2016-05-03 06:00

2016-05-05 22:09

HELG: Darrig elitpremiär för Grandelius

SCHACK

Den gångna helgen färdigspelades en av världens starkaste turneringar för året: Altibox Chess Tournament, som gick av stapeln i den norska staden Stavanger.

Det som var unikt för årets upplaga av tävlingen var att Sverige var representerat i ett sådant starkt sammanhang. Senast det hände var året 1991, och då hette spelaren förstås Ulf Andersson. Denna gång var det istället stormästaren Nils Grandelius som fick chansen att mäta sig mot nio av världens bästa spelare, däribland den regerande världsmästaren Magnus Carlsen och exvärldsmästarna Vladimir Kramnik och Veselin Topalov.

Det var oklart hur det skulle gå för Grandelius mot detta extremt tuffa motstånd, men det troligaste var att han skulle komma längst ner i resultatlistan då han var klart lägst rankad. Tyvärr infriades dessa farhågor, trots att han hade fina ställningar i flera partier.

Starka motståndare är tyvärr extremt svårslagna, vilket Grandelius blev varse. Han vann inte något av de nio partierna han spelade, utan fick nöja sig med fem oavgjorda partier och fyra förluster. Detta innebar att han slutade på 2½ poäng, vilket gav honom en sistaplats i tävlingen. Egentligen var detta föga överraskande, men ändå tråkigt, då han hade kunnat gjort en bättre tävling än så. Ett av problemen med att möta starka spelare är att man lätt får överdrivet stor respekt för dem, vilket försämrar möjligheterna att vinna partier.

Hur som helst var det spännande att följa Grandelius i tävlingen, och förhoppningsvis har han lärt sig mycket, vilket kommer att gynna honom i framtiden!

Slutställning Altibox Chess Tournament:

1.Magnus Carlsen, Norge, 6p/9,

2.Levon Aronian, Azerbaijan, 5½,

3.Maxime Vachier-Lagrave, Frankrike, 5.

 

Dagens ställning uppkom i ett parti som spelades i Tyskland år 1931.

Vit: Bogoljubow, Tyskland

Svart: Kruger: Tyskland

Ser du hur vit drog och vann?

 

Lösning draget: 1.f6! gxf6 2.Lc8! Dxc8 3.Th4 med ogarderbar matt, eller 1.f6! Tg8 2.Lc8! Dxc8 3.Dxh7+! Kxh7 4.Th4# matt.

Det som var unikt för årets upplaga av tävlingen var att Sverige var representerat i ett sådant starkt sammanhang. Senast det hände var året 1991, och då hette spelaren förstås Ulf Andersson. Denna gång var det istället stormästaren Nils Grandelius som fick chansen att mäta sig mot nio av världens bästa spelare, däribland den regerande världsmästaren Magnus Carlsen och exvärldsmästarna Vladimir Kramnik och Veselin Topalov.

Det var oklart hur det skulle gå för Grandelius mot detta extremt tuffa motstånd, men det troligaste var att han skulle komma längst ner i resultatlistan då han var klart lägst rankad. Tyvärr infriades dessa farhågor, trots att han hade fina ställningar i flera partier.

Starka motståndare är tyvärr extremt svårslagna, vilket Grandelius blev varse. Han vann inte något av de nio partierna han spelade, utan fick nöja sig med fem oavgjorda partier och fyra förluster. Detta innebar att han slutade på 2½ poäng, vilket gav honom en sistaplats i tävlingen. Egentligen var detta föga överraskande, men ändå tråkigt, då han hade kunnat gjort en bättre tävling än så. Ett av problemen med att möta starka spelare är att man lätt får överdrivet stor respekt för dem, vilket försämrar möjligheterna att vinna partier.

Hur som helst var det spännande att följa Grandelius i tävlingen, och förhoppningsvis har han lärt sig mycket, vilket kommer att gynna honom i framtiden!

Slutställning Altibox Chess Tournament:

1.Magnus Carlsen, Norge, 6p/9,

2.Levon Aronian, Azerbaijan, 5½,

3.Maxime Vachier-Lagrave, Frankrike, 5.

 

Dagens ställning uppkom i ett parti som spelades i Tyskland år 1931.

Vit: Bogoljubow, Tyskland

Svart: Kruger: Tyskland

Ser du hur vit drog och vann?

 

Lösning draget: 1.f6! gxf6 2.Lc8! Dxc8 3.Th4 med ogarderbar matt, eller 1.f6! Tg8 2.Lc8! Dxc8 3.Dxh7+! Kxh7 4.Th4# matt.

  • Tommy Andersson