2017-03-04 06:00

2017-03-07 12:07

Vi är fåren och SVT herden

KRÖNIKA: ANNA SIMS

Jag tänker på det här med mello. Ni ser mig som en av tre i NWT:s expertpanel varje lördag, år efter år.

Under mina år som Nöjesredaktör var det en given del i jobbet. Hårdbevakning vid de tillfällen en delfinal av Melodifestivalen varit i Karlstad och alltid en resa till finalen i Stockholm för att följa den värmlänning som var med. För det är alltid minst en, på något ställe i produktionen, på scenen eller som låtskrivare.

Jag fascinerades av den bubbla man verkligen går in i när man jobbar med det. Vi journalister bor på samma hotell och vistas med varandra i samma pressrum med kaffe och godis i flera dagar.

Det är som att världen utanför inte finns just då. Och det syns på rubriker och vinklar på artiklar som aldrig skulle nå tryck om vi var hemma på redaktionen. Man känner sig som ett får och herden är SVT.

Herden vallar oss på en miljon presskonferenser, lika många repetitioner och uppstyrda intervjuer enligt scheman. Och så den slutliga vallningen - den från pressrummet till scenen.


En stor flock journalister från Europas alla hörn slussas lydigt och ivrigt från fålla till fålla för att slutligen stå inför den sista grinden, den som leder ut till grönbetet framför scenen efter en lång tid i ett kalt rum med en tv. Vinnarjubelbilder och vinnarintervjuer görs ur alla möjliga vinklar och det skriks, knuffas och vinkas. Den svenska traditionen av att stå i kö är som bortblåst och nu är det först som gäller.

Det är adrenalin och puls, trampade tår och snubblande över sladdar, guldkonfetti i håret och på kameralinsen. Det är en halvtimme av hets. Sen är det över. Och den stora efterfesten är allt som återstår innan man ska detoxa sig ur sin sexveckorsbubbla.

2013 var senaste gången schlagercirkusen kom till Karlstad och sände Andra chansen. I år är det Linköpings tur. Jag har så många anekdoter från alla dessa år av dansande på lina mitt i manegen.

 

Men den som spred sig mest i spalterna i landet var ändå en från deltävlingen i Karlstad 2006. Jag satte ihop ett litet Karlstadquiz som alla artister fick svara på i samband med intervjuerna. Det fick även programledaren Lena Philipsson, under en presskonferens i Löfbergs Arena. En av frågorna var vilket kaffe som förknippas med Karlstad. Lena blev tyst en stund och skrek sedan lyckligt: Gevalia!

I kväll är jag inte en av de som bänkar sig framför tv:n. Jag har liksom jobbat klart när tippningen är i tidningen och fåret i mig behöver annat musikaliskt grönbete på ledig tid.

Under mina år som Nöjesredaktör var det en given del i jobbet. Hårdbevakning vid de tillfällen en delfinal av Melodifestivalen varit i Karlstad och alltid en resa till finalen i Stockholm för att följa den värmlänning som var med. För det är alltid minst en, på något ställe i produktionen, på scenen eller som låtskrivare.

Jag fascinerades av den bubbla man verkligen går in i när man jobbar med det. Vi journalister bor på samma hotell och vistas med varandra i samma pressrum med kaffe och godis i flera dagar.

Det är som att världen utanför inte finns just då. Och det syns på rubriker och vinklar på artiklar som aldrig skulle nå tryck om vi var hemma på redaktionen. Man känner sig som ett får och herden är SVT.

Herden vallar oss på en miljon presskonferenser, lika många repetitioner och uppstyrda intervjuer enligt scheman. Och så den slutliga vallningen - den från pressrummet till scenen.


En stor flock journalister från Europas alla hörn slussas lydigt och ivrigt från fålla till fålla för att slutligen stå inför den sista grinden, den som leder ut till grönbetet framför scenen efter en lång tid i ett kalt rum med en tv. Vinnarjubelbilder och vinnarintervjuer görs ur alla möjliga vinklar och det skriks, knuffas och vinkas. Den svenska traditionen av att stå i kö är som bortblåst och nu är det först som gäller.

Det är adrenalin och puls, trampade tår och snubblande över sladdar, guldkonfetti i håret och på kameralinsen. Det är en halvtimme av hets. Sen är det över. Och den stora efterfesten är allt som återstår innan man ska detoxa sig ur sin sexveckorsbubbla.

2013 var senaste gången schlagercirkusen kom till Karlstad och sände Andra chansen. I år är det Linköpings tur. Jag har så många anekdoter från alla dessa år av dansande på lina mitt i manegen.

 

Men den som spred sig mest i spalterna i landet var ändå en från deltävlingen i Karlstad 2006. Jag satte ihop ett litet Karlstadquiz som alla artister fick svara på i samband med intervjuerna. Det fick även programledaren Lena Philipsson, under en presskonferens i Löfbergs Arena. En av frågorna var vilket kaffe som förknippas med Karlstad. Lena blev tyst en stund och skrek sedan lyckligt: Gevalia!

I kväll är jag inte en av de som bänkar sig framför tv:n. Jag har liksom jobbat klart när tippningen är i tidningen och fåret i mig behöver annat musikaliskt grönbete på ledig tid.

  • Anna Sims