2015-10-10 06:00

2015-10-10 06:00

Mansförkylning

KRÖNIKA: MALIN BILLER

Jag läste att årets Nobelpris i medicin delas mellan tre forskare, för deras upptäckter rörande behandling av infektioner orsakade av parasitmaskar, respektive en ny medicin mot malaria.

Beundransvärda insatser, värda att prisas i en stor Karlskogabos namn, inte snack om saken. Men borde inte ett tröstpris gå till forskarna vid Harvarduniversitetet, för upptäckten att män faktiskt blir sjukare än kvinnor i förkylningstider?

Den så kallade mansförkylningen eller man flu på engelska slår hårt i dessa höstliga tider. Jag har just nu en stackars sjukling härhemma, som hostar och snörvlar. Då och då hör jag små kvidanden från sängen, och ynkliga Oooooj ooooj och Åååååh. Då vet jag att det är dags att lägga en sval hand på hans panna och trösta. Kanske ge honom vattenglaset som står på golvet vid sängen, för han är för svag för att sträcka ut handen och ta det.

Sedan urminnes tider har denna mansförkylning varit något straighta kvinnor skämtsamt och lite nedlåtande bagatelliserat våra partners åkommor med. Det är ju svårt att hålla sig för skratt, när ens livskamrat, så fort det rinner lite ur näsan, verkar tappa all tänkbar initiativkraft, och får de där stora, fuktiga hundögonen, som liksom ber en att tycka syyyynd om. Till slut är det lätt att tänka: Skärp dig!

När en annan är förkyld, tar jag en ipren, vilar lite men uträttar ändå det mest nödvändiga under en dag. Ska det då vara så svårt för en stor, stark karl att göra detsamma? Så börjar jag ifrågasätta mina egna värderingar kring manligt och kvinnligt. Jag gillar inte att generalisera, och tror personligen mer på att miljön påverkar mer än arvet när det gäller könsroller.

Att män ska vara tuffa och inte gnälla, medan kvinnor är veka och känsliga, det där är i mitt tycke inte sanningar. Alla är vi en salig blandning av personlighetsdrag. Sedan, att samhället vill få oss att tro att vi ska vara på ett visst sätt, bara för att vi fötts med vissa kromosomer, det är en annan sak.

Men nu visar forskningen, att ja, mansförkylningen faktiskt finns. Den beror, lite förenklat, på nivåerna könshormoner. Högre dos testosteron leder till att män är mer mottagliga för vissa infektioner, samtidigt som de låga halterna östrogen också gör att de får svårare förkylningssymptom.

Det är alltså slutskrattat för oss kvinnor när det gäller mannens krämpor.

Jag hör hur han hostar och stönar svagt. Och jag reser mig från skrivbordet, går bort och stoppar om honom och säger tröstande: Ja älskling, det är synd om dig.

Beundransvärda insatser, värda att prisas i en stor Karlskogabos namn, inte snack om saken. Men borde inte ett tröstpris gå till forskarna vid Harvarduniversitetet, för upptäckten att män faktiskt blir sjukare än kvinnor i förkylningstider?

Den så kallade mansförkylningen eller man flu på engelska slår hårt i dessa höstliga tider. Jag har just nu en stackars sjukling härhemma, som hostar och snörvlar. Då och då hör jag små kvidanden från sängen, och ynkliga Oooooj ooooj och Åååååh. Då vet jag att det är dags att lägga en sval hand på hans panna och trösta. Kanske ge honom vattenglaset som står på golvet vid sängen, för han är för svag för att sträcka ut handen och ta det.

Sedan urminnes tider har denna mansförkylning varit något straighta kvinnor skämtsamt och lite nedlåtande bagatelliserat våra partners åkommor med. Det är ju svårt att hålla sig för skratt, när ens livskamrat, så fort det rinner lite ur näsan, verkar tappa all tänkbar initiativkraft, och får de där stora, fuktiga hundögonen, som liksom ber en att tycka syyyynd om. Till slut är det lätt att tänka: Skärp dig!

När en annan är förkyld, tar jag en ipren, vilar lite men uträttar ändå det mest nödvändiga under en dag. Ska det då vara så svårt för en stor, stark karl att göra detsamma? Så börjar jag ifrågasätta mina egna värderingar kring manligt och kvinnligt. Jag gillar inte att generalisera, och tror personligen mer på att miljön påverkar mer än arvet när det gäller könsroller.

Att män ska vara tuffa och inte gnälla, medan kvinnor är veka och känsliga, det där är i mitt tycke inte sanningar. Alla är vi en salig blandning av personlighetsdrag. Sedan, att samhället vill få oss att tro att vi ska vara på ett visst sätt, bara för att vi fötts med vissa kromosomer, det är en annan sak.

Men nu visar forskningen, att ja, mansförkylningen faktiskt finns. Den beror, lite förenklat, på nivåerna könshormoner. Högre dos testosteron leder till att män är mer mottagliga för vissa infektioner, samtidigt som de låga halterna östrogen också gör att de får svårare förkylningssymptom.

Det är alltså slutskrattat för oss kvinnor när det gäller mannens krämpor.

Jag hör hur han hostar och stönar svagt. Och jag reser mig från skrivbordet, går bort och stoppar om honom och säger tröstande: Ja älskling, det är synd om dig.

  • Malin Biller