2015-02-20 06:00

2015-02-20 06:00

Sluta aldrig bry dig

CHATTER

Det finns massvis med aktuella ämnen som jag kan, och kanske också borde ta tillfället i akt att skriva och tycka till om här. Händelser som har diskuterats och analyserats, ifrågasatts och skrivits om.

Vi utsätts ständigt för nyheter som upprör och berör oss. Vi läser om människor som flyr för sina liv och kommer till Sverige med hopp om en bättre tillvaro, men som inte får den hjälp de är i behov av. Vi ser barn vars föräldrar inte klarar av att ta hand om sig själva, och som definitivt inte är redo att ta hand om någon annan. Vi får höra ledande forskare som pratar om de förvärrade miljö- och klimatproblemen, och visar bilder på ledsna isbjörnar på nordpolen. Varje dag får vi höra berättelser om män och kvinnor som utsatts för förtryck, bara på grund av deras kön.

Jag försöker hålla mig uppdaterad om vad som händer i Sverige och i världen, och har gärna långa diskussioner om aktuella händelser. Ilskan jag många gånger kan känna fungerar som tändvätska för mitt engagemang, och jag har inställningen att alla problem går att lösas.

 

Mellan alla strider och diskussioner finns det dagar då jag inte orkar. Dagar då tändvätskan är som bortblåst, och jag varken orkar bli arg eller ledsen.

Det finns dagar då man inte klarar av att ta in allt hemskt som händer. Dagar då man ger upp hoppet, och önskar att man kunde gå i ide och vakna igen när världen blivit en bättre plats. Det finns dagar då man inte bryr sig om någonting, och där det känns som att ett steg framåt leder till två steg bakåt.

Trots att det kan kännas jobbigt när det händer, är de där dagarna nödvändiga för att överhuvudtaget orka fortsätta. Det krävs att man stannar upp och ifrågasätter det som händer för att kunna uppskatta varje framsteg som görs.

 

De där dagarna kan bli till veckor, som kan bli till månader utan att man orkar bry sig. Till slut händer det någonting som tänder gnistan igen, och påminner en om vad det är man kämpar för.

Till slut inser man varför det är så viktigt att aldrig sluta bry sig.

 

Vi utsätts ständigt för nyheter som upprör och berör oss. Vi läser om människor som flyr för sina liv och kommer till Sverige med hopp om en bättre tillvaro, men som inte får den hjälp de är i behov av. Vi ser barn vars föräldrar inte klarar av att ta hand om sig själva, och som definitivt inte är redo att ta hand om någon annan. Vi får höra ledande forskare som pratar om de förvärrade miljö- och klimatproblemen, och visar bilder på ledsna isbjörnar på nordpolen. Varje dag får vi höra berättelser om män och kvinnor som utsatts för förtryck, bara på grund av deras kön.

Jag försöker hålla mig uppdaterad om vad som händer i Sverige och i världen, och har gärna långa diskussioner om aktuella händelser. Ilskan jag många gånger kan känna fungerar som tändvätska för mitt engagemang, och jag har inställningen att alla problem går att lösas.

 

Mellan alla strider och diskussioner finns det dagar då jag inte orkar. Dagar då tändvätskan är som bortblåst, och jag varken orkar bli arg eller ledsen.

Det finns dagar då man inte klarar av att ta in allt hemskt som händer. Dagar då man ger upp hoppet, och önskar att man kunde gå i ide och vakna igen när världen blivit en bättre plats. Det finns dagar då man inte bryr sig om någonting, och där det känns som att ett steg framåt leder till två steg bakåt.

Trots att det kan kännas jobbigt när det händer, är de där dagarna nödvändiga för att överhuvudtaget orka fortsätta. Det krävs att man stannar upp och ifrågasätter det som händer för att kunna uppskatta varje framsteg som görs.

 

De där dagarna kan bli till veckor, som kan bli till månader utan att man orkar bry sig. Till slut händer det någonting som tänder gnistan igen, och påminner en om vad det är man kämpar för.

Till slut inser man varför det är så viktigt att aldrig sluta bry sig.

 

Maja Sundkvist Kräutner

Ålder: 18, snart 19

Ort: Skoghall

Skola: Sundstagymnasiet