2014-01-21 06:00

2015-01-06 22:19

Så säger läsarna om köttätandet

KOMMENTARER

Såhär tycker läsarna om en köttfri dag, eller det att dra ner på kött.

Slutat

Jag slutade äta kött för drygt tio år sedan. Anledningen var de filmer på TV om djurtransporterna och hur djuren behandlades på väg till slakt.

Ingela

Grönsaker kompenserar

Vi har medvetet valt bort kött och äter köttfritt ca hälften av veckans dagar (räknar inte så noga). Grönsaker, frukt och annat gott kompenserar!

Birgitta Mc Ewen

5:2

Kör 5:2 diet med frukt eller grönt. Passar mig mycket bra.

Mona-Lisa

”Skippa oekologiskt”

Vi har aldrig lagt så liten del av vår inkomst på mat som idag, och ändå anser många att de inte har råd med ekologiskt. Välj en mindre biff till grillen och köp den ekologiska så blir totalsumman densamma. Komplettera med mer grönsaker och rotfrukter.

Ta matlåda till jobbet istället för att gå till lunchrestaurang, så vet du vad du äter och får pengar över till att slippa köpa oekologisk mat till dig och din familj. Problemet för svenska köttbönder är inte att svenskarna äter för lite kött utan att de köper kött från andra länder som kan ha ett lägre pris på grund av sämre villkor för djuren.

Vi har råd att köpa bra mat och skippa oekologiskt, det handlar om att prioritera rätt!

Ekopappan

”No problem”

Att låta bli Köttet no problem. Det fuskas ju så inni bomben. Kan man dessutom hjälpa miljön på traven så är det ju toppen. Den ska ju finnas fler generationer.

Maria

Stå upp för bönderna

Bort med utländskt kött som hela tiden följs av salmonella, galna kosjukan och andra bedrägerier. Vi har egna kött-, mjölk-, gris- och hönsbönder. Stå upp för dom istället. Det vi äter är svenskt.

Lena

Två köttfria dagar

Vi har minst 2 köttfria dagar i veckan! Köper alltid närproducerat! Då vi bara är 2 i hushållet kan vi kosta på oss att köpa närproducerat kött. Måste dock erkänna att jag köpt dansk fläskfilé då vi haft fest och varit många, har därför förståelse för stora barnfamiljer som kanske inte har råd att välja. Köper även grönsaker närproducerat så länge det är möjligt, efter det kravodlat då det finns. MEN det är inte alltid det finns alternativ. Tycker det är helt galet att närproducerat ska vara dyrare än importerat!

Varför import?

Bra att ni tar upp frågan. Instämmer i Elsa Lunds åsikter. För 25 år sedan var livsmedelsöverskottet i Sverige ett problem. Nu importeras hälften! Varför? Vi är en liten marknad och överskott i andra länder dumpas här och vi får billigt kött. En orsak är alltså att vi vill ha billig mat och landets tre grossister har lagt beslag på varumärken som skall ge säkra och ekoproducerade produkter utan att vi fattar andra länders regeltolkningar. Livsmedelindustrin är på väg att försvinna, som den gjort i Värmland. På slakten i Kil jobbade 450 personer och på Mejeriet 250, alltär nu nedlagt. 1930 fanns 90 000 mjölkkor i Värmland och nu finns det 8 500. Vi har gjort klimatresan om man nu vill minska utsläppen från korna. Sverige har arealer för matproduktion. Vi har lika stor areal som Danmark där man producerar 25 miljoner grisar och vi bara 2.5 miljoner. Tyvärr har våra restauranger, storkök och offentlig upphandling till skolor och vård fastnat i prisfrågan och nöjer sig ofta med kvalitetskravet att det skall vara ekologiskt?

Thomas Ohlsson, Karlstad

”Dragit ner min köttkonsumtion”

Jag lever tillsammans med min flickvän som är vegetarian som har gjort att jag dragit ner min köttkonsumtion enormt det senaste året. Jag tycker fler borde göra det så vi slipper industrialisera djuren i bås så små att dom inte kan röra sig.

Men jag har märkt att det finns mycket fördomar om vegetarisk mat. Att det betyder att man bara äter salladsblad är väll det vanligaste. Men det är oerhört lätt att byta ut köttfärs mot quornfärs och det är även något jag skulle fortsätta med om vi slutade bo ihop.

Tycker fler skolor borde börja med köttfri måndag. Men jag läste att någon skola i Sörmland började med det så blev det ramaskri från föräldrarna vilket bara är töntigt då pannkakor serveras ofta i skolan som är vegetariskt men då klagas det inte. Tror det råder mycket okunskap om vegetariskt. Jag visste inte heller något innan jag träffade henne och hade säkert lite fördomar men tyckte det var spännande och jag har alltid tyckt att man inte borde döda så mycket djur.

Fredrik

Har börjat

I vår familj har vi redan börjat äta vegetariska rätter för hälsan, miljön och för djurens skull. Så absolut; minst 1 köttfri dag i veckan kan vi tänka oss!

Hälsningar familjen Nordling-Ek i Kristinehamn

Slutat

Jag slutade äta kött för drygt tio år sedan. Anledningen var de filmer på TV om djurtransporterna och hur djuren behandlades på väg till slakt.

Ingela

Grönsaker kompenserar

Vi har medvetet valt bort kött och äter köttfritt ca hälften av veckans dagar (räknar inte så noga). Grönsaker, frukt och annat gott kompenserar!

Birgitta Mc Ewen

5:2

Kör 5:2 diet med frukt eller grönt. Passar mig mycket bra.

Mona-Lisa

”Skippa oekologiskt”

Vi har aldrig lagt så liten del av vår inkomst på mat som idag, och ändå anser många att de inte har råd med ekologiskt. Välj en mindre biff till grillen och köp den ekologiska så blir totalsumman densamma. Komplettera med mer grönsaker och rotfrukter.

Ta matlåda till jobbet istället för att gå till lunchrestaurang, så vet du vad du äter och får pengar över till att slippa köpa oekologisk mat till dig och din familj. Problemet för svenska köttbönder är inte att svenskarna äter för lite kött utan att de köper kött från andra länder som kan ha ett lägre pris på grund av sämre villkor för djuren.

Vi har råd att köpa bra mat och skippa oekologiskt, det handlar om att prioritera rätt!

Ekopappan

”No problem”

Att låta bli Köttet no problem. Det fuskas ju så inni bomben. Kan man dessutom hjälpa miljön på traven så är det ju toppen. Den ska ju finnas fler generationer.

Maria

Stå upp för bönderna

Bort med utländskt kött som hela tiden följs av salmonella, galna kosjukan och andra bedrägerier. Vi har egna kött-, mjölk-, gris- och hönsbönder. Stå upp för dom istället. Det vi äter är svenskt.

Lena

Två köttfria dagar

Vi har minst 2 köttfria dagar i veckan! Köper alltid närproducerat! Då vi bara är 2 i hushållet kan vi kosta på oss att köpa närproducerat kött. Måste dock erkänna att jag köpt dansk fläskfilé då vi haft fest och varit många, har därför förståelse för stora barnfamiljer som kanske inte har råd att välja. Köper även grönsaker närproducerat så länge det är möjligt, efter det kravodlat då det finns. MEN det är inte alltid det finns alternativ. Tycker det är helt galet att närproducerat ska vara dyrare än importerat!

Varför import?

Bra att ni tar upp frågan. Instämmer i Elsa Lunds åsikter. För 25 år sedan var livsmedelsöverskottet i Sverige ett problem. Nu importeras hälften! Varför? Vi är en liten marknad och överskott i andra länder dumpas här och vi får billigt kött. En orsak är alltså att vi vill ha billig mat och landets tre grossister har lagt beslag på varumärken som skall ge säkra och ekoproducerade produkter utan att vi fattar andra länders regeltolkningar. Livsmedelindustrin är på väg att försvinna, som den gjort i Värmland. På slakten i Kil jobbade 450 personer och på Mejeriet 250, alltär nu nedlagt. 1930 fanns 90 000 mjölkkor i Värmland och nu finns det 8 500. Vi har gjort klimatresan om man nu vill minska utsläppen från korna. Sverige har arealer för matproduktion. Vi har lika stor areal som Danmark där man producerar 25 miljoner grisar och vi bara 2.5 miljoner. Tyvärr har våra restauranger, storkök och offentlig upphandling till skolor och vård fastnat i prisfrågan och nöjer sig ofta med kvalitetskravet att det skall vara ekologiskt?

Thomas Ohlsson, Karlstad

”Dragit ner min köttkonsumtion”

Jag lever tillsammans med min flickvän som är vegetarian som har gjort att jag dragit ner min köttkonsumtion enormt det senaste året. Jag tycker fler borde göra det så vi slipper industrialisera djuren i bås så små att dom inte kan röra sig.

Men jag har märkt att det finns mycket fördomar om vegetarisk mat. Att det betyder att man bara äter salladsblad är väll det vanligaste. Men det är oerhört lätt att byta ut köttfärs mot quornfärs och det är även något jag skulle fortsätta med om vi slutade bo ihop.

Tycker fler skolor borde börja med köttfri måndag. Men jag läste att någon skola i Sörmland började med det så blev det ramaskri från föräldrarna vilket bara är töntigt då pannkakor serveras ofta i skolan som är vegetariskt men då klagas det inte. Tror det råder mycket okunskap om vegetariskt. Jag visste inte heller något innan jag träffade henne och hade säkert lite fördomar men tyckte det var spännande och jag har alltid tyckt att man inte borde döda så mycket djur.

Fredrik

Har börjat

I vår familj har vi redan börjat äta vegetariska rätter för hälsan, miljön och för djurens skull. Så absolut; minst 1 köttfri dag i veckan kan vi tänka oss!

Hälsningar familjen Nordling-Ek i Kristinehamn

  • Per Mojanis