Fotografier från förr

GODMORGON

”Rännan”, säger (ännu) äldre karlstadsbor och får något milt i ögonvrån.

”Rännan” den gick på Kungsgatan, intill Torget. Där spatserade man. Fram och åter. Hand i hand, eller bara för att ”vimla” och ”mingla”.

Så gjorde väl inte jag på min tid. Och då pratar vi 1950-tal. Till Kungsgatan gick jag på söndag eftermiddag (klockan 13.15) för att se hur det gick i de viktiga bandymatcherna. NWT:s depeschkontor låg där och därifrån sköttes det där med resultatrapportering.

Unga män (så var det på den tiden) hade kontakt med Lesjöfors, Örebro och Tranås. Nya resultat redovisades på handskrivna plakat inför en trång folksamling som skockades där utanför fönstret.

Jubel om Göta lyckats göra mål mot Örebro, suckar om Lesjöfors tagit ledning över de egna bandytomtarna.

”Rännan” var samlingspunkten. Sökta man någon, fanns hen där. Så var det bara.

Men efter en sportsöndag följde vardag. Även då fanns anledning att stanna upp utanför NWT:s kontor. I skyltfönstret fanns massvis av spännande fotografier från en värld utanför ”rännan”.

Det var nyhetsbilder som berättade om den värld som fanns där, någonstans. En vecka eller så hängde bilderna på sin plats. Sedan byttes de ut mot nya, fräscha foton. Även på den tiden, på 1950-talet, var det fart i nyhetsflödet.

De kasserade bilderna tog jag hand om, betittade och lade i påse. En grannpojk på Odengatan, vi kan kalla honom för Bengt, eftersom han heter så, lånande hem dem för att visa resten av familjen.

Nu, häromdagen, lämnade han tillbaka hela bunten. Cirka hundra bilder av 1950-talshistoria. Lätt dammiga, med häftstiftshål, men ändå i ”mint condition” ( i utmärkt skick). De hade förvarats torrt, svalt och mörkt.

På fotografierna fanns bland andra; Sven Jerring som fyllt 60 år, Maurice Chevalier, som var omgiven av ”badnymfer” i Nizza, Shahen av Persien som med maka anlände till USA för en tids vistelse. Karl Gerhard blomsterhyllas efter 35 år på scen, Grace Kelly förlovar sig i Monaco, Boysen hyllas efter rekordlopp på 1000 meter (2.19,0 berättar min fusklapp) och Churchill firar sin 80-årsdag.

Anita Ekberg poserar, julgranar säljs i Paris, Kalle Svensson räddar i mål och Gunnar Nordahl är nära göra mål för sitt Milan.

Det boxas på många bilder. Det var ju i början på Ingo-epoken. Sixten Jernberg vinner Vasaloppet.

Rocky Marciano byter ut boxhandskarna mot kockmössa och Sonja Henie tar igen sig mellan sina många framträdande.

Jag bläddrar, förflyttas tillbaka i tiden men konstaterar att visst har mycket förändrats på den här sextio-sjuttio åren.

Men mycket är sig likt ändå.

Känns trösterikt tycker jag som önskar alla:

En god helg.

2017-09-09 08:42

2017-09-09 08:42