2016-11-19 06:00

2016-11-19 06:00

Hon har smyckat kungliga bröllop och Nobelfesten

KARLSTAD/STOCKHOLM: Emma Aronsson utsedd till Årets gesäll

Hon kallar sig själv för blomsternörd. På meritlistan står bland annat prins- och prinsessbröllop och en Nobelmiddag. Nyligen utsågs floristen Emma Aronsson till Årets gesäll vid en ceremoni i Stockholms stadshus.

– Det kändes som en klapp på axeln inför framtiden. Stipendiet på 20 000 kronor kommer jag att använda till en bok om livets olika seder som jag gör tillsammans med en skribent och en fotograf. Vi började i januari och gör våra egna tolkningar på drygt tio ritualer som dop och bröllop. Vi bygger upp en känsla med olika färger, miljöer och kläder, men blomsterarbetet och hantverket står i fokus. Förhoppningen är att boken ska inspirera alla med intresse för blommor och att man tar fram och bläddrar i den många gånger. Just nu förhandlar vi med ett stort förlag så det är fortfarande lite hemligt.

Kommer det att bli en fortsättning?

– Vi har redan bok nummer två i huvudet...

När NWT når Emma Aronsson är hon på väg till ett hotell som ska öppna dagen därpå, med bilen full av blommor och krukor. Uppdraget är att smycka matsalen, baren och entrén.

– Jag var där när det fortfarande var byggnadsställningar, för att titta på interiören. Blommorna ska ju vara en del av en helhet, de ska inte vara något som sticker ut utan den extra detaljen som lyfter rummet, säger hon.

På eftermiddagen ska hon jobba i butik.

– Jag har drivit eget i två år med inriktning mot fest, event och bröllop, så jag är ute och far väldigt mycket. Jag har fasta företagskunder och så hoppar jag in i butik om någon behöver extra hjälp.

Basen har hon i Vallentuna där hon också bor. Där har hon sin lagerlokal med krukor, vaser, blomsterbågar och annat som hon behöver för sina uppdrag.

– Sedan står jag och jobbar lite hos min samarbetspartner, en florist i Årsta. Klockan sex i morse var jag där och hämtade blommor hos en grossist, säger hon.

Brett kontaktnät

Emma Aronsson har byggt upp ett brett kontaktnät med allt ifrån konferensanläggningar, bröllopsplanerare och make-up-artister till svetsare som hjälper till att fixa stora konstruktioner på plats.

– Många tror att floristyrket enbart handlar om att stå och arrangera blommor, men det är tusen andra saker att tänka på, berättar hon.

Har du alltid varit intresserad av blommor?

– Ja. När jag var liten pryade jag hos Jensens blommor på Hammarö. Jag minns att vi sprejade glitter på julstjärnor. Min familj har ett lantställe i Långserud. Bredvid huset finns stora ängar och vi plockade alltid famnarna fulla med blommor. Min farmor och faster har alltid tyckt om att måla och själv är jag bra på färger, så intresset för färg och form går igen, säger hon.

Innan hon började på den treåriga floristutbildningen på John Bauer-gymnasiet i Karlstad gick hon kurser i blomsterbindning.

– Men det var på floristutbildningen som min resa började på riktigt.

Vill växa

2010 fick hon sitt yrkesbevis och började jobba i blomsteraffärer i Karlstad, Örebro och Stockholm, innan hon beslutade sig för att driva eget.

– Målet är att mitt företag ska finnas på flera platser i Sverige, så snart kanske jag dyker upp i Karlstad igen, säger hon.

Har du några favoritblommor?

– Jag är svag för rosor, den ljusrosa Sweet Avalanche är min favorit. Den öppnar upp sig på ett fantastiskt sätt. Men jag blir jätteglad nu när vinterblommorna börjar komma, sedan är det roligt när det är dags för tulpaner. Jag försöker hålla mig årstidsbaserad, just för kvaliténs skull.

Vilken årstid är bäst?

– Vintern med allt ifrån den vita julrosen till iskonvaljerna. Hos mig är julen vit. Personligen är jag väldigt vit-grå, jag tycker om det stilrena. Man skyltar om och ändrar om hela tiden och det gör jag hemma också, så min sambo blir tokig på mig. Jag har ett runt matbord och ett avlångt matbord och jag kan byta flera gånger per år. Det blir lite av en livsstil för att man tycker att det är så kul. Det är inte bara ett jobb utan ens största hobby.

Vad har du för blommor hemma?

– Nu är det mest gröna tåliga växter, men jag brukar gå ”all in” på julen, med allt från hyacinter, amaryllis och julrosor. Jag kommer ha mycket vitt, brunt och lite guld. Jag gör allt ifrån att byta gardiner och kuddar, få in fina detaljer – och så blommorna förstås. Det är allt fler som satsar på blommor, folk är måna om inredning och vill ha det fint hemma.

Vilka blommor är inne just nu?

– Gröna 70-talsväxter. Det är en jättefin grund, till det kan man ha sina favoritvaser och ställa fram lite snittblommor till helgen. Man blir glad av att ha blommor hemma.

Hur ska man tänka när man ska göra en fin bukett?

– Man kan ha mycket grönt för då upplevs buketten större. Man ska inte vara rädd för att blanda olika sorter. Det är populärt nu, det ska kännas lite som att man har plockat dem själv. Man ska inte heller vara rädd för att köpa en blomma som håller på att öppna upp sig, för den ska ju vara fin för stunden. Så jobbar man mycket utomlands. Ska man ha en middagsbjudning bör man absolut tänka så.

Har du något drömprojekt?

– Det skulle vara väldigt roligt att sköta om de riktigt stora festerna, som Nobelmiddagen. Jag var med 2013, det sista året som floristen Gunnar Kaj höll i den. Han hade haft uppdraget i tio år då. Nu byter de ansvarig för varje år.

Du har också arbetat som florist vid tre kungliga bröllop. Vad gjorde du då?

– På Victorias och Daniels bröllop var jag i kyrkan. Där dekorerade vi pelare i vitt med inslag av blått. Vi rankade långa brädor med riddarsporrar. Bakom prästen var det pyramider med riddarsporrar.

Träffade du brudparet?

– De var och tittade till oss när vi stod och arbetade, men hovfloristen Claes Carlsson hade hand om bröllopet samt all planering. Vi kom fyra dagar innan och då var blommorna beställda. Vi hjälpte till att sätta ihop allting. På Victorias bröllop var vi ett 50-tal florister totalt och det var över 60 000 stjälkar. Vi fick en medalj för att vi deltagit, så det var jätteroligt. På de andra två bröllopen var vi ungefär 25 florister.

Hur kändes det att vara med?

– Det var lite som en dröm, men när man är där så kör man bara på. Det är helhetsupplevelsen. Vi lämnade kyrkan några timmar före vigseln och sedan stod vi på den inre borggården och såg när alla gäster gick förbi med alla sina vackra kläder mot kyrkan. Under vigseln satt vi i ett rum på slottet och tittade på den på tv. Det kändes overkligt för vi hade ju precis varit där och dekorerat. Det var så häftigt!

– Jag tog tillvara på den känslan vid de två andra bröllopen, att njuta av att man faktiskt är där.

Vad gjorde du när prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill gifte sig?

– Då började vi också jobba fyra dagar innan. Jag var på deras privata middag ute på Drottningholm. Gästerna anlände med båt så vi klädde bryggan med björkgirlanger och så dekorerade jag till festen efteråt, i middagssalen. Det gick i vitt med sommarblommor, mycket blandat, rosor och hundkex och så där. Vi stod och jobbade i kungens garage, så det var lite speciellt.

– När prins Carl Philip gifte sig så var jag i matsalsdelen på slottet. Där gjorde vi en stor blomstervägg med bland annat rosor, fuchsia, nejlikor och pioner bakom honnörsbordet och blommor till borden. Vi limmade rosor på skålar och så var det blommor i skålarna som dekorationer. Färgskalan gick i aprikos med orange och rosa inslag. De två första bröllopen, Victorias och Madeleines, gick nästan helt i vitt, så det var roligt att det blev lite färg.

Var det Claes Carlsson som tog med dig?

– Vi fick ansöka om att vara med på prinsessan Victorias och Daniels bröllop. Jag hade inte jättemycket erfarenhet. Jag tog studenten 2010 och sedan åkte jag direkt upp till Stockholm för att vara med på det här. Sedan visade jag framfötterna och det ledde till att jag fick vara med på de andra bröllopen.

Vad gjorde du på Nobelfesten 2013?

– Vi gjorde bordsblommor och där var det mycket färg. Sedan gjorde vi även dekorationer runtomkring i konformade krukor, nästan som pelare, som skulle pryda trappan ner och mellan portalerna.

Vilket är det allra roligaste uppdraget som du haft?

– De kungliga bröllopen har verkligen varit superroliga och häftiga men sedan är det kul med kontrast, även om det är en liten kund, att de hittar just till mig och mitt företag. Små beställningar kan leda till något större. Yrkes-VM i Leipzig, Tyskland, där jag kom på femte plats av 30 är också en höjdare.

Vad fick du göra där?

– Vi fick en hel monter som vi skulle skylta upp. Vi gjorde två buketter och ett smycke och en stor installation som skulle hänga från taket, och så dekorerade vi en stor golvspegel och ett svart lågt bord. Deltagarna kom från hela världen så det var spännande att se hur alla andra länder arbetar.

– Det kändes som en klapp på axeln inför framtiden. Stipendiet på 20 000 kronor kommer jag att använda till en bok om livets olika seder som jag gör tillsammans med en skribent och en fotograf. Vi började i januari och gör våra egna tolkningar på drygt tio ritualer som dop och bröllop. Vi bygger upp en känsla med olika färger, miljöer och kläder, men blomsterarbetet och hantverket står i fokus. Förhoppningen är att boken ska inspirera alla med intresse för blommor och att man tar fram och bläddrar i den många gånger. Just nu förhandlar vi med ett stort förlag så det är fortfarande lite hemligt.

Kommer det att bli en fortsättning?

– Vi har redan bok nummer två i huvudet...

När NWT når Emma Aronsson är hon på väg till ett hotell som ska öppna dagen därpå, med bilen full av blommor och krukor. Uppdraget är att smycka matsalen, baren och entrén.

– Jag var där när det fortfarande var byggnadsställningar, för att titta på interiören. Blommorna ska ju vara en del av en helhet, de ska inte vara något som sticker ut utan den extra detaljen som lyfter rummet, säger hon.

På eftermiddagen ska hon jobba i butik.

– Jag har drivit eget i två år med inriktning mot fest, event och bröllop, så jag är ute och far väldigt mycket. Jag har fasta företagskunder och så hoppar jag in i butik om någon behöver extra hjälp.

Basen har hon i Vallentuna där hon också bor. Där har hon sin lagerlokal med krukor, vaser, blomsterbågar och annat som hon behöver för sina uppdrag.

– Sedan står jag och jobbar lite hos min samarbetspartner, en florist i Årsta. Klockan sex i morse var jag där och hämtade blommor hos en grossist, säger hon.

Brett kontaktnät

Emma Aronsson har byggt upp ett brett kontaktnät med allt ifrån konferensanläggningar, bröllopsplanerare och make-up-artister till svetsare som hjälper till att fixa stora konstruktioner på plats.

– Många tror att floristyrket enbart handlar om att stå och arrangera blommor, men det är tusen andra saker att tänka på, berättar hon.

Har du alltid varit intresserad av blommor?

– Ja. När jag var liten pryade jag hos Jensens blommor på Hammarö. Jag minns att vi sprejade glitter på julstjärnor. Min familj har ett lantställe i Långserud. Bredvid huset finns stora ängar och vi plockade alltid famnarna fulla med blommor. Min farmor och faster har alltid tyckt om att måla och själv är jag bra på färger, så intresset för färg och form går igen, säger hon.

Innan hon började på den treåriga floristutbildningen på John Bauer-gymnasiet i Karlstad gick hon kurser i blomsterbindning.

– Men det var på floristutbildningen som min resa började på riktigt.

Vill växa

2010 fick hon sitt yrkesbevis och började jobba i blomsteraffärer i Karlstad, Örebro och Stockholm, innan hon beslutade sig för att driva eget.

– Målet är att mitt företag ska finnas på flera platser i Sverige, så snart kanske jag dyker upp i Karlstad igen, säger hon.

Har du några favoritblommor?

– Jag är svag för rosor, den ljusrosa Sweet Avalanche är min favorit. Den öppnar upp sig på ett fantastiskt sätt. Men jag blir jätteglad nu när vinterblommorna börjar komma, sedan är det roligt när det är dags för tulpaner. Jag försöker hålla mig årstidsbaserad, just för kvaliténs skull.

Vilken årstid är bäst?

– Vintern med allt ifrån den vita julrosen till iskonvaljerna. Hos mig är julen vit. Personligen är jag väldigt vit-grå, jag tycker om det stilrena. Man skyltar om och ändrar om hela tiden och det gör jag hemma också, så min sambo blir tokig på mig. Jag har ett runt matbord och ett avlångt matbord och jag kan byta flera gånger per år. Det blir lite av en livsstil för att man tycker att det är så kul. Det är inte bara ett jobb utan ens största hobby.

Vad har du för blommor hemma?

– Nu är det mest gröna tåliga växter, men jag brukar gå ”all in” på julen, med allt från hyacinter, amaryllis och julrosor. Jag kommer ha mycket vitt, brunt och lite guld. Jag gör allt ifrån att byta gardiner och kuddar, få in fina detaljer – och så blommorna förstås. Det är allt fler som satsar på blommor, folk är måna om inredning och vill ha det fint hemma.

Vilka blommor är inne just nu?

– Gröna 70-talsväxter. Det är en jättefin grund, till det kan man ha sina favoritvaser och ställa fram lite snittblommor till helgen. Man blir glad av att ha blommor hemma.

Hur ska man tänka när man ska göra en fin bukett?

– Man kan ha mycket grönt för då upplevs buketten större. Man ska inte vara rädd för att blanda olika sorter. Det är populärt nu, det ska kännas lite som att man har plockat dem själv. Man ska inte heller vara rädd för att köpa en blomma som håller på att öppna upp sig, för den ska ju vara fin för stunden. Så jobbar man mycket utomlands. Ska man ha en middagsbjudning bör man absolut tänka så.

Har du något drömprojekt?

– Det skulle vara väldigt roligt att sköta om de riktigt stora festerna, som Nobelmiddagen. Jag var med 2013, det sista året som floristen Gunnar Kaj höll i den. Han hade haft uppdraget i tio år då. Nu byter de ansvarig för varje år.

Du har också arbetat som florist vid tre kungliga bröllop. Vad gjorde du då?

– På Victorias och Daniels bröllop var jag i kyrkan. Där dekorerade vi pelare i vitt med inslag av blått. Vi rankade långa brädor med riddarsporrar. Bakom prästen var det pyramider med riddarsporrar.

Träffade du brudparet?

– De var och tittade till oss när vi stod och arbetade, men hovfloristen Claes Carlsson hade hand om bröllopet samt all planering. Vi kom fyra dagar innan och då var blommorna beställda. Vi hjälpte till att sätta ihop allting. På Victorias bröllop var vi ett 50-tal florister totalt och det var över 60 000 stjälkar. Vi fick en medalj för att vi deltagit, så det var jätteroligt. På de andra två bröllopen var vi ungefär 25 florister.

Hur kändes det att vara med?

– Det var lite som en dröm, men när man är där så kör man bara på. Det är helhetsupplevelsen. Vi lämnade kyrkan några timmar före vigseln och sedan stod vi på den inre borggården och såg när alla gäster gick förbi med alla sina vackra kläder mot kyrkan. Under vigseln satt vi i ett rum på slottet och tittade på den på tv. Det kändes overkligt för vi hade ju precis varit där och dekorerat. Det var så häftigt!

– Jag tog tillvara på den känslan vid de två andra bröllopen, att njuta av att man faktiskt är där.

Vad gjorde du när prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill gifte sig?

– Då började vi också jobba fyra dagar innan. Jag var på deras privata middag ute på Drottningholm. Gästerna anlände med båt så vi klädde bryggan med björkgirlanger och så dekorerade jag till festen efteråt, i middagssalen. Det gick i vitt med sommarblommor, mycket blandat, rosor och hundkex och så där. Vi stod och jobbade i kungens garage, så det var lite speciellt.

– När prins Carl Philip gifte sig så var jag i matsalsdelen på slottet. Där gjorde vi en stor blomstervägg med bland annat rosor, fuchsia, nejlikor och pioner bakom honnörsbordet och blommor till borden. Vi limmade rosor på skålar och så var det blommor i skålarna som dekorationer. Färgskalan gick i aprikos med orange och rosa inslag. De två första bröllopen, Victorias och Madeleines, gick nästan helt i vitt, så det var roligt att det blev lite färg.

Var det Claes Carlsson som tog med dig?

– Vi fick ansöka om att vara med på prinsessan Victorias och Daniels bröllop. Jag hade inte jättemycket erfarenhet. Jag tog studenten 2010 och sedan åkte jag direkt upp till Stockholm för att vara med på det här. Sedan visade jag framfötterna och det ledde till att jag fick vara med på de andra bröllopen.

Vad gjorde du på Nobelfesten 2013?

– Vi gjorde bordsblommor och där var det mycket färg. Sedan gjorde vi även dekorationer runtomkring i konformade krukor, nästan som pelare, som skulle pryda trappan ner och mellan portalerna.

Vilket är det allra roligaste uppdraget som du haft?

– De kungliga bröllopen har verkligen varit superroliga och häftiga men sedan är det kul med kontrast, även om det är en liten kund, att de hittar just till mig och mitt företag. Små beställningar kan leda till något större. Yrkes-VM i Leipzig, Tyskland, där jag kom på femte plats av 30 är också en höjdare.

Vad fick du göra där?

– Vi fick en hel monter som vi skulle skylta upp. Vi gjorde två buketter och ett smycke och en stor installation som skulle hänga från taket, och så dekorerade vi en stor golvspegel och ett svart lågt bord. Deltagarna kom från hela världen så det var spännande att se hur alla andra länder arbetar.

Emma Aronsson

Gör: Florist, med inriktning mot fest, event och bröllop.

Ålder: 25 år.

Född: I Karlstad, bor i Vallentuna.

Familj: Sambon Mattias Johansson.

Är: Blomsternörd. ”Om jag är utomlands så måste jag gå in i en blomsteraffär. Jag letar alltid efter idéer och tips i trädgårds- eller inredningstidningar, man är lite yrkesskadad.”

På meritlistan: Seger i Yrkes-SM 2012, femte plats i Yrkes-VM 2013. Tre kungliga bröllop och en Nobelfest.

Framtidsplaner: Att det egna företaget ska finnas på flera orter i Sverige. Göra fler böcker.

Drömprojekt: Att vara ansvarig för utsmyckningen av Nobelfesten.

Aktuell: Utsågs nyligen till Årets gesäll vid en ceremoni i Stockholms stadshus. Stipendiet på 20 000 kronor kommer att gå till en bok om olika ritualer där fokus ligger på blomsterarbeten.