2018-03-14 15:41

2018-03-14 15:41

En kvartett får konststipendier

KULTUR

Annika Eriksdotter, Hammarö, och David Tedfeldt, Karlstad, är Värmlands Konstförenings Tor Fagerkvist-stipendiater 2018.

De är utvalda av konstföreningens styrelse, mot bakgrund av sina respektive meriter, och får 15 000 kronor vardera.

Annika Eriksdotter arbetar såväl med textila verk som med foto och i blandteknik.

David Tedfeldt beröms för sin kolorism och de ”fantasieggande berättelser om människor och miljö” han målar fram.

Förutsättningen för att tilldelas Värmlands Konstförenings stipendier är medlemskap i yrkessammanslutningen Värmland Konstnärsförbund. Som medlem där kan man även ansöka om ett resestipendium och ett ungdomsstipendium. Samtliga stipendier bygger, som namnen antyder, på fonderade donationer.

Åke Lekmans resestipendium är på 10 000 kronor. Det går i år till grafikern Veronica Odén, Åmål. Hon vill resa till grafiktriennalen i Krakow i juli, för att därmed närma sig ”både den inhemska polska grafiktraditionen och den samtida internationella grafiska samtidskonsten”.

Pingels ungdomsstipendium ska användas till konstnärlig vidareutbildning eller projekt, och är också på 10 000 kronor. Årets mottagare är Ingeborg Paulsrud, som just nu genomgår nu sin mastersutbildning vid konsthögskolan i Umeå, efter konsthögskolestudier i Bergen och Göteborg och därmed kandidatexamen.

 

 

De är utvalda av konstföreningens styrelse, mot bakgrund av sina respektive meriter, och får 15 000 kronor vardera.

Annika Eriksdotter arbetar såväl med textila verk som med foto och i blandteknik.

David Tedfeldt beröms för sin kolorism och de ”fantasieggande berättelser om människor och miljö” han målar fram.

Förutsättningen för att tilldelas Värmlands Konstförenings stipendier är medlemskap i yrkessammanslutningen Värmland Konstnärsförbund. Som medlem där kan man även ansöka om ett resestipendium och ett ungdomsstipendium. Samtliga stipendier bygger, som namnen antyder, på fonderade donationer.

Åke Lekmans resestipendium är på 10 000 kronor. Det går i år till grafikern Veronica Odén, Åmål. Hon vill resa till grafiktriennalen i Krakow i juli, för att därmed närma sig ”både den inhemska polska grafiktraditionen och den samtida internationella grafiska samtidskonsten”.

Pingels ungdomsstipendium ska användas till konstnärlig vidareutbildning eller projekt, och är också på 10 000 kronor. Årets mottagare är Ingeborg Paulsrud, som just nu genomgår nu sin mastersutbildning vid konsthögskolan i Umeå, efter konsthögskolestudier i Bergen och Göteborg och därmed kandidatexamen.

 

 

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.