På Sloppy Joes bar finns inga katter

CHEFREDAKTÖR'N

Jag delar hushållet med tre katter. Sune, Pontus och Svante heter pojkarna som låter mig, på nåder, få vistas i samma härad. Förutsatt att jag regelbundet och oavbrutet serverar dem föda. Torr som blöt som mjölk.

Vi kommer bra överens, tolererar varandras små avigsidor (som insläpat smågodis, som tom matskål). Sune och de övrigas ras benämns som europisk korthårig (bondkatt).

Tre katter räcker tycker jag när som jag går och strövar i annan värld. En av invånarna sträcker behagligt tass åt mig. Han har sex klor. Snowboll, är hans ras. Platsen är Key West, så långt söderut du kan komma i USA. Där residerar de sexkloiga i Papa Hemingways forna palats.

Ernest Hemingway, som fick nobelpriset 1954, bodde här på 1930-talet och lämnade kvar katter, pool och lite möbler.

Poolen är tom, möblerna fyllda av katthår och katterna finns överallt.

”Hur många”, är ni?” Frågar vi en kelen snöboll. ”Gäsp”, blir svaret, ”trettio, fyrtio, femtio”, säger en tvåbent kännare. ”Här får de mat och vård, här hålls de innanför murarna och är till allas glädje”.

Huset, museet, omges av en prunkande trädgård, med palmer, bananträd och allehanda andra exotiska växter. Katterna går fritt på området och man träffar på dem i vartenda hörn, varenda möbel, varenda överallt.

”De får inte lämna området, det har myndigheterna bestämt”, berättar en guide för oss. ”Vet katterna om detta?”, Frågar jag försynt, men väntar inget svar. Hemmet, museet har sådär en fem- sexhundra besökare dagligen. En gammal skrivmaskin, filmposters, en diger bokhylla vittnar om den berömda författaren existens. Ingrid Bergman finns på bild. Hon var stjärnan i ”Klockan klämtar för dig”. De träffades även privat.

Vi får inte mata katterna , inte lyfta på dem, blott kela. Sådant tycker de om, husets riktiga ägare.

På Sloppy Joes bar finns inga katter, men väl Hemingways anda. Sloppy betyder ungefär slarvig och sådan var han väl, Hemingway.

En gång om året arrangeras här en tävling. Den som liknar Papa Hemingway mest vinner.

Det finns gott om aspiranter till titeln, det räcker med att titta sig runt omkring i baren, runt gatorna i Key West.

Hemingway bodde i Key West mellan åren 1931 och 1940. Han dog trasig och för egen bössa 1961, De flesta drinkarna i Sloppys heter något på Hemingway och smakar likadant. Möjligen är en Mojito ( rom, limejuice, sockerlag, sodavatten, mynta och krossad is) lite mer Hemingway än någon annan. Den lärde sig Ernest tycka om under sina år på Kuba. Där bodde han många goda år. Där fick han intaga sina drinkar i fred.

Under en tidigare resa gjorde jag ett strandhugg på karibiska ön Antigua. Där fanns en bar, med klar och tydlig skylt som berättade att:

Hemingway,

besökte INTE denna bar.

Den var, på sitt vis, unik.

 

En god helg önskar jag oss alla


Chefredaktör´n

2017-05-13 06:00

2017-05-13 06:00