2015-04-10 06:00

2015-04-10 06:00

Tacos på Nobelfesten

CHATTERKRÖNIKAN

Tänk om de skulle servera tacos på Nobelfesten.

Troligen skulle tittarsiffrorna från tv-sändningen kunna höjas till nästan det dubbla om detta skedde. Att få se hur kungligheter och fina damer och herrar skulle hantera kollapsande bröd, gurkor och annat som sliter sig och såser som droppar genom fingrarna, långsamt rinnande längsmed en arm iklädd nypressad, vit handske. Att få se deras uppiffade, målade ansikten drypande av tacosås med den amerikanifierade etiketteringen hot. Att få se en tacktalande pristagare i till exempel litteratur, diskret tömma sin ärm på välsmakande köttfärs som råkat trilla dit. Det vore allt en syn, det.

Frågan är om hela spektaklet skulle vara roligast att beskåda om de stackars deltagarna fick bestick (putsat silver), eller om de fick lov att klara sig utan?

Det första alternativet har den fördelen att åskådarna skulle få det stora nöjet att se nobelpristagarna försöka sitta raka i ryggen, inga armbågar på bordet, jagande runt de hala bröden över hela tallriken och eventuellt iväg till bordsgrannens tallrik. Särskilt intressant vore det om det dessutom endast serverades hårt bröd. Hur skulle man tackla uppgiften att äta ett sådant, inklusive obligatoriska tillbehör såsom köttfärs, gurka, sallad med mera, utan att använda annat än de finaste av bestick?

Det andra alternativet har å sin sida fördelen att man i tv-rutorna skulle få tillfälle att beskåda några av tidernas skarpaste hjärnor klura på den bästa lösningen på problemet: Hur äter man en tacorulle med händerna, utan att se ut som ett alldeles för stort barn med majs i håret?

Förresten ser jag inget fel i att se ut som ett stort barn. Det skulle faktiskt kunna vara en befrielse att se det på tv. Vanliga människor, alltså. Som kladdar ned sig med tacos. För det gör väl alla?

Mitt förslag är alltså att man låter införa tacosätning som ett stående inslag i Nobelfesten. Fast varför begränsa sig bara till Nobelfesten? Det kanske kunde fungera i andra sammanhang också, vem vet? Tänk vilken skillnad det skulle bli om man inledde alla förhandlingar med en rejäl slafsmiddag. Ett organisationsmöte? I riksdagen och regeringen? En förhandling länder emellan? Tänk allt vad en tacos skulle kunna göra.

 

Linnea Gelland

Bor: Visby

Ålder 19 år

Troligen skulle tittarsiffrorna från tv-sändningen kunna höjas till nästan det dubbla om detta skedde. Att få se hur kungligheter och fina damer och herrar skulle hantera kollapsande bröd, gurkor och annat som sliter sig och såser som droppar genom fingrarna, långsamt rinnande längsmed en arm iklädd nypressad, vit handske. Att få se deras uppiffade, målade ansikten drypande av tacosås med den amerikanifierade etiketteringen hot. Att få se en tacktalande pristagare i till exempel litteratur, diskret tömma sin ärm på välsmakande köttfärs som råkat trilla dit. Det vore allt en syn, det.

Frågan är om hela spektaklet skulle vara roligast att beskåda om de stackars deltagarna fick bestick (putsat silver), eller om de fick lov att klara sig utan?

Det första alternativet har den fördelen att åskådarna skulle få det stora nöjet att se nobelpristagarna försöka sitta raka i ryggen, inga armbågar på bordet, jagande runt de hala bröden över hela tallriken och eventuellt iväg till bordsgrannens tallrik. Särskilt intressant vore det om det dessutom endast serverades hårt bröd. Hur skulle man tackla uppgiften att äta ett sådant, inklusive obligatoriska tillbehör såsom köttfärs, gurka, sallad med mera, utan att använda annat än de finaste av bestick?

Det andra alternativet har å sin sida fördelen att man i tv-rutorna skulle få tillfälle att beskåda några av tidernas skarpaste hjärnor klura på den bästa lösningen på problemet: Hur äter man en tacorulle med händerna, utan att se ut som ett alldeles för stort barn med majs i håret?

Förresten ser jag inget fel i att se ut som ett stort barn. Det skulle faktiskt kunna vara en befrielse att se det på tv. Vanliga människor, alltså. Som kladdar ned sig med tacos. För det gör väl alla?

Mitt förslag är alltså att man låter införa tacosätning som ett stående inslag i Nobelfesten. Fast varför begränsa sig bara till Nobelfesten? Det kanske kunde fungera i andra sammanhang också, vem vet? Tänk vilken skillnad det skulle bli om man inledde alla förhandlingar med en rejäl slafsmiddag. Ett organisationsmöte? I riksdagen och regeringen? En förhandling länder emellan? Tänk allt vad en tacos skulle kunna göra.

 

Linnea Gelland

Bor: Visby

Ålder 19 år