2016-07-02 06:00

2016-07-05 06:47

Bland bubblor, inhemska druvor och alptoppar

ITALIEN: Trentino – vinregion med stora klimatskillnader

Långt norr ut i Italien, precis på gränsen till Schweiz, ligger regionen Trentino-Alto Adigo. På svenska är den även känd under namnet Trentino-Sydtyrolen och för sina alper och inte minst Gardasjön, en bit söderut. Fast här finns vin också. Det är ju Italien.

Vi färdas på prydliga vägar, i den djupa dalgången, omringade av bergskedjor och gröna vinfält. Högst upp på topparna lyser det vitt av snö. Nere i dalen, frodas vindruvor och äpplen. Frukt som vi senare hittar i våra svenska matbutiker.  Trentino är på så vis en häftig vinregion med stora klimatskillnader och inte minst friska vindar från Gardasjön. Det hjälper druvorna att mogna, sakta men säkert. Här är dagarna varma och nätterna svala. Ett bra klimat för att odla druvor som chardonnay och pinot noir till exempel. Två av de viktigaste druvorna i Champagne.

De mousserande vinerna i Trentino, görs på samma sätt som i Champagne. Med en andra jäsning på flaskan. Metoden, som kallas Méthode Champenoise, alltså Champagnemetoden, måste dock ha ett annat namn utanför Champagnes gränser.

Uttrycket Metodo classico föddes. Vinerna går numera under klassificeringen Trento DOC, en förkortning av Denominazione di origine controllata. I vinets värld innebär en sådan benämning en garanti för konsumenten. När det gäller Trento DOC, får vinet endast innehålla chardonnay, pinot noir, pinot meunier och pinot blanc som dessutom måste ha odlats inom ett särskilt område.

Nyfiken vinmakare

Trentos bubblande historia började tack vare en man vid namn Giulio Ferrari. Han var en nyfiken vinmakare som ville utvecklas och lära sig mer. Valet föll lägligt nog på Champagne, där han studerade vinproduktion under några år. När det var dags att återvända till sitt hemland, var resväskan fylld med chardonnaystockar och inombords fanns drömmen om att skapa bubblande viner i Italien.

Drömmen blev sann. Detta var i början på 1900-talet och Ferraris viner lever kvar än idag. En ny familj – Lunelli – tog senare över då Giulio inte fick några arvingar. Idag anses Ferrari vara en av de bästa producenterna i Italien.

När jag vill ha ett glas vin från Trentino, ska det helst bubbla om det. Det ska alltså vara en Trento DOC i vinglaset.

Hur mycket stilla vin det än kommer produceras i Trentino och hur bra de än må vara, kommer jag alltid att föredra de mousserande vinerna.

De har de där lilla extra. Finess, fina bubblor, en stramhet och torrhet som inte finns i andra bubblande viner i landet.

Viktigt med öppet sinne

Är du ändå nyfiken på de lokala stilla vinerna, tycker jag du ska prova! Det är viktigt att ha ett öppet sinne och våga prova nya saker, särskilt i vinvärlden.

Bland de vita vinerna är det druvorna gewurztraminer, pinot blanc, chardonnay, müller thurgau och pinot grigio som dominerar.

De röda vinerna har fått mer av de lokala i sig. Här hittar vi druvor som lagrein, teroldego och marzemino. Merlot och cabernet sauvignon har också tagit sin plats, fast det är de inhemska som är mer personliga och intressanta tycker jag.

Ska drickas unga

Marzemino är frisk i stilen, har gott om kryddighet och smaker av lakrits och muskot bland annat. Vinerna på marzemino är lättsamma och ska drickas unga.

Druvan är faktiskt mest känd tack vare operan Don Giovanni av Mozart. Här nämns den som excellent; ”Versa il vino! Eccellente Marzimino!”

Lagrein är saftig och mustig, Här kan det finnas lätt rökiga dofter och smaker av kakao, mörka bär och mineral. Det finns även mindre odlingar av lagrein i Australien och Nya Zeeland. I beställningssortimentet finns det några varianter på druvan.

Teroldego har faktiskt genetiska likheter med lagrein. Det är en druva som är mer vanlig i Alto-Adige. Typiskt för teroldego är dess örtighet, syran och den saftiga frukten. En vin som vinner på att serveras lite kylt, till en klassisk italiensk charkbricka.

Vi färdas på prydliga vägar, i den djupa dalgången, omringade av bergskedjor och gröna vinfält. Högst upp på topparna lyser det vitt av snö. Nere i dalen, frodas vindruvor och äpplen. Frukt som vi senare hittar i våra svenska matbutiker.  Trentino är på så vis en häftig vinregion med stora klimatskillnader och inte minst friska vindar från Gardasjön. Det hjälper druvorna att mogna, sakta men säkert. Här är dagarna varma och nätterna svala. Ett bra klimat för att odla druvor som chardonnay och pinot noir till exempel. Två av de viktigaste druvorna i Champagne.

De mousserande vinerna i Trentino, görs på samma sätt som i Champagne. Med en andra jäsning på flaskan. Metoden, som kallas Méthode Champenoise, alltså Champagnemetoden, måste dock ha ett annat namn utanför Champagnes gränser.

Uttrycket Metodo classico föddes. Vinerna går numera under klassificeringen Trento DOC, en förkortning av Denominazione di origine controllata. I vinets värld innebär en sådan benämning en garanti för konsumenten. När det gäller Trento DOC, får vinet endast innehålla chardonnay, pinot noir, pinot meunier och pinot blanc som dessutom måste ha odlats inom ett särskilt område.

Nyfiken vinmakare

Trentos bubblande historia började tack vare en man vid namn Giulio Ferrari. Han var en nyfiken vinmakare som ville utvecklas och lära sig mer. Valet föll lägligt nog på Champagne, där han studerade vinproduktion under några år. När det var dags att återvända till sitt hemland, var resväskan fylld med chardonnaystockar och inombords fanns drömmen om att skapa bubblande viner i Italien.

Drömmen blev sann. Detta var i början på 1900-talet och Ferraris viner lever kvar än idag. En ny familj – Lunelli – tog senare över då Giulio inte fick några arvingar. Idag anses Ferrari vara en av de bästa producenterna i Italien.

När jag vill ha ett glas vin från Trentino, ska det helst bubbla om det. Det ska alltså vara en Trento DOC i vinglaset.

Hur mycket stilla vin det än kommer produceras i Trentino och hur bra de än må vara, kommer jag alltid att föredra de mousserande vinerna.

De har de där lilla extra. Finess, fina bubblor, en stramhet och torrhet som inte finns i andra bubblande viner i landet.

Viktigt med öppet sinne

Är du ändå nyfiken på de lokala stilla vinerna, tycker jag du ska prova! Det är viktigt att ha ett öppet sinne och våga prova nya saker, särskilt i vinvärlden.

Bland de vita vinerna är det druvorna gewurztraminer, pinot blanc, chardonnay, müller thurgau och pinot grigio som dominerar.

De röda vinerna har fått mer av de lokala i sig. Här hittar vi druvor som lagrein, teroldego och marzemino. Merlot och cabernet sauvignon har också tagit sin plats, fast det är de inhemska som är mer personliga och intressanta tycker jag.

Ska drickas unga

Marzemino är frisk i stilen, har gott om kryddighet och smaker av lakrits och muskot bland annat. Vinerna på marzemino är lättsamma och ska drickas unga.

Druvan är faktiskt mest känd tack vare operan Don Giovanni av Mozart. Här nämns den som excellent; ”Versa il vino! Eccellente Marzimino!”

Lagrein är saftig och mustig, Här kan det finnas lätt rökiga dofter och smaker av kakao, mörka bär och mineral. Det finns även mindre odlingar av lagrein i Australien och Nya Zeeland. I beställningssortimentet finns det några varianter på druvan.

Teroldego har faktiskt genetiska likheter med lagrein. Det är en druva som är mer vanlig i Alto-Adige. Typiskt för teroldego är dess örtighet, syran och den saftiga frukten. En vin som vinner på att serveras lite kylt, till en klassisk italiensk charkbricka.

Smaka på Trento

Ferrari och Rotari är två av de största och mest kända producenterna i Trento. Här finns flera namn att hålla ögonen på, som Letrari, Endrizzi och Cesarini Sforza, när det gäller mousserande vin.

För tillfället får vi hålla tillgodo med vinerna från Ferrari och Rotari, som finns representerade på Systembolaget.

Ferrari Brut

(nr 7721, 155 kr)

Friska och rena bubblor, med smaker av rostat bröd, grapefrukt, citron och äpplen. Gjort på 100 procent chardonnay. Snyggt!.

Ferrari har även en serie som heter Perlé, en steg upp från den vanliga Brut. En liten lansering kommer senare i juli, så håll utkik.

 

Rotari har flera av sina viner i det fasta sortimentet, som även är buteljerade på magnumflaskor. De är ett av största kooperativen i Trentino, grundat redan 1904. De ingår i vinfirman Mezzacorona, som gör stilla viner. Rotari är alltså namnet på de mousserande vinerna.

Hög kvalité till snälla prislappar tycker jag är en bra sammanfattning för vinerna från Rotari.

Rotari Brut Riserva 2011

(nr 7567, 109 kr)

Fräscht mousserande med smaker av citrus, röda äpplen och lite bröd.

Gjort på 90 procent chardonnay och 10 procent pinot noir.

Rotari Rosé 2011

(nr 7701, 109 kr)

Krämigt och fräscht med fina, små bubblor. I doften och smaken hittar vi tranbär, hallon och bra mineralitet.

Rotari Blanc de Blancs Extra Brut 2010

(nr 77152, 129 kr)

Extra brut, innebär extra torr. Här har vi alltså inget extra socker tillsatt - ingen dosage. Stramt, krispigt och läskande bubbel med smak av citrus, lite rök och mineral.