2016-10-01 06:00

2016-10-01 06:00

Vill inte behöva lura barnbarnen

KRÖNIKA

Året är 1969. Jag är en tvärhand hög, älskar fotboll över allt annat och gör min första säsong som aktiv.

Karlstad BK har just dragit i gång den stadsdelsfotboll som under många år ska generera pojklagsspelare – vi snackar både elit och bredd här – av en klass så god att så gott som varje årgång under 15 säsonger framåt kommer att kunna hävda sig gott på den mellansvenska och till och med nationella scenen.

Jag tillhör den yngsta kullen det här premiäråret. Mitt lag heter Orrholmen, vi får vinröda matchtröjor och är en mix av väldigt små grabbar från ”den vita staden”, Viken, Kvarnberget och innerstaden. Det visar sig att vi efter ett trevande första år kommer att slåss med starka Kroppkärr om guldet så gott som varje säsong.

Min pappa, som tagit hand om lagledarskapet, berättar att samtliga KBK:s stadsdelslag ska gå i en kortege genom staden och bort mot Tingvalla idrottsplats. Denna ska nämligen återinvigas efter en rejäl ansiktslyftning med ny stor betongläktare och allt. Farsan säger att jag ska gå i täten av tåget och bära fanan – och jag får panik. Sedan ser han hur skräckslagen jag blivit och säger urskuldande och med dåligt samvete att han bara skojat.

Det jag vill komma till är att året är 1969. Och att Tingvalla idrottsplats ser i stort sett likadan ut i dag. 47 års patina har tillkommit, samt ett par olika generationer av allvädersbanor för friidrottarna. Men i övrigt är allt intakt. Kioskerna ser likadana ut, träläktarna på bortre lång och kortsidorna är med all sannolikhet desamma som då.

Nu är diskussionen kring en ny arena för fotboll och friidrott åter aktuell. Och det är i sanning hög tid att agera. Att Tingvalla idrottsplats ska jämnas med marken och lämna plats för bostäder är ett faktum. Frågan är bara när.

En kommun med nära 90 000 invånare – vi når en bit över 100 000 i närområdet om Hammarö räknas in – behöver naturligtvis ha en uppdaterad arena. Det behöver inte vara något Friends eller Tele 2, utan en ändamålsenlig och funktionell idrottsplats med tillhörande faciliteter. Jag tycker att idrotten i Karlstad är värd det, jag tycker invånarna är värda det. En ny arena vid Sannafältet skulle dessutom vara både ett snyggt landmärke och ett fräscht varudito för en stad i progress.

Jag hoppas projekteringen kommer i gång snart, så att jag inte behöver vänta på eventuella barnbarn för att lura dem att de ska bära flaggan vid invigningen.

Karlstad BK har just dragit i gång den stadsdelsfotboll som under många år ska generera pojklagsspelare – vi snackar både elit och bredd här – av en klass så god att så gott som varje årgång under 15 säsonger framåt kommer att kunna hävda sig gott på den mellansvenska och till och med nationella scenen.

Jag tillhör den yngsta kullen det här premiäråret. Mitt lag heter Orrholmen, vi får vinröda matchtröjor och är en mix av väldigt små grabbar från ”den vita staden”, Viken, Kvarnberget och innerstaden. Det visar sig att vi efter ett trevande första år kommer att slåss med starka Kroppkärr om guldet så gott som varje säsong.

Min pappa, som tagit hand om lagledarskapet, berättar att samtliga KBK:s stadsdelslag ska gå i en kortege genom staden och bort mot Tingvalla idrottsplats. Denna ska nämligen återinvigas efter en rejäl ansiktslyftning med ny stor betongläktare och allt. Farsan säger att jag ska gå i täten av tåget och bära fanan – och jag får panik. Sedan ser han hur skräckslagen jag blivit och säger urskuldande och med dåligt samvete att han bara skojat.

Det jag vill komma till är att året är 1969. Och att Tingvalla idrottsplats ser i stort sett likadan ut i dag. 47 års patina har tillkommit, samt ett par olika generationer av allvädersbanor för friidrottarna. Men i övrigt är allt intakt. Kioskerna ser likadana ut, träläktarna på bortre lång och kortsidorna är med all sannolikhet desamma som då.

Nu är diskussionen kring en ny arena för fotboll och friidrott åter aktuell. Och det är i sanning hög tid att agera. Att Tingvalla idrottsplats ska jämnas med marken och lämna plats för bostäder är ett faktum. Frågan är bara när.

En kommun med nära 90 000 invånare – vi når en bit över 100 000 i närområdet om Hammarö räknas in – behöver naturligtvis ha en uppdaterad arena. Det behöver inte vara något Friends eller Tele 2, utan en ändamålsenlig och funktionell idrottsplats med tillhörande faciliteter. Jag tycker att idrotten i Karlstad är värd det, jag tycker invånarna är värda det. En ny arena vid Sannafältet skulle dessutom vara både ett snyggt landmärke och ett fräscht varudito för en stad i progress.

Jag hoppas projekteringen kommer i gång snart, så att jag inte behöver vänta på eventuella barnbarn för att lura dem att de ska bära flaggan vid invigningen.