2009-05-12 10:00

2015-01-05 19:31

Nosebleed ger ut Sveriges första yaoi

Yaoi är en mangagenre som skildrar homosexuellkärlek mellan män. Den är populär i Japan och skrivs av kvinnor för kvinnor. Nu har Sverige fått sin första professionella yaoi.

Den heter ”A Song for Elise” och är skapad av mangatecknaren Natalia Batista som är verksam vid mangastudion Nosebleed i Malmö. Den handlar om Marcus och Andi som presenteras för varandra av sin vän Elise. Omedelbart finns det en attraktion mellan dem, men det händer inget förrän Elise tragiskt dör. Marcus och Andi söker sig till varandra för att trösta varandra efter förlusten av sin gemensamma vän och ur tragedin växer deras kärlek fram. Men det kommer inte att bli en enkel färd.


Över telefon från sin studio i Malmö berättar Natalia om varför hon skapade en svensk yaoi.

– Jag ville göra en serie som handlade om homosexuell kärlek för jag tycker det saknas i seriesverige idag. Jag ville göra något som gick utanför ramen. 


Många som tecknar använder sig av mangastilen och det finns mycket manga publicerat som webbserier. Där finns det även en hel del yaoi.

– ”A Song for Elise” är den första proffsskapade yaoien i Sverige, säger Natalia. Det läggs ut en hel del yaoi men det här är den första som håller proffsnivå. Eftersom jag redan har en läsarkrets och fick bra respons har jag även släppt ”A Song for Elise” som bok.


Manga har en utbredd fankultur där fansen umgås på internet och diskuterar, läser och laddar upp manga. Detta gör att mangaskapare kan få direktkontakt med sina läsare. Natalia har fått många positiva reaktioner på sin berättelse.

– Jag har fått jättemycket respons från läsare, främst tjejer och de gillar homotemat, manuset och de har sagt att karaktärerna känns levande. Det omdömet är drömmen för en serietecknare!

Men varför intresserar sig då kvinnliga läsare för homosexuella mäns relationer? Natalia tror det beror på det konservativa japanska samhället där kvinnor förväntas ta hand om hem och barn och underordna sig mannen.

– I Japan använder sig mangaskaparna av relationer mellan män för att undvika begränsningar som finns för kvinnor i relationer. Könsrollerna är väldigt traditionella i manga och läser man en romantisk manga skildras mannen alltid som dominant. Kvinnliga läsare förväntas identifiera sig med kvinnliga karaktärer som underordnas mannen. I yaoi kan man identifiera sig med vem man vill.

Den heter ”A Song for Elise” och är skapad av mangatecknaren Natalia Batista som är verksam vid mangastudion Nosebleed i Malmö. Den handlar om Marcus och Andi som presenteras för varandra av sin vän Elise. Omedelbart finns det en attraktion mellan dem, men det händer inget förrän Elise tragiskt dör. Marcus och Andi söker sig till varandra för att trösta varandra efter förlusten av sin gemensamma vän och ur tragedin växer deras kärlek fram. Men det kommer inte att bli en enkel färd.


Över telefon från sin studio i Malmö berättar Natalia om varför hon skapade en svensk yaoi.

– Jag ville göra en serie som handlade om homosexuell kärlek för jag tycker det saknas i seriesverige idag. Jag ville göra något som gick utanför ramen. 


Många som tecknar använder sig av mangastilen och det finns mycket manga publicerat som webbserier. Där finns det även en hel del yaoi.

– ”A Song for Elise” är den första proffsskapade yaoien i Sverige, säger Natalia. Det läggs ut en hel del yaoi men det här är den första som håller proffsnivå. Eftersom jag redan har en läsarkrets och fick bra respons har jag även släppt ”A Song for Elise” som bok.


Manga har en utbredd fankultur där fansen umgås på internet och diskuterar, läser och laddar upp manga. Detta gör att mangaskapare kan få direktkontakt med sina läsare. Natalia har fått många positiva reaktioner på sin berättelse.

– Jag har fått jättemycket respons från läsare, främst tjejer och de gillar homotemat, manuset och de har sagt att karaktärerna känns levande. Det omdömet är drömmen för en serietecknare!

Men varför intresserar sig då kvinnliga läsare för homosexuella mäns relationer? Natalia tror det beror på det konservativa japanska samhället där kvinnor förväntas ta hand om hem och barn och underordna sig mannen.

– I Japan använder sig mangaskaparna av relationer mellan män för att undvika begränsningar som finns för kvinnor i relationer. Könsrollerna är väldigt traditionella i manga och läser man en romantisk manga skildras mannen alltid som dominant. Kvinnliga läsare förväntas identifiera sig med kvinnliga karaktärer som underordnas mannen. I yaoi kan man identifiera sig med vem man vill.

  • Calle Hedrén/Bulls Press

null
null
null

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.