2009-04-28 10:00

2015-01-05 19:27

Svensk manga om spöken, fotboll och kärlek

Krille är en otursförföljd tonårskille som plötsligt börjar hemsökas av ett spöke. Ett spöke i hans egen ålder som är självsäker och fåfäng samt delar Krilles stora intresse för fotboll. Kanske kan spöket Andreas hjälpa Krille att både få drömtjejen Jenny och bli bättre på fotboll? Det är bara det att Jennys bästa vän Mirja är en spökjägare och för henne blir Andreas ett hett byte. Läs den spännande fortsättningen i den svenska mangan Kick Off! del två.

Titel: Kick Off! 2 (2009)
Tecknare: Yokaj Studio
Förlag: B. Whalströms
 


Berättelsen har en naturlig vimsighet som jag gillar skarpt. Det skönaste med Kick Off! är huvudpersonen som är precis så där ovetande och vilsen som man var i högstadiet. Krilles suktande kärlekstörst efter Jenny, både på fotbollsplanen och i skolan, är omtumlad av tonårsdrömmar och dråpliga händelser som får mig att skratta. Precis när Krille har börjat få kontakt med Jenny börjar en ny kille i klassen. Naturligtvis är han inte bara bättre på fotboll än Krille, han lyckas också charma Jenny. Samtidigt börjar spökjägaren Mirja umgås med spöket Andreas, och det kan ju aldrig sluta bra.


Kick Off! del två följer upp ettan på ett utmärkt sätt i en balanserad och välarbetad story. Den består av kortare händelser som smidigt smälter in i huvudberättelsen och erbjuder vändpunkter och humor. Det rika persongalleriet presenteras både genomtänkt och lagom mycket så man inte tröttnar. Man får snabbt en bild av vilka de olika karaktärerna är och dialogerna mellan dem bygger upp en dynamik. Den kompletteras sedan av de vackra bilderna som har lyft ännu ett steg sedan ettan trycktes. Bilderna är noggrant tecknade med fina figurer och detaljerade miljöer som ibland nästan har en fotografisk kvalitet. Yokaj Studio har blivit riktigt bra på att visualisera rörelser och stämningar som gör både figurer och story levande. En scen som verkligen kombinerar stämning, miljö och karaktärernas samspel är när Krille och Jenny säljer lussekatter och ett luciatåg går förbi. Då kan man nästan höra de ljusa stämmorna sjunga Stilla natt och känna lukten av glögg med pepparkakor.


Serien är lättsam och imponerande välarbetad med en intresseväckande handling som passar läsare i åldrarna 9 –12 år och handlar om svenska ungdomar. Den riktar sig till både killar och tjejer med ett manus som handlar om fotbollsdrömmar, vänskap och kärlek. Budskapet är att allt är möjligt och att man alltid ska försöka förverkliga sina drömmar! Med Yokaj Studio och Kick off! har Sverige fått sin första världsmanga.

Titel: Kick Off! 2 (2009)
Tecknare: Yokaj Studio
Förlag: B. Whalströms
 


Berättelsen har en naturlig vimsighet som jag gillar skarpt. Det skönaste med Kick Off! är huvudpersonen som är precis så där ovetande och vilsen som man var i högstadiet. Krilles suktande kärlekstörst efter Jenny, både på fotbollsplanen och i skolan, är omtumlad av tonårsdrömmar och dråpliga händelser som får mig att skratta. Precis när Krille har börjat få kontakt med Jenny börjar en ny kille i klassen. Naturligtvis är han inte bara bättre på fotboll än Krille, han lyckas också charma Jenny. Samtidigt börjar spökjägaren Mirja umgås med spöket Andreas, och det kan ju aldrig sluta bra.


Kick Off! del två följer upp ettan på ett utmärkt sätt i en balanserad och välarbetad story. Den består av kortare händelser som smidigt smälter in i huvudberättelsen och erbjuder vändpunkter och humor. Det rika persongalleriet presenteras både genomtänkt och lagom mycket så man inte tröttnar. Man får snabbt en bild av vilka de olika karaktärerna är och dialogerna mellan dem bygger upp en dynamik. Den kompletteras sedan av de vackra bilderna som har lyft ännu ett steg sedan ettan trycktes. Bilderna är noggrant tecknade med fina figurer och detaljerade miljöer som ibland nästan har en fotografisk kvalitet. Yokaj Studio har blivit riktigt bra på att visualisera rörelser och stämningar som gör både figurer och story levande. En scen som verkligen kombinerar stämning, miljö och karaktärernas samspel är när Krille och Jenny säljer lussekatter och ett luciatåg går förbi. Då kan man nästan höra de ljusa stämmorna sjunga Stilla natt och känna lukten av glögg med pepparkakor.


Serien är lättsam och imponerande välarbetad med en intresseväckande handling som passar läsare i åldrarna 9 –12 år och handlar om svenska ungdomar. Den riktar sig till både killar och tjejer med ett manus som handlar om fotbollsdrömmar, vänskap och kärlek. Budskapet är att allt är möjligt och att man alltid ska försöka förverkliga sina drömmar! Med Yokaj Studio och Kick off! har Sverige fått sin första världsmanga.

  • Sara Larsson/Bulls Press

null
null
null

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.