2017-10-20 12:42

2017-10-20 12:42

Keylands musiksamling

TORSBY: Finnskogens utforskare i fokus på Sahlströmsgården

Nils Keylands samling av föremål och berättelser från Finnskogen är en viktig kulturskatt. Han samlade också musik och den ska lyssnas på och pratas om på Sahlströmsgården i Torsby.

Värmländska akademien vill lyfta fram Keylands gärning då han i slutet av 1800- och början av 1900-talet vandrade i den svenska och norska Finnskogen för att på uppdrag från Nordiska museet samla information och föremål om livet finnkulturen. I början av oktober arrangerades en kväll med fokus på Keyland som person och hans gärning, på måndagskvällen är det musiken som står i centrum när Mats Berglund spelar och berättar om Keylands musikaliska gärning.

Nils Keyland från Bjurbäcken i Mangskog lärde sig melodierna som spelades på finnskogen och fick senare hjälp att nedteckna dem. Arrangemanget, med fri entré, äger rum på Sahlströmsgården där Keyland själv spenderade ett flertal nätter i samband med sina vandringar på Finnskogen. I ett brev till familjen Sahlström tackar Keyland för ost och bröd men skriver att det han värdesatt mest under vistelsen på gården var de fantastiska svängpolskorna.

Värmländska akademien vill lyfta fram Keylands gärning då han i slutet av 1800- och början av 1900-talet vandrade i den svenska och norska Finnskogen för att på uppdrag från Nordiska museet samla information och föremål om livet finnkulturen. I början av oktober arrangerades en kväll med fokus på Keyland som person och hans gärning, på måndagskvällen är det musiken som står i centrum när Mats Berglund spelar och berättar om Keylands musikaliska gärning.

Nils Keyland från Bjurbäcken i Mangskog lärde sig melodierna som spelades på finnskogen och fick senare hjälp att nedteckna dem. Arrangemanget, med fri entré, äger rum på Sahlströmsgården där Keyland själv spenderade ett flertal nätter i samband med sina vandringar på Finnskogen. I ett brev till familjen Sahlström tackar Keyland för ost och bröd men skriver att det han värdesatt mest under vistelsen på gården var de fantastiska svängpolskorna.