2015-01-17 06:00

2015-01-21 11:44

Instagram blev jobb för Wisslaren

KARLSKOGA: Följarna och resorna blir bara fler

Fler och fler vill titta på hans bilder.
Samtidigt får Christoffer Collin se världen. Instagram har snart tagit honom jorden runt.

Det är ett drygt år sedan NWT berättade om Karlskogabon Christoffer Collin. Eller Wisslaren, som han heter på fotonätverket Instagram.

Då hade han nästan en halv miljon följare och hade nyss sagt upp sig från sitt jobb för att satsa på fotograferandet.

NWT ringde honom för att kolla hur det har gått.

– Jag har fått resa mycket och nu har det börjat komma in lite ekonomi i det också. Det har gått åt det hållet jag hade hoppats på, även om pengarna inte är drivkraften för mig.

Många resor

För Christoffer Collin har Karlskoga allt oftare bytts mot platser i andra delar av världen.

Det senaste året har olika organisationer och företag, som ett flygbolag, betalat honom för att han ska komma och fotografera i Kanada, USA, Turkiet, Indien, Australien, Fidji, Schweiz, Holland och Island.

– Det är olika upplägg för varje kampanj eller projekt, men grundidén är att jag ska fota och lägga upp det på Instagram så att folk blir inspirerade och kanske vill åka dit.

Bestämmer du själv vad du vill fota under resorna?

– Den som arrangerar sätter i regel ihop ett schema med ställen man ska åka till. Sedan åker man dit, men därifrån har du fullständig frihet i vad du vill ta kort på och lägga upp.

Allt började i Karlskoga för snart tre år sedan. När NWT träffade honom i december 2013 tog han framför allt bilder av stans omgivningar.

Tar du lika många på hemmaplan nu?

– Nej, det gör jag inte. Men samtidigt håller jag ögonen öppna. Det här grådassiga vädret som varit kan jag inte göra så mycket roligt med som jag inte redan har gjort. Men jag kollar alltid väderprognosen – ser jag att det ska bli fint är det inte många gånger jag skippar det.

– Men jag har sprungit runt den där sjön (Möckeln) i nästan två och ett halvt år och gått på samma stigar. Jag blir mer och mer kräsen och petig med vad jag lägger upp och försöker hela tiden höja ribban litegrann.

Skulle du säga att du lever på instagrammandet i dag?

– Ja, det får jag säga att jag gör. Det är där jag har min bas. Sedan hoppas jag kunna växa ur den kavajen också och göra andra saker. Dit har jag inte kommit än.

”Är flummigt”

Wisslarens följarskara växer stadigt. Tidigare i veckan var det 823 000 konton som följde honom, något som är svårt att greppa även för Christoffer Collin.

– Det har varit svårt att relatera till under så lång tid.

– Det är flummigt när man tänker på det i efterhand – att jag har fått göra alla de här sakerna tack vare den här appen i telefonen. Men jag har samtidigt jobbat hårt för det, även om jag inte visste vad det var jag jobbade mot i början.

Tre resor finns i kalendern den närmaste tiden: Finland, Färöarna och Chile.

Resan till Chile är en del av ett pågående konstprojekt som kallas Månhuset. I en tävling tillsammans med Falu rödfärg kommer en person att vinna en fotoresa till Sydamerika tillsammans med Wisslaren.

Själv ser han ingen ände på den här sortens uppdrag.

– Skulle det här ta slut i morgon så skulle jag inte ångra en sekund. Jag har fått se mycket och träffa mycket människor. Det kan man göra ändå, men på det här sättet hade jag inte fått göra det annars.

Det är ett drygt år sedan NWT berättade om Karlskogabon Christoffer Collin. Eller Wisslaren, som han heter på fotonätverket Instagram.

Då hade han nästan en halv miljon följare och hade nyss sagt upp sig från sitt jobb för att satsa på fotograferandet.

NWT ringde honom för att kolla hur det har gått.

– Jag har fått resa mycket och nu har det börjat komma in lite ekonomi i det också. Det har gått åt det hållet jag hade hoppats på, även om pengarna inte är drivkraften för mig.

Många resor

För Christoffer Collin har Karlskoga allt oftare bytts mot platser i andra delar av världen.

Det senaste året har olika organisationer och företag, som ett flygbolag, betalat honom för att han ska komma och fotografera i Kanada, USA, Turkiet, Indien, Australien, Fidji, Schweiz, Holland och Island.

– Det är olika upplägg för varje kampanj eller projekt, men grundidén är att jag ska fota och lägga upp det på Instagram så att folk blir inspirerade och kanske vill åka dit.

Bestämmer du själv vad du vill fota under resorna?

– Den som arrangerar sätter i regel ihop ett schema med ställen man ska åka till. Sedan åker man dit, men därifrån har du fullständig frihet i vad du vill ta kort på och lägga upp.

Allt började i Karlskoga för snart tre år sedan. När NWT träffade honom i december 2013 tog han framför allt bilder av stans omgivningar.

Tar du lika många på hemmaplan nu?

– Nej, det gör jag inte. Men samtidigt håller jag ögonen öppna. Det här grådassiga vädret som varit kan jag inte göra så mycket roligt med som jag inte redan har gjort. Men jag kollar alltid väderprognosen – ser jag att det ska bli fint är det inte många gånger jag skippar det.

– Men jag har sprungit runt den där sjön (Möckeln) i nästan två och ett halvt år och gått på samma stigar. Jag blir mer och mer kräsen och petig med vad jag lägger upp och försöker hela tiden höja ribban litegrann.

Skulle du säga att du lever på instagrammandet i dag?

– Ja, det får jag säga att jag gör. Det är där jag har min bas. Sedan hoppas jag kunna växa ur den kavajen också och göra andra saker. Dit har jag inte kommit än.

”Är flummigt”

Wisslarens följarskara växer stadigt. Tidigare i veckan var det 823 000 konton som följde honom, något som är svårt att greppa även för Christoffer Collin.

– Det har varit svårt att relatera till under så lång tid.

– Det är flummigt när man tänker på det i efterhand – att jag har fått göra alla de här sakerna tack vare den här appen i telefonen. Men jag har samtidigt jobbat hårt för det, även om jag inte visste vad det var jag jobbade mot i början.

Tre resor finns i kalendern den närmaste tiden: Finland, Färöarna och Chile.

Resan till Chile är en del av ett pågående konstprojekt som kallas Månhuset. I en tävling tillsammans med Falu rödfärg kommer en person att vinna en fotoresa till Sydamerika tillsammans med Wisslaren.

Själv ser han ingen ände på den här sortens uppdrag.

– Skulle det här ta slut i morgon så skulle jag inte ångra en sekund. Jag har fått se mycket och träffa mycket människor. Det kan man göra ändå, men på det här sättet hade jag inte fått göra det annars.