2016-04-19 06:00

2016-04-22 10:09

Grandelius möter världseliten

TOMMY ANDERSSON

När detta läses har superturneringen Altibox Norway Chess Tournament inletts i den norska staden Stavanger.

Det är en av världens starkaste tävlingar under året, och alla de tio spelarna, med ett undantag, tillhör den absoluta världseliten. Undantaget är, glädjande nog, den svenska stormästaren Nils Grandelius. Han är för närvarande rankad på en 116:e plats i världen, och får absolut anses vara en underdog i det här sällskapet. Anledningen till att Grandelius får delta i tävlingen är att han deltog i en kvalificeringstävling i mars, där han spelade fantastiskt och vann före bland andra Yifan Hou, världsmästarinnan.

Altibox Norway Chess Tournament är den starkaste tävling som Grandelius spelat i, och han kommer bland annat att möta världsmästaren Magnus Carlsen, samt flera exvärldsmästare. Då han är rankad klart sist i fältet är det rimligt att anta att han kommer att få det tufft, men han har överraskat tidigare, så han kan absolut komma att ta några rejäla skalper under de nio ronderna!

Den ryske världsmästarutmanaren Sergei Karjakin drog på sig arrangörens vrede då han beslutade att hoppa av tävlingen efter att han vann kandidatturneringen och sålunda kvalificerade sig till en VM-match senare i höst. Detta var enligt arrangörerna ett kontraktsbrott, vilket Karjakin förklarade med att han behöver all tid han kan få för att förbereda sig inför den kommande VM-matchen. Han ersattes av den kinesiske spelaren Li Chao, som faktiskt fick ställa in sitt eget bröllop för att kunna delta i tävlingen. Så gör endast en äkta schackälskare! Förhoppningsvis har den blivande äkta makan full förståelse för detta beslut, annars kanske bröllopet ställs in permanent!

Dagens ställning uppkom i ett simultanparti som spelades i Frankrike år 1944.

Vit: Aljechin, Frankrike

Svart: Okänd

Ser du hur den dåvarande världsmästaren med de vita pjäserna drog och mattade i fem drag?

Tommy Andersson

Lösning draget: 1. Tc6+! bxc6 2.Txc6+ Kd7 3.Tg6+ Kd8 4.Tg8+ Te8 5.Txe8# matt.

Det är en av världens starkaste tävlingar under året, och alla de tio spelarna, med ett undantag, tillhör den absoluta världseliten. Undantaget är, glädjande nog, den svenska stormästaren Nils Grandelius. Han är för närvarande rankad på en 116:e plats i världen, och får absolut anses vara en underdog i det här sällskapet. Anledningen till att Grandelius får delta i tävlingen är att han deltog i en kvalificeringstävling i mars, där han spelade fantastiskt och vann före bland andra Yifan Hou, världsmästarinnan.

Altibox Norway Chess Tournament är den starkaste tävling som Grandelius spelat i, och han kommer bland annat att möta världsmästaren Magnus Carlsen, samt flera exvärldsmästare. Då han är rankad klart sist i fältet är det rimligt att anta att han kommer att få det tufft, men han har överraskat tidigare, så han kan absolut komma att ta några rejäla skalper under de nio ronderna!

Den ryske världsmästarutmanaren Sergei Karjakin drog på sig arrangörens vrede då han beslutade att hoppa av tävlingen efter att han vann kandidatturneringen och sålunda kvalificerade sig till en VM-match senare i höst. Detta var enligt arrangörerna ett kontraktsbrott, vilket Karjakin förklarade med att han behöver all tid han kan få för att förbereda sig inför den kommande VM-matchen. Han ersattes av den kinesiske spelaren Li Chao, som faktiskt fick ställa in sitt eget bröllop för att kunna delta i tävlingen. Så gör endast en äkta schackälskare! Förhoppningsvis har den blivande äkta makan full förståelse för detta beslut, annars kanske bröllopet ställs in permanent!

Dagens ställning uppkom i ett simultanparti som spelades i Frankrike år 1944.

Vit: Aljechin, Frankrike

Svart: Okänd

Ser du hur den dåvarande världsmästaren med de vita pjäserna drog och mattade i fem drag?

Tommy Andersson

Lösning draget: 1. Tc6+! bxc6 2.Txc6+ Kd7 3.Tg6+ Kd8 4.Tg8+ Te8 5.Txe8# matt.

  • Tommy Andersson