2011-05-23 10:01

2015-11-02 16:47

Ett vuxendagis för flipperentusiasten

HELG

Las Vegas är inte bara enarmade banditer, ljusshower och flådiga hotell. Tre kilometer från huvudgatan The Strip ligger betydligt mer blygsamma Pinball hall of fame i en helt vanlig lagerlokal.
Här har Tim Arnold samlat över 250 flipperspel under ett och samma tak. Och alla fungerar.
– Vilken idiot som helst med ett välfyllt bankkonto kan köpa på sig tusentals spel. Men att sedan kunna presentera alla i spelbart skick är en helt annan sak, säger Nevadas flipperkung nummer ett.

Tim Arnolds skapelse landar knappast på de vanliga turisternas topplista över sevärdheter i syndens stad. Taxichauffören som vi haffar utanför jättehotellet MGM Grand har bara hört talas om stället och måste ringa en god vän för att få en vägbeskrivning.

– Hey, coolt att ni ska dit grabbar. Jag har alltid älskat flipper och spelade hela tiden när jag var liten, säger mannen bakom ratten med skrovlig och föga trovärdig röst.

Han hinner även påpeka att Nevadavädret är som bäst i april och berätta om sitt deltagande i Vietnamkriget innan vår trekilometersfärd längs Tropicana avenue är över.

Här, långt från ljusen och de spruckna drömmarna på The Strip, ligger Pinball hall of fame i vad som kan liknas vid en gigantisk lagerlokal. Endast en blygsam banderoll på husväggen och en bedagad ”open”-skylt vittnar om dess innehåll.

Över 250 fullt fungerande flipperspel och arkadspel från 1950-talet och framåt trängs här på en yta av närmare 950 kvadratmeter. Ljudvolymen är som väntat skramlig och påfrestande – frisk luft har nog inte andats på flera år.


Tim Arnold sitter på en stol vid några nermonterade spel längst inne i lokalen, omgiven av en närmast obeskrivlig röra av skruvar, muttrar och andra flipperdelar. Denne medelålders herre från Chicago tar ointresserat i hand och berättar snabbt om sin bakgrund.

– Min släkt är faktiskt svensk. Eller norsk. De flyttade i alla fall från Norge till Sverige innan de kom till USA. Ska du ha mer detaljer än så får du ringa min bror, han vet mer, säger han märkbart oengagerat.

Efter att det något luddiga släktskapet till vårt avlånga land har avhandlats, avslöjar flippergurun att han egentligen tröttnat på det mesta som har med sitt livsverk och hobby att göra.

– Jag spelar aldrig själv längre. När man jobbar med det här varje dag har man ingen lust att spela när man kommer hem direkt. Då går jag hellre ut och leker med mina hundar.

Hur fick du idén till Pinball hall of fame?

– Jag fick mitt första flipper när jag var 16 år och då var jag fast - det här är det enda jag har hållit på med och det enda jag kan. När jag sedan flyttade hit från Michigan hade jag det här i åtanke, sedan tog det mig ungefär tio år att få ihop en samling som kunde göras i spelbart skick. Nu har vi haft öppet i fem år.

Varför Las Vegas?

– Jag behövde turisterna. Det var för fuktigt i Orlando och för dyrt i New York. I Las Vegas var det billigare, bättre klimat och mer turister. Men vi annonserar inte, alla som hittar hit gör det tack vare internet eller djungeltelegrafen.

Går det att tjäna pengar på flipperspel i dagens läge?

– Vi är en rörelse ungefär som Lions, så det mesta vi tar in går till välgörande ändamål. Det var lukrativt under 70- och 80-talet, men eftersom man drar in ungefär lika mycket mynt i dag när allt annat har blivit dyrare så tjänar man egentligen ingenting, säger han med trött röst.

Några favoriter?

– Äh, jag vet inte. Det skulle väl vara de gamla spelen jag växte upp med under 60- och 70-talen. Här är det alltid de nyaste spelen som är populärast.

När vi strosar runt bland de långa raderna av spel i lokalen är det mycket riktigt hårdast tryck bland de nyare titlarna. Blixtsnabba och underhållande Spiderman, pigga överraskningen Iron Man samt förvånansvärt tråkiga Avatar hinner vi avverka innan vi ger oss i kast med Rolling Stones - färskaste utgåvan från flippertillverkaren Stern. Men trots att Mick Jagger i miniatyr far runt och stör på spelplanen imponeras jag ändå av flytet och de olika uppdragen.

De nya spelen är dessutom i kanonskick. Det är sämre med de äldre – framför allt de välspelade från flipperspelens guldålder mellan 1992 och 1999. De fungerar visserligen, men det är många skavanker på spelplaner och ramper.


Inte så konstigt kanske. Alla som någon gång ägt ett eget flipperspel vet att det alltid är något som krånglar. Lampor som dör, säkringar som ryker, switchar som kollapsar och kretskort som säckar ihop. Det här är ju trots allt en typ av konstverk packat med mekanik, elektronik, kablar och lödningar som åldras snabbt vid stor påfrestning.

Och Tim Arnold har 250 spel som ska vara i spelbart skick.

– Felen tar aldrig slut - lagar jag ett så går två andra sönder. Men nu har vi nått gränsen för hur många spel vi kan ha här. Och kan man som gäst inte hitta något som duger bland 250 titlar så är det inte oss det är fel på.

Är det här den största flippersamlingen i världen?

– Det finns samlare som har fler spel, men vad gäller fungerande på ett och samma ställe tror jag ingen slår oss.

Här finns faktiskt något för alla. Superpopulära nittiotalarna Addams Family och Twilight Zone parkerar bredvid gamla elektromekaniska veteraner som Kings & Queens och arkadmaskiner som klassiska boxningssuccén Punch-Out.

Största rariteten är nog Pinball Circus som bara tillverkades i tre exemplar 1994. Två finns kvar i dag och ett av dem står på Pinball hall of fame. Ett flipperspel utformat som ett arkadspel, där det gäller att flytta kulan flera våningar uppåt och irritera en plastelefant och en arg, läskig clown.

Spelglädjen kan diskuteras, men har man åkt ända till Las Vegas vore det tjänstefel att inte offra en dollar.

När vi lämnar Tim Arnolds underbara vuxendagis efter några timmar har vi kanske betat av en tiondel av spelen. Med lite mer tid och quarters hade man utan problem kunnat stanna kvar en vecka.

Tim Arnolds skapelse landar knappast på de vanliga turisternas topplista över sevärdheter i syndens stad. Taxichauffören som vi haffar utanför jättehotellet MGM Grand har bara hört talas om stället och måste ringa en god vän för att få en vägbeskrivning.

– Hey, coolt att ni ska dit grabbar. Jag har alltid älskat flipper och spelade hela tiden när jag var liten, säger mannen bakom ratten med skrovlig och föga trovärdig röst.

Han hinner även påpeka att Nevadavädret är som bäst i april och berätta om sitt deltagande i Vietnamkriget innan vår trekilometersfärd längs Tropicana avenue är över.

Här, långt från ljusen och de spruckna drömmarna på The Strip, ligger Pinball hall of fame i vad som kan liknas vid en gigantisk lagerlokal. Endast en blygsam banderoll på husväggen och en bedagad ”open”-skylt vittnar om dess innehåll.

Över 250 fullt fungerande flipperspel och arkadspel från 1950-talet och framåt trängs här på en yta av närmare 950 kvadratmeter. Ljudvolymen är som väntat skramlig och påfrestande – frisk luft har nog inte andats på flera år.


Tim Arnold sitter på en stol vid några nermonterade spel längst inne i lokalen, omgiven av en närmast obeskrivlig röra av skruvar, muttrar och andra flipperdelar. Denne medelålders herre från Chicago tar ointresserat i hand och berättar snabbt om sin bakgrund.

– Min släkt är faktiskt svensk. Eller norsk. De flyttade i alla fall från Norge till Sverige innan de kom till USA. Ska du ha mer detaljer än så får du ringa min bror, han vet mer, säger han märkbart oengagerat.

Efter att det något luddiga släktskapet till vårt avlånga land har avhandlats, avslöjar flippergurun att han egentligen tröttnat på det mesta som har med sitt livsverk och hobby att göra.

– Jag spelar aldrig själv längre. När man jobbar med det här varje dag har man ingen lust att spela när man kommer hem direkt. Då går jag hellre ut och leker med mina hundar.

Hur fick du idén till Pinball hall of fame?

– Jag fick mitt första flipper när jag var 16 år och då var jag fast - det här är det enda jag har hållit på med och det enda jag kan. När jag sedan flyttade hit från Michigan hade jag det här i åtanke, sedan tog det mig ungefär tio år att få ihop en samling som kunde göras i spelbart skick. Nu har vi haft öppet i fem år.

Varför Las Vegas?

– Jag behövde turisterna. Det var för fuktigt i Orlando och för dyrt i New York. I Las Vegas var det billigare, bättre klimat och mer turister. Men vi annonserar inte, alla som hittar hit gör det tack vare internet eller djungeltelegrafen.

Går det att tjäna pengar på flipperspel i dagens läge?

– Vi är en rörelse ungefär som Lions, så det mesta vi tar in går till välgörande ändamål. Det var lukrativt under 70- och 80-talet, men eftersom man drar in ungefär lika mycket mynt i dag när allt annat har blivit dyrare så tjänar man egentligen ingenting, säger han med trött röst.

Några favoriter?

– Äh, jag vet inte. Det skulle väl vara de gamla spelen jag växte upp med under 60- och 70-talen. Här är det alltid de nyaste spelen som är populärast.

När vi strosar runt bland de långa raderna av spel i lokalen är det mycket riktigt hårdast tryck bland de nyare titlarna. Blixtsnabba och underhållande Spiderman, pigga överraskningen Iron Man samt förvånansvärt tråkiga Avatar hinner vi avverka innan vi ger oss i kast med Rolling Stones - färskaste utgåvan från flippertillverkaren Stern. Men trots att Mick Jagger i miniatyr far runt och stör på spelplanen imponeras jag ändå av flytet och de olika uppdragen.

De nya spelen är dessutom i kanonskick. Det är sämre med de äldre – framför allt de välspelade från flipperspelens guldålder mellan 1992 och 1999. De fungerar visserligen, men det är många skavanker på spelplaner och ramper.


Inte så konstigt kanske. Alla som någon gång ägt ett eget flipperspel vet att det alltid är något som krånglar. Lampor som dör, säkringar som ryker, switchar som kollapsar och kretskort som säckar ihop. Det här är ju trots allt en typ av konstverk packat med mekanik, elektronik, kablar och lödningar som åldras snabbt vid stor påfrestning.

Och Tim Arnold har 250 spel som ska vara i spelbart skick.

– Felen tar aldrig slut - lagar jag ett så går två andra sönder. Men nu har vi nått gränsen för hur många spel vi kan ha här. Och kan man som gäst inte hitta något som duger bland 250 titlar så är det inte oss det är fel på.

Är det här den största flippersamlingen i världen?

– Det finns samlare som har fler spel, men vad gäller fungerande på ett och samma ställe tror jag ingen slår oss.

Här finns faktiskt något för alla. Superpopulära nittiotalarna Addams Family och Twilight Zone parkerar bredvid gamla elektromekaniska veteraner som Kings & Queens och arkadmaskiner som klassiska boxningssuccén Punch-Out.

Största rariteten är nog Pinball Circus som bara tillverkades i tre exemplar 1994. Två finns kvar i dag och ett av dem står på Pinball hall of fame. Ett flipperspel utformat som ett arkadspel, där det gäller att flytta kulan flera våningar uppåt och irritera en plastelefant och en arg, läskig clown.

Spelglädjen kan diskuteras, men har man åkt ända till Las Vegas vore det tjänstefel att inte offra en dollar.

När vi lämnar Tim Arnolds underbara vuxendagis efter några timmar har vi kanske betat av en tiondel av spelen. Med lite mer tid och quarters hade man utan problem kunnat stanna kvar en vecka.

Pinball hall of fame

Vad? 250 fullt fungerande flipperspel och arkadspel under samma tak.

Var? 1610 E. Tropicana avenue i Las Vegas (tre kilometer från huvudgatan the strip)

Kostnad? Entrén är gratis. Ett spel (3-5 kulor) på något av flipperspelen kostar mellan 25 cent och 1 dollar.

Öppet? Alla dagar i veckan mellan klockan 11 på förmiddagen och 23 på kvällen.

Hemsida? www.pinballmuseum.org

Flipperspel

En typ av arkadspel där spelaren med hjälp av två eller fler så kallade flipprar ska transportera en metallkula på en lutande spelplan, och med hjälp av skicklighet i form av precision samla så mycket poäng som möjligt.

De första primitiva flipperspelen, som faktiskt saknade flipprar, började tillverkas på 1930-talet och utvecklades genom åren till de digitala nöjesmaskiner vi ser i dag.

Flipperspelens glansdagar anses av många vara mellan 1992 och 1999. Mest kända tillverkarna var då Williams, Bally och Sega/Data East. The Addams Family från 1992 är det mest producerade spelet genom tiderna med sina 20 270 exemplar. För tillfället är företaget Stern den enda aktiva flipperspelstillverkaren, och de flesta nya titlarna är baserade på Hollywoodfilmer. Nästa spel på tur är Tron: Legacy.

Utställare av spel i Sverige har minskat dramatiskt under senare år, men det finns en livlig marknad för privatpersoner som köper och säljer spel - främst genom Svenska Flippersällskapet (www.svenskaflippersallskapet.com).

Ett begagnat flipperspel i spelbart skick från det populära 90-talet kostar oftast från 10 000 kronor och uppåt.

null