2017-07-29 06:00

2017-07-29 06:00

Stolta fyrar på turné runt Vänern

KONST

Under nästan ett år har Karlstadskonstnären Marie Gauthier dokumenterat fyrar. Nu åker akvarellerna på turné, en vandlingsutställning som varar till nästa år.

Marie Gauthiers akvareller förmedlar ofta något drömskt. Motivet står sällan i centrum utan hon har lagt vikt vid att förmedla ett intryck, bortom det sedda, snarare än att visa verkligheten.

Text och bild

Med utställningen Stolta fyrar i norra Vänern gör hon tvärtom. Här står fyrarna i centrum, både i måleriet och i den utföriga text som beskriver dem.

– Det är 15 akvarellmålningar där jag gestaltar stolta fyrar i norra Vänern. Till varje finns det en utförlig text om var de finns och hur de används. Jag har jobbat med det i tre fjärdedels år, åkt runt och fotat och tagit reda på fakta innan fyrarna blivit akvareller, säger hon.

Turné

Nu ska de få möta en publik. Med start i Karlstad under nåra veckor kommer de sedan att visas i Arvika, Grums, Hammarö, Åmål och på Vänermuseet i Lidköping. Vandringsutställningen är ett samarbete med Konstfrämjandet i Värmland och kommer främst att hänga på bibliotek. Utställningen pågår under hösten och en bit in på nästa år. För övrig tid och plats se varmland.konstframjandet.se

Vernissage tisdag 1 augusti på Stadsbiblioteket i Karlstad.

Marie Gauthiers akvareller förmedlar ofta något drömskt. Motivet står sällan i centrum utan hon har lagt vikt vid att förmedla ett intryck, bortom det sedda, snarare än att visa verkligheten.

Text och bild

Med utställningen Stolta fyrar i norra Vänern gör hon tvärtom. Här står fyrarna i centrum, både i måleriet och i den utföriga text som beskriver dem.

– Det är 15 akvarellmålningar där jag gestaltar stolta fyrar i norra Vänern. Till varje finns det en utförlig text om var de finns och hur de används. Jag har jobbat med det i tre fjärdedels år, åkt runt och fotat och tagit reda på fakta innan fyrarna blivit akvareller, säger hon.

Turné

Nu ska de få möta en publik. Med start i Karlstad under nåra veckor kommer de sedan att visas i Arvika, Grums, Hammarö, Åmål och på Vänermuseet i Lidköping. Vandringsutställningen är ett samarbete med Konstfrämjandet i Värmland och kommer främst att hänga på bibliotek. Utställningen pågår under hösten och en bit in på nästa år. För övrig tid och plats se varmland.konstframjandet.se

Vernissage tisdag 1 augusti på Stadsbiblioteket i Karlstad.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.