2016-10-15 06:00

2016-10-15 06:00

Blixtsnabb kamerakung

TEKNIK & PRYLAR: Iphone 7 imponerar och upprör

Mobiltelefon: Apple Iphone 7 och Iphone 7 Plus

Apple Iphone 7

Operativsystem: iOS 10

Skärm: 4,7 tum IPS, 750 x 1334 (326 ppi)

Processor: 2,3 GHz quadcore Apple A10 Fusion

Minne: 2 GB / 32-256 GB

Kameror: 12 Mp F1.8 + 7 Mp F2.2

Trådlöst: Wifi ac, BT 4.2, NFC (Apple Pay)

Mått: 138 x 67 x 7,1 mm, 138 gram

Batteri: 1960 mAh, 14 h samtal, 10 dagar standby

Pris: 7 500–9 700 kr

Webb: apple.se

Apple Iphone 7 Plus

Operativsystem: iOS 10

Skärm: 5,5 tum IPS, 1920 x 1080 (401 ppi)

Processor: 2,3 GHz quadcore Apple A10 Fusion

Minne: 3 GB / 32-256 GB

Kameror: 12 Mp F1.8 + 12 Mp F2.8 + 7 Mp F2.2

Trådlöst: Wifi ac, BT 4.2, NFC (Apple Pay)

Mått: 158 x 78 x 7,3 mm, 188 gram

Batteri: 2675 mAh, 21 h samtal, 16 dagar standby

Pris: 8 800–11 000 kr

Webb: apple.se

Webb

Iphone 7 imponerar och upprör

Fantastiska prestanda och utmärkt kamera men saknad hörlursutgång irriterar många.

Print

Blixtsnabb kamerakung

Fantastiska prestanda och utmärkt kamera men saknad hörlursutgång irriterar många.

Foto: Apple

Plus: Vatten- och dammtålig. Otroliga prestanda. Kameran tillbaka i toppklass.

Minus: Batteritiden fortfarande inte i klass med konkurrenterna. Dyr med mycket minne. Behöver adapter för hörlurar.

///SÄRSKILT REKOMMENDERAD///

Utseendemässigt är det inga större förändringar, bortsett från att vi nu slipper antennbandet tvärs över baksidan. Det har man nu lyckats flytta till ovansidan istället. Den rymdgrå färgen har försvunnit och har ersatts av en pianolackad svart (gagatsvart) och en mattsvart (svart) modell. Däremot är de äntligen officiellt vatten- och dammtåliga som Apple försiktigt kallar dem.

Skärmstorlekarna är oförändrade sedan 6-serien och likaså upplösningen. De nya skärmarna är dock ljusstarkare än tidigare, med 625 nits jämfört med tidigare 500. De har dessutom samma utökade färgomfång som 9,7-tumsmodellen av Ipad Pro vilket gör det lättare att urskilja nyanser av vissa knepiga färger.

Kamera

Kameran har fått ett objektiv med ytterligare en lins samt är betydligt ljuskänsligare med bländare F1.8 mot tidigare F2.2. Lika viktigt är att även den lilla modellen nu har optisk bildstabilisering. Den stora nyheten är dock att Plus-modellen har fått dubbla objektiv. Dels har den det vanliga vidvinkelobjektivet som Iphone 7, men den har också fått ett teleobjektiv.

Våra testbilder bekräftar att Apple nu till slut är med i matchen igen. Man får riktigt bra bilder, ljusår bättre än Iphone 6s, till och med i klass med Galaxy S7.

En av anledningarna att telefonen nu får plats med bättre högtalare är att Apple drastiskt nog har gjort sig av med hörlursutgången. Så vad blir den faktiska skillnaden för dig? Om du i dag har ett par bra hörlurar så använder du adaptern som följer med. Om du tidigare har använt Apples medföljande earpods med 3,5 mm-kontakt så använder du de nya earpods med lightning-kontakt istället. Har du ett par trådlösa bluetooth-hörlurar så kan du fortsätta använda dem.

Den nya A10 fusion-processorn är Apples första som använder sig av fyra kärnor. Två av dem används när man behöver extra prestanda medan man vid normal användning kan köra på de två energisnåla. I prestandaläget är den nästan dubbelt så snabb som Galaxy S7 och snabbare än Macbook Air! Även grafiken är vrålsnabb, med nästan 50 procent bättre resultat än Galaxy S7.

Slutsats

Efter att ha släpat efter konkurrenterna på många områden så är Iphone 7 ikapp när det gäller att vara vattentät. Batteritiden är bättre och kan nu accepteras. Dessutom har den faktiskt gått upp i täten vad gäller prestanda och kameran är nu i toppklass igen. Speciellt lyckad är den dubbla kameran i Plus-modellen. Även om Iphone 7 kanske inte är bäst på alla områden så är det samlade intrycket att den gör allting bra och väldigt lite dåligt.

Betyg (1–6) 6

Mobiltelefon: Apple Iphone 7 och Iphone 7 Plus

Apple Iphone 7

Operativsystem: iOS 10

Skärm: 4,7 tum IPS, 750 x 1334 (326 ppi)

Processor: 2,3 GHz quadcore Apple A10 Fusion

Minne: 2 GB / 32-256 GB

Kameror: 12 Mp F1.8 + 7 Mp F2.2

Trådlöst: Wifi ac, BT 4.2, NFC (Apple Pay)

Mått: 138 x 67 x 7,1 mm, 138 gram

Batteri: 1960 mAh, 14 h samtal, 10 dagar standby

Pris: 7 500–9 700 kr

Webb: apple.se

Apple Iphone 7 Plus

Operativsystem: iOS 10

Skärm: 5,5 tum IPS, 1920 x 1080 (401 ppi)

Processor: 2,3 GHz quadcore Apple A10 Fusion

Minne: 3 GB / 32-256 GB

Kameror: 12 Mp F1.8 + 12 Mp F2.8 + 7 Mp F2.2

Trådlöst: Wifi ac, BT 4.2, NFC (Apple Pay)

Mått: 158 x 78 x 7,3 mm, 188 gram

Batteri: 2675 mAh, 21 h samtal, 16 dagar standby

Pris: 8 800–11 000 kr

Webb: apple.se

Webb

Iphone 7 imponerar och upprör

Fantastiska prestanda och utmärkt kamera men saknad hörlursutgång irriterar många.

Print

Blixtsnabb kamerakung

Fantastiska prestanda och utmärkt kamera men saknad hörlursutgång irriterar många.

Foto: Apple

Plus: Vatten- och dammtålig. Otroliga prestanda. Kameran tillbaka i toppklass.

Minus: Batteritiden fortfarande inte i klass med konkurrenterna. Dyr med mycket minne. Behöver adapter för hörlurar.

///SÄRSKILT REKOMMENDERAD///

Utseendemässigt är det inga större förändringar, bortsett från att vi nu slipper antennbandet tvärs över baksidan. Det har man nu lyckats flytta till ovansidan istället. Den rymdgrå färgen har försvunnit och har ersatts av en pianolackad svart (gagatsvart) och en mattsvart (svart) modell. Däremot är de äntligen officiellt vatten- och dammtåliga som Apple försiktigt kallar dem.

Skärmstorlekarna är oförändrade sedan 6-serien och likaså upplösningen. De nya skärmarna är dock ljusstarkare än tidigare, med 625 nits jämfört med tidigare 500. De har dessutom samma utökade färgomfång som 9,7-tumsmodellen av Ipad Pro vilket gör det lättare att urskilja nyanser av vissa knepiga färger.

Kamera

Kameran har fått ett objektiv med ytterligare en lins samt är betydligt ljuskänsligare med bländare F1.8 mot tidigare F2.2. Lika viktigt är att även den lilla modellen nu har optisk bildstabilisering. Den stora nyheten är dock att Plus-modellen har fått dubbla objektiv. Dels har den det vanliga vidvinkelobjektivet som Iphone 7, men den har också fått ett teleobjektiv.

Våra testbilder bekräftar att Apple nu till slut är med i matchen igen. Man får riktigt bra bilder, ljusår bättre än Iphone 6s, till och med i klass med Galaxy S7.

En av anledningarna att telefonen nu får plats med bättre högtalare är att Apple drastiskt nog har gjort sig av med hörlursutgången. Så vad blir den faktiska skillnaden för dig? Om du i dag har ett par bra hörlurar så använder du adaptern som följer med. Om du tidigare har använt Apples medföljande earpods med 3,5 mm-kontakt så använder du de nya earpods med lightning-kontakt istället. Har du ett par trådlösa bluetooth-hörlurar så kan du fortsätta använda dem.

Den nya A10 fusion-processorn är Apples första som använder sig av fyra kärnor. Två av dem används när man behöver extra prestanda medan man vid normal användning kan köra på de två energisnåla. I prestandaläget är den nästan dubbelt så snabb som Galaxy S7 och snabbare än Macbook Air! Även grafiken är vrålsnabb, med nästan 50 procent bättre resultat än Galaxy S7.

Slutsats

Efter att ha släpat efter konkurrenterna på många områden så är Iphone 7 ikapp när det gäller att vara vattentät. Batteritiden är bättre och kan nu accepteras. Dessutom har den faktiskt gått upp i täten vad gäller prestanda och kameran är nu i toppklass igen. Speciellt lyckad är den dubbla kameran i Plus-modellen. Även om Iphone 7 kanske inte är bäst på alla områden så är det samlade intrycket att den gör allting bra och väldigt lite dåligt.

Betyg (1–6) 6

  • Jonas Ekelund