2016-10-08 06:00

2016-10-08 06:00

Maia gör kometkarriär i Miami

SUNNE/USA: Hon skapar sin egen framgångssaga efter en jobbig uppväxt

Maia Dahlberg från Sunne växte upp under tuffa omständigheter. Självmordstankar skuggade tillvaron.
Men hon drevs av en stark inre längtan. Nu lever hon sin dröm som modell i Miami.

Så sent som i mitten av september stod 20-åriga Maia Dahlberg i obekväma, högklackade skor på ett kontor i Miami. Med ett guldkantat treårskontrakt med Next models i handen.

– Det är en av världens största och mest prestigefyllda modellagenturer. Förutom i Miami har de även kontor i New York, Paris, London, Milano och Los Angeles, vilket kan öppna ännu fler dörrar, säger hon lyrisk.

Morgonen efter mötet var målet att shoppa mer kläder – hon hade bara packat för elva dagar.

– Jag fick boka om flygbiljetten för att helt plötsligt bosätta mig på South Beach i Miami. Tack vare modellkontraktet har jag nu möjlighet att få ett arbetsvisum i USA, säger hon.

”Inget är gratis”

Maia Dahlberg beskriver sig själv som en skör natur – och samtidigt oändligt stark.

– Jag fick lära mig tidigt att inget är gratis. Att som barn ha vågat visualisera en ljusare framtid har varit en befriande kick, att veta att jag själv som vuxen har makten över mitt liv. Därmed har jag sett alla motgångar som tester, säger hon.

Maia Dahlberg hade kämpiga år under uppväxten.

– När jag var liten fick jag höra att jag var spinkig, äcklig och smal som en stolpe. Sådant tärde så klart på min självkänsla samtidigt som jag hade det kämpigt i hemmet och därmed också i skolan. De destruktiva självmordstankarna fanns med tills jag flyttade till Karlstad inför gymnasiet. Det har inte varit en lätt resa jag gjort, men allt som hänt har även drivit fram mitt helhjärtade driv. Tack vare att jag vågade prata med någon som 18-åring om skammen jag bar på så har bearbetningen blivit mina verktyg, som jag är tacksam över att äga i dag, säger hon.

Som 14-åring gjorde Maia Dahlberg sin första modevisning på hotell Selma Spa i Sunne.

– Jag började för skojs skull och fick kläder som betalning för modevisningen. Den ledde bland annat till en bikinishow och fotografering för en salong. Jag tyckte att det var kul och sökte till en modellagentur i Göteborg när jag var 17 år. Jag minns att jag fick tacka nej till inringda jobb i sista sekunden eftersom jag gick i skolan. Jag gjorde några betaljobb, bland annat två större shower där Ida Sjöstedt och Lars Wallin var i publiken. Senare bytte jag till en agentur i Stockholm.

Tuff konkurrens

Gymnasietiden ägnades åt att plugga musikal i Karlstad. Studenten förra sommaren är ett kärt minne.

– Sedan dess har jag bott och modellat i Barcelona två gånger, även i Milano och Aten. Det senaste året har jag bland annat gått visning för L'Oreal och Redken samt varit med i ett antal utländska magasin.

Hur är livet som modell?

– Modebranschen liknar ingen annan bransch. Man har till exempel ingen säker inkomst då jobben kommer och går. Man måste vara hälsosam och hålla vissa mått, ha tålamod, vara beredd på att resa själv, vara öppen för hastiga förändringar, kunna bo med andra och vara borta från sitt hem i månader. Konkurrensen sägs även vara hårdare än någonsin. Trots modellernas många timmar som läggs på castings så har kunder i dag en hel värld av valmöjligheter ett klick bort och kan även välja bland dem som gjort sig stora i nätvärlden då det är gratis publicering för dem.

Vad har du lärt dig i modellbranschen?

– Det absolut viktigaste som jag lärt mig är inte bli sitt jobb och att inte ta någonting personligt. Bara för att man är sitt eget varumärke så kommer aldrig värdet hos en själv som människa att förändras. Att vara modell är ingen dans på rosor. Fördelarna är bland annat att få resa till ställen du kanske aldrig fått uppleva annars och bli bättre på språket. Din arbetsplats varierar, du möter nya miljöer och nya människor hela tiden. Du blir mer tacksam, rik på erfarenheter. Du får bo in dig i ett nytt samhälle, lära känna nya kulturer och få vänner för livet.

Har du något långsiktigt mål?

– Detta är bara en kort period i mitt liv innan nya kapitel väntar. Jag har redan vunnit och överträffat mig själv så jag fokuserar inte på något specifikt mål utan fortsätter så länge jag finner det spännande och intressant.

Vilket är ditt motto i livet?

Att vara den person du själv skulle vilja möta. Lev i nuet, skratta, älska och dröm utan gränser. Det finns inget att behärska sig för, världen är där utanför alldeles öppen för dig. Äg ditt öde.

Så sent som i mitten av september stod 20-åriga Maia Dahlberg i obekväma, högklackade skor på ett kontor i Miami. Med ett guldkantat treårskontrakt med Next models i handen.

– Det är en av världens största och mest prestigefyllda modellagenturer. Förutom i Miami har de även kontor i New York, Paris, London, Milano och Los Angeles, vilket kan öppna ännu fler dörrar, säger hon lyrisk.

Morgonen efter mötet var målet att shoppa mer kläder – hon hade bara packat för elva dagar.

– Jag fick boka om flygbiljetten för att helt plötsligt bosätta mig på South Beach i Miami. Tack vare modellkontraktet har jag nu möjlighet att få ett arbetsvisum i USA, säger hon.

”Inget är gratis”

Maia Dahlberg beskriver sig själv som en skör natur – och samtidigt oändligt stark.

– Jag fick lära mig tidigt att inget är gratis. Att som barn ha vågat visualisera en ljusare framtid har varit en befriande kick, att veta att jag själv som vuxen har makten över mitt liv. Därmed har jag sett alla motgångar som tester, säger hon.

Maia Dahlberg hade kämpiga år under uppväxten.

– När jag var liten fick jag höra att jag var spinkig, äcklig och smal som en stolpe. Sådant tärde så klart på min självkänsla samtidigt som jag hade det kämpigt i hemmet och därmed också i skolan. De destruktiva självmordstankarna fanns med tills jag flyttade till Karlstad inför gymnasiet. Det har inte varit en lätt resa jag gjort, men allt som hänt har även drivit fram mitt helhjärtade driv. Tack vare att jag vågade prata med någon som 18-åring om skammen jag bar på så har bearbetningen blivit mina verktyg, som jag är tacksam över att äga i dag, säger hon.

Som 14-åring gjorde Maia Dahlberg sin första modevisning på hotell Selma Spa i Sunne.

– Jag började för skojs skull och fick kläder som betalning för modevisningen. Den ledde bland annat till en bikinishow och fotografering för en salong. Jag tyckte att det var kul och sökte till en modellagentur i Göteborg när jag var 17 år. Jag minns att jag fick tacka nej till inringda jobb i sista sekunden eftersom jag gick i skolan. Jag gjorde några betaljobb, bland annat två större shower där Ida Sjöstedt och Lars Wallin var i publiken. Senare bytte jag till en agentur i Stockholm.

Tuff konkurrens

Gymnasietiden ägnades åt att plugga musikal i Karlstad. Studenten förra sommaren är ett kärt minne.

– Sedan dess har jag bott och modellat i Barcelona två gånger, även i Milano och Aten. Det senaste året har jag bland annat gått visning för L'Oreal och Redken samt varit med i ett antal utländska magasin.

Hur är livet som modell?

– Modebranschen liknar ingen annan bransch. Man har till exempel ingen säker inkomst då jobben kommer och går. Man måste vara hälsosam och hålla vissa mått, ha tålamod, vara beredd på att resa själv, vara öppen för hastiga förändringar, kunna bo med andra och vara borta från sitt hem i månader. Konkurrensen sägs även vara hårdare än någonsin. Trots modellernas många timmar som läggs på castings så har kunder i dag en hel värld av valmöjligheter ett klick bort och kan även välja bland dem som gjort sig stora i nätvärlden då det är gratis publicering för dem.

Vad har du lärt dig i modellbranschen?

– Det absolut viktigaste som jag lärt mig är inte bli sitt jobb och att inte ta någonting personligt. Bara för att man är sitt eget varumärke så kommer aldrig värdet hos en själv som människa att förändras. Att vara modell är ingen dans på rosor. Fördelarna är bland annat att få resa till ställen du kanske aldrig fått uppleva annars och bli bättre på språket. Din arbetsplats varierar, du möter nya miljöer och nya människor hela tiden. Du blir mer tacksam, rik på erfarenheter. Du får bo in dig i ett nytt samhälle, lära känna nya kulturer och få vänner för livet.

Har du något långsiktigt mål?

– Detta är bara en kort period i mitt liv innan nya kapitel väntar. Jag har redan vunnit och överträffat mig själv så jag fokuserar inte på något specifikt mål utan fortsätter så länge jag finner det spännande och intressant.

Vilket är ditt motto i livet?

Att vara den person du själv skulle vilja möta. Lev i nuet, skratta, älska och dröm utan gränser. Det finns inget att behärska sig för, världen är där utanför alldeles öppen för dig. Äg ditt öde.

Maia Dahlberg från Sunne

Ålder: 20 år

Gör: Modell. Fick nyligen ett treårskontrakt med en stor modellagentur i USA.

Äter helst: Asiatiska köket och växtbaserat

Dricker: Vatten och kaffe

Läser: Personlig utveckling och psykologi

Lyssnar på: Tropisk house

Ser på tv: Komedi och dokumentärer

Största intresse: Träna, resa och mat