2017-03-11 06:00

2017-03-11 06:00

Vingården Juvé y Camps satsar på kvalitet

SPANIEN: Mindre producent i cava-världen

Källarna är fuktiga, mörka och långa. De sträcker sig flera kilometer under jorden, i snirkliga gångar. Här kan man lätt gå vilse. Men det gör inte så mycket, för det finns åtminstone dryck att tillgå. Miljontals flaskor mousserande vin, som ligger och väntar på rätt tillfälle att öppnas. Nej, detta är inte i Champagne. Vi befinner oss i cava-distriktet Sant Sadurni d’Anoia.

Vi tas emot av Juvé y Camps, en familjeägd vingård som varit verksamma sedan slutet på 1700-talet. Namnen Juvé och Camps kom till när Joan Juvé Baqués gifte sig med Teresa Camps Farré. Året var 1921 och sedan dess har vi kunnat njuta av de välgjorda bubblorna signerade Juvé y Camps.

Flaggskeppet heter Brut Nature, en torr och frisk cava som går att hitta i flertalet restauranger runt om i landet och i utvalda vinbutiker.

Vinkonsumtionen har faktiskt gått ner i Spanien de senaste åren. Trenden går mot mer kvalité än kvantitet. Det gynnar en producent som Juvé y Camps, som står för just det: kvalité. De är små, jämfört med jättar som Codorniu och Freixenet. Två välkända namn i cava-världen, som hjälpt till att sätta Spaniens mousserande vin på världskartan. Och vinkartan så klart.

Stora ägor

Juvé y Camps har däremot stora ägor. Hela 500 hektar. Där är dock bara hälften planterat med vinrankor. Den större delen går till produktionen av cava, men firman gör även torra stilla viner, rosé, rött och vitt. Vingårdarna är utspridda på olika plotter i Penedes – ett av de viktigaste vinområdena i Spanien. Juvé y Camps har sett till att odla rätt druva på rätt plats. Klimat, jordmån och altitud är sådant som påverkar druvornas mognad. På sin vingård som ligger 700 meter över havet har man odlat internationella blå druvor som cabernet sauvignon och merlot.

Hjärtat i cava

Hjärtat ligger dock i cava, både i vinet och i området Sant Sadurni d’Anoia. En liten by några mil utanför Barcelona. Mer än 75 procent av allt Juvé producerar är bubblande, sprittande och friskt. Med kvalité i fokus kommer även ett ansvar. Ansvar för naturen, djuren och miljön. Samtliga 500 hektar är faktiskt ekologiskt certifierade. Välmående glada jordar, ger fina friska druvor.

Tack vare de egna markerna behöver man inte köpa in några druvor. All cava och alla viner kommer från de egna ägorna. Totalt producerar Juvé y Camps omkring 2,7 miljoner flaskor cava om året. Från hela området produceras 250 miljoner flaskor.

Druvan xarel-lo

Inom produktionen av cava är hela nio druvor tillåtna. Juvé riktar framför allt in sig på de traditionella, som xarel-lo, macabeo och parellada.

Xarel-lo bidrar med syra, struktur och djup. En grön druva med viktiga egenskaper, som Juvé y Camps vill lyfta fram. De är en av få producenter som valt att göra en cava på enbart xarel-lo. Det är ett nytt mousserande vin, som släpptes så sent som för tre år sedan. Vi är nyfikna och får tack och lov prova. Det är spännande med blommiga och intensiva smaker av apelsin, citron och kryddiga toner av sandelträ, bergamott och jasmin. Inte likt något annat. Det är givetvis helt torrt, vilket är husstilen hos Juvé y Camps.

Skördar tidigare

När vinerna ska vara torra, gäller det att ha rätt balans mellan syra och socker i druvorna. Juvé väljer att skörda sina druvor något tidigare än andra firmor. Därifrån får de sin eftersökta syra och fräschör. Men vinerna måste gå och dricka också. För att uppnå ett harmoniskt och fruktigt vin, lagrar man det extra länge. I hela 32 månader på sin jästfällning. Lagen säger minst nio månader. Den långa tiden i flaskan gör vinet mer komplext, runt och krämigt. All cava genomgår även den så kallade malolaktiska jäsningen. En process där man omvandlar den vassa äppelsyran till mjukare mjölksyra. Resultatet blir ett mjukare och snällare vin.

Beställningssortimentet

Här hemma i Sverige kan vi än så länge bara njuta av Juvé y Camps Brut Nature, som ligger i beställningssortimentet. Vill du prova mer? Juvé kan eventuellt ta emot besök om man frågar snällt. De har inte, som många av sina stora grannar, möjlighet att ta emot busslaster av besökare för en guidad tur i de långa, mörka källarvalven. Man har i alla fall en trevlig liten butik med alla produkter. Här kan du investera i Essential, cavan gjord på 100 procent xarel-lo. Eller en årgångscava, gjord på enbart chardonnay. Vill du hellre ha stilla viner? Då rekommenderar jag deras friska och stiliga chardonnay, som legat en kort tid på ekfat. Det är krispigt, stenigt och elegant med toner av sälta, rostade nötter och flinta.

Kraftfullt rött

För den som är ute efter ett riktigt bra spanskt rött vin, som inte är från Rioja, tycker jag man ska slå till på Iohannes. Ett kraftfullt rött, gjort på större delar merlot och några skvättar cabernet sauvignon. Druvorna har mognat långsamt på en vingård som ligger 700 meter över havet. Ett djupt och intensivt vin, där vi får både dofter och smaker av söta kryddor, balsamico, rostade fat, mörka skogsbär, plommon, svarta vinbär, fikon, blyerts, lakrits och mineral. Ett långlivat vin, skapat som en hyllning till grundaren Joan Juvé Baqués. En vacker och välförtjänt hyllning. Lika vacker som vinerna från Juvé y Camps. Allt från de söta, till torra och framför allt de eleganta mousserande vinerna.


 

 

Vi tas emot av Juvé y Camps, en familjeägd vingård som varit verksamma sedan slutet på 1700-talet. Namnen Juvé och Camps kom till när Joan Juvé Baqués gifte sig med Teresa Camps Farré. Året var 1921 och sedan dess har vi kunnat njuta av de välgjorda bubblorna signerade Juvé y Camps.

Flaggskeppet heter Brut Nature, en torr och frisk cava som går att hitta i flertalet restauranger runt om i landet och i utvalda vinbutiker.

Vinkonsumtionen har faktiskt gått ner i Spanien de senaste åren. Trenden går mot mer kvalité än kvantitet. Det gynnar en producent som Juvé y Camps, som står för just det: kvalité. De är små, jämfört med jättar som Codorniu och Freixenet. Två välkända namn i cava-världen, som hjälpt till att sätta Spaniens mousserande vin på världskartan. Och vinkartan så klart.

Stora ägor

Juvé y Camps har däremot stora ägor. Hela 500 hektar. Där är dock bara hälften planterat med vinrankor. Den större delen går till produktionen av cava, men firman gör även torra stilla viner, rosé, rött och vitt. Vingårdarna är utspridda på olika plotter i Penedes – ett av de viktigaste vinområdena i Spanien. Juvé y Camps har sett till att odla rätt druva på rätt plats. Klimat, jordmån och altitud är sådant som påverkar druvornas mognad. På sin vingård som ligger 700 meter över havet har man odlat internationella blå druvor som cabernet sauvignon och merlot.

Hjärtat i cava

Hjärtat ligger dock i cava, både i vinet och i området Sant Sadurni d’Anoia. En liten by några mil utanför Barcelona. Mer än 75 procent av allt Juvé producerar är bubblande, sprittande och friskt. Med kvalité i fokus kommer även ett ansvar. Ansvar för naturen, djuren och miljön. Samtliga 500 hektar är faktiskt ekologiskt certifierade. Välmående glada jordar, ger fina friska druvor.

Tack vare de egna markerna behöver man inte köpa in några druvor. All cava och alla viner kommer från de egna ägorna. Totalt producerar Juvé y Camps omkring 2,7 miljoner flaskor cava om året. Från hela området produceras 250 miljoner flaskor.

Druvan xarel-lo

Inom produktionen av cava är hela nio druvor tillåtna. Juvé riktar framför allt in sig på de traditionella, som xarel-lo, macabeo och parellada.

Xarel-lo bidrar med syra, struktur och djup. En grön druva med viktiga egenskaper, som Juvé y Camps vill lyfta fram. De är en av få producenter som valt att göra en cava på enbart xarel-lo. Det är ett nytt mousserande vin, som släpptes så sent som för tre år sedan. Vi är nyfikna och får tack och lov prova. Det är spännande med blommiga och intensiva smaker av apelsin, citron och kryddiga toner av sandelträ, bergamott och jasmin. Inte likt något annat. Det är givetvis helt torrt, vilket är husstilen hos Juvé y Camps.

Skördar tidigare

När vinerna ska vara torra, gäller det att ha rätt balans mellan syra och socker i druvorna. Juvé väljer att skörda sina druvor något tidigare än andra firmor. Därifrån får de sin eftersökta syra och fräschör. Men vinerna måste gå och dricka också. För att uppnå ett harmoniskt och fruktigt vin, lagrar man det extra länge. I hela 32 månader på sin jästfällning. Lagen säger minst nio månader. Den långa tiden i flaskan gör vinet mer komplext, runt och krämigt. All cava genomgår även den så kallade malolaktiska jäsningen. En process där man omvandlar den vassa äppelsyran till mjukare mjölksyra. Resultatet blir ett mjukare och snällare vin.

Beställningssortimentet

Här hemma i Sverige kan vi än så länge bara njuta av Juvé y Camps Brut Nature, som ligger i beställningssortimentet. Vill du prova mer? Juvé kan eventuellt ta emot besök om man frågar snällt. De har inte, som många av sina stora grannar, möjlighet att ta emot busslaster av besökare för en guidad tur i de långa, mörka källarvalven. Man har i alla fall en trevlig liten butik med alla produkter. Här kan du investera i Essential, cavan gjord på 100 procent xarel-lo. Eller en årgångscava, gjord på enbart chardonnay. Vill du hellre ha stilla viner? Då rekommenderar jag deras friska och stiliga chardonnay, som legat en kort tid på ekfat. Det är krispigt, stenigt och elegant med toner av sälta, rostade nötter och flinta.

Kraftfullt rött

För den som är ute efter ett riktigt bra spanskt rött vin, som inte är från Rioja, tycker jag man ska slå till på Iohannes. Ett kraftfullt rött, gjort på större delar merlot och några skvättar cabernet sauvignon. Druvorna har mognat långsamt på en vingård som ligger 700 meter över havet. Ett djupt och intensivt vin, där vi får både dofter och smaker av söta kryddor, balsamico, rostade fat, mörka skogsbär, plommon, svarta vinbär, fikon, blyerts, lakrits och mineral. Ett långlivat vin, skapat som en hyllning till grundaren Joan Juvé Baqués. En vacker och välförtjänt hyllning. Lika vacker som vinerna från Juvé y Camps. Allt från de söta, till torra och framför allt de eleganta mousserande vinerna.


 

 

  • Sofia Ander

Smaka på Juvé y Camps cava

Smaka på Juvé y Camps cava

Juvé y Camps Reserva de La Familia Brut Nature 2013

(nr 77600, 155 kr)

Krämig och rund cava, med friska och krispiga smaker av rostade hasselnötter, mogna aprikoser, gula äpplen och brioche. Lång eftersmak som lockar till ännu ett glas.

Innehåll: 55 procen xarel·lo, 35 procent macabeu och 10 procent parellada

Dosage (socker): 2,2 gram per liter