2010-03-24 09:30

2015-01-16 17:20

"Jag hoppas på ett riktigt kulturhus"

I FOKUS

Restaurangchef Morgan Ödman är efter 45 år på Sandgrund nästan synonym med dansrestaurangen. Han tror aldrig att Sandgrund kan bli vad det varit.

Liksom många andra värmlänningar har Morgan Ödman följt veckans tyckande i NWT om gamla Sandgrund.

– Jag läser in mycket nostalgi och sentimentalitet i kommentarerna. Det är inte fel att minnas, men det bygger ingen fungerande verksamhet. Man drog inte ner på dansdagarna för att man ville ändra koncept, utan för att det inte gick att finansiera.

Morgan Ödman säger sig vara den förste att beklaga det, för hade det fungerat hade han fortsatt jobba kvar. Nu blev det istället en tidig pension vid 60-års ålder 2007. Då hade han jobbat på Sandgrund i 45 år, sedan 1962.

– Jag började med praktik tre dagar i veckan under min köksutbildning och blev kvar som ”smörgåsnisse”, en hjälp till serveringspersonalen.

Minns Charles Aznavour

Sedan 1973, vid 24-årsålder, har han varit en närvarande restaurangchef som alltid funnits på plats. Hans Sandgrundminnen är givetvis många.

– Många, många stora affärer har gjort upp på Sandgrund. En delegation från Indien ville bara sluta avtal på en order med Zakrisdalsverken om de gjorde det där. Och sedan är det alla artister man träffat. Det största var när Charles Aznavour var här 1984, en världsstjärna som kom till Karlstad och inte hade några stora krav.

När Baldakinen tog över Sandgrund 1970 skedde en stor förändring. Innan dess var det öppet alla dagar i veckan och stora internationella artister stod på scenen.

– Luncherna försvann och man satsade stort på svenska dansband tisdag till lördag. Mot slutet av 70-talet tog det väldig fart på verksamheten och under 80- och 90-talen hade Sandgrund en storhetstid som aldrig kommer upplevas igen, med 4 000 gäster i veckan. Nu har färjorna tagit det konceptet.

Morgan Ödman har upplevt både med- och motgångar. Han har sett alla Sveriges dansband passera revy, han har kramat både Lill-Babs och Björn Skifs.

"Jag tror på ett allaktivitetshus"

För tre år sedan fick Baldakinen en ny vd efter Rolf Andersson.

– Han har visat sig här tre gånger på tre år och har därför ingen förståelse för känslan med Sandgrund. Och sedan Stureplansgruppen köpte upp Baldakinen i oktober har de inte lagt någon kraft här. Så nu står vi här.

Morgan Ödman tror aldrig mer att Sandgrund kan vara enbart en dansrestaurang. Många faktorer bidrar till de tuffa tiderna. Samtidigt som allt blivit dyrare, är det färre som går ut. Någon måste betala.

– Jag tror på ett allaktivitetshus där det finns utrymme för ungdomsverksamhet, konsthall, restaurang och dans. Jag tror absolut att kommunen måste gå in. Jag hoppas på ett riktigt kulturhus på Karlstads bästa plats. Det finns nästan 2 500 kvadratmeter och en stor fantastisk uteservering att fylla.

Liksom många andra värmlänningar har Morgan Ödman följt veckans tyckande i NWT om gamla Sandgrund.

– Jag läser in mycket nostalgi och sentimentalitet i kommentarerna. Det är inte fel att minnas, men det bygger ingen fungerande verksamhet. Man drog inte ner på dansdagarna för att man ville ändra koncept, utan för att det inte gick att finansiera.

Morgan Ödman säger sig vara den förste att beklaga det, för hade det fungerat hade han fortsatt jobba kvar. Nu blev det istället en tidig pension vid 60-års ålder 2007. Då hade han jobbat på Sandgrund i 45 år, sedan 1962.

– Jag började med praktik tre dagar i veckan under min köksutbildning och blev kvar som ”smörgåsnisse”, en hjälp till serveringspersonalen.

Minns Charles Aznavour

Sedan 1973, vid 24-årsålder, har han varit en närvarande restaurangchef som alltid funnits på plats. Hans Sandgrundminnen är givetvis många.

– Många, många stora affärer har gjort upp på Sandgrund. En delegation från Indien ville bara sluta avtal på en order med Zakrisdalsverken om de gjorde det där. Och sedan är det alla artister man träffat. Det största var när Charles Aznavour var här 1984, en världsstjärna som kom till Karlstad och inte hade några stora krav.

När Baldakinen tog över Sandgrund 1970 skedde en stor förändring. Innan dess var det öppet alla dagar i veckan och stora internationella artister stod på scenen.

– Luncherna försvann och man satsade stort på svenska dansband tisdag till lördag. Mot slutet av 70-talet tog det väldig fart på verksamheten och under 80- och 90-talen hade Sandgrund en storhetstid som aldrig kommer upplevas igen, med 4 000 gäster i veckan. Nu har färjorna tagit det konceptet.

Morgan Ödman har upplevt både med- och motgångar. Han har sett alla Sveriges dansband passera revy, han har kramat både Lill-Babs och Björn Skifs.

"Jag tror på ett allaktivitetshus"

För tre år sedan fick Baldakinen en ny vd efter Rolf Andersson.

– Han har visat sig här tre gånger på tre år och har därför ingen förståelse för känslan med Sandgrund. Och sedan Stureplansgruppen köpte upp Baldakinen i oktober har de inte lagt någon kraft här. Så nu står vi här.

Morgan Ödman tror aldrig mer att Sandgrund kan vara enbart en dansrestaurang. Många faktorer bidrar till de tuffa tiderna. Samtidigt som allt blivit dyrare, är det färre som går ut. Någon måste betala.

– Jag tror på ett allaktivitetshus där det finns utrymme för ungdomsverksamhet, konsthall, restaurang och dans. Jag tror absolut att kommunen måste gå in. Jag hoppas på ett riktigt kulturhus på Karlstads bästa plats. Det finns nästan 2 500 kvadratmeter och en stor fantastisk uteservering att fylla.

  • Anna Sims