2017-07-11 06:00

2017-07-11 06:00

Dubbelt upp av svart humor

LITTERATUR: Serier

Född ur ett svart ägg (128 s)
Att misslyckas som människa (222 s)
Joakim Pirinen
(Kartago)

Joakim Pirinen har sedan tidigt 80-tal varit en av de skarpaste serietecknarna och satirikerna i landet. Den svarta och mörka humorn – och livet i stort – är ständigt återkommande i hans texter och bilder.

För den breda massan – hur bred den nu är – så är det nog Socker-Conny som poppar upp i huvudet när författarens namn nämns. Den fälls säkerligen en av de mest kända och citerade meningarna i svensk litteratur – ”Med ett schysst järnrör slår man hela världen med häpnad!” Den första boken om Socker-Conny gavs ut 1985 och sålde 12 000 exemplar. Därefter har karaktären återkommit. Genom Pirinens penna har också Döda paret fått liv och återkommit då och då.

Joakim Pirinen har, förutom att ge ut serieböcker, också varit flitigt gäst i Galago, skrivit manus för scen och film och 2001 publicerades prosaboken Den svenska apan.

Men nog om det som varit.

Under fjolårets sista hälft släppte han inte mindre än två böcker.

Två böcker som passar ihop som sirapslimpa och ost, bordslöpare och ljusstake eller salt och peppar.

De heter Född ur ett svart ägg och Att misslyckas som människa. Här blommar Pirinen ut åt alla möjliga håll och det känns kravlöst och avslappnat. Ibland är det så dumt att jag inte riktigt

Den förstnämnda boken rymmer också enligt förlaget mindre skämtteckningar som författaren gjort för att värma upp inför arbetsdagen.

För att vara uppvärmning är det hög klass och bilderna och texterna får mig att skratta högt flera gånger. En av favoriterna är Evert Taube-tolkningen här intill. En annan favorit är ”Tsatsiki är en tsorts tsås.”

I några enrutingar får kända karaktärer – skapade av andra – nytt liv.

Att misslyckas som människa är nästan 100 sidor tjockare än ”lillebror” och påminner i tankesätt och humor om den samme, men mer genomarbetat om man får uttrycka det så. Här finns också fyra specialavsnitt med bland annat samtidsbilder och bilder av den lite grövre karaktären. Även den moderna ”favoriten” mandalas finns med på några håll. För den som inte orkar se Pirinens fantasifulla värld i svartvitt. Dock ska tilläggas, några sidor är redan i färg. De där det handlar om livet, döden och gud.

De både böckerna är en fin ingång till Pirinens verk, då läsaren som sagt får träffa författaren när han verkar vara i sitt humoristiska och bitska esse. Så unna dig lite svartvitt i hängmattan. Grannen kommer definitivt undra vad du garvar åt.

Joakim Pirinen har sedan tidigt 80-tal varit en av de skarpaste serietecknarna och satirikerna i landet. Den svarta och mörka humorn – och livet i stort – är ständigt återkommande i hans texter och bilder.

För den breda massan – hur bred den nu är – så är det nog Socker-Conny som poppar upp i huvudet när författarens namn nämns. Den fälls säkerligen en av de mest kända och citerade meningarna i svensk litteratur – ”Med ett schysst järnrör slår man hela världen med häpnad!” Den första boken om Socker-Conny gavs ut 1985 och sålde 12 000 exemplar. Därefter har karaktären återkommit. Genom Pirinens penna har också Döda paret fått liv och återkommit då och då.

Joakim Pirinen har, förutom att ge ut serieböcker, också varit flitigt gäst i Galago, skrivit manus för scen och film och 2001 publicerades prosaboken Den svenska apan.

Men nog om det som varit.

Under fjolårets sista hälft släppte han inte mindre än två böcker.

Två böcker som passar ihop som sirapslimpa och ost, bordslöpare och ljusstake eller salt och peppar.

De heter Född ur ett svart ägg och Att misslyckas som människa. Här blommar Pirinen ut åt alla möjliga håll och det känns kravlöst och avslappnat. Ibland är det så dumt att jag inte riktigt

Den förstnämnda boken rymmer också enligt förlaget mindre skämtteckningar som författaren gjort för att värma upp inför arbetsdagen.

För att vara uppvärmning är det hög klass och bilderna och texterna får mig att skratta högt flera gånger. En av favoriterna är Evert Taube-tolkningen här intill. En annan favorit är ”Tsatsiki är en tsorts tsås.”

I några enrutingar får kända karaktärer – skapade av andra – nytt liv.

Att misslyckas som människa är nästan 100 sidor tjockare än ”lillebror” och påminner i tankesätt och humor om den samme, men mer genomarbetat om man får uttrycka det så. Här finns också fyra specialavsnitt med bland annat samtidsbilder och bilder av den lite grövre karaktären. Även den moderna ”favoriten” mandalas finns med på några håll. För den som inte orkar se Pirinens fantasifulla värld i svartvitt. Dock ska tilläggas, några sidor är redan i färg. De där det handlar om livet, döden och gud.

De både böckerna är en fin ingång till Pirinens verk, då läsaren som sagt får träffa författaren när han verkar vara i sitt humoristiska och bitska esse. Så unna dig lite svartvitt i hängmattan. Grannen kommer definitivt undra vad du garvar åt.

  • Peder Kaldal