2016-03-19 06:00

2016-03-19 06:00

Det ljusnar!

HELGKRÖNIKAN

För några dagar sedan frågade någon vilken årstid som jag tycker är bäst. Jag kom fram till att jag gillar alla, men våren är den mest efterlängtade.

Och, får jag erkänna, kanske lite, lite bättre än de andra. Det är magi att se årets första snödroppar, krokus, scilla och backsippor titta fram ur jorden.

Vi är snart där nu, de första blommorna har redan kommit och snart börjar trädens kala grenar skifta i svagt ljusgrönt.

Om en vecka är det påsk, den helg på året som är mest fokuserad på mat. Och ägg! Enligt branschorganisationen Svenska ägg kommer vi att sätta i oss cirka 4 000 ton ägg under påskveckan vilket motsvara 64 miljoner ägg.

Men det går att variera sig! I Helg dukar matkreatören Bibbi Kringlund upp en krispig påskmeny kryddad med lakrits. Vi bjuder också på en guide till matens Köpenhamn, en tur man helst ska göra hungrig! Vi har också besökt Budapest, en klassisk huvudstad där Donau slingrar sig fram mellan de två delarna Buda och Pest.

Själv planerar jag att försöka njuta av påskledigheten i trädgården. Och kanske jobba lite. Löven ligger fortfarande snällt kvar under träden och stammarna från häggmispeln som blåste ner sent i höstas har inte rört på sig de heller.

Sedan ska jag fundera på hur jag kan utöka odlingssäsongen i pallkragarna. En handfull pallkragar går inte att jämföra med en 350 kvadratmeter stor köksträdgård men efter att ha pratat med Sara Bäckmo inser jag att det skulle gå att förlänga odlingssäsongen med åtminstone det dubbla och inte låta sig begränsas av några få sommarmånader. Nyligen har hon gett ut boken Skillnadens Trädgård: Ett ekologiskt trädgårdsskafferi där hon beskriver hur det är att leva med en köksträdgård och hur vi kan få in odling i de liv vi lever i dag. Vi lottar dessutom ut tre exemplar av hennes bok.

Men allra, allra först tänker jag bara gå ut och spana efter vårtecken!

Trevlig helg!

Och, får jag erkänna, kanske lite, lite bättre än de andra. Det är magi att se årets första snödroppar, krokus, scilla och backsippor titta fram ur jorden.

Vi är snart där nu, de första blommorna har redan kommit och snart börjar trädens kala grenar skifta i svagt ljusgrönt.

Om en vecka är det påsk, den helg på året som är mest fokuserad på mat. Och ägg! Enligt branschorganisationen Svenska ägg kommer vi att sätta i oss cirka 4 000 ton ägg under påskveckan vilket motsvara 64 miljoner ägg.

Men det går att variera sig! I Helg dukar matkreatören Bibbi Kringlund upp en krispig påskmeny kryddad med lakrits. Vi bjuder också på en guide till matens Köpenhamn, en tur man helst ska göra hungrig! Vi har också besökt Budapest, en klassisk huvudstad där Donau slingrar sig fram mellan de två delarna Buda och Pest.

Själv planerar jag att försöka njuta av påskledigheten i trädgården. Och kanske jobba lite. Löven ligger fortfarande snällt kvar under träden och stammarna från häggmispeln som blåste ner sent i höstas har inte rört på sig de heller.

Sedan ska jag fundera på hur jag kan utöka odlingssäsongen i pallkragarna. En handfull pallkragar går inte att jämföra med en 350 kvadratmeter stor köksträdgård men efter att ha pratat med Sara Bäckmo inser jag att det skulle gå att förlänga odlingssäsongen med åtminstone det dubbla och inte låta sig begränsas av några få sommarmånader. Nyligen har hon gett ut boken Skillnadens Trädgård: Ett ekologiskt trädgårdsskafferi där hon beskriver hur det är att leva med en köksträdgård och hur vi kan få in odling i de liv vi lever i dag. Vi lottar dessutom ut tre exemplar av hennes bok.

Men allra, allra först tänker jag bara gå ut och spana efter vårtecken!

Trevlig helg!