2015-03-20 06:00

2015-03-20 06:00

Ta det i morgon

CHATTERKRÖNIKA

Morgondagen är alltid en bra dag att göra saker på. Känner du inte för att göra det i dag?

Gör det i morgon istället. Har du inte tid då? Det finns säkert en lucka dagen därpå. Du kanske till och med behöver ha lite egentid – det var ju så länge sedan sist. Eller så måste du städa hela huset först, läsa Sagan om ringen-trilogin och se alla filmatiseringar. Kanske ta en jorden-runt-resa, medan du ändå håller på.

Det finns faktiskt ett ord för det här: prokrastinering, eller uppskjutarbeteende. Jag gör det hela tiden, den lilla perfektionisten inom mig till trots. Jag skjuter upp viktiga saker för att de är just det – viktiga. Det betyder inte per automatik att jag är lat, snarare det omvända. Perfektionister tenderar att skjuta upp uppgifter för att de tror att de inte kommer att kunna åstadkomma ett tillräckligt bra resultat. Det brukar dock inte vara det mest optimala förhållningssättet, speciellt inte när man sitter i skrivsalen och ska försöka producera fram en uppsats. Inte heller när man öppnar upp ett dokument för första gången på söndagkväll och inser att man kanske inte borde ha sett alla säsonger av den där serien innan man tog tag i uppgiften.

Det är verkligen ingenting ovanligt med att prokrastinera, men det kan sannerligen sätta dig i en ganska jobbig situation. Om du någonsin känner ångest för ditt ständiga förhalande av uppgifter, kom ihåg att Leonardo da Vinci var en mästare på att bli distraherad och slutförde sällan projekt i tid – han tog sexton år på sig att färdigställa Mona Lisa helt och hållet. Till och med Mozart prokrastinerade – hans sägs ha skrivit det inledande instrumentala stycket till operan Don Giovanni samma morgon som den hade premiär.

Man kan inte leva i nuet hela tiden, men man kan inte heller ideligen planera varje dag. Det handlar om att skapa en balans – ha lite koll på livet samtidigt som man lever. Det är trots allt inte bara vi levande dödliga som prokrastinerar dagarna i ända, så ta det lugnt – stressa kan du göra en annan dag.


Namn:
Malin Fridh

Bor: Karlstad

Ålder: 19 år

Skola: Älvkullegymnasiet

Gör det i morgon istället. Har du inte tid då? Det finns säkert en lucka dagen därpå. Du kanske till och med behöver ha lite egentid – det var ju så länge sedan sist. Eller så måste du städa hela huset först, läsa Sagan om ringen-trilogin och se alla filmatiseringar. Kanske ta en jorden-runt-resa, medan du ändå håller på.

Det finns faktiskt ett ord för det här: prokrastinering, eller uppskjutarbeteende. Jag gör det hela tiden, den lilla perfektionisten inom mig till trots. Jag skjuter upp viktiga saker för att de är just det – viktiga. Det betyder inte per automatik att jag är lat, snarare det omvända. Perfektionister tenderar att skjuta upp uppgifter för att de tror att de inte kommer att kunna åstadkomma ett tillräckligt bra resultat. Det brukar dock inte vara det mest optimala förhållningssättet, speciellt inte när man sitter i skrivsalen och ska försöka producera fram en uppsats. Inte heller när man öppnar upp ett dokument för första gången på söndagkväll och inser att man kanske inte borde ha sett alla säsonger av den där serien innan man tog tag i uppgiften.

Det är verkligen ingenting ovanligt med att prokrastinera, men det kan sannerligen sätta dig i en ganska jobbig situation. Om du någonsin känner ångest för ditt ständiga förhalande av uppgifter, kom ihåg att Leonardo da Vinci var en mästare på att bli distraherad och slutförde sällan projekt i tid – han tog sexton år på sig att färdigställa Mona Lisa helt och hållet. Till och med Mozart prokrastinerade – hans sägs ha skrivit det inledande instrumentala stycket till operan Don Giovanni samma morgon som den hade premiär.

Man kan inte leva i nuet hela tiden, men man kan inte heller ideligen planera varje dag. Det handlar om att skapa en balans – ha lite koll på livet samtidigt som man lever. Det är trots allt inte bara vi levande dödliga som prokrastinerar dagarna i ända, så ta det lugnt – stressa kan du göra en annan dag.


Namn:
Malin Fridh

Bor: Karlstad

Ålder: 19 år

Skola: Älvkullegymnasiet