2016-04-23 06:00

2016-04-23 06:00

Jo, polisen har annat för sig...

MALIN BILLER

Ok, nu ska jag erkänna en väldigt pinsam sak. Jag är 37 år och jag har inget körkort. Varför? Det har helt enkelt aldrig blivit av. Jag fick visserligen i studentpresent av mina morföräldrar, att de skulle betala det, men annat kom i vägen. Livet och allt det där. Andra vuxenpoäng har jag väl lyckats kamma hem under livets gång, men det där lilla plastkortet att ha i plånboken, det har jag aldrig lyckats skaffa. Jag har inte ens försökt. Visst, jag övningskörde ett par gånger i min ungdom, mer eller mindre lagligt. En av gångerna gick helt enkelt till så att morfar stannade vid vägkanten när vi var ute och körde, och sa: ”Nu byter vi plats”. Och så gjorde vi det. Jag körde vidare, halvt i panik. Tills det kom mötande trafik. Då kände jag att jag hade övningskört tillräckligt för dagen. Han hade stor tilltro till min förmåga, käre morfar. Men inget lämplighetsintyg. Fast nu är det väl preskriberat, hoppas jag.

Jag tänker ibland, att jag borde ta tag i det där. Men den gamla studentpresenten gäller inte längre. Ska jag ta körkort i dag, får jag bekosta det själv. Det är dyrt. Dessutom blir man ju lite nervös, när man läser om de illegala trafikskolor som blivit avslöjade. Tydligen har problemet ökat, enligt Sveriges trafikskolors riksförbund. De uppskattar polisens razzia mot den misstänkt svarta trafikskolan i Karlstad nyligen. Det är viktigt att kolla upp företaget noga, innan man börjar läsa till körkort där.

Sedan är det den där lilla detaljen, att jag inte gillar fart. Skynda långsamt är min melodi. Och ska man köra bil på motorväg går det ju inte att krypa fram i 20 kilometer i timmen. Då får man många arga fingrar i luften och ilskna omkörningar. Med körkortet följer ju ett jäkla ansvar. Ändå är det oerhört många som struntar i hastighetsbestämmelserna. Mer än varannan kör, enligt Trafikverket, för fort på de svenska vägarna. Därför ska polisen nu införa en satsning på extra hastighetskontroller under veckan, något som sker samtidigt i hela Europa. Jag antar att det kommer att reta många. Har polisen inget bättre för sig? Och sånt där. Varför ska man inte få köra fort? Jag har ju bråttom. Så farligt är det ju inte.

Jo, polisen har annat för sig också. Jag var till exempel hemma hos en väninna när två poliser ringde på dörren. De kom för att berätta att hennes pojkvän dött i en trafikolycka. Någon hade tyckt att hen hade rätt att köra för fort och därmed sätta både sitt eget och andras liv på spel.

Så visst gör polisen annat än att haffa oskyldiga fortkörare på vägarna.

Ok, nu ska jag erkänna en väldigt pinsam sak. Jag är 37 år och jag har inget körkort. Varför? Det har helt enkelt aldrig blivit av. Jag fick visserligen i studentpresent av mina morföräldrar, att de skulle betala det, men annat kom i vägen. Livet och allt det där. Andra vuxenpoäng har jag väl lyckats kamma hem under livets gång, men det där lilla plastkortet att ha i plånboken, det har jag aldrig lyckats skaffa. Jag har inte ens försökt. Visst, jag övningskörde ett par gånger i min ungdom, mer eller mindre lagligt. En av gångerna gick helt enkelt till så att morfar stannade vid vägkanten när vi var ute och körde, och sa: ”Nu byter vi plats”. Och så gjorde vi det. Jag körde vidare, halvt i panik. Tills det kom mötande trafik. Då kände jag att jag hade övningskört tillräckligt för dagen. Han hade stor tilltro till min förmåga, käre morfar. Men inget lämplighetsintyg. Fast nu är det väl preskriberat, hoppas jag.

Jag tänker ibland, att jag borde ta tag i det där. Men den gamla studentpresenten gäller inte längre. Ska jag ta körkort i dag, får jag bekosta det själv. Det är dyrt. Dessutom blir man ju lite nervös, när man läser om de illegala trafikskolor som blivit avslöjade. Tydligen har problemet ökat, enligt Sveriges trafikskolors riksförbund. De uppskattar polisens razzia mot den misstänkt svarta trafikskolan i Karlstad nyligen. Det är viktigt att kolla upp företaget noga, innan man börjar läsa till körkort där.

Sedan är det den där lilla detaljen, att jag inte gillar fart. Skynda långsamt är min melodi. Och ska man köra bil på motorväg går det ju inte att krypa fram i 20 kilometer i timmen. Då får man många arga fingrar i luften och ilskna omkörningar. Med körkortet följer ju ett jäkla ansvar. Ändå är det oerhört många som struntar i hastighetsbestämmelserna. Mer än varannan kör, enligt Trafikverket, för fort på de svenska vägarna. Därför ska polisen nu införa en satsning på extra hastighetskontroller under veckan, något som sker samtidigt i hela Europa. Jag antar att det kommer att reta många. Har polisen inget bättre för sig? Och sånt där. Varför ska man inte få köra fort? Jag har ju bråttom. Så farligt är det ju inte.

Jo, polisen har annat för sig också. Jag var till exempel hemma hos en väninna när två poliser ringde på dörren. De kom för att berätta att hennes pojkvän dött i en trafikolycka. Någon hade tyckt att hen hade rätt att köra för fort och därmed sätta både sitt eget och andras liv på spel.

Så visst gör polisen annat än att haffa oskyldiga fortkörare på vägarna.

  • Malin Biller