2017-06-16 06:00

2017-06-16 06:00

Wien, film och cittramusik

KULTUR: Små pärlor som blir nog så starka kulturella minnen

I storstäder finns ofta diverse gigantiska museer som är ”måsten” för turister.
Men ibland kan man hitta små pärlor som blir nog så starka kulturella minnen.

Vi besökte Wien och efter att ha avverkat bland andra världsberömda Schönbrunn, Wienersymfonikerna och Museumsquartier med Gustav Klimt-konst hittade vi den där lite udda och lilla pärlan, Dritte Mann Museum.

Här är det starkt nischat, klart greppbart och mycket personligt.

Det lilla museet, som ligger på Pressgasse 25, ganska centralt och nära Naschmarkt, är koncentrerat på den klassiska filmen Den tredje mannen.

Som Berlin

Verket, som klassats som såväl film noir som thriller och mysterium, bygger på britten Graham Greenes bok med samma namn som filmen. London Films producerade. engelsmannen Carol Reed regisserade och filmen hade premiär 1949.

Handlingen utspelar sig i Wien 1948. Den österrikiska huvudstaden lider hårtt av sviterna från Andra världskriget och är, precis som Berlin, uppdelad i fyra zoner. En amerikansk, en fransk, en brittisk samt en sovjetisk. Staden är sönderbombad och det råder bland annat stor varubrist. Svartabörshandeln blomstrar.

Mystiken tätnar

Den fattige kioskdeckarförfattaren Holly Martins erbjuds jobb i Wien av gamle kompisen Harry Lime. Men när Martins kommer till Österrike får han beskedet att Lime dött i en trafikolycka. Författaren börjar nysta i fallet och snart dyker en hel del mystiska personer och affärer upp.

Filmen klassas alltså som film noir, men handlingen är långt ifrån svart-vit. Vilka som egentligen är good eller bad guys förblir till stora delar en gåta filmen igenom.

Sparsamt med Lime

Amerikanen Orson Welles, som spelar Harry Lime, sägs vara filmens huvudrollsinnehavare, men hans insats varar bara i totalt fem-sex minuter. I stället är det hans landsman Joseph Cotten (Holly Martins) som har den åtminstone tidsmässigt betydligt större rollen.

Filmen blev en världssuccé och så sent som för två år sedan klassade den mer moderne regissören Martin Scorsese Den tredje mannen som alla tiders allra bästa filmupplevelse.

Filmen fick en Oscar för bästa foto, vann Grand Prix på Cannesfestivalen och har även utsetts till 1900-talet bästa brittiska film.

Startades 2005

Före detta arkitekturstudenten och keramikern Gerhard Strassgschwandtner är också en av väldigt många cineaster som fastnat för efterkrigsklassikern från hans hemstad Wien. 2005 öppnade han Der Dritte Museum, som drivs tillsammans med guidekollegan och Japanexperten Karin Höfler.

– I början var det svårt att hitta intressanta och exklusiva objekt till museet, men efter några år blev det allt lättare. Då började en hel del höra av sig till oss och erbjuda saker, berättar Gerhard Strassgschwandtner.

In och ut

Museet består av flera separata delar i en och samma fastighet. Entré betalar man i receptionen, som också är en liten souvenirshop. Därefter får man gå ut på gatan igen och sedan in och ut i flera källarlokaler. Flerspråkiga guider tar emot i entréerna och följer med alla som vill ha muntlig information om sevärdheterna.

Totalt finns cirka 2 500 objekt fördelade på 13 rum. Affischer, foton, autografer, böcker, massvis med film- och skivversioner, med mera, med mera. Exempelvis hela 250 foton och 40 affischer på Orson Welles.

Gammal projektor

Bland alla rariteter finns också en filmprojektor från 1936. När vi besökte museet skötte Strassgschwandtner projektorn och visade den klassiska filmsekvensen när Harry Lime blir ertappad och jagas i Wiens kloaker.

På museet finns även Anton Karas originalcittra att beskåda. Det var denne österrikiske musikant som skrev och spelade in filmens musikaliska tema. Snabbt blev han både världsberömd och ganska förmögen. På museet finns 420 coverversioner av Harry Lime theme, exempelvis med Chet Atkins, Victor Borge, Herb Alpert, The Band och Shadows.

Fyra timmar i veckan

Dritte Man Museum är bara öppet på lördagar och då klockan 14-18. Köerna är inte alls timslånga som vid Schönbrunn, men en hel del besökare från hela världen hittar till den lilla filmpärlan. Inte minst från Japan är besöksfrekvensen relativt hög. Förklaringen lär vara att japanerna hade en liknande efterkrigstid som Österrike och att filmmusiken slog stort i ölandet. Karas var minst sagt Big in Japan där han uppträdde 1962, 1969 och 1972. Kejsaren Hirohito fanns i publiken..

Museet på Pressgasse innehåller också en stor del om Andra världskriget och åren närmast därefter.

När vi är på väg att lämna museet kommer Strassgschwandtner för att handtacka för besöket. Hur många museichefer gör så..?

Auf wiedersehen!

Vi besökte Wien och efter att ha avverkat bland andra världsberömda Schönbrunn, Wienersymfonikerna och Museumsquartier med Gustav Klimt-konst hittade vi den där lite udda och lilla pärlan, Dritte Mann Museum.

Här är det starkt nischat, klart greppbart och mycket personligt.

Det lilla museet, som ligger på Pressgasse 25, ganska centralt och nära Naschmarkt, är koncentrerat på den klassiska filmen Den tredje mannen.

Som Berlin

Verket, som klassats som såväl film noir som thriller och mysterium, bygger på britten Graham Greenes bok med samma namn som filmen. London Films producerade. engelsmannen Carol Reed regisserade och filmen hade premiär 1949.

Handlingen utspelar sig i Wien 1948. Den österrikiska huvudstaden lider hårtt av sviterna från Andra världskriget och är, precis som Berlin, uppdelad i fyra zoner. En amerikansk, en fransk, en brittisk samt en sovjetisk. Staden är sönderbombad och det råder bland annat stor varubrist. Svartabörshandeln blomstrar.

Mystiken tätnar

Den fattige kioskdeckarförfattaren Holly Martins erbjuds jobb i Wien av gamle kompisen Harry Lime. Men när Martins kommer till Österrike får han beskedet att Lime dött i en trafikolycka. Författaren börjar nysta i fallet och snart dyker en hel del mystiska personer och affärer upp.

Filmen klassas alltså som film noir, men handlingen är långt ifrån svart-vit. Vilka som egentligen är good eller bad guys förblir till stora delar en gåta filmen igenom.

Sparsamt med Lime

Amerikanen Orson Welles, som spelar Harry Lime, sägs vara filmens huvudrollsinnehavare, men hans insats varar bara i totalt fem-sex minuter. I stället är det hans landsman Joseph Cotten (Holly Martins) som har den åtminstone tidsmässigt betydligt större rollen.

Filmen blev en världssuccé och så sent som för två år sedan klassade den mer moderne regissören Martin Scorsese Den tredje mannen som alla tiders allra bästa filmupplevelse.

Filmen fick en Oscar för bästa foto, vann Grand Prix på Cannesfestivalen och har även utsetts till 1900-talet bästa brittiska film.

Startades 2005

Före detta arkitekturstudenten och keramikern Gerhard Strassgschwandtner är också en av väldigt många cineaster som fastnat för efterkrigsklassikern från hans hemstad Wien. 2005 öppnade han Der Dritte Museum, som drivs tillsammans med guidekollegan och Japanexperten Karin Höfler.

– I början var det svårt att hitta intressanta och exklusiva objekt till museet, men efter några år blev det allt lättare. Då började en hel del höra av sig till oss och erbjuda saker, berättar Gerhard Strassgschwandtner.

In och ut

Museet består av flera separata delar i en och samma fastighet. Entré betalar man i receptionen, som också är en liten souvenirshop. Därefter får man gå ut på gatan igen och sedan in och ut i flera källarlokaler. Flerspråkiga guider tar emot i entréerna och följer med alla som vill ha muntlig information om sevärdheterna.

Totalt finns cirka 2 500 objekt fördelade på 13 rum. Affischer, foton, autografer, böcker, massvis med film- och skivversioner, med mera, med mera. Exempelvis hela 250 foton och 40 affischer på Orson Welles.

Gammal projektor

Bland alla rariteter finns också en filmprojektor från 1936. När vi besökte museet skötte Strassgschwandtner projektorn och visade den klassiska filmsekvensen när Harry Lime blir ertappad och jagas i Wiens kloaker.

På museet finns även Anton Karas originalcittra att beskåda. Det var denne österrikiske musikant som skrev och spelade in filmens musikaliska tema. Snabbt blev han både världsberömd och ganska förmögen. På museet finns 420 coverversioner av Harry Lime theme, exempelvis med Chet Atkins, Victor Borge, Herb Alpert, The Band och Shadows.

Fyra timmar i veckan

Dritte Man Museum är bara öppet på lördagar och då klockan 14-18. Köerna är inte alls timslånga som vid Schönbrunn, men en hel del besökare från hela världen hittar till den lilla filmpärlan. Inte minst från Japan är besöksfrekvensen relativt hög. Förklaringen lär vara att japanerna hade en liknande efterkrigstid som Österrike och att filmmusiken slog stort i ölandet. Karas var minst sagt Big in Japan där han uppträdde 1962, 1969 och 1972. Kejsaren Hirohito fanns i publiken..

Museet på Pressgasse innehåller också en stor del om Andra världskriget och åren närmast därefter.

När vi är på väg att lämna museet kommer Strassgschwandtner för att handtacka för besöket. Hur många museichefer gör så..?

Auf wiedersehen!

Orson Welles

Född: Den 6 maj 1915 i Kenosha, Wisconsin, USA.

Död: Den 10 oktober 1985 i Los Angeles. Han begravdes i Ronda i Spanien.

Yrkesår: 1934-1985 som skådespelare, regissör, manusförfattare och producent. 1941 fick han en Oscar för Citizen Kane. 1938 skrämde han upp många amerikaner genom att inleda radiopjäsen Världarnas krig som en nyhetssändning om att New Jersey invaderats från rymden.