2016-03-05 06:00

2016-03-05 06:00

OS-ryttare delade med sig

HÄSTLIV: Viktigt att inte ge för svåra övningar

Höga hinder och OS-medaljer –för att nå dit behövs både ett gott ledarskap och ett besök i dressyrens underbara värld. Det menar i alla fall Jens Fredricson och Filip Ågren, som i mitten av februari höll en så kallad clinic för fullsatta läktare på Karlstad ridklubb.

Över 200 personer hade tagit sig till Karlstad ridklubb för att ta del av dubbla OS-ryttarna Jens Fredricson och den värmländska ungdomsryttaren Filip Ågrens seminarium, eller clinic, som det kallas i ridsammanhang. I dag driver Filip sin träningsverksamhet på Strömsholm och har tränat för Jens Fredricson sedan drygt tre och ett halvt år tillbaka. Under tre timmar bjöds publiken på träningstips, träningsfilosofi och en och annan kärleksförklaring till hästen.

Använd hästens nyfikenhet

Jens Fredricson och den unga orutinerade valacken Bellmore inledde clinicen.

Med spetsade öron och en viss skepsis till de utplacerade hindren i ridhuset skrittade Bellmore fram mot publiken, samtidigt som Jens gav honom möjligheten att bekanta sig med hindren på vägen fram.

– Hästen har en stark flyktinstinkt, men den är också väldigt nyfiken. När den blir rädd för någonting så vill den dit och titta vad det är, nio gånger av tio är det inget farligt. Jag använder mig mycket av hästens egen nyfikenhet när jag utbildar mina hästar, säger Jens Fredricson.

Att reagera på hästens rädsla genom att ta till spöet, eller mana på den på annat sätt förkastas av Jens.

– Först kanske hästen blir rädd, men sen blir den nyfiken. Man måste ta tid på sig så hästen får chansen att utforska det som den blir nyfiken på, att använda spö förstärker bara rädslan ännu mer.

Rakriktning i fokus

Att rida hästen rakt, få den att spåra och gå med jämn belastning kan vara svårt nog. Det ger också ett kvitto på om hästen är liksidig. Både Jens och Filip menar att arbetet med rakriktning och att få hästen liksidig är viktigt för att bygga en riktigt bra och hållbar hopphäst.

– Ska vi hitta lösningarna på rakriktningen så hamnar vi i dressyrens spännande värld. Det är det bästa hjälpmedlet för att bygga en sund, stark och spänstig hopphäst, berättar Jens.

Men det är viktigt att anpassa övningarna och inte ge hästen för svåra övningar som den inte har de rätta förutsättningarna att utföra.

– Jag ser ofta ryttare som ger sina hästar för svåra uppgifter och det leder till irritation och missnöje och det går då ut över hästen. Det är viktigt att tänka på att det är hästen som styr utbildningens hastighet, säger Jens.

Över 200 personer hade tagit sig till Karlstad ridklubb för att ta del av dubbla OS-ryttarna Jens Fredricson och den värmländska ungdomsryttaren Filip Ågrens seminarium, eller clinic, som det kallas i ridsammanhang. I dag driver Filip sin träningsverksamhet på Strömsholm och har tränat för Jens Fredricson sedan drygt tre och ett halvt år tillbaka. Under tre timmar bjöds publiken på träningstips, träningsfilosofi och en och annan kärleksförklaring till hästen.

Använd hästens nyfikenhet

Jens Fredricson och den unga orutinerade valacken Bellmore inledde clinicen.

Med spetsade öron och en viss skepsis till de utplacerade hindren i ridhuset skrittade Bellmore fram mot publiken, samtidigt som Jens gav honom möjligheten att bekanta sig med hindren på vägen fram.

– Hästen har en stark flyktinstinkt, men den är också väldigt nyfiken. När den blir rädd för någonting så vill den dit och titta vad det är, nio gånger av tio är det inget farligt. Jag använder mig mycket av hästens egen nyfikenhet när jag utbildar mina hästar, säger Jens Fredricson.

Att reagera på hästens rädsla genom att ta till spöet, eller mana på den på annat sätt förkastas av Jens.

– Först kanske hästen blir rädd, men sen blir den nyfiken. Man måste ta tid på sig så hästen får chansen att utforska det som den blir nyfiken på, att använda spö förstärker bara rädslan ännu mer.

Rakriktning i fokus

Att rida hästen rakt, få den att spåra och gå med jämn belastning kan vara svårt nog. Det ger också ett kvitto på om hästen är liksidig. Både Jens och Filip menar att arbetet med rakriktning och att få hästen liksidig är viktigt för att bygga en riktigt bra och hållbar hopphäst.

– Ska vi hitta lösningarna på rakriktningen så hamnar vi i dressyrens spännande värld. Det är det bästa hjälpmedlet för att bygga en sund, stark och spänstig hopphäst, berättar Jens.

Men det är viktigt att anpassa övningarna och inte ge hästen för svåra övningar som den inte har de rätta förutsättningarna att utföra.

– Jag ser ofta ryttare som ger sina hästar för svåra uppgifter och det leder till irritation och missnöje och det går då ut över hästen. Det är viktigt att tänka på att det är hästen som styr utbildningens hastighet, säger Jens.

  • Victoria Österberg