2016-03-19 06:00

2016-03-19 06:00

Yifan Hou återtog sin VM-titel

SCHACKRUTAN

De senaste två veckorna har damernas VM-match gett oss schackintresserade vårt lystmäte av spänning på de 64 rutorna. Den regerande världsmästarinnan, Maria Muzychuk, bördig från arrangörslandet Ukraina, skulle försöka försvara sin VM-titel mot den kinesiska utmanaren Yifan Hou.

Problemet för Muzychuk var att Hou var klar favorit på papperet, och att en av de främsta anledningarna till att Muzychuk var världsmästarinna, till stor del berodde på att Hou valde att inte försvara sin titel året innan då den kolliderade med andra åtaganden.

Vinnaren av VM-matchen var den spelare som först nådde mer än fem poäng, och om det stod fem-fem efter de tio partierna, skulle det avgöras med särspel. De flesta kännarna anade dock att Muzychuk skulle få det tufft i matchen, vilket kom att bevisas.

Muzychuk lyckades hålla matchen jämn fram till det andra partiet, som Hou vann. Efter detta följde tre oavgjorda partier, vilket gav Muzychuk visst hopp. Men när Hou vann även det sjätte partiet, började det se riktigt mörkt ut för Muzychuk. Hou säkrade sedan segern genom att vinna det nionde partiet, vilket skrev slutresultatet till 6-3.

Hou återtog sålunda den titel som är vigd för henne, för hon har egentligen ingen riktig konkurrens i världen just nu. Muzychuk är säkert besviken, men innerst inne tror jag att hon både vet och känner att hennes motståndare helt enkelt var henne övermäktig.

Detta var faktiskt Yifan Hous fjärde VM-titel för damer, vilket inte alls är illa med tanke på att hon bara är 22 år gammal!

I nästa spalt ska jag rapportera från herrarnas kandidatturnering, som då har kommit en bit på väg. Segraren i denna turnering går vidare till att möta världsmästaren Magnus Carlsen i en VM-match senare i höst.

Dagens ställning uppkom i ett parti som spelades i England år 1965.

Vit: Goldstein, England Svart: Tomilin, England

Ser du hur vit drog och vann elegant?

 

Lösning draget: 1.Sf6+!! Lxf6 2.Ld3 Te8 3.Lxh7+ Kh8 4.Lg6+ Kg8 5.Dh7+ Kf8 6.Dxf7# matt.

Problemet för Muzychuk var att Hou var klar favorit på papperet, och att en av de främsta anledningarna till att Muzychuk var världsmästarinna, till stor del berodde på att Hou valde att inte försvara sin titel året innan då den kolliderade med andra åtaganden.

Vinnaren av VM-matchen var den spelare som först nådde mer än fem poäng, och om det stod fem-fem efter de tio partierna, skulle det avgöras med särspel. De flesta kännarna anade dock att Muzychuk skulle få det tufft i matchen, vilket kom att bevisas.

Muzychuk lyckades hålla matchen jämn fram till det andra partiet, som Hou vann. Efter detta följde tre oavgjorda partier, vilket gav Muzychuk visst hopp. Men när Hou vann även det sjätte partiet, började det se riktigt mörkt ut för Muzychuk. Hou säkrade sedan segern genom att vinna det nionde partiet, vilket skrev slutresultatet till 6-3.

Hou återtog sålunda den titel som är vigd för henne, för hon har egentligen ingen riktig konkurrens i världen just nu. Muzychuk är säkert besviken, men innerst inne tror jag att hon både vet och känner att hennes motståndare helt enkelt var henne övermäktig.

Detta var faktiskt Yifan Hous fjärde VM-titel för damer, vilket inte alls är illa med tanke på att hon bara är 22 år gammal!

I nästa spalt ska jag rapportera från herrarnas kandidatturnering, som då har kommit en bit på väg. Segraren i denna turnering går vidare till att möta världsmästaren Magnus Carlsen i en VM-match senare i höst.

Dagens ställning uppkom i ett parti som spelades i England år 1965.

Vit: Goldstein, England Svart: Tomilin, England

Ser du hur vit drog och vann elegant?

 

Lösning draget: 1.Sf6+!! Lxf6 2.Ld3 Te8 3.Lxh7+ Kh8 4.Lg6+ Kg8 5.Dh7+ Kf8 6.Dxf7# matt.

  • tommy andersson