2016-02-27 06:00

2016-02-27 06:00

Vi testar fyra tåliga mobiler

TEKNIK&PRYLAR

Vi testar robusta mobiler för personer som behöver en smartmobil som kan hänga med på allt, hela dagen.

Robusta telefoner – eller toughphones – är mobiler som tål extra hård behandling. Arbetar du utomhus är de nästan oumbärliga. Men även friluftsmänniskor och andra som inte vill behöva oroa sig för elektroniken kan vara intresserade av att köpa.

De första toughphone-modellerna var enkla telefoner med hårda skal. De kunde ringa, skicka SMS och – om vädret var fint – ta en bild. Var de riktigt lyxiga hade de inbyggd GPS.

I takt med att oavbruten nätuppkoppling blev en del av vår vardag har behovet av tåliga mobiler blivit större. För ett och ett halvt år sedan testade vi ett knippe av de tidigaste modellerna och blev imponerade av deras stryktålighet – fast inte lika mycket av deras förmågor som telefoner, eftersom de låg en bit efter civila smartmobiler.

Sedan dess har det hänt en hel del och vi har sett allt bättre robusta telefoner. De fyra modellerna i det här testet representerar det senaste inom smartmobiler med hårda skal. Hur den nya generationen klarar sig kan du läsa i det här testet – men vi kan redan nu avslöja att de överlag är både snabbare och mer eleganta än sina föregångare.

Så testade vi

Vi har, precis som vi brukar, provat telefonerna i praktiken och undersökt funktioner och användarvänlighet. Och vi har bussat på dem vår sedvanliga armé av benchmark-test för att sätta jämförbara tal på prestanda. Men när det gäller toughphones räcker det naturligtvis inte med detta. Förutom att utsättas för våra normala testprocedurer har telefonerna misshandlats efter noter.

På djupt vatten

Tre av de fyra fick ta ett dopp. Telefonerna är klassade efter IP-standarden som mäter hur täta de är och hur de klarar av smuts och vatten. Runbo F1 och Samsung Galaxy Xcover 3 är IP67-klassade, vilket betyder att de ska kunna överleva på en meters djup i en halvtimme. I praktiken testade vi detta med en tvättbalja, där testdeltagarna fick ligga i 29 minuter. CAT S40 fick dock lov att ligga i blöt i 59 minuter. Den är nämligen IP68-klassad vilket innebär att tillverkaren kan utöka dykförmågan ner till större djup eller längre tider. CAT anger att S40 klarar en meters djup i uppemot en timme.

Falltest

Minst lika viktigt som täthet är telefonernas förmåga att klara av de stötar och fall som världen utsätter dem för. Man behöver inte nödvändigtvis ha mobilen liggande i verktygslådan eller använda den för att slå i spik. Ett olyckligt fall på bara en meter kan krossa skärmen på en vanlig mobil. I detta test fick alla delta på lika villkor. Och lika innebär den här gången fall från 1,8 meters höjd rakt ner på betonggolvet. Följt av ett par extra försök från samma höjd för att bekräfta att det första lyckade försöket inte bara var en slump.

För att göra en lång historia kort så klarade alla fyra den omilda behandlingen. Samtliga överlevde med fungerande knappar och oskadade skärmar. Så om du är en av alla dem som stått med en sprucken skärm bara för att mobilen halkade ur handen på dig: Det hade inte hänt om du haft någon av de här fyra hårdingarna.

Samsung Galaxy Xcover 3

Certifiering: IP67CPU: 1,25 GHz ARM PXA 1908 (quad-core) Minne: 1,5 GB RAM, 8 GB lagring, microSD upp till 128 GB Skäm: 4,5-tums TFT, 800 x 480 Operativsystem: Android 5.1Kamera: 5 Mp + 2 Mp Trådlöst: 4G/LTE, Wi-Fi 802.11n, BT 4.0 (A2DP)Batteri: 2 200 mAhMått: 70,1 x 132,9 x 10,0 mm

Vikt: 154 gram

Pris: 2 000 kr

Webb: samsung.se

BenchmarksGeekBench 3: 575 (single), 1 745 (multi)3DMark: 3 092Antutu 6: 26 731Browsermark: 1 016GeekBench-batteritest: 5 timmar, 7 minuter

Tålig budgetmodell till skolväskan

Xcover 3 har inga tekniska revolutioner, däremot massor av vattentätt sunt förnuft.

Plus

Testets mest diskreta telefon – och billigaste. Om du bara ska ha en budgetmobil som du inte behöver vara rädd om så är den perfekt.

Minus

Rent högteknologiskt befinner sig inte Xcover 3 längst fram i utvecklingen. Skärmen har lägst upplösning av alla i testet och lagringsutrymmet är begränsat.

Galaxy Xcover ser precis ut som en vanlig mellanprismobil med lite fyrkantig design, och egentligen är det precis vad den är. Xcover-modellerna är i praktiken standardtelefoner som är försedda med en skyddande kofångare hela vägen runt.

Skärmen är 4,5 tum och minst i testet. Upplösningen på 800 x 600 punkter är OK, men det skulle inte vara något nöje att arbeta med kalkylark i Google Sheets. Processorn är en 1,5 GHz med fyra kärnor. Det finns 1,5 GB RAM och 8 GB minne. Det räcker för de flestas behov, men gillar du att installera nya appar varje dag och ha många som körs samtidigt i bakgrunden så räcker det inte långt.

Slutsats

Samsung Galaxy Xcover 3 är en kompakt och förnuftig mobiltelefon som orkar med mycket mer än normala budgetmobiler. Den är tillräckligt potent för att klara normala appar och även om den inte kan konkurrera med testets kraftfullaste så är den faktiskt en strålande prisvärd telefon. Den kan till exempel vara lysande till skolväskan och vandringsturen.

Betyg (1-6): 4

LG V10

Certifiering: MIL-STD-810G (ingen IP-klassning!)CPU: 1,44 GHz Cortex A53 (quad-core), 1,82 GHz Cortex A57 (dual-core) Minne: 4 GB RAM, 64 GB lagring, microSD upp till 200 GB Skärm: 5,7-tums IPS (2560 x 1440) + 2,1 tum (1040 x 160)Operativsystem: Android 5.1Kamera: 16 Mp + 2 x 5 Mp Trådlöst: 4G/LTE, Wi-Fi 802.11ac, BT 4.1 (A2DP, aptX)Batteri: 3 000 mAhMått: 79,3 x 159,6 x 8,6 mm, 192 gram

Pris: 6 500 kr

Webb: lg.com/se

[Särskilt rekommenderad]

BenchmarksGeekBench 3: 1 117 (single), 3 585 (multi)3DMark: 18 321Antutu 6: 56 940Browsermark: 2 101GeekBench-batteritest: 3 timmar 34 minuter

Lyxmodell med stål

V10 är en civil telefon som är så gediget byggd att den tål att vara med och leka med de stora grabbarna.

Plus

Robust toppmodell från LG med superskärm och massor av plats och kraft. Dubbel selfie-kamera och blixtsnabbt nät. Imponerande byggkvalitet.

Minus

Inte vattentät. Tjusiga prestanda men inte riktigt på samma nivå som de bästa premium-mobilerna. Högt pris, kort batteritid.

LG är den nye killen i den hårda klassen. V10 är egentligen ingen toughphone utan en rejält byggd 5,7-tums lyx-phablet – och faktiskt märkets toppmodell.

LG V10 har inte en utan två skärmar. En 5,7-tums huvudskärm i 2K-upplösning (2560 x 1440 pixlar) och en extraskärm (160 x 1040 pixlar) som ligger som en smal remsa längst upp. Med en knivskarp upplösning på 513 ppi på båda skärmarna och massor av ljusstyrka är telefonen ett sant nöje att titta på!

På känt LG-manér sitter knapparna på baksidan. När man är van vid att leta efter Android-knapparna på sidan så känns det avigt. Men tanken är tillräckligt bra eftersom man ju har ett finger där helt naturligt när man håller telefonen i handen.

Slutsats

Gränserna mellan toughphones och vanliga smartmobiler suddas ut mer och mer. LG V10 kallas inte för toughphone men är tillräckligt robust för att kunna användas av militären. Om du behöver en toppklassmobil som inte går sönder om du tappar den, så är den perfekt. Och ingen annan telefon i testet kommer i närheten av V10:s prestanda. Men ta inte med dig den när du badar. Vill du surfa på vågorna får du titta närmare på antingen Runbo eller Samsung.

Betyg (1-6): 5

Runbo F1

Certifiering: IP67CPU: 1,5 GHz MTK6752A (octa-core) Minne: 2 GB RAM, 16 GB lagring, microSD-kort upp till 64 GB Skärm: 5,5 tum (1920 x 1080)Operativsystem: Android 5.1Kamera: 13 Mp + 5 Mp Trådlöst: 4G/LTE, Wi-Fi 802.11n, BT 4.0Batteri: 5 000 mAhMått: 91,0 x 171 x 15,2 mm, 313 gram

Pris: 6 000 kr

Webb: runboshop.se

[Bäst i test]

BenchmarksGeekBench 3: 809 (single), 3 972 (multi)3DMark: 10 544Antutu 6: 43 064Browsermark: 1 399GeekBench-batteritest: 7 timmar 37 minuter

För modemedvetna verktygslådor

F1 är Runbos variant av en elegant phablet. Under den maskulina ytan döljer sig en utmärkt smartmobil.

Plus

Kolossalt gediget byggd phablet med utmärkt skärm och hög hastighet, och ett batteri som bara fortsätter och fortsätter. Plats för två SIM-kort.

Minus

En riktigt stor mobil som kräver rymliga fickor. Designen är allt annat än diskret. Inga särskilda hantverkarfunktioner. Mer minne hade varit ett plus.

F1 från kinesiska Runbo är inte bara testets största telefon rent fysiskt, utan också den som tydligast signalerar toughphone. Även om telefonen är lika stor som en fiskfilé så är 5,5-tumsskärmen faktiskt en aning mindre än LG V10:s.

Runbo F1 klarade både vatten- och falltestet utan minsta tecken på stress. De kraftiga plasthörnen absorberade kraften från stötarna varje gång.

SlutsatsRunbo F1 är dyr och inte på något sätt diskret. Men just nu är den marknadens starkaste toughphone. Rent fysiskt tål den det mesta så länge du inte kör över den med bilen. Och hastighetsmässigt är den nästan i klass med civila toppmobiler. Men bara nästan. Om du har ett jobb eller ett intresse som kräver att du kör de tyngsta apparna i de mest krävande miljöer så saknar den dock konkurrens.

Betyg (1-6): 5

CAT S40

Certifiering: IP68, MIL-STD-810GCPU: 1,0 GHz Qualcomm (quad-core) Minne: 1 GB RAM, 16 GB lagring, microSD upp till 64 GB Skärm: 4,7-tms IPS (960 x 540)Operativsystem: Android 5.1Kamera: 8 Mp + 2 Mp Trådlöst: 4G/LTE, Wi-Fi 802.11n, BT 4.1Batteri: 3 000 mAhMått: 74,1 x 144,9 x 12,5 mm, 185 gram

Pris: 4 000 kr

Webb: catphones.com

BenchmarksGeekBench 3: 315 (single), 1023 (multi)3DMark: 4 816Antutu 6: 22 396Browsermark: 929GeekBench-batteritest: 6 timmar 37 minuter

Märkesvara utan särskilda fördelar

Du kan köpa en telefon som heter samma sak som dina stövlar och din grävmaskin, men den kostar.

Plus

Förtroendeingivande konstruktion. Skärmen är klar och har utmärkt upplösning i förhållande till sin storlek. 4G finns också.

Minus

Testets långsammaste telefon. Prestanda ligger inte på samma nivå som priset och 1 GB RAM-minne är för lite för en modern smartmobil.

CAT är helt klart det mest kända toughphone-märket. CAT S40 är en nära lillebror till S50 som vi har testat tidigare. Skärmen är ljusstark med en behaglig, lite varm färgton. Kontrasten är inte i klass med den fantastiska skärmen på LG V10, men ändå näst bäst i testet.

Liksom Runbo klarade sig CAT S40 oskadd genom både misshandel och dränkning.

CAT S40 har den minsta, långsammaste processorn, som är utrustad med minst RAM-minne. Och nej, detta är INTE en snabb telefon!

Slutsats

Det är egentligen inget fel på CAT S40. Bortsett från att man får mer för pengarna på alla andra ställen. Den har byggkvalitet och prestanda som hade varit lysande för ett år sedan, men som i dag överträffas eller åtminstone matchas av alla de andra deltagarna. Till och med Samsung Galaxy Xcover 3, som kostar hälften så mycket. Vare sig priset eller byggkvaliteten gör det lätt att rekommendera CAT S40 för annat än märkesnamnet.

Betyg (1-6): 3

Robusta telefoner – eller toughphones – är mobiler som tål extra hård behandling. Arbetar du utomhus är de nästan oumbärliga. Men även friluftsmänniskor och andra som inte vill behöva oroa sig för elektroniken kan vara intresserade av att köpa.

De första toughphone-modellerna var enkla telefoner med hårda skal. De kunde ringa, skicka SMS och – om vädret var fint – ta en bild. Var de riktigt lyxiga hade de inbyggd GPS.

I takt med att oavbruten nätuppkoppling blev en del av vår vardag har behovet av tåliga mobiler blivit större. För ett och ett halvt år sedan testade vi ett knippe av de tidigaste modellerna och blev imponerade av deras stryktålighet – fast inte lika mycket av deras förmågor som telefoner, eftersom de låg en bit efter civila smartmobiler.

Sedan dess har det hänt en hel del och vi har sett allt bättre robusta telefoner. De fyra modellerna i det här testet representerar det senaste inom smartmobiler med hårda skal. Hur den nya generationen klarar sig kan du läsa i det här testet – men vi kan redan nu avslöja att de överlag är både snabbare och mer eleganta än sina föregångare.

Så testade vi

Vi har, precis som vi brukar, provat telefonerna i praktiken och undersökt funktioner och användarvänlighet. Och vi har bussat på dem vår sedvanliga armé av benchmark-test för att sätta jämförbara tal på prestanda. Men när det gäller toughphones räcker det naturligtvis inte med detta. Förutom att utsättas för våra normala testprocedurer har telefonerna misshandlats efter noter.

På djupt vatten

Tre av de fyra fick ta ett dopp. Telefonerna är klassade efter IP-standarden som mäter hur täta de är och hur de klarar av smuts och vatten. Runbo F1 och Samsung Galaxy Xcover 3 är IP67-klassade, vilket betyder att de ska kunna överleva på en meters djup i en halvtimme. I praktiken testade vi detta med en tvättbalja, där testdeltagarna fick ligga i 29 minuter. CAT S40 fick dock lov att ligga i blöt i 59 minuter. Den är nämligen IP68-klassad vilket innebär att tillverkaren kan utöka dykförmågan ner till större djup eller längre tider. CAT anger att S40 klarar en meters djup i uppemot en timme.

Falltest

Minst lika viktigt som täthet är telefonernas förmåga att klara av de stötar och fall som världen utsätter dem för. Man behöver inte nödvändigtvis ha mobilen liggande i verktygslådan eller använda den för att slå i spik. Ett olyckligt fall på bara en meter kan krossa skärmen på en vanlig mobil. I detta test fick alla delta på lika villkor. Och lika innebär den här gången fall från 1,8 meters höjd rakt ner på betonggolvet. Följt av ett par extra försök från samma höjd för att bekräfta att det första lyckade försöket inte bara var en slump.

För att göra en lång historia kort så klarade alla fyra den omilda behandlingen. Samtliga överlevde med fungerande knappar och oskadade skärmar. Så om du är en av alla dem som stått med en sprucken skärm bara för att mobilen halkade ur handen på dig: Det hade inte hänt om du haft någon av de här fyra hårdingarna.

Samsung Galaxy Xcover 3

Certifiering: IP67CPU: 1,25 GHz ARM PXA 1908 (quad-core) Minne: 1,5 GB RAM, 8 GB lagring, microSD upp till 128 GB Skäm: 4,5-tums TFT, 800 x 480 Operativsystem: Android 5.1Kamera: 5 Mp + 2 Mp Trådlöst: 4G/LTE, Wi-Fi 802.11n, BT 4.0 (A2DP)Batteri: 2 200 mAhMått: 70,1 x 132,9 x 10,0 mm

Vikt: 154 gram

Pris: 2 000 kr

Webb: samsung.se

BenchmarksGeekBench 3: 575 (single), 1 745 (multi)3DMark: 3 092Antutu 6: 26 731Browsermark: 1 016GeekBench-batteritest: 5 timmar, 7 minuter

Tålig budgetmodell till skolväskan

Xcover 3 har inga tekniska revolutioner, däremot massor av vattentätt sunt förnuft.

Plus

Testets mest diskreta telefon – och billigaste. Om du bara ska ha en budgetmobil som du inte behöver vara rädd om så är den perfekt.

Minus

Rent högteknologiskt befinner sig inte Xcover 3 längst fram i utvecklingen. Skärmen har lägst upplösning av alla i testet och lagringsutrymmet är begränsat.

Galaxy Xcover ser precis ut som en vanlig mellanprismobil med lite fyrkantig design, och egentligen är det precis vad den är. Xcover-modellerna är i praktiken standardtelefoner som är försedda med en skyddande kofångare hela vägen runt.

Skärmen är 4,5 tum och minst i testet. Upplösningen på 800 x 600 punkter är OK, men det skulle inte vara något nöje att arbeta med kalkylark i Google Sheets. Processorn är en 1,5 GHz med fyra kärnor. Det finns 1,5 GB RAM och 8 GB minne. Det räcker för de flestas behov, men gillar du att installera nya appar varje dag och ha många som körs samtidigt i bakgrunden så räcker det inte långt.

Slutsats

Samsung Galaxy Xcover 3 är en kompakt och förnuftig mobiltelefon som orkar med mycket mer än normala budgetmobiler. Den är tillräckligt potent för att klara normala appar och även om den inte kan konkurrera med testets kraftfullaste så är den faktiskt en strålande prisvärd telefon. Den kan till exempel vara lysande till skolväskan och vandringsturen.

Betyg (1-6): 4

LG V10

Certifiering: MIL-STD-810G (ingen IP-klassning!)CPU: 1,44 GHz Cortex A53 (quad-core), 1,82 GHz Cortex A57 (dual-core) Minne: 4 GB RAM, 64 GB lagring, microSD upp till 200 GB Skärm: 5,7-tums IPS (2560 x 1440) + 2,1 tum (1040 x 160)Operativsystem: Android 5.1Kamera: 16 Mp + 2 x 5 Mp Trådlöst: 4G/LTE, Wi-Fi 802.11ac, BT 4.1 (A2DP, aptX)Batteri: 3 000 mAhMått: 79,3 x 159,6 x 8,6 mm, 192 gram

Pris: 6 500 kr

Webb: lg.com/se

[Särskilt rekommenderad]

BenchmarksGeekBench 3: 1 117 (single), 3 585 (multi)3DMark: 18 321Antutu 6: 56 940Browsermark: 2 101GeekBench-batteritest: 3 timmar 34 minuter

Lyxmodell med stål

V10 är en civil telefon som är så gediget byggd att den tål att vara med och leka med de stora grabbarna.

Plus

Robust toppmodell från LG med superskärm och massor av plats och kraft. Dubbel selfie-kamera och blixtsnabbt nät. Imponerande byggkvalitet.

Minus

Inte vattentät. Tjusiga prestanda men inte riktigt på samma nivå som de bästa premium-mobilerna. Högt pris, kort batteritid.

LG är den nye killen i den hårda klassen. V10 är egentligen ingen toughphone utan en rejält byggd 5,7-tums lyx-phablet – och faktiskt märkets toppmodell.

LG V10 har inte en utan två skärmar. En 5,7-tums huvudskärm i 2K-upplösning (2560 x 1440 pixlar) och en extraskärm (160 x 1040 pixlar) som ligger som en smal remsa längst upp. Med en knivskarp upplösning på 513 ppi på båda skärmarna och massor av ljusstyrka är telefonen ett sant nöje att titta på!

På känt LG-manér sitter knapparna på baksidan. När man är van vid att leta efter Android-knapparna på sidan så känns det avigt. Men tanken är tillräckligt bra eftersom man ju har ett finger där helt naturligt när man håller telefonen i handen.

Slutsats

Gränserna mellan toughphones och vanliga smartmobiler suddas ut mer och mer. LG V10 kallas inte för toughphone men är tillräckligt robust för att kunna användas av militären. Om du behöver en toppklassmobil som inte går sönder om du tappar den, så är den perfekt. Och ingen annan telefon i testet kommer i närheten av V10:s prestanda. Men ta inte med dig den när du badar. Vill du surfa på vågorna får du titta närmare på antingen Runbo eller Samsung.

Betyg (1-6): 5

Runbo F1

Certifiering: IP67CPU: 1,5 GHz MTK6752A (octa-core) Minne: 2 GB RAM, 16 GB lagring, microSD-kort upp till 64 GB Skärm: 5,5 tum (1920 x 1080)Operativsystem: Android 5.1Kamera: 13 Mp + 5 Mp Trådlöst: 4G/LTE, Wi-Fi 802.11n, BT 4.0Batteri: 5 000 mAhMått: 91,0 x 171 x 15,2 mm, 313 gram

Pris: 6 000 kr

Webb: runboshop.se

[Bäst i test]

BenchmarksGeekBench 3: 809 (single), 3 972 (multi)3DMark: 10 544Antutu 6: 43 064Browsermark: 1 399GeekBench-batteritest: 7 timmar 37 minuter

För modemedvetna verktygslådor

F1 är Runbos variant av en elegant phablet. Under den maskulina ytan döljer sig en utmärkt smartmobil.

Plus

Kolossalt gediget byggd phablet med utmärkt skärm och hög hastighet, och ett batteri som bara fortsätter och fortsätter. Plats för två SIM-kort.

Minus

En riktigt stor mobil som kräver rymliga fickor. Designen är allt annat än diskret. Inga särskilda hantverkarfunktioner. Mer minne hade varit ett plus.

F1 från kinesiska Runbo är inte bara testets största telefon rent fysiskt, utan också den som tydligast signalerar toughphone. Även om telefonen är lika stor som en fiskfilé så är 5,5-tumsskärmen faktiskt en aning mindre än LG V10:s.

Runbo F1 klarade både vatten- och falltestet utan minsta tecken på stress. De kraftiga plasthörnen absorberade kraften från stötarna varje gång.

SlutsatsRunbo F1 är dyr och inte på något sätt diskret. Men just nu är den marknadens starkaste toughphone. Rent fysiskt tål den det mesta så länge du inte kör över den med bilen. Och hastighetsmässigt är den nästan i klass med civila toppmobiler. Men bara nästan. Om du har ett jobb eller ett intresse som kräver att du kör de tyngsta apparna i de mest krävande miljöer så saknar den dock konkurrens.

Betyg (1-6): 5

CAT S40

Certifiering: IP68, MIL-STD-810GCPU: 1,0 GHz Qualcomm (quad-core) Minne: 1 GB RAM, 16 GB lagring, microSD upp till 64 GB Skärm: 4,7-tms IPS (960 x 540)Operativsystem: Android 5.1Kamera: 8 Mp + 2 Mp Trådlöst: 4G/LTE, Wi-Fi 802.11n, BT 4.1Batteri: 3 000 mAhMått: 74,1 x 144,9 x 12,5 mm, 185 gram

Pris: 4 000 kr

Webb: catphones.com

BenchmarksGeekBench 3: 315 (single), 1023 (multi)3DMark: 4 816Antutu 6: 22 396Browsermark: 929GeekBench-batteritest: 6 timmar 37 minuter

Märkesvara utan särskilda fördelar

Du kan köpa en telefon som heter samma sak som dina stövlar och din grävmaskin, men den kostar.

Plus

Förtroendeingivande konstruktion. Skärmen är klar och har utmärkt upplösning i förhållande till sin storlek. 4G finns också.

Minus

Testets långsammaste telefon. Prestanda ligger inte på samma nivå som priset och 1 GB RAM-minne är för lite för en modern smartmobil.

CAT är helt klart det mest kända toughphone-märket. CAT S40 är en nära lillebror till S50 som vi har testat tidigare. Skärmen är ljusstark med en behaglig, lite varm färgton. Kontrasten är inte i klass med den fantastiska skärmen på LG V10, men ändå näst bäst i testet.

Liksom Runbo klarade sig CAT S40 oskadd genom både misshandel och dränkning.

CAT S40 har den minsta, långsammaste processorn, som är utrustad med minst RAM-minne. Och nej, detta är INTE en snabb telefon!

Slutsats

Det är egentligen inget fel på CAT S40. Bortsett från att man får mer för pengarna på alla andra ställen. Den har byggkvalitet och prestanda som hade varit lysande för ett år sedan, men som i dag överträffas eller åtminstone matchas av alla de andra deltagarna. Till och med Samsung Galaxy Xcover 3, som kostar hälften så mycket. Vare sig priset eller byggkvaliteten gör det lätt att rekommendera CAT S40 för annat än märkesnamnet.

Betyg (1-6): 3

  • John Alex Hvidlykke