2017-02-09 16:25

2017-02-12 13:43

Albins stora målningar fyller galleri Konst

KONST: "Jag håller mig till Värmland så länge"

För två år sedan sålde nu 20-årige Albin Liljestrand slut första helgen när han ställde ut på galleri Konst i Karlstad. Nu är han på plats igen. Med stora uttrycksfulla akvareller och oljor.

Detaljerade tuschteckningar i mindre format står längs ena väggen. De är daterade tillbaka till 2012 och 2013. Då var Albin Liljestrand från Ransby i norra Värmland endast 15 år gammal.

Han har beskrivits som ett fenomen, mogen i sin konst trots sin unga ålder. Nu jobbar han helst med stora målningar, i akvarell och olja, och de fyller bokstavligen väggarna i galleri Konst i Karlstad.

– Det blir mer överväldigande och lite råare med stora målningar. Jag tycker det är fint när papperet är rivet i kanten.

Det är få som undvikit att nämna Lars Lerin sedan han började ställa ut sina akvareller. Det är oundvikligt när man ser tjocken av kontrastfärger bredvid hans förmåga att fånga ljuset och skapa djup i bilderna.

– Absolut, det var Lerin som initierade den stilen. Men jag har en egen still också. Matisse är min favorit. Den största målningen här är en ren och skär hyllning till Matisse. Det var ett projektarbete på konstskolan.

Sliperiet i sommar

Den målning han pratar om är två gånger tre meter stor och ligger fortfarande till hälften ihoprullad i väntan på montering. Konstskolan är den i Örebro, som Albin hoppade av efter ett och ett halvt år för att flytta hem till Ransby och jobba själv i sin ateljé.

Sedan dess har han målat får årets utställningar. Men inte bara det.

– Jag har gjort en ljudbok som heter Myran i gröna lådan och handlar om min livshistoria. Pappa skrev ner sagor som jag hittade på som liten som jag har läst in. Men det finns en röd tråd så det blir en berättelse. Jag håller också på med en Sagobok som jag illustrerat med akvarell och blyerts.

Myran i gröna lådan finns att köpa under utställningen och sagoboken kommer ut under året.

Vernissage av utställningen är 11 februari och den pågår till 4 mars.

I vår ställer Albin Liljestrand även ut på Nedre Frykens konstförenings påskutställning och finns representerad på Sliperiet i Borgvik i sommar.

Detaljerade tuschteckningar i mindre format står längs ena väggen. De är daterade tillbaka till 2012 och 2013. Då var Albin Liljestrand från Ransby i norra Värmland endast 15 år gammal.

Han har beskrivits som ett fenomen, mogen i sin konst trots sin unga ålder. Nu jobbar han helst med stora målningar, i akvarell och olja, och de fyller bokstavligen väggarna i galleri Konst i Karlstad.

– Det blir mer överväldigande och lite råare med stora målningar. Jag tycker det är fint när papperet är rivet i kanten.

Det är få som undvikit att nämna Lars Lerin sedan han började ställa ut sina akvareller. Det är oundvikligt när man ser tjocken av kontrastfärger bredvid hans förmåga att fånga ljuset och skapa djup i bilderna.

– Absolut, det var Lerin som initierade den stilen. Men jag har en egen still också. Matisse är min favorit. Den största målningen här är en ren och skär hyllning till Matisse. Det var ett projektarbete på konstskolan.

Sliperiet i sommar

Den målning han pratar om är två gånger tre meter stor och ligger fortfarande till hälften ihoprullad i väntan på montering. Konstskolan är den i Örebro, som Albin hoppade av efter ett och ett halvt år för att flytta hem till Ransby och jobba själv i sin ateljé.

Sedan dess har han målat får årets utställningar. Men inte bara det.

– Jag har gjort en ljudbok som heter Myran i gröna lådan och handlar om min livshistoria. Pappa skrev ner sagor som jag hittade på som liten som jag har läst in. Men det finns en röd tråd så det blir en berättelse. Jag håller också på med en Sagobok som jag illustrerat med akvarell och blyerts.

Myran i gröna lådan finns att köpa under utställningen och sagoboken kommer ut under året.

Vernissage av utställningen är 11 februari och den pågår till 4 mars.

I vår ställer Albin Liljestrand även ut på Nedre Frykens konstförenings påskutställning och finns representerad på Sliperiet i Borgvik i sommar.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.