2016-03-05 06:00

2016-03-05 06:00

8 trådlösa brusreducerande hörlurar

TEKNIK OCH PRYLAR: Trasselfritt och störningsfritt

Bästa hörlurarna i farten är de som inte behöver sladd och som stänger ute störande ljud.

Det var länge sedan en hörlur bara var en hörlur. Idag har man mängder av valmöjligheter vad gäller form och färg, storlek och inriktning, samt om de ska sitta i, runt eller på öronen. Dessutom finns tekniska finesser som trådlös anslutning för att slippa trasslande sladdar, eller brusreducering som är en skänk från ovan när man reser och det är bullrigt omkring. Och nu blir det alltmer vanligt med en kombination av dessa vilket är som gjort för ett jämförande test.

Testkriterier

Vi har tidigare testat både trådlösa eller brusreducerande hörlurar men i år är det första gången det finns tillräckligt många modeller för att vi ska kunna kräva båda i kombination. Testet är en blandning av nya modeller och äldre som tidigare varit med i ena eller andra kategorin. Tanken är man ska få en bra överblick av utbudet. Lurarna har spelats i bullriga miljöer som tåg, men även hemma i lugn och ro. Vi har också tagit ovanligt stor hänsyn till komforten då denna kategori ju är tänkt att användas under längre tid. Det slutliga betyget är inget medelvärde utan priset har också vägts in.

Beats Studio Wireless

Typ: Over-earAnslutning: 3,5 mm, BTMikrofon: Ja

Batteritid: 12-20 timmar

Vikt: 263 gram

Pris: 3 400 kronor

Webb: apple.se

Bastunga och tuffa

Trots den kapade sladden låter Beats Studio Wireless nästan bättre än den trådade.

Plus:

Kraftig bas för de som vill ha det, men ändå förvånansvärt bra ljud. Bekväma att ha på sig. Tar lite plats i packningen.

Minus:

Fungerar inte alls utan ström, inte ens med sladd. Mycket tomgångsbrus från elektroniken.

Det här är de perfekta reselurarna för den publiken som älskar designen och ljudet från Beats. Trots att de både är trådlösa och har brusreducering så lider inte ljudet så mycket av det. Nästan tvärtom då Studio-modellen låter avsevärt bättre än de första basdånande modellerna i sortimentet. De är dessutom bekväma att ha på sig och praktiska att packa ned. Det stora problemet är dock att de måste ha ström för att fungera. Har man glömt laddaren kan man inte ens lyssna med sladd. Ridå!

Betyg (1-6): 5

Beoplay H8

Typ: On-earAnslutning: 3,5 mm, BT 4.0, aptX, AACMikrofon: Ja

Batteritid: 14-35 timmar

Vikt: 255 gram

Pris: 4 600 kronor

Webb: beoplay.com

Förstklassig tystnad Snygga och lyxiga lurar med bra ljud – men så kostar också Beoplay H8 därefter.

Plus:

Läcker design och utsökta materialval. Neutralt, varmt ljud, med bra brusreducering.

Minus:

Brusreduceringen ger ett något slutet ljud. Priset avskräcker nog de flesta.

B&O har lyckats bra med sina trådlösa brusreducerande lurar. Det är en uppvisning i den yppersta tekniken de kan erbjuda med en lyxkänsla som konkurrenterna bara kan drömma om. Sitter man på flyget kommer man att älska den effektiva brusreduceringen. Ska man däremot lyssna hemma bör man slå av den för att kunna njuta av det neutrala om än något insmickrande ljudet. Tyvärr är kvalitet inte gratis. Vi måste därför dra ned betyget ett hack då priset är betydligt högre än konkurrenternas.

Betyg (1-6): 4

JBL Everest Elite 700

Typ: Around-earAnslutning: BT 4.1Mikrofon: Ja

Batteritid: 15-25 timmar

Vikt: 305 gram

Pris: 2 800 kronor

Webb: jbl.se

///SÄRSKILT REKOMMENDERADE///

Stilfulla och anpassningsbara

Everest Elite är snygga lurar med bra inställningar som ger bra ljud för varje situation.

Plus:

Utmärka inställningsmöjligheter med appen. Snygga och utstrålar kvalitet. Bra ljud med utmärkt brusreducering.

Minus:

Tar ganska mycket plats i packningen. Kan kännas obekväma vid längre lyssning.

Everest är ett par rejäla lurar med påkostad design som man inte behöver skämmas över. Brusreduceringen är bra och ljudet tilltalande, även om det påverkas av brusreduceringen. Hur mycket kan man dock ställa in med den utmärka mobilappen. Vid kortare lyssning är de sköna tack vare justerbara kåpor och rejäl stoppning. Men vid längre lyssning börjar det bli obekvämt. Det gäller också att man har plats för dem i väskan då de inte kan fällas ihop speciellt mycket.

Betyg (1-6): 5

Plantronics Backbeat Pro

Typ: Over-earAnslutning: 3,5 mm, BT 4.0

Mikrofon: Ja

Batteritid: 24 timmar

Vikt: 340 gram

Pris: 2 500 kronor

plantronics.com

Klumpiga men finessrikaDen trådlösa kungen kommer till sin fulla rätt på kontoret snarare än på flyget.

Plus:

Kan låta mycket bra i aktivt läge om man inte lyssnar för länge. Mycket praktiska i trådlöst läge och utmärkt räckvidd. Bra för att kunna koncentrera sig på jobbet.

Minus:

Stora och tunga lurar som tar mycket plats i packningen. Låter tråkigt i passivt läge och lite vasst med brusreduceringen på.

Plantronics lurar är nog inte de första vi skulle packa för en långflygning. Inte bara för att de tar plats i packningen och för att de inte direkt vinner några stilpoäng. Utan också för att poängen med dem försvinner om man pluggar in dem med sladd till underhållningssystemet. De här är gjorda för att användas med Bluetooth. På kontoret kommer de till sin fulla rätt med alla smarta knappar och bra räckvidd. Där har man dem inte heller på sig så länge att de hinner bli obekväma.

Betyg (1-6): 4

Samsung Level On Wireless

Typ: On-EarAnslutning: BT 3.0, Aux-kabel

Mikrofon: Ja

Batteritid: 11-23 timmar

Vikt: 236 gramPris: 2 350 kronor

Webb: samsung.se

Smarta och välljudandeFörvånansvärt sofistikerade lurar med neutralt ljud och smarta finesser.

Plus:

Utmärkt batteritid. Bra ljud med godkänd brusreducering. Bra trådlös integration med Galaxy-mobiler.

Minus:

Känns väl plastiga för prisnivån. Tar ganska mycket plats och inget fodral medföljer. Den vita modellen är en smutsmagnet.

Förvånande nog är Samsungs lurar inga tuffa streetlurar utan ett par eleganta lurar med ambitioner om hifi-ljud. Dock når inte byggkvaliteten och materialvalet riktigt fram dit, men de sitter åtminstone mycket skönt på huvudet. Däremot har man lyckats med ljudet för det är neutralt och balanserat så att de fungerar med alla möjliga musikgenrer. Hanteringen är bra och har extrafinesser för Galaxy-mobiler. De är alltså ett utmärkt tillbehör om man har en Galaxy S6.

Betyg (1-6): 5

Sennheiser Momentum On-Ear Wireless

Typ: On-earAnslutning: 3,5 mm, BT 4.0Mikrofon: Ja

Batteritid: 22 timmar

Vikt: 210 gram

Pris: 3 400 kronor

Webb: sennheiser.se

///SÄRSKILT REKOMMENDERADE///

Kompakta och trendigaMomentum firar nya triumfer men själva formatet passar inte alla för långa resor.

Plus:

Mycket stilfulla och välbyggda. Tar minimalt med plats i väskan. Bra brusreducering och behagligt ljud.

Minus:

Lurar som ligger an mot öronen blir obekväma i längden.

Vill man ha ett par riktigt kompakta men ändå välbyggda lurar med snyggt utseende och bra ljud ska man definitivt överväga Momentum On-Ear Wireless. De är lätta att fälla ihop och tar liten plats i väskan och brusreduceringen stänger effektivt ute omgivande oväsen. Hanteringen är enkel, men vi hade gärna sett en mobilapp till dem också. Man ska dock vara medveten om att de ligger an mot öronen, så om man är känsligt för det rekommenderar vi istället modellen med större kåpor för långa resor.

Betyg (1-6): 5

Sony MDR-ZX770BN

Typ: Over-EarAnslutning: BT aptX + AAC, Aux-kabel

Mikrofon: Ja

Batteritid: 13-19 timmar

Vikt: 245 gramPris: 2 000 kronor

Webb: sony.se

Komplicerade och trista En småtråkig design och ett oengagerade ljud parat med krångliga funktioner.

Plus:

Bra pris med tanke på att de har brusreducering. Mycket bra batteritid. Sitter bekvämt tack vare de stora kåporna.

Minus:

Byggkvalitet och design imponerar inte. Svårbegripliga funktioner med krånglig hantering. Låter lika trista som de ser ut.

Det är lite svårt att sätta fingret på vilken målgrupp Sony har tänkt att dessa lurar ska passa för. Å ena sidan är designen väldigt strikt och de har brusreducering, så man kunde tänka sig att de är för affärsresenärer. Men å andra sidan har man pressat prislappen och sparat in på material så att de känns billiga. Men ungdomar skulle aldrig köpa så trista lurar som dessutom har ett ljud som inte engagerar. Trots att enstaka funktioner imponerar så kan vi sammantaget ändå inte rekommendera dem.

Betyg (1-6): 4

Denon AH-GC20

Typ: Over-earAnslutning: 3,5 mm, BT 4.0 aptXMikrofon: Ja

Batteritid: 20 timmar

Vikt: 275 gram

Pris: 2 800 kronor

Webb: hifiklubben.se

/// BÄST I TEST ///

Solida och kraftfulla

Med kraftiga aluminiumbågar och en kompetent brusreducering är detta en pålitlig reskamrat.

Plus:

Solid och pålitlig konstruktion, helt hopfällbara. Bra brusreducering och kraftfullt ljud. Inställbart ljud med appen.

Minus:

Knepigt att hålla reda på alla knappar och spakar. Få funktioner i appen.

För den som reser mycket är det viktigt att lurarna är tåliga och lätta att ha med sig. Med sin ytterst solida konstruktion känns GC20 som något man kommer få många års glädje av. Det är också viktigt att brusreduceringen fungerar bra och inte förstör ljudet. Återigen uppfyller lurarna kravet. Ljudet är kraftfullt och bastungt, men om man inte gillar det kan man lyckligtvis justera det med mobil-appen. Hanteringen är dock inte perfekt med många utspridda knappar att hålla reda på.

Betyg (1-6): 5

Det var länge sedan en hörlur bara var en hörlur. Idag har man mängder av valmöjligheter vad gäller form och färg, storlek och inriktning, samt om de ska sitta i, runt eller på öronen. Dessutom finns tekniska finesser som trådlös anslutning för att slippa trasslande sladdar, eller brusreducering som är en skänk från ovan när man reser och det är bullrigt omkring. Och nu blir det alltmer vanligt med en kombination av dessa vilket är som gjort för ett jämförande test.

Testkriterier

Vi har tidigare testat både trådlösa eller brusreducerande hörlurar men i år är det första gången det finns tillräckligt många modeller för att vi ska kunna kräva båda i kombination. Testet är en blandning av nya modeller och äldre som tidigare varit med i ena eller andra kategorin. Tanken är man ska få en bra överblick av utbudet. Lurarna har spelats i bullriga miljöer som tåg, men även hemma i lugn och ro. Vi har också tagit ovanligt stor hänsyn till komforten då denna kategori ju är tänkt att användas under längre tid. Det slutliga betyget är inget medelvärde utan priset har också vägts in.

Beats Studio Wireless

Typ: Over-earAnslutning: 3,5 mm, BTMikrofon: Ja

Batteritid: 12-20 timmar

Vikt: 263 gram

Pris: 3 400 kronor

Webb: apple.se

Bastunga och tuffa

Trots den kapade sladden låter Beats Studio Wireless nästan bättre än den trådade.

Plus:

Kraftig bas för de som vill ha det, men ändå förvånansvärt bra ljud. Bekväma att ha på sig. Tar lite plats i packningen.

Minus:

Fungerar inte alls utan ström, inte ens med sladd. Mycket tomgångsbrus från elektroniken.

Det här är de perfekta reselurarna för den publiken som älskar designen och ljudet från Beats. Trots att de både är trådlösa och har brusreducering så lider inte ljudet så mycket av det. Nästan tvärtom då Studio-modellen låter avsevärt bättre än de första basdånande modellerna i sortimentet. De är dessutom bekväma att ha på sig och praktiska att packa ned. Det stora problemet är dock att de måste ha ström för att fungera. Har man glömt laddaren kan man inte ens lyssna med sladd. Ridå!

Betyg (1-6): 5

Beoplay H8

Typ: On-earAnslutning: 3,5 mm, BT 4.0, aptX, AACMikrofon: Ja

Batteritid: 14-35 timmar

Vikt: 255 gram

Pris: 4 600 kronor

Webb: beoplay.com

Förstklassig tystnad Snygga och lyxiga lurar med bra ljud – men så kostar också Beoplay H8 därefter.

Plus:

Läcker design och utsökta materialval. Neutralt, varmt ljud, med bra brusreducering.

Minus:

Brusreduceringen ger ett något slutet ljud. Priset avskräcker nog de flesta.

B&O har lyckats bra med sina trådlösa brusreducerande lurar. Det är en uppvisning i den yppersta tekniken de kan erbjuda med en lyxkänsla som konkurrenterna bara kan drömma om. Sitter man på flyget kommer man att älska den effektiva brusreduceringen. Ska man däremot lyssna hemma bör man slå av den för att kunna njuta av det neutrala om än något insmickrande ljudet. Tyvärr är kvalitet inte gratis. Vi måste därför dra ned betyget ett hack då priset är betydligt högre än konkurrenternas.

Betyg (1-6): 4

JBL Everest Elite 700

Typ: Around-earAnslutning: BT 4.1Mikrofon: Ja

Batteritid: 15-25 timmar

Vikt: 305 gram

Pris: 2 800 kronor

Webb: jbl.se

///SÄRSKILT REKOMMENDERADE///

Stilfulla och anpassningsbara

Everest Elite är snygga lurar med bra inställningar som ger bra ljud för varje situation.

Plus:

Utmärka inställningsmöjligheter med appen. Snygga och utstrålar kvalitet. Bra ljud med utmärkt brusreducering.

Minus:

Tar ganska mycket plats i packningen. Kan kännas obekväma vid längre lyssning.

Everest är ett par rejäla lurar med påkostad design som man inte behöver skämmas över. Brusreduceringen är bra och ljudet tilltalande, även om det påverkas av brusreduceringen. Hur mycket kan man dock ställa in med den utmärka mobilappen. Vid kortare lyssning är de sköna tack vare justerbara kåpor och rejäl stoppning. Men vid längre lyssning börjar det bli obekvämt. Det gäller också att man har plats för dem i väskan då de inte kan fällas ihop speciellt mycket.

Betyg (1-6): 5

Plantronics Backbeat Pro

Typ: Over-earAnslutning: 3,5 mm, BT 4.0

Mikrofon: Ja

Batteritid: 24 timmar

Vikt: 340 gram

Pris: 2 500 kronor

plantronics.com

Klumpiga men finessrikaDen trådlösa kungen kommer till sin fulla rätt på kontoret snarare än på flyget.

Plus:

Kan låta mycket bra i aktivt läge om man inte lyssnar för länge. Mycket praktiska i trådlöst läge och utmärkt räckvidd. Bra för att kunna koncentrera sig på jobbet.

Minus:

Stora och tunga lurar som tar mycket plats i packningen. Låter tråkigt i passivt läge och lite vasst med brusreduceringen på.

Plantronics lurar är nog inte de första vi skulle packa för en långflygning. Inte bara för att de tar plats i packningen och för att de inte direkt vinner några stilpoäng. Utan också för att poängen med dem försvinner om man pluggar in dem med sladd till underhållningssystemet. De här är gjorda för att användas med Bluetooth. På kontoret kommer de till sin fulla rätt med alla smarta knappar och bra räckvidd. Där har man dem inte heller på sig så länge att de hinner bli obekväma.

Betyg (1-6): 4

Samsung Level On Wireless

Typ: On-EarAnslutning: BT 3.0, Aux-kabel

Mikrofon: Ja

Batteritid: 11-23 timmar

Vikt: 236 gramPris: 2 350 kronor

Webb: samsung.se

Smarta och välljudandeFörvånansvärt sofistikerade lurar med neutralt ljud och smarta finesser.

Plus:

Utmärkt batteritid. Bra ljud med godkänd brusreducering. Bra trådlös integration med Galaxy-mobiler.

Minus:

Känns väl plastiga för prisnivån. Tar ganska mycket plats och inget fodral medföljer. Den vita modellen är en smutsmagnet.

Förvånande nog är Samsungs lurar inga tuffa streetlurar utan ett par eleganta lurar med ambitioner om hifi-ljud. Dock når inte byggkvaliteten och materialvalet riktigt fram dit, men de sitter åtminstone mycket skönt på huvudet. Däremot har man lyckats med ljudet för det är neutralt och balanserat så att de fungerar med alla möjliga musikgenrer. Hanteringen är bra och har extrafinesser för Galaxy-mobiler. De är alltså ett utmärkt tillbehör om man har en Galaxy S6.

Betyg (1-6): 5

Sennheiser Momentum On-Ear Wireless

Typ: On-earAnslutning: 3,5 mm, BT 4.0Mikrofon: Ja

Batteritid: 22 timmar

Vikt: 210 gram

Pris: 3 400 kronor

Webb: sennheiser.se

///SÄRSKILT REKOMMENDERADE///

Kompakta och trendigaMomentum firar nya triumfer men själva formatet passar inte alla för långa resor.

Plus:

Mycket stilfulla och välbyggda. Tar minimalt med plats i väskan. Bra brusreducering och behagligt ljud.

Minus:

Lurar som ligger an mot öronen blir obekväma i längden.

Vill man ha ett par riktigt kompakta men ändå välbyggda lurar med snyggt utseende och bra ljud ska man definitivt överväga Momentum On-Ear Wireless. De är lätta att fälla ihop och tar liten plats i väskan och brusreduceringen stänger effektivt ute omgivande oväsen. Hanteringen är enkel, men vi hade gärna sett en mobilapp till dem också. Man ska dock vara medveten om att de ligger an mot öronen, så om man är känsligt för det rekommenderar vi istället modellen med större kåpor för långa resor.

Betyg (1-6): 5

Sony MDR-ZX770BN

Typ: Over-EarAnslutning: BT aptX + AAC, Aux-kabel

Mikrofon: Ja

Batteritid: 13-19 timmar

Vikt: 245 gramPris: 2 000 kronor

Webb: sony.se

Komplicerade och trista En småtråkig design och ett oengagerade ljud parat med krångliga funktioner.

Plus:

Bra pris med tanke på att de har brusreducering. Mycket bra batteritid. Sitter bekvämt tack vare de stora kåporna.

Minus:

Byggkvalitet och design imponerar inte. Svårbegripliga funktioner med krånglig hantering. Låter lika trista som de ser ut.

Det är lite svårt att sätta fingret på vilken målgrupp Sony har tänkt att dessa lurar ska passa för. Å ena sidan är designen väldigt strikt och de har brusreducering, så man kunde tänka sig att de är för affärsresenärer. Men å andra sidan har man pressat prislappen och sparat in på material så att de känns billiga. Men ungdomar skulle aldrig köpa så trista lurar som dessutom har ett ljud som inte engagerar. Trots att enstaka funktioner imponerar så kan vi sammantaget ändå inte rekommendera dem.

Betyg (1-6): 4

Denon AH-GC20

Typ: Over-earAnslutning: 3,5 mm, BT 4.0 aptXMikrofon: Ja

Batteritid: 20 timmar

Vikt: 275 gram

Pris: 2 800 kronor

Webb: hifiklubben.se

/// BÄST I TEST ///

Solida och kraftfulla

Med kraftiga aluminiumbågar och en kompetent brusreducering är detta en pålitlig reskamrat.

Plus:

Solid och pålitlig konstruktion, helt hopfällbara. Bra brusreducering och kraftfullt ljud. Inställbart ljud med appen.

Minus:

Knepigt att hålla reda på alla knappar och spakar. Få funktioner i appen.

För den som reser mycket är det viktigt att lurarna är tåliga och lätta att ha med sig. Med sin ytterst solida konstruktion känns GC20 som något man kommer få många års glädje av. Det är också viktigt att brusreduceringen fungerar bra och inte förstör ljudet. Återigen uppfyller lurarna kravet. Ljudet är kraftfullt och bastungt, men om man inte gillar det kan man lyckligtvis justera det med mobil-appen. Hanteringen är dock inte perfekt med många utspridda knappar att hålla reda på.

Betyg (1-6): 5

  • Jonas Ekelund