2016-01-02 06:00

2016-01-02 12:40

Mot ljusare tider

KRÖNIKA: MALIN BILLER

Av någon anledning har jag aldrig riktigt gillat nyår. Det är för mig så ödesmättat på något vis, med klockans dova klämtande (för inte ringer den väl?). Man ska summera det gångna året. Vad var bra och vad var dåligt? Vad hade man själv kunnat göra bättre? Och apropå det, så är det även dags att lova sig själv att bli en bättre, sundare människa. Som om man inte gjort så gott man kunnat under de givna förutsättningarna under året som gått. Det är resuméernas tid. Överallt ska det sammanfattas, tills man är så trött på 2015 att man vill kasta sig in i det nya året i ren desperation.

Vi minns också de som lämnat oss under 2015. Min lilla mormor till exempel.

Jag har lätt för att bli lite dyster så här års.

 

Men nej, nu tänker jag morska upp mig! Tongångarna i denna krönika ska hädanefter gå i positivismens tecken. För tro det eller ej, nu har det vänt! Ljuset är på väg tillbaka.

Ännu är det midvinter, om än en mild och snöfattig sådan, men för varje dag blir det lite ljusare och vi blir lite piggare och gladare. Vi har passerat vintersolståndet.

Visst, fina människor runt oss har vandrat vidare till sällare jaktmarker under 2015. Men vi ska inte glömma alla Värmlands nya små invånare. Bara under december föddes en hel drös små värmlänningar. Så välkomna ska ni vara, bland andra lilla Ellen, Leili Alicja, Lily och Adrian! Hoppas ni ska trivas.

Och välkomna ni nyanlända! Under 2015 flydde över en miljon människor till Europa. Några av dem hamnade här. Och mitt i mörkret lyste människors medmänsklighet och hjälpsamhet starkt.

 

Man lockas av många anledningar att tro, att allt bara går utför. Men enligt den amerikanska tidskriften The Atlantic, så stämmer inte detta. De hävdar tvärtemot, att 2015 kan betraktas som det bästa året någonsin för mänskligheten. Ja, världen har drabbats av krig, flyktingkatastrof och annat hemskt. Men sett till situationen för hela mänskligheten, så pekar mycket åt rätt håll. Andelen människor som lider av undernäring har mer än halverats mot för 25 år sedan. Färre lever i fattigdom. Barnadödligheten har minskat och i dag går nio av tio barn i världen i skola. Andelen anmälda våldsbrott har minskat drastiskt sedan 1995, med 35 procent närmare bestämt.

Och vi ska inte glömma det historiska klimatavtalet i Paris, där världens länder enades om ett avtal som bland annat syftar till att minska utsläppen av koldioxid.

Så låt oss inte bara hoppas att 2016 kommer bli ett ännu bättre år. Vet ni, jag känner baskemig på mig att det kommer det att bli!

Av någon anledning har jag aldrig riktigt gillat nyår. Det är för mig så ödesmättat på något vis, med klockans dova klämtande (för inte ringer den väl?). Man ska summera det gångna året. Vad var bra och vad var dåligt? Vad hade man själv kunnat göra bättre? Och apropå det, så är det även dags att lova sig själv att bli en bättre, sundare människa. Som om man inte gjort så gott man kunnat under de givna förutsättningarna under året som gått. Det är resuméernas tid. Överallt ska det sammanfattas, tills man är så trött på 2015 att man vill kasta sig in i det nya året i ren desperation.

Vi minns också de som lämnat oss under 2015. Min lilla mormor till exempel.

Jag har lätt för att bli lite dyster så här års.

 

Men nej, nu tänker jag morska upp mig! Tongångarna i denna krönika ska hädanefter gå i positivismens tecken. För tro det eller ej, nu har det vänt! Ljuset är på väg tillbaka.

Ännu är det midvinter, om än en mild och snöfattig sådan, men för varje dag blir det lite ljusare och vi blir lite piggare och gladare. Vi har passerat vintersolståndet.

Visst, fina människor runt oss har vandrat vidare till sällare jaktmarker under 2015. Men vi ska inte glömma alla Värmlands nya små invånare. Bara under december föddes en hel drös små värmlänningar. Så välkomna ska ni vara, bland andra lilla Ellen, Leili Alicja, Lily och Adrian! Hoppas ni ska trivas.

Och välkomna ni nyanlända! Under 2015 flydde över en miljon människor till Europa. Några av dem hamnade här. Och mitt i mörkret lyste människors medmänsklighet och hjälpsamhet starkt.

 

Man lockas av många anledningar att tro, att allt bara går utför. Men enligt den amerikanska tidskriften The Atlantic, så stämmer inte detta. De hävdar tvärtemot, att 2015 kan betraktas som det bästa året någonsin för mänskligheten. Ja, världen har drabbats av krig, flyktingkatastrof och annat hemskt. Men sett till situationen för hela mänskligheten, så pekar mycket åt rätt håll. Andelen människor som lider av undernäring har mer än halverats mot för 25 år sedan. Färre lever i fattigdom. Barnadödligheten har minskat och i dag går nio av tio barn i världen i skola. Andelen anmälda våldsbrott har minskat drastiskt sedan 1995, med 35 procent närmare bestämt.

Och vi ska inte glömma det historiska klimatavtalet i Paris, där världens länder enades om ett avtal som bland annat syftar till att minska utsläppen av koldioxid.

Så låt oss inte bara hoppas att 2016 kommer bli ett ännu bättre år. Vet ni, jag känner baskemig på mig att det kommer det att bli!

  • Malin Biller