2017-02-25 06:00

2017-02-26 22:38

Storslam till wienersemlan

SEMMELTEST: Nutellasemlan en vattendelare

2015 slog semmelwrapen ner som en bomb. I dag har den vanliga semlan konkurrens från flera nya varianter. Vi blev nyfikna och valde att testa fem olika.

Wienersemlan har funnits med ett tag liksom vaniljsemlan, som är en variant för den som inte gillar eller tål mandelmassa. De andra tre är nyare på banan.

Semlorna i årets test skiljer sig åt rejält och det kan tyckas lite som att jämföra äpplen och päron – men det bjuder vi på den här gången.

De hade emellertid en sak gemensamt: De väckte stor nyfikenhet hos alla deltagare i testpanelen som hittills enbart hållit sig till den klassiska varianten. ”Man vill prova.” ”Alla fem är jättesnygga till utseendet”, var några av kommentarerna runt bordet.

– Men var är kardemumman? Har det varit missväxt i år? undrade någon och de andra höll med.

Panelen ansåg att alla semlorna i testet generellt smakade för lite kardemumma och i några fall inget alls.

Betygen var också ganska enhetliga, förutom vid bedömningen av nutellasemlan, som delade panelen i två vitt skilda läger.

God mandelmassa

Allra godast tyckte panelen att wienersemlan var. Utseendet fick toppbetyg och brödet, grädden och mandelmassan gjorde ingen besviken. Tvärt om! Juryn ansåg att mandelmassan var mycket god och gillade konsistensen med små bitar i. Brödet var ”lätt, gott och med klar wienerbrödston”. Grädden var ”fluffig och god”. Tillsammans utgjorde delarna en närmast perfekt kombination som ”wienervalsade ner”.

Prinsessemlan, som kanske väckte mest nyfikenhet med sitt gröna hölje av marsipan över brödet och en liten rosa blomma på toppen, knep andraplatsen. Utseendet fick toppbetyg hos alla i panelen som tyckte att den var otroligt vårfin och söt att se på, men kanske mer som ett bakverk än en semla. Någon tyckte att det var lite onödigt med mandelmassan när hela bullen var täckt av marsipan.

Alla i panelen gillade klicken med hallonsylt i mitten. ”Den gjorde susen” men ”det skulle ha varit lite mer”, var den samlade bedömningen. Grädden var god och hade bra konsistens. Brödet var ”lite torrt och smakade inte så mycket”, en annan ansåg att det var bra, ”som en slät bulle”. Trots att prinsessemlan innehöll både mandelmassa och marsipan så tyckte panelen inte att det blev för sött ihop.

Nutellasemlan var testets vattendelare. En i panelen gav den allra bäst i test, andra var lite mer skeptiska. Däremot var alla rörande överens om att den var snygg att se på, som en klassisk semla fast med både florsocker och kakao på toppen. Som namnet antyder är mandelmassan ersatt av nutella. Trots det föll den inte några av nutellafantasterna runt bordet i smaken. ”Jag trodde att det skulle bli min favorit, men jag tycker inte om kombinationen.” ”Jag gillar den jättemycket”, var några av kommentarerna.

Brödet var luftigt och lite segt. Panelen tyckte att grädden var god och fluffig: ”Det var lagom med grädde, hade det varit mer hade det blivit för mycket.”

Rolig idé

Semmelwrapen drog hem pluspoäng som en rolig idé. Dessutom är det en grepp- och barnvänlig semla som är lätt att ta med sig i handen. Men utseendet var något blekt. ”Det skulle ha varit lite sylt i toppen för utseendets skull, men man blir nyfiken på den.” Mandelmassa och grädde fyller hela rullen vilket gör att varje bit ”blir en perfekt semmeltugga”, men brödet kunde gärna ha lite mer färg, ansåg panelen. Och smaka mer kardemumma!

Vaniljsemlan var den som stack ut minst i testet. Panelen ansåg att den var hög och fin med vackert spritsad grädde. Grädden fick okej, men däremot höll inte vaniljfyllningen måttet, enligt panelen: ”Den smakade lite kemiskt” eller ”menlöst”. ”Semlan var mer fin än god, den var lite tung och hade trist smak.”

 


Wienersemla

86 poäng

Café Råtorp

Pris: 30 kronor

Vikt: 176 gram

Plus: Tjusig att se på. God mandelmassa med mycket smak och bitar i. Fluffig och lätt grädde. Frasigt och gott bröd.

Minus:


 

Prinsessemla

68 poäng

Hanna Larssons konditori

Pris: 39 kronor

Vikt: 159 gram

Plus: Färgstark och snygg, som en minitårta. Mandelmassan är rinnig men god. Fluffig grädde. Bra tuggmotstånd och mycket smak.

Minus: Lite torrt och smaklöst bröd. För lite sylt i mitten.


 

Nutellasemla

65 poäng

Ica Maxi

Pris: 24 kronor

Vikt: 130 gram

Plus: Fint utseende, plus för chokladen på toppen. Gott och lite segt bröd. God chokladsmak på fyllningen som inte är för söt. Lagom mycket grädde. ”Härlig kombination.”

Minus: Fyllningen är rinnig och smakar inte riktig nutella. ”Grädde, nutella och bröd fungerar inte ihop, det blir uddlöst.”


 

Semmelwrap

59 poäng

Hanna Larssons konditori

Pris: 36 kronor

Vikt: 153 gram

Plus: Innovativ och rolig idé som väcker nyfikenhet. Lätt att äta och ta med sig. Varje tugga blir en perfekt kombination av bröd, grädde och mandelmassa. Brödet är mjukt och fräscht.

Minus: Lite blek, hade behövt en färgklick på toppen. Inte mycket smak på brödet. Lite söt.


 

Vaniljsemla

51 poäng

Carli glass choklad & café

Pris: 30 kronor

Vikt: 153 gram

Plus: Klassiskt utseende. Lagom stor.

Minus: Kemisk smak på vaniljkrämen. Menlös och lite tråkig, För mycket grädde.

Wienersemlan har funnits med ett tag liksom vaniljsemlan, som är en variant för den som inte gillar eller tål mandelmassa. De andra tre är nyare på banan.

Semlorna i årets test skiljer sig åt rejält och det kan tyckas lite som att jämföra äpplen och päron – men det bjuder vi på den här gången.

De hade emellertid en sak gemensamt: De väckte stor nyfikenhet hos alla deltagare i testpanelen som hittills enbart hållit sig till den klassiska varianten. ”Man vill prova.” ”Alla fem är jättesnygga till utseendet”, var några av kommentarerna runt bordet.

– Men var är kardemumman? Har det varit missväxt i år? undrade någon och de andra höll med.

Panelen ansåg att alla semlorna i testet generellt smakade för lite kardemumma och i några fall inget alls.

Betygen var också ganska enhetliga, förutom vid bedömningen av nutellasemlan, som delade panelen i två vitt skilda läger.

God mandelmassa

Allra godast tyckte panelen att wienersemlan var. Utseendet fick toppbetyg och brödet, grädden och mandelmassan gjorde ingen besviken. Tvärt om! Juryn ansåg att mandelmassan var mycket god och gillade konsistensen med små bitar i. Brödet var ”lätt, gott och med klar wienerbrödston”. Grädden var ”fluffig och god”. Tillsammans utgjorde delarna en närmast perfekt kombination som ”wienervalsade ner”.

Prinsessemlan, som kanske väckte mest nyfikenhet med sitt gröna hölje av marsipan över brödet och en liten rosa blomma på toppen, knep andraplatsen. Utseendet fick toppbetyg hos alla i panelen som tyckte att den var otroligt vårfin och söt att se på, men kanske mer som ett bakverk än en semla. Någon tyckte att det var lite onödigt med mandelmassan när hela bullen var täckt av marsipan.

Alla i panelen gillade klicken med hallonsylt i mitten. ”Den gjorde susen” men ”det skulle ha varit lite mer”, var den samlade bedömningen. Grädden var god och hade bra konsistens. Brödet var ”lite torrt och smakade inte så mycket”, en annan ansåg att det var bra, ”som en slät bulle”. Trots att prinsessemlan innehöll både mandelmassa och marsipan så tyckte panelen inte att det blev för sött ihop.

Nutellasemlan var testets vattendelare. En i panelen gav den allra bäst i test, andra var lite mer skeptiska. Däremot var alla rörande överens om att den var snygg att se på, som en klassisk semla fast med både florsocker och kakao på toppen. Som namnet antyder är mandelmassan ersatt av nutella. Trots det föll den inte några av nutellafantasterna runt bordet i smaken. ”Jag trodde att det skulle bli min favorit, men jag tycker inte om kombinationen.” ”Jag gillar den jättemycket”, var några av kommentarerna.

Brödet var luftigt och lite segt. Panelen tyckte att grädden var god och fluffig: ”Det var lagom med grädde, hade det varit mer hade det blivit för mycket.”

Rolig idé

Semmelwrapen drog hem pluspoäng som en rolig idé. Dessutom är det en grepp- och barnvänlig semla som är lätt att ta med sig i handen. Men utseendet var något blekt. ”Det skulle ha varit lite sylt i toppen för utseendets skull, men man blir nyfiken på den.” Mandelmassa och grädde fyller hela rullen vilket gör att varje bit ”blir en perfekt semmeltugga”, men brödet kunde gärna ha lite mer färg, ansåg panelen. Och smaka mer kardemumma!

Vaniljsemlan var den som stack ut minst i testet. Panelen ansåg att den var hög och fin med vackert spritsad grädde. Grädden fick okej, men däremot höll inte vaniljfyllningen måttet, enligt panelen: ”Den smakade lite kemiskt” eller ”menlöst”. ”Semlan var mer fin än god, den var lite tung och hade trist smak.”

 


Wienersemla

86 poäng

Café Råtorp

Pris: 30 kronor

Vikt: 176 gram

Plus: Tjusig att se på. God mandelmassa med mycket smak och bitar i. Fluffig och lätt grädde. Frasigt och gott bröd.

Minus:


 

Prinsessemla

68 poäng

Hanna Larssons konditori

Pris: 39 kronor

Vikt: 159 gram

Plus: Färgstark och snygg, som en minitårta. Mandelmassan är rinnig men god. Fluffig grädde. Bra tuggmotstånd och mycket smak.

Minus: Lite torrt och smaklöst bröd. För lite sylt i mitten.


 

Nutellasemla

65 poäng

Ica Maxi

Pris: 24 kronor

Vikt: 130 gram

Plus: Fint utseende, plus för chokladen på toppen. Gott och lite segt bröd. God chokladsmak på fyllningen som inte är för söt. Lagom mycket grädde. ”Härlig kombination.”

Minus: Fyllningen är rinnig och smakar inte riktig nutella. ”Grädde, nutella och bröd fungerar inte ihop, det blir uddlöst.”


 

Semmelwrap

59 poäng

Hanna Larssons konditori

Pris: 36 kronor

Vikt: 153 gram

Plus: Innovativ och rolig idé som väcker nyfikenhet. Lätt att äta och ta med sig. Varje tugga blir en perfekt kombination av bröd, grädde och mandelmassa. Brödet är mjukt och fräscht.

Minus: Lite blek, hade behövt en färgklick på toppen. Inte mycket smak på brödet. Lite söt.


 

Vaniljsemla

51 poäng

Carli glass choklad & café

Pris: 30 kronor

Vikt: 153 gram

Plus: Klassiskt utseende. Lagom stor.

Minus: Kemisk smak på vaniljkrämen. Menlös och lite tråkig, För mycket grädde.

Så gjorde vi testet

Semlorna köptes in på morgonen, förvarades i kylskåp och smakades av kl 9.30 samma dag.

Juryn visste inte var semlorna var köpta.

Bedömningen gjordes utifrån fem olika kriterier:

Utseende

Grädde: smak och konsistens.

Fyllning: smak och konsistens.

Bulle/bröd: smak och konsistens.

Helhet

 

Alla semlor vägdes

Maxpoäng per semla: 100 poäng.

Det finns många nya varianter av semlor varav vi i år har valt att prova några. Testet är i första hand inte en jämförelse mellan bagerier utan ett smakprov på semmelutbudet vid sidan av den klassiska varianten.

Panelen: Claes Bonde, Birgitta Pettersson, Anneli Ritzman och Christer Wik, alla medarbetare på NWT.