2018-05-19 06:00

2018-05-19 06:00

Liljemarks 500 sidor

SERIER: Peder Kaldal

David Liljemarks underbara värld
David Liljemark
(Galago)

”En nätt liten introduktion”. Så presenterar författaren själv denna tegelsteg (504 sidor), en samling med en del av det som David Liljemark åstadkommit sedan sin första publicering. Det var en kort berättelse, publicerad i NWT:s Helgbilaga den 2 december 1978.

Att välja ut representativa verk kan inte ha varit något lätt jobb, och på vissa håll är teckningar och serier mest av nostalgisk karaktär och det blir lite tomgångskörning. Men så är detta också ett retrospektiv, av en karriär som fortfarande är i gång. Hur stor del av boken är en present till det egna jaget och hur mycket är det en gåva till fansen? Jag tippar på en övervikt på det senare, men visst kan det också finnas en trivsamhet i att kunna överblicka sina produktioner inbundet och glassigt.

Den i Skåre uppväxte Liljemark påbörjade den mer stadiga utgivningen med fanzines, och där inleds också den här boken. Sedan följer verk i urval – serier, målningar, filmer – som omfattas av 40 år. Det är en man med många ansiktet och talanger som här, med egna ord, får visa hela sitt spektrum.

17 kapitel

Boken är indelad i 17 kapitel, där verk samsas med informativa texter i respektive ämne. Fotnoterna är många och intressanta. Förutom kapitlen finns också ett index och en kronologi. Matigt!

Kända karaktärer får egna avsnitt, så som Ritman Katz och Susanna & Bo. Ett avsnitt har rubriken Galna sidor, kanske lite av en favoritdel för undertecknad. Den galna sidan av författaren får spelrum även i andra kapitel. Det ska sägas att i sina vassaste stunder är Liljemark en fenomenal satiriker, så som när ”Hitler” närvarar vid Bokmässan 2016 efter att en högerextrem publikation fått tillstånd att ha en monter.

Andra stunder skulle somliga kalla plumpt eller värre ord än så. Till exempel de med tipp-ex målade seriestrippar från dagstidningar, där det senare ritats till könsorgan.

När man kan överblicka en karriär på detta sätt står det klart att Liljemark nog ändå är bäst när det kommer till de projekt som kanske aldrig kommer att avslutas – Boltzius och Bernhard. Samlandet av lappar från den senare visades på Sandgrund Lars Lerin förra året. I dessa projekt visas prov på gott samspel mellan mani och svart humor.

Inte bara serier

David Liljemark är kanske mest känd som serietecknare, men här får vi även stifta bekantskap med bland annat filmskaparen och konstnären. Utbildningen på Kyrkerud ger fortfarande upphov till abstrakta tavlor, en sida som kanske får ett än större utrymme efter att fler läst om den? Kanske är det nästa utställning i Värmland...

I boken nämns också den musikaliska sidan, och det som skulle ha gjort boken ”komplett” hade varit en skiva med valda spår. Men man kan inte få allt.

David Liljemarks underbara värld är både en ypperlig start för den oinvigde, som för den som läst rubbet. Det är kanske ingen sträckläsning, utan mer en kaffebordsbok som kommer att bjuda in till samtal och ge obekväma skratt.

”En nätt liten introduktion”. Så presenterar författaren själv denna tegelsteg (504 sidor), en samling med en del av det som David Liljemark åstadkommit sedan sin första publicering. Det var en kort berättelse, publicerad i NWT:s Helgbilaga den 2 december 1978.

Att välja ut representativa verk kan inte ha varit något lätt jobb, och på vissa håll är teckningar och serier mest av nostalgisk karaktär och det blir lite tomgångskörning. Men så är detta också ett retrospektiv, av en karriär som fortfarande är i gång. Hur stor del av boken är en present till det egna jaget och hur mycket är det en gåva till fansen? Jag tippar på en övervikt på det senare, men visst kan det också finnas en trivsamhet i att kunna överblicka sina produktioner inbundet och glassigt.

Den i Skåre uppväxte Liljemark påbörjade den mer stadiga utgivningen med fanzines, och där inleds också den här boken. Sedan följer verk i urval – serier, målningar, filmer – som omfattas av 40 år. Det är en man med många ansiktet och talanger som här, med egna ord, får visa hela sitt spektrum.

17 kapitel

Boken är indelad i 17 kapitel, där verk samsas med informativa texter i respektive ämne. Fotnoterna är många och intressanta. Förutom kapitlen finns också ett index och en kronologi. Matigt!

Kända karaktärer får egna avsnitt, så som Ritman Katz och Susanna & Bo. Ett avsnitt har rubriken Galna sidor, kanske lite av en favoritdel för undertecknad. Den galna sidan av författaren får spelrum även i andra kapitel. Det ska sägas att i sina vassaste stunder är Liljemark en fenomenal satiriker, så som när ”Hitler” närvarar vid Bokmässan 2016 efter att en högerextrem publikation fått tillstånd att ha en monter.

Andra stunder skulle somliga kalla plumpt eller värre ord än så. Till exempel de med tipp-ex målade seriestrippar från dagstidningar, där det senare ritats till könsorgan.

När man kan överblicka en karriär på detta sätt står det klart att Liljemark nog ändå är bäst när det kommer till de projekt som kanske aldrig kommer att avslutas – Boltzius och Bernhard. Samlandet av lappar från den senare visades på Sandgrund Lars Lerin förra året. I dessa projekt visas prov på gott samspel mellan mani och svart humor.

Inte bara serier

David Liljemark är kanske mest känd som serietecknare, men här får vi även stifta bekantskap med bland annat filmskaparen och konstnären. Utbildningen på Kyrkerud ger fortfarande upphov till abstrakta tavlor, en sida som kanske får ett än större utrymme efter att fler läst om den? Kanske är det nästa utställning i Värmland...

I boken nämns också den musikaliska sidan, och det som skulle ha gjort boken ”komplett” hade varit en skiva med valda spår. Men man kan inte få allt.

David Liljemarks underbara värld är både en ypperlig start för den oinvigde, som för den som läst rubbet. Det är kanske ingen sträckläsning, utan mer en kaffebordsbok som kommer att bjuda in till samtal och ge obekväma skratt.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.