2016-10-12 09:54

2016-10-12 09:54

Med Stenmark bakom kulisserna

BOK

Ingemar Stenmark Mer än bara åk
Ulf Stenberg
Ekerlids Förlag

Journalisten Ulf Stenberg (först Dagens Nyheter sedan Göteborgs-Posten) blev Ingemar Stenmarks ”hovnarr” redan två år före genombrottet och sedan under de gyllene åren i pisterna.

Det hymlar Stenberg inte med i sin initierade bok ”Ingemar Stenmark Mer än bara åk”.

Det gör spelet bakom kulisserna i den här boken extra intressant eftersom Stenberg lägger korten på bordet och öppet berättar om hur han bröt mot journalistyrkets alla tabun.

Den blyge Tärnabypojken Stenmark hamnade i en veritabel torktumlare som hela Sveriges kelgris. Stenberg värvades som pressansvarig till landslaget för att skydda ”Stenis”. Han blev en del av den inre kretsen och nära vän med familjen Stenmark. Stenberg bidrog också aktivt till att bygga upp bilden av en oantastlig nationalklenod, vilken resulterade i att Stenmark, till skillnad mot Björn Borg, aldrig utsattes för hård kritik.

Ordet opartisk existerade sålunda inte i hans bevakning. Det gick till och med så långt att Stenberg gjorde upp med Stenmark i förväg vad han skulle säga på presskonferenserna efter tävlingar i USA. Stenberg skrev sedan citaten i texter innan tävlingen ens hade börjat! Detta för att han skulle hinna få med dem i tidningen före pressläggningen, på grund av tidsskillnaden.

Den välskrivna boken är läsvärd eftersom den också tar oss in djupt bakom kulisserna. Den är uppfriskande befriad från statistik och refererande. Stenberg berättar om riggade tävlingar, kroatiskt terrorhot mot Stenmark och många andra intressanta anekdoter.

Själv är jag absolut ingen vän av idrottsbiografier men den här uppskattade jag eftersom boken handlar om en yrkeskollegas märkliga roll som ”hovnarr”.

Stenberg såg 71 av Stenmarks 86 världscupsegrar på plats.

Journalisten Ulf Stenberg (först Dagens Nyheter sedan Göteborgs-Posten) blev Ingemar Stenmarks ”hovnarr” redan två år före genombrottet och sedan under de gyllene åren i pisterna.

Det hymlar Stenberg inte med i sin initierade bok ”Ingemar Stenmark Mer än bara åk”.

Det gör spelet bakom kulisserna i den här boken extra intressant eftersom Stenberg lägger korten på bordet och öppet berättar om hur han bröt mot journalistyrkets alla tabun.

Den blyge Tärnabypojken Stenmark hamnade i en veritabel torktumlare som hela Sveriges kelgris. Stenberg värvades som pressansvarig till landslaget för att skydda ”Stenis”. Han blev en del av den inre kretsen och nära vän med familjen Stenmark. Stenberg bidrog också aktivt till att bygga upp bilden av en oantastlig nationalklenod, vilken resulterade i att Stenmark, till skillnad mot Björn Borg, aldrig utsattes för hård kritik.

Ordet opartisk existerade sålunda inte i hans bevakning. Det gick till och med så långt att Stenberg gjorde upp med Stenmark i förväg vad han skulle säga på presskonferenserna efter tävlingar i USA. Stenberg skrev sedan citaten i texter innan tävlingen ens hade börjat! Detta för att han skulle hinna få med dem i tidningen före pressläggningen, på grund av tidsskillnaden.

Den välskrivna boken är läsvärd eftersom den också tar oss in djupt bakom kulisserna. Den är uppfriskande befriad från statistik och refererande. Stenberg berättar om riggade tävlingar, kroatiskt terrorhot mot Stenmark och många andra intressanta anekdoter.

Själv är jag absolut ingen vän av idrottsbiografier men den här uppskattade jag eftersom boken handlar om en yrkeskollegas märkliga roll som ”hovnarr”.

Stenberg såg 71 av Stenmarks 86 världscupsegrar på plats.