2017-02-25 06:00

2018-08-23 10:50

Tack, Luther!

KRÖNIKA

Det kommer att vara svårt att ta sig igenom 2017 utan att stöta på namnet Martin Luther. Det är nämligen i år 500 år sedan som en då helt okänd munk publicerade 95 teser, en handling som kom att innebära den största samhällsomvandlingen Europa sett sedan antiken. På bara några få år ritades den politiska, religiösa och kulturella kartan om, och än idag ser vi konsekvenserna av reformationen.

Och allt detta på grund av en tysk munk från ”civilisationens gräns”, som Luther själv kallade den lilla staden Wittenberg.

Till grund för denna revolution låg en av historiens största icke-handlingar: Luthers text 95 teser om avlaten. Icke-handling, därför att samtalet om teserna så vitt vi vet inte blev av. Vi är inte ens säkra på hur Luther publicerade sina 95 teser. Det berömda spikandet ägde kanske aldrig ens rum.

Vad vi dock vet är att någon får tag på pappret med de 95 teserna (som var skrivet på latin), översatte dem till tyska, och sedan spred dem via boktryckarkonsten 1500-talets internet. På 14 dagar hade teserna nått hela Tyskland, och på en månad Europa. Luther sa i teserna saker om avlaten som många höll med om, men som få vågade säga. Han blev på kort tid en europeisk kändis. Varför skulle folk betala för att få syndernas förlåtelse? Varför gav inte kyrkan förlåtelse gratis till folk? Frågorna var enkelt uttryckta, och inte utan viss humor. På ett tidigt stadium stod det klart att frågan för den katolska kyrkan kom att handla om makt snarare än om själva sakfrågan. Ifrågasatte inte Luther påvens ofelbarhet genom sin skrift? En process inleddes, som kulminerade i en bannbulla mot Luther.


Här hade historien kunnat sluta. Luther hade kunnat bli en i raden av alla reformatorer före honom som bränts på bål eller halshuggits. Men ett antal lyckliga omständigheter, och en del tur, i kombination med Luthers personlighet ledde till att det blev en annan utgång. Och konsekvensen blev att på bara några få år fick Nordeuropa en ny skepnad. 1527 bara tio år efter att Luther spikade upp sina teser tog till exempel Sverige beslutet att bli evangeliskt lutherskt. Och redan året innan, 1526, publicerades Nya testamentet på svenska, en handling som kom att skapa och omforma det svenska skrivspråket.

Än i dag anses Gustav Vasas bibel, helbibeln som trycktes 1541, vara den viktigaste bok som getts ut på svenska. Den påverkade det svenska språket på ett sätt som är svår att överblicka. I Sverige kunde vid denna tid bara några få procent av befolkningen läsa, men på sikt ökade reformationen läs-och skrivkunnigheten avsevärt, ett drag som fortfarande genomsyrar vårt land. Tacka Luther för det.


Ett annat drag i reformationen som ofta glöms bort är dess betoning på musik och sång. Luther själv skrev många psalmer, och han gillade att spela luta. Reformationen lade på så sätt grunden till en rik skatt av visor, sånger och musik. Det är ingen tillfällighet att vi gillar att sjunga i kör i Sverige, eller att det är viktigt för oss att få sjunga medryckande musik när någon kär gått bort, när ett barn döps eller när vi går på gudstjänst. Tacka Luther för det.

Dock brukar vi svenskar i normalfallet skylla vår tråkighet på Luther, vi säger att vi har Luther på axlarna. Forskarna är dock ense: Luther var en glad och kul prick. Ändå är det ju skönt att få skylla vår svenska tråkighet på någon annan. Så: tacka Luther även för det!

Och allt detta på grund av en tysk munk från ”civilisationens gräns”, som Luther själv kallade den lilla staden Wittenberg.

Till grund för denna revolution låg en av historiens största icke-handlingar: Luthers text 95 teser om avlaten. Icke-handling, därför att samtalet om teserna så vitt vi vet inte blev av. Vi är inte ens säkra på hur Luther publicerade sina 95 teser. Det berömda spikandet ägde kanske aldrig ens rum.

Vad vi dock vet är att någon får tag på pappret med de 95 teserna (som var skrivet på latin), översatte dem till tyska, och sedan spred dem via boktryckarkonsten 1500-talets internet. På 14 dagar hade teserna nått hela Tyskland, och på en månad Europa. Luther sa i teserna saker om avlaten som många höll med om, men som få vågade säga. Han blev på kort tid en europeisk kändis. Varför skulle folk betala för att få syndernas förlåtelse? Varför gav inte kyrkan förlåtelse gratis till folk? Frågorna var enkelt uttryckta, och inte utan viss humor. På ett tidigt stadium stod det klart att frågan för den katolska kyrkan kom att handla om makt snarare än om själva sakfrågan. Ifrågasatte inte Luther påvens ofelbarhet genom sin skrift? En process inleddes, som kulminerade i en bannbulla mot Luther.


Här hade historien kunnat sluta. Luther hade kunnat bli en i raden av alla reformatorer före honom som bränts på bål eller halshuggits. Men ett antal lyckliga omständigheter, och en del tur, i kombination med Luthers personlighet ledde till att det blev en annan utgång. Och konsekvensen blev att på bara några få år fick Nordeuropa en ny skepnad. 1527 bara tio år efter att Luther spikade upp sina teser tog till exempel Sverige beslutet att bli evangeliskt lutherskt. Och redan året innan, 1526, publicerades Nya testamentet på svenska, en handling som kom att skapa och omforma det svenska skrivspråket.

Än i dag anses Gustav Vasas bibel, helbibeln som trycktes 1541, vara den viktigaste bok som getts ut på svenska. Den påverkade det svenska språket på ett sätt som är svår att överblicka. I Sverige kunde vid denna tid bara några få procent av befolkningen läsa, men på sikt ökade reformationen läs-och skrivkunnigheten avsevärt, ett drag som fortfarande genomsyrar vårt land. Tacka Luther för det.


Ett annat drag i reformationen som ofta glöms bort är dess betoning på musik och sång. Luther själv skrev många psalmer, och han gillade att spela luta. Reformationen lade på så sätt grunden till en rik skatt av visor, sånger och musik. Det är ingen tillfällighet att vi gillar att sjunga i kör i Sverige, eller att det är viktigt för oss att få sjunga medryckande musik när någon kär gått bort, när ett barn döps eller när vi går på gudstjänst. Tacka Luther för det.

Dock brukar vi svenskar i normalfallet skylla vår tråkighet på Luther, vi säger att vi har Luther på axlarna. Forskarna är dock ense: Luther var en glad och kul prick. Ändå är det ju skönt att få skylla vår svenska tråkighet på någon annan. Så: tacka Luther även för det!

  • Sören Dalevi

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.