2016-01-23 06:00

2016-01-23 06:00

Ge garderoben en nystart

RENSA UT: Skänk eller sälj det du inte behöver

Vad passar bättre än att börja det nya året med en nystart – även i garderoben. Ge dig tid att rensa ut lite av det gamla och blicka framåt.

Det finns många fördelar med att rensa ur sin garderob. För det första rensar du ut lite av ditt gamla jag, kanske känner du att du behöver bli av med ett plagg som påminner dig om något eller helt enkelt inte är ”du” längre. Det kan vara väldigt skönt att rensa bort kläder just av de anledningarna. Du kommer känna dig lite som en ny människa, eller åtminstone som om du vänder ett blad.

Plats för nya plagg

En annan bra anledning till att rensa ur garderoben är att du får bättre plats för nya plagg. En del människor har som regel att göra sig av med ett plagg om de införskaffar ett nytt. Ut med det gamla – in med det nya. Det kan dock vara riktigt svårt att göra sig av med gamla plagg just för att de har fyllt en viss funktion och man kanske tänker att de kan komma till användning någon gång längre fram. Så blir det oftast inte. Tro mig, jag vet.

Så, för att hjälpa dig lite på traven med att rensa ur din garderob och för att göra hela momentet lite roligare har jag sammanställt en liten lista.

Ha gott om tid

Några enkla steg för hur du går tillväga när du ska rensa garderoben: Viktigaste regeln av alla – se till så du har tid. Gör inte detta när du är stressad eller ska iväg på något annat, då blir det bara halvdant gjort. Ta ut precis alla plagg och lägg dem på lämplig plats. Sortera upp kläderna i olika högar, en för dem du vill sälja och en annan för plagg du kan ge bort, samt en för dem du vill behålla. Gör sedan fint i garderoben när du lägger tillbaka plagg, så känns hela den här nystarten ännu härligare. Vik och häng plaggen snyggt och på ett sätt som du gillar.

Det är egentligen väldigt enkelt. Det svåra är som sagt att separeras från plaggen, det gör ont. Men tänk på att du gör dig själv en tjänst. När du ska rensa ur garderoben behöver du inte vara självisk. Gå till en second-hand-butik, sälj på någon webbplats, anordna en loppis eller ge bort till behövande. Släng inte bort. Återvinning är årets ledord.

Det finns många fördelar med att rensa ur sin garderob. För det första rensar du ut lite av ditt gamla jag, kanske känner du att du behöver bli av med ett plagg som påminner dig om något eller helt enkelt inte är ”du” längre. Det kan vara väldigt skönt att rensa bort kläder just av de anledningarna. Du kommer känna dig lite som en ny människa, eller åtminstone som om du vänder ett blad.

Plats för nya plagg

En annan bra anledning till att rensa ur garderoben är att du får bättre plats för nya plagg. En del människor har som regel att göra sig av med ett plagg om de införskaffar ett nytt. Ut med det gamla – in med det nya. Det kan dock vara riktigt svårt att göra sig av med gamla plagg just för att de har fyllt en viss funktion och man kanske tänker att de kan komma till användning någon gång längre fram. Så blir det oftast inte. Tro mig, jag vet.

Så, för att hjälpa dig lite på traven med att rensa ur din garderob och för att göra hela momentet lite roligare har jag sammanställt en liten lista.

Ha gott om tid

Några enkla steg för hur du går tillväga när du ska rensa garderoben: Viktigaste regeln av alla – se till så du har tid. Gör inte detta när du är stressad eller ska iväg på något annat, då blir det bara halvdant gjort. Ta ut precis alla plagg och lägg dem på lämplig plats. Sortera upp kläderna i olika högar, en för dem du vill sälja och en annan för plagg du kan ge bort, samt en för dem du vill behålla. Gör sedan fint i garderoben när du lägger tillbaka plagg, så känns hela den här nystarten ännu härligare. Vik och häng plaggen snyggt och på ett sätt som du gillar.

Det är egentligen väldigt enkelt. Det svåra är som sagt att separeras från plaggen, det gör ont. Men tänk på att du gör dig själv en tjänst. När du ska rensa ur garderoben behöver du inte vara självisk. Gå till en second-hand-butik, sälj på någon webbplats, anordna en loppis eller ge bort till behövande. Släng inte bort. Återvinning är årets ledord.

  • Meja Taserud

3 enkla regler när du rensar

Har du vuxit ur något? Gör dig av med det, punkt slut.

Hittar du ett plagg längst in i garderoben som du inte kom ihåg att du hade? Bort med det, oavsett om det gått ett halvår eller ett år sedan du använde det sist. Du kommer inte att använda det igen och det tar bara plats.

Se till så du har alla viktiga nyckelplagg. Det är plagg i din garderob som är viktiga, inte bara för att du gillar dem, utan för att de är nödvändiga komplement till resten av din garderob. Vi kan även kalla dem basplagg.

5 basplagg som du garanterat behöver i din garderob

T-shirt i både svart och vitt. Det säger sig självt – funkar till allt och är därför det ultimata komplementet.

Svart kostym, även om du aldrig skulle sätta på dig en kostym kommer du en vacker dag önska att du hade en. Den kan användas vid många tillfällen. Det är även en process i sig att hitta den perfekta kostymen. Den är dessutom lika snygg att bära som en helhet som att matcha med något annat i din garderob. Bär på fest, i vardagen eller vid andra tillställningar.

Den lilla svarta, självklart. Alltid snygg, alltid bärbar och alltid inne. Går också att variera på oändligt många vis. Se till att din svarta klänning inte är för kort, för tight eller för urringad. Den ska vara smakfull men får gärna ha en detalj som känns du. Den lilla svarta kan kläs upp eller ner med hjälp av rätt accessoarer.

En vit skjorta. Det här är garderobens ”ess i ärmen”. Precis som många andra basplagg går den att styla på många sätt och funkar till det mesta. Det är ett plagg som fungerar året om och som jag själv alltid tar fram när jag vill se och känna mig extra vass, på topp med andra ord. Men det är också ett plagg som har räddat mig dagar då hela garderoben åkt ut på golvet i frustration. Den funkar varje gång. Det finns oändligt många varianter att välja mellan och jag skulle vilja påstå att du inte kan ha för många.

Dina favoritjeans. Oavsett om det är ett par slitna Levi’s 501:or, svarta bootcut eller blåa slimfit-jeans. Om de får dig att känna dig bekväm och skitsnygg så ska du behålla dem. Jeans är ingen stapelvara. Hitta dina favoriter om du inte redan gjort det. Är du ingen jeansperson? Då har du förmodligen en favoritbyxa.