övergripande kan produkterna delas in i fyra huvudkategorier. Den första omfattar styrning av hemmet, inklusive hålla koll på energiförbrukningen. Intelligenta wifi-termostater styr på egen hand uppvärmningen och nätverksanslutna LED-lampor tänds och släcks av sig själva. Båda styrs främst via appar i telefonen, men det är nya och ännu smartare saker på gång. I USA är röststyrning stort och även om vi här hemma kan leka lite med Apples Siri och Homekit så ligger vi långt efter. Skälet är bland annat språkförbistring och det faktum att våra marknader är alldeles för små.

 

Övervaka hemmet

En annan produktkategori som växer sakta men säkert ”over there” är säkerhet och övervakning. Med hjälp av larm, kameror och elektroniska lås kan du hela tiden hänga med i vad som händer i och runt ditt hem, var du än befinner dig. Släpp in brevbäraren så att han kan leverera paketet du har väntat på hela dagen eller håll ett öga på barnen som kom hem tidigt från skolan. Övervakningskamerorna vet om du är hemma eller inte och skickar meddelanden om de registrerar rörelser eller till och med ser ansikten som de inte känner igen. Rena rama science fiction.

Massor av underhållning

Även underhållningsprodukterna passar in fint i det smarta hemmet. Praktiskt taget alla produkter med självaktning kan numera kopplas till det trådlösa nätverket och därifrån kan de styra både tv, högtalare, streaming-boxar och radioapparater. Smart-tv har funnits i flera år men det är först nu som vi börjar vi se hur praktiska de kan vara. Ringer någon på dörren så visas bilden från porttelefonen på skärmen. Är det någon du vill släppa in så låser du upp dörren med fjärrkontrollen.

 

Köket är också med

Till sist har vi vitvaror och andra saker som vi brukar hitta i köket. Det har länge varit en framtidsvision att kylskåpet håller koll på bäst före-datum och själv beställer nya matvaror eller påminner dig om att göra det. Så är det inte längre. Produkterna finns i verkligheten, även om det är en kategori som vi inte ser så mycket av på våra breddgrader.

 

Pratar inte samma språk

Tyvärr finns det ett stort problem med smarta hem, som vi nämnde i inledningen. Även om alla produkter är anslutna till samma nätverk så betyder inte det att de nödvändigtvis kan kommunicera med varandra. Ännu så länge finns det inte någon gemensam trådlös standard och varje tillverkare har utvecklat en egen app som styr de egna produkterna.

Då ryker hela idén om det riktigt smarta hemmet och användaren upplever det som rörigt. Lyckligtvis är det en ändring på gång och flera tillverkare har precis börjat öppna sina egna system för andra och arbeta tillsammans. Detta går till exempel att göra med Apples Homekit, Amazon Alexa och Google Home. Även andra märken, till exempel danska Bang & Olufsen har insett att det är dags att sluta isolera sig och de har därför öppnat dörren till sitt BeoLink-system så att du nu kan integrera alla dina enheter i en enda paketlösning. Sådant är trevligt att se.

 

Vart är vi på väg?

Tanken med det smarta hemmet, vare sig man gillar det eller ej, är att alla enheter i hushållet kan kommunicera. Klockan kan prata med ugnen och klockradion i sovrummet kan prata med kaffekokaren i köket. Har du en högtalare som Alexa eller Google Home så kan du prata med allihop – alltså med riktiga ord.

De med teknikskräck kan mycket väl börja darra på manschetten. Det handlar om att släppa taget och låta tekniken styra. Mardrömsscenariot är naturligtvis roboten HAL 9000 från 2001: En rymdodyssé. Så illa lär det knappast gå, även om tanken är intressant. Hur sårbara blir vi om hela hemmet är uppkopplat på nätet?

 

Hur är det med säkerheten?

I likhet med andra internetanslutna enheter kan det finnas en säkerhetsrisk att ge smarta hem-enheter tillgång till hemnätverket. Det säger sig självt. En hackare kan vilja komma åt elektroniska dörrlås, kameror eller larm. Ja, till och med LED-lamporna kan vara intressanta eftersom minsta spricka i säkerheten kan ge till­gång till mer.

Och ja, rent tekniskt är det möjligt att hacka sig in på en säkerhetskamera eller till och med tvättmaskinen. Så kom ihåg att skydda nätverket med lösenord och se till att kontinuerligt uppdatera programvara och firmware på alla nätverksanslutna enheter. Är du extra paranoid så kan du göra en webbsökning och se om någon av dina smarta enheter finns med på svarta listan över saker som kan nås utifrån nätverket.

På webbsidan http://iotscanner.bullguard.com, finns den så kallade Shodan-listan, som är en lista över världens alla internetuppkopplade enheter.

 

Läs hela testet på ljudochbild.se

Prylar – Smart radiatortermostat

 

Tado Smart Radiator Termostat Starter Kit

2 termostater

1 bridge

Wifi

App för iOS/Android

Passar både nya och äldre radiatorer

Pris: 2 000 kr

Webb: tado.com

Betyg: 5

 

Låt Tado styra värmen

Slut med att höja och sänka temperaturen på elementen, Tado klarar det själv.

 

Plus

Tado har en snygg och enkel design som passar in i varje skandinaviskt hem.

Minus

Stöder ännu så länge inte Apple Homekit och väsnas en hel del.

 

Med smarta termostater ska du kunna spara upp till 31 procent i uppvärmningskostnader per år. Ställ in dem på önskad temperatur och glöm dem. Tyvärr saknar radiatortermostaterna från tyska Tado det sista lilla som behövs för att vara riktigt smarta. Men första intrycket är bra. Den vita termostaten med LED-display är riktigt snygg att titta på. Du kan styra den både manuellt och med hjälp av den medföljande appen. Tyvärr finns det inget Homekit-stöd ännu, men Tado lovar att det kommer längre fram i år. Registrera din bridge-enhet på nätet så skickar de en ny när det är klart.

 

Slutsats

Tanken med smarta termostater är genial. De vet hur varmt det är i rummet och sätter på och stänger av värmen efter behov. Tyvärr är avsaknaden av stöd för Homekit och integration med resten av hemmet ett stort minus. Tado är läcker och enkel att titta på, men systemet blir inte riktigt smart förrän det kommunicerar med resten av hemmet. Att de väsnas lite grand går dock att leva med.

 

Läs hela testet av Tado Smart Radiator Termostat Starter Kitpå ljudochbild.se

 

 

 

Prylar – Smart klockradio

 

Witti Beddi

2 USB

3,5-mm stereo

Bluetooth

App för iOS/Android

Pris: 1 100 kr

Webb: wittidesign.com

 

Betyg: 3

 

Beställ en Uber direkt från sängen

Den här smarta klockradion kan både spela musik från Spotify och boka en taxi.

Plus

Beddi är snygg och fungerar fint som vanlig klockradio.

Minus

Kan ingenting utan din mobiltelefon eftersom den inte kan gå ut på nätet själv.

 

Tanken bakom Beddi från Witti design är bra. Stoppa i en massa smarta funktioner i en klockradio och låt den fungera som huvudcentral från sängkanten. Dessvärre är slutresultatet inte riktigt lika lyckat. Beddi är ett Kickstarter-projekt och består av en snyggt designad klockradio med LED-lampor längst ned, belysning och USB-portar på baksidan samt smarta programmerbara knappar på ovansidan. Du kan använda den både som en vanlig FM-klockradio och som en lite smartare bluetooth- och internetradio när den kopplas upp med mobilen. Installation görs med en app. Där bestämmer du vad de olika knapparna ska styra och det är också därifrån du startar alla de så kallade ”smarta funktionerna”.

 

Slutsats

Vi gillar själva tanken med Beddi väldigt mycket och tycker absolut att den är bättre än man kanske först får ett intryck av. Som klockradio med inbyggt ljus och ström till telefonen är den godkänd. Men som smart enhet är vi mer tveksamma. Det finns fortfarande för många buggar och saker som inte riktigt fungerar som de ska. Dessutom är den obligatoriska anslutningen till telefonen helt enkelt en för dum och krånglig lösning.

 

Läs hela testet av Witti Beddipå ljudochbild.se

Mutiroom-högtalare

Sonos Play:5

Spotify, Tidal, Google Play, Deezer m.fl.

Wifi, ethernet, analog

Sonos Controller för iOS och Android

Mått: 36,4 x 20,3 x 15,4 cm

Pris: 5 400 kr

Webb: sonos.com

Betyg: 6

 

Smart ljud till ett smart hem

Sonos är fortfarande kungen av smart ljud i flera rum.

 

Plus

Sonos är enkelt att installera och använda. Dessutom låter Play:5 otroligt bra, speciellt i stereo och ihop med en subwoofer.

Minus

Sonos har inte inbyggt bluetooth så du är bunden till ett slutet system.

 

Ett smart hem måste naturligtvis ha smarta, internetuppkopplade högtalare. Och då går det inte att bortse från Sonos. Precis som Philips och deras Hue har Sonos fördelen av att ha funnits på marknaden längst i sitt segment, så vid det här laget har de bra koll på det här med multiroom-ljud. Det senaste tillskottet är den uppdaterade versionen av Play:5, som har beröringskänsliga knappar, inbyggd mikrofon och ännu mer bas än sin föregångare. Vi hade två högtalare i ett stereosystem med en subwoofer. Det var inte dumt alls. Allt installeras och styrs från en app, som med tiden har blivit både smidig och intuitiv att använda. Sonos är mästare på användarvänlighet.

Alla större streamingtjänster stöds, så det finns inte längre någon anledning att lagra musiken lokalt. Kom ihåg att använda den speciella autokalibreringen med mobiltelefonen. Det får högtalarna att låta markant bättre, eftersom de tar hänsyn till rummet och dess placering.

Slutsats

Kan du leva med att Sonos högtalare fortfarande är bundna till en app – som visserligen har blivit markant bättre med tiden – kan det inte gå fel med Sonos. Det enda verkligt negativa är priset och bristen på möjlighet att streama direkt från en mobil via bluetooth.

 

Läs hela testet av Sonos Play:5 på ljudochbild.se

 

 

Prylar – Multifjärrkontroll

 

Logitech Harmony Elite

Programmerbar multifjärrkontroll

Harmony Hub-kontrollenhet

2 IR-sändare

Harmony-app till iOS/Android

Pris: 2 500 kr

Webb: logitech.com

Betyg: 5

 

En fjärr till allt

Ibland är det skönt att bara behöva trycka på en knapp.

 

Plus

Harmony Elite kan både styra din hemmabio och dina smarta hem-enheter. Kan även skötas med app för Android och iOS.

Minus

Det tar tid att ställa in olika aktiviteter. Priset ligger i den högre änden.

 

Röststyrning av smarta hem är på gång, men vi är fortfarande ett par stycken kvar som föredrar fysiska knappar. Det är här en multifjärr kommer in i bilden. Harmony Elite från Logitech är en av de mest avancerade i sitt slag, vilket även syns på priset. Med den i handen kan du inte bara styra hemmabion utan även många av dina övriga enheter i hemmet, till exempel glödlampor, spelkonsoler och termostater. Enheten är utrustad med både en pekskärm och fysiska knappar. Uppkopplingen till nätverket görs via Harmony Hub. Installera Harmony-appen på telefonen så dröjer det inte länge förrän du kan sätta igång. Fjärrkontrollen laddas via en medföljande hållare, där den även kan stå när den inte används.

Slutsats

Logitech fyller glappet mellan produkterna som ännu inte är riktigt smarta nog för att kommunicera med varandra. Resultatet är en multifjärrkontroll som inte bara styr din hemmabio utan också kan sätta på och stänga av dina andra smarta hem-enheter. Vill du ha maximal kontroll över ditt hem och fortfarande gillar fysiska knappar bättre än röstkommandon så är Logitech Harmony Elite ett riktigt bra alternativ.

 

Läs hela testet av Logitech Harmony Elitepå ljudochbild.se

Prylar – Övervakningssystem

 

Panasonic HN6012 Monitoring & Control Kit

2 sensorer till dörr/fönster

1 nav

1 kamera för inomhusbruk

Wifi

MicroSD

App för iOS/Android

Pris: 2 800 kr

Webb: panasonic.com

Betyg: 4

 

Panasonic bjuder in till privat fest

Panasonics säkerhetslösning är stabil men tekniskt föråldrad.

 

Plus

Panasonic håller vad de lovar. Systemet är enkelt att installera och ett bra startpaket för mindre tekniskt bemedlade.

Minus

Panasonics system är helt slutet och kan därför inte användas tillsammans med andra produkter än deras egna.

 

Det har hänt mycket på området sedan 2015 när Panasonic lanserade sitt KX-HN6012 Home Monitoring and Control Kit. Paketet kan därför tyckas vara en smula föråldrat. Det är tänkt som en introduktion till Panasonics övervaknings- och säkerhetspaket för hem och består främst av ett nav som är trådlöst anslutet till det lokala nätverket. Detta upprättar en trådlös anslutning till de medföljande sensorerna, som kan placeras ovanför en dörr eller ett fönster, och den medföljande kameran och den smarta stickkontakten som kan programmeras för att slå på apparater vid specifika tider. Tanken är att du kan köpa fler enheter och så småningom ha en komplett och sammanhängande lösning där allting fungerar tillsammans och styrs från den medföljande appen.

 

Slutsats

Panasonics kit för hemövervakning är smart för den som inte har stor erfarenhet eller inte vill krångla med tekniken för mycket på egen hand. Du köper ett slutet system, där allt är gjort för att fungera ihop. Tyvärr innebär det också att du är helt avskuren från Apple Homekit och röststyrning. Plus att du är bunden till att enbart köpa Panasonics egna enheter. Kan du leva med detta är HN6012 en bra lösning som till exempel passar i en sommarstuga.

 

Läs hela testet av Panasonic HN6012 Monitoring & Control Kitpå ljudochbild.se

 

Prylar – Smart belysning

 

Philips Hue Starter Kit

3 Hue-glödlampor

1 Bridge-enhet

Kan lysa i 16 miljoner olika färger

9-watts LED (motsvarar 40 watt)

E27-fattning (stor)

Pris: 1 500 kr

Webb: philips.se

Betyg: 6

Särsklit rekommenderad

 

Utmärkt Philips

Vill du ha ett smart hem bör Philips Hue vara det första du investerar i.

 

Plus

Philips Hue stöds av alla och kan därför styras med rösten, appar och fysiska knappar.

Minus

Philips har erfarenheten och tar bra betalt för den. Ett komplett system kan kosta upp till flera tusen kronor.

 

Vill du utrusta ditt hem med smarta LED-lampor som tänds och släcks på kommando och till och med kan lysa i regnbågens alla färger, så klarar du dig inte utan Philips Hue. De här lamporna och särskilt startpaketet har funnits i flera år och är ett enkelt sätt att komma igång med smart och stämningsfull ljussättning. Installationen är rena barnleken. Lamporna kommunicerar med varandra genom ett nav som är anslutet till routern, sedan kan du tända och släcka dem från bland annat din mobiltelefon. Där kan du också styra ljusstyrka och färg. Men billigt är det inte, och slutar det med att du får blodad tand så kan det bli ett kostsamt nöje. Men detta är också Hues stora styrka. Numera finns det otaliga produkter, till exempel glödlampor, ljuslister, lampor och knappar. Gemensamt för dem alla är att de ”pratar samma språk” och därför går att läggas till och integreras fortlöpande i systemet.

 

Slutsats

Med Hue-serien har Philips länge legat i täten när det handlar om nätverksstyrda LED-lampor. Detta är inget som tycks ändras i första taget. I synnerhet det stora stödet från tredjepartsutvecklare är värt att nämna, vilket gör Philips Hue till en av de enklaste smarta hem-enheterna som finns just nu.

 

Läs hela testet av Philips Hue Starter Kit på ljudochbild.se

 

 

Prylar – Rumssensorer

 

Elgato Eve Room

Bluetooth 4.0

App för iOS och Apple TV

3 x AA-batterier

Pris: 750 kr

Webb: elgato.com

Betyg: 4

 

Siri, hur varmt är det i köket?

Eve Room håller koll på luftkvaliteten, men glömmer att dela med sig av informationen.

 

Plus

Med Elgatos app får du en fin överblick över temperaturen och luftfuktigheten.

Minus

Eve Room är inte tillräckligt smart för att skicka informationen vidare till andra enheter.

 

Elgato har en rad smarta produkter i EVE-varumärket som alla stöder Apple Homekit. Gemensamt för dem alla är att de är lite billiga att titta på men otroligt enkla att installera tack vare IR-koder på baksidan. I sortimentet finns dörr- och fönstersensorer, termostater, stickkontakter och rumssensorer. Här ska vi fokusera på det sistnämnda, som rent potentiellt kan vara en mycket viktig del av ditt system.

 

Slutsats

Som en helt vanlig rumstermometer är Elgato Eve Room utmärkt. De extra funktionerna i form av partikelsensor och luftfuktighetsmätare är också bra. Men vad ska vi egentligen ha dem till, när de inte går att använda på ett smart sätt och styra andra enheter? Det blir inte smart på allvar förrän informationen kan användas för att skicka kommandon som styr andra enheter.

 

Läs hela testet av Elgato Eve Room på ljudochbild.se

 

 

 

  • Mikael Hansen