2018-07-08 12:06

2018-07-08 12:07

Peter Englund får Mårbackapriset 2018

LITTERATUR

Mårbackastiftelsen kommer att dela ut årets Mårbackapris till författaren och historikern Peter Englund, för ett ”nyskapande författarskap i Selma Lagerlöfs anda” skriver Mårbackastiftelsen i ett pressmeddelande.

Priset, en summa på 25 000 kronor, kommer att delas ut på Mårbacka Minnesgård den 9 november 2018.

Motiveringen för 2018 års pristagare lyder:

”Peter Englund har med Stridens skönhet och sorg i flera volymer fångat hur det första globala kriget griper in i enskilda människors liv och vardag, också långt borta från slagfälten. Genom ett 40-tal människoöden, formerade i ett genialt ordnat pussel, beskriver han i sekvenser, nästan filmiskt, tillvaron i krigets Europa. I Stridens skönhet och sorg berättar Peter Englund i Selma Lagerlöfs anda om en fasansfull reda genom åren 1914 till 1918”.

Peter Englund, som också är före detta ledamot i Svenska Akademien, har tidigare fått Stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris (2002).

Priset, en summa på 25 000 kronor, kommer att delas ut på Mårbacka Minnesgård den 9 november 2018.

Motiveringen för 2018 års pristagare lyder:

”Peter Englund har med Stridens skönhet och sorg i flera volymer fångat hur det första globala kriget griper in i enskilda människors liv och vardag, också långt borta från slagfälten. Genom ett 40-tal människoöden, formerade i ett genialt ordnat pussel, beskriver han i sekvenser, nästan filmiskt, tillvaron i krigets Europa. I Stridens skönhet och sorg berättar Peter Englund i Selma Lagerlöfs anda om en fasansfull reda genom åren 1914 till 1918”.

Peter Englund, som också är före detta ledamot i Svenska Akademien, har tidigare fått Stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris (2002).

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.