2016-08-06 06:00

2016-08-06 06:00

Den främste vann igen!

SCHACKRUTAN

Världsmästaren tillika norrmannen Magnus Carlsen, har varit världsetta i åtskilliga år nu. Under större tiden av tiden har han sällan gjort sig skyldig till några större klavertramp.

Dock hade han en period i fjol där han spelade sämre, och det var nog då många som började undra om han var på väg utför. Han är trots allt bara 25 år gammal, och kändisskap och stora summor pengar på kontot kan flytta fokus från schackspelet. Dock tog han sig samman och började spela bättre igen, och nu har han vunnit i stort sett alla tävlingar han varit med i på sistone.

Att denna trend håller i sig märktes tydligt när han stod som klar segrare i den urstarka turneringen Bilbao Chess Masters som avslutades nyligen. Under turneringen inträffade två saker han aldrig varit med om tidigare. Redan i den första ronden mötte han amerikanen Hikaru Nakamura, en spelare som han spelat många gånger mot tidigare. Carlsen hade aldrig förlorat mot honom i ett parti med lång betänketid, vilket han nu gjorde. Detta kan påverka framtidens partier dem emellan, för nu har Nakamura bevisat både för sig själv samt Carlsen att han kan slå honom. Det lustiga är att Carlsen själv befann sig i exakt samma situation mot Anish Giri, en av de andra deltagarna i tävlingen. Carlsen hade aldrig slagit honom i ett långparti, trots många försök. Detta ändrade sig lustigt nog också under denna turnering, då Carlsen med andra ord vann sitt första långparti mot honom. Efter den inledande förlusten mot Nakamura gick Carlsen som tåget, och vann klart. Han sände därmed ett starkt budskap till Sergei Karjakin som han ska möta i en VM-match senare i höst.

Slutställning Bilbao Chess Masters: 1.Magnus Carlsen, Norge, 2.Hikaru Nakamura, USA, 3.Wesley So, USA.

Dagens ställning uppkom i ett parti som spelades i USA år 1857.

Vit: Paul Morphy, USA Svart: Fredrik Perrin, USA

Ser du hur vit drog och vann?

 

Lösning draget: 1.Txf5!! gxf5 2.Dh5+ Kd7 3.Df7+ De7 (3..Se7 4.e6+ Kd6 5.Lf4# matt) 4.e6+ Kd8 5.Lg5! Dxg5 6.Dd7# matt.

Dock hade han en period i fjol där han spelade sämre, och det var nog då många som började undra om han var på väg utför. Han är trots allt bara 25 år gammal, och kändisskap och stora summor pengar på kontot kan flytta fokus från schackspelet. Dock tog han sig samman och började spela bättre igen, och nu har han vunnit i stort sett alla tävlingar han varit med i på sistone.

Att denna trend håller i sig märktes tydligt när han stod som klar segrare i den urstarka turneringen Bilbao Chess Masters som avslutades nyligen. Under turneringen inträffade två saker han aldrig varit med om tidigare. Redan i den första ronden mötte han amerikanen Hikaru Nakamura, en spelare som han spelat många gånger mot tidigare. Carlsen hade aldrig förlorat mot honom i ett parti med lång betänketid, vilket han nu gjorde. Detta kan påverka framtidens partier dem emellan, för nu har Nakamura bevisat både för sig själv samt Carlsen att han kan slå honom. Det lustiga är att Carlsen själv befann sig i exakt samma situation mot Anish Giri, en av de andra deltagarna i tävlingen. Carlsen hade aldrig slagit honom i ett långparti, trots många försök. Detta ändrade sig lustigt nog också under denna turnering, då Carlsen med andra ord vann sitt första långparti mot honom. Efter den inledande förlusten mot Nakamura gick Carlsen som tåget, och vann klart. Han sände därmed ett starkt budskap till Sergei Karjakin som han ska möta i en VM-match senare i höst.

Slutställning Bilbao Chess Masters: 1.Magnus Carlsen, Norge, 2.Hikaru Nakamura, USA, 3.Wesley So, USA.

Dagens ställning uppkom i ett parti som spelades i USA år 1857.

Vit: Paul Morphy, USA Svart: Fredrik Perrin, USA

Ser du hur vit drog och vann?

 

Lösning draget: 1.Txf5!! gxf5 2.Dh5+ Kd7 3.Df7+ De7 (3..Se7 4.e6+ Kd6 5.Lf4# matt) 4.e6+ Kd8 5.Lg5! Dxg5 6.Dd7# matt.

  • Tommy Andersson