2016-09-17 06:00

2016-09-17 06:00

"Yoga stärker självkänslan och förbättrar sexlivet"

KARLSTAD: Personlig utveckling med kroppens hjälp

Avslappnad, njutningsfull yoga kan hjälpa dig att hitta din inre längtan – och förhöja ditt sexliv.
Coachen Mia Lehndal vill befria människor från stress och dålig självkänsla via kroppen:
– Den är vår viktigaste inspirationskälla.

Under de senaste åren har yogan blivit alltmer populär som träningsform.

Varför har yogan vuxit sig så stark?

– En del tycker att yoga verkar coolt och vill ha en snygg kropp. Andra längtar efter att uppleva sin sanna natur bortom kroppsfixeringen. Yogan i sin essens är inte alls kroppsfixerad. Människan längtar efter att få en inre kontakt med sig själv. Vi har lärt oss mycket i skolan, men inte det, vilket kan leda till kaos, stress och utbrändhet, säger Mia Lehndal.

Att älska sitt sanna jag

Hon har själv gjort en inre resa som fortfarande pågår. Som så många andra jobbade hon hårt i början av sin yrkeskarriär. Vardagarna fylldes alltmer av stress och press tills hon insåg att hon inte levde det liv hon ville leva. Hon bröt sig loss. Bestämde sig för att börja leva inifrån och ut.

– För att verkligen älska oss själva behöver vi möta oss själva på djupet, inte minst våra kroppar, säger Mia Lehndal.

För några år sedan utvecklade hon yogaformen Body Love Yoga, som handlar mer om avslappning och meditation än avancerade övningar.

– Jag har inspirerats av andra yogaformer och förenklat dem till ett mer lättillgängligt koncept. Jag vet att det inte räcker att bara snacka efter att ha jobbat som coach inom personlig utveckling i många år. Kroppen måste vara med i processen, den är vår viktigaste källa för självkännedom, intuition och visdom.

Släpp tankar som styr

För att ta kontroll över sin kropp och själ måste man våga släppa kontrollen, enligt henne:

– Det är i den djupa avslappningen vi kommer i kontakt med vår verkliga, glädjefyllda, sanna energi. Vi har lätt för att identifiera oss med våra tankar och känslor och styr våra handlingar utifrån dem. Om vi släpper kontrollen och slappnar av hittar vi sanningen, glädjen och kärleken. Då gör vi andra val.

För många kan yogan bli en aha-upplevelse.

– På en yogaretreat i Thailand blev en 60-årig, stel man helt lyrisk. Även om han inte klarade av alla övningar hade han aldrig känt sig så skön i kroppen. Allt handlar om att känna in vad kroppen behöver.

En guide i livet

Med avslappningens hjälp kan man hitta tillbaka till känsligheten man hade ”innan spänningarna drogs in i kroppen”, menar Mia Lehndal:

– Med hjälp av renodlad, ursprunglig yoga lär man känna sig själv på djupet och får en guide i livet. Du når ett tillstånd som skapar en känsla av sinnesro och ett öppet sinne. Det ger plats för nya, kreativa tankar på hjärnkontoret.

Mia Lehndal instruerar även par i Body Love Yoga och tantrasex.

Kan yoga förbättra sexlivet?

– Ja! Jag vet ingen annan väg som är bättre!

Varför?

– Avslappningen och kontakten med den egna kroppen gör att man verkligen kan möta någon på djupet. Mer avslappning och närvaro ger större möjligheter till intimitet. Både yoga och sex är väldigt hälsofrämjande. Det är ju inget måste att ha sex, men man mår väldigt bra av det! Har man ingen partner kan man ha tantrasex med sig själv, säger Mia Lehndal.

Hur hänger yoga ihop med tantrasex?

– Djup avslappning är den gemensamma nämnaren. Det handlar om en sund sexualitet som inte är könsbaserad utan inkluderar hela kroppen, oavsett orgasm eller inte. När du är helt avslappnad sker sammansmältningen mjukt och ansträngningslöst. Då kommer de djupare orgasmerna. Många kvinnor har bara upplevt ytliga orgasmer genom klitorisstimulering. Även män kan nå mycket djupare orgasmiska tillstånd än de flesta känner till. Att mötas på djupet skapar intimitet och kärlek och tillgodoser existentiella behov istället för att man forcerar fram orgasmen och bara tömmer sig för att bli av med sexuell frustration.

Vad är dina praktiska tips för bättre sex?

– Ha sex utan alkoholpåverkan, då ökar känsligheten. Närma dig sex som om du vore nybörjare. Ha inte orgasmen som mål. Låt kärleksakten vara lång, var uppmärksam på när någon börjar spänna sig, bjud in mer avslappning. Känn in andetaget, slappna av. När vi slappnar av på djupet och slutar sträva efter orgasmer blir de naturliga och välgörande när och om de kommer.

Under de senaste åren har yogan blivit alltmer populär som träningsform.

Varför har yogan vuxit sig så stark?

– En del tycker att yoga verkar coolt och vill ha en snygg kropp. Andra längtar efter att uppleva sin sanna natur bortom kroppsfixeringen. Yogan i sin essens är inte alls kroppsfixerad. Människan längtar efter att få en inre kontakt med sig själv. Vi har lärt oss mycket i skolan, men inte det, vilket kan leda till kaos, stress och utbrändhet, säger Mia Lehndal.

Att älska sitt sanna jag

Hon har själv gjort en inre resa som fortfarande pågår. Som så många andra jobbade hon hårt i början av sin yrkeskarriär. Vardagarna fylldes alltmer av stress och press tills hon insåg att hon inte levde det liv hon ville leva. Hon bröt sig loss. Bestämde sig för att börja leva inifrån och ut.

– För att verkligen älska oss själva behöver vi möta oss själva på djupet, inte minst våra kroppar, säger Mia Lehndal.

För några år sedan utvecklade hon yogaformen Body Love Yoga, som handlar mer om avslappning och meditation än avancerade övningar.

– Jag har inspirerats av andra yogaformer och förenklat dem till ett mer lättillgängligt koncept. Jag vet att det inte räcker att bara snacka efter att ha jobbat som coach inom personlig utveckling i många år. Kroppen måste vara med i processen, den är vår viktigaste källa för självkännedom, intuition och visdom.

Släpp tankar som styr

För att ta kontroll över sin kropp och själ måste man våga släppa kontrollen, enligt henne:

– Det är i den djupa avslappningen vi kommer i kontakt med vår verkliga, glädjefyllda, sanna energi. Vi har lätt för att identifiera oss med våra tankar och känslor och styr våra handlingar utifrån dem. Om vi släpper kontrollen och slappnar av hittar vi sanningen, glädjen och kärleken. Då gör vi andra val.

För många kan yogan bli en aha-upplevelse.

– På en yogaretreat i Thailand blev en 60-årig, stel man helt lyrisk. Även om han inte klarade av alla övningar hade han aldrig känt sig så skön i kroppen. Allt handlar om att känna in vad kroppen behöver.

En guide i livet

Med avslappningens hjälp kan man hitta tillbaka till känsligheten man hade ”innan spänningarna drogs in i kroppen”, menar Mia Lehndal:

– Med hjälp av renodlad, ursprunglig yoga lär man känna sig själv på djupet och får en guide i livet. Du når ett tillstånd som skapar en känsla av sinnesro och ett öppet sinne. Det ger plats för nya, kreativa tankar på hjärnkontoret.

Mia Lehndal instruerar även par i Body Love Yoga och tantrasex.

Kan yoga förbättra sexlivet?

– Ja! Jag vet ingen annan väg som är bättre!

Varför?

– Avslappningen och kontakten med den egna kroppen gör att man verkligen kan möta någon på djupet. Mer avslappning och närvaro ger större möjligheter till intimitet. Både yoga och sex är väldigt hälsofrämjande. Det är ju inget måste att ha sex, men man mår väldigt bra av det! Har man ingen partner kan man ha tantrasex med sig själv, säger Mia Lehndal.

Hur hänger yoga ihop med tantrasex?

– Djup avslappning är den gemensamma nämnaren. Det handlar om en sund sexualitet som inte är könsbaserad utan inkluderar hela kroppen, oavsett orgasm eller inte. När du är helt avslappnad sker sammansmältningen mjukt och ansträngningslöst. Då kommer de djupare orgasmerna. Många kvinnor har bara upplevt ytliga orgasmer genom klitorisstimulering. Även män kan nå mycket djupare orgasmiska tillstånd än de flesta känner till. Att mötas på djupet skapar intimitet och kärlek och tillgodoser existentiella behov istället för att man forcerar fram orgasmen och bara tömmer sig för att bli av med sexuell frustration.

Vad är dina praktiska tips för bättre sex?

– Ha sex utan alkoholpåverkan, då ökar känsligheten. Närma dig sex som om du vore nybörjare. Ha inte orgasmen som mål. Låt kärleksakten vara lång, var uppmärksam på när någon börjar spänna sig, bjud in mer avslappning. Känn in andetaget, slappna av. När vi slappnar av på djupet och slutar sträva efter orgasmer blir de naturliga och välgörande när och om de kommer.

Mia Lehndal

Ålder: 43 år

Familj: Sambo, två barn

Bor: Sommarro, Karlstad och lantställe/kursgård Östra Ämtervik

Gör: Coach, författare, yogalärare

Dricker: Vatten och 100 % blåbär

Äter helst: Grönsaker, frukt och mörk choklad

Största intresse: Body Love Yoga

Läser: Existentiell litteratur

Ser på tv: Har ingen tv inkopplad, följer serien Homeland via en filmtjänst.

Älska dig själv-tips

Gör avslappningsträning. Ligg till exempel på rygg med en hand på magen och bara känn ditt andetag. Släpp kontrollen över andetaget.

Upptäck dina omedvetna spänningar genom att känna igenom hela kroppen. Bjud in en avslappning. Känn efter om det finns något i kroppen som är avslappnat. Kan du få avslappningen att växa och få ett större utrymme i kroppen?

Res dig sedan upp och släpp autopiloten. Känn efter vad kroppen verkligen vill göra. Hellre en promenad än att dammsuga? Starta med det kroppen vill istället för att avverka alla måsten i rask takt, hitta in i ditt livsflöde.

”Hela livet ska vara en belöning! Du kommer att bli mer känslig för kroppens behov och få lust att göra sådant som du mår bra av; till exempel välja bättre mat, vila mer och undvika alkohol”, säger Mia Lehndal.